Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Konyhakert - Fűszernövények -Borsikafű fórum

Konyhakert - Fűszernövények -Borsikafű (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

2006. szept. 2. 09:02

Egyéves, lágy szárú növény, gyökere erősen elágazó és a talaj felső rétegében található. A dúsan elágazó gyökérrendszer tükörképe a sok oldalelágazású szárnak. Közvetlenül a föld felszínétől, a gyökérnyaktól sok hajtása fejlődik. A hajtások alul fásodók, virágzásig sötétzöld színűek, később barnás árnyalatúak, igen gyéren szőrösek.

Környezeti igénye

Közepesen melegigényes. A magok csírázásához 10-12 °C szükséges, gyors és egyenletes kelés azonban 18-20 °C körül várható. A csíranövények átmenetileg néhány fokos talaj menti fagyot elviselnek. A kifejlett növény enyhe teleken áttelelhet. Virágzáskor igényli a legtöbb meleget, 20-25 °C közötti hőmérséklet az ideális ilyenkor számára. Hűvös, borús nyáron kevesebb illóolaj halmozódik fel és a virágok száma is csökken.

Kevesebb vízzel beéri, mint a rozmaring vagy a bazsalikom. Az Alföld szeszélyes csapadékával is megkísérelhető az öntözés nélküli termesztése. Gyökérzete nem hatol mélyre, de igen erősen elágazik, a kevés talajnedvességet is jól összegyűjti.

Fényigényes. Virágzásához és az illóolaj felhalmozódásához is sok napsütés szükséges. A szárazabb területek hasznosítására alkalmas.

A talaj iránt nem igényes. A szélsőséges talajtípusok kivételével valamennyi helyen biztonságosan termeszthető. Lehetőleg jól melegedő, jó vízgazdálkodású talajt válasszunk számára. Kötött, agyagos területeken némileg csökken a hozama.

A magvetést akkor kezdhetjük meg, ha a talajhőmérséklet legalább 10-12 °C, ez általában április első felében következik be. Túl későn vetve a csírázáshoz már nem elegendő a talajnedvesség, ilyenkor öntözni kell. Más apró magokhoz hasonlóan igen érzékeny a vetési mélységre. A túl mélyre került magok nem kelnek ki. A talaj nedvességtartalmától és szerkezetétől függően 0,5-1,5 cm mélyre kerüljenek a magok. Jó kelést csak vetés előtti és utáni hengerezéssel érhetünk el. 30-35 cm-es sortávolságra szórjuk ki egyenletesen a magokat és 4-5 leveles korban egyeléssel állítsuk be a 15-20 cm-es tőtávolságot.

Téli időszakban cserépben, ládában, fűtött helyiségben is nevelhetünk borsfüvet. Ehhez néhány szebb tövet a második vágás előtt szedjünk fel, vagy az őszi magérés után, október táján fűtött helyre vessük. Ezermagtömege: 0,4-0,5 g. Leveles hajtása így folyamatosan szedhető a tél folyamán.

2006. szept. 2. 08:48
Sot mi tobb erdekelne ha tobb informaciot is cserelhetnek valakivel akinek ugyancsak a kert meg novenyezes a hobbyja.
2006. szept. 2. 08:47
Erdekelne hogy otthon hogyan lehetne tenyeszteni, kertben vagy cserepben?
2006. aug. 31. 16:04
BORSIKAFŰ GYOMORFÁJÓSOKNAK
A borsikafű a régi magyar ételek alapvető fűszere, érzékeny gyomrúak a borsot helyettesíthetik vele.
A borsikafű - más néven csombor vagy hurkafű (Satureja hortensis) - a régi magyar ételek alapvető fűszere.

A cikk, amihez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook