Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Konyhai fortélyok fórum

Konyhai fortélyok (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok

❮❮ ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... ❯❯
2009. máj. 18. 09:22
én ezeket, sóskát, spenótot, gombát, a mikróba dobom, alig pár pillanat és készen van, lehet kezdeni bármit velük, lehűtve mélyhűtő, vagy folytatni a főzésüket, és még finomabbak, az ízük megmarad jobban :)
224. emrus (válaszként erre: 222. - Polli)
2009. máj. 18. 07:25
Köszi.
223. Polli
2009. máj. 17. 18:35
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossuk. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evõkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedõ alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedõ nélkül süssük le zsírjára.(teljesen szét fog menni, pépes lesz) Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 1-másfél evõkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel,(illetve annyival,amilyen hígan szeretjük, későbbieksorán is pótolható) és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dg mézet (2 nagy evőkanál) és tovább kevergetve fõzzük még 10 percig. Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk.
222. Polli (válaszként erre: 219. - Emrus)
2009. máj. 17. 18:18
mikor beérik a mag szeded és ülteted..Locsolod rendesen, de nem erős sugárral. őszre nem árt ha már megerősödik a tő, sőt levéllel takrni sem árt télire.
221. emrus (válaszként erre: 216. - 00346cf747)
2009. máj. 17. 16:53
Én, ha fagyasztottat veszek akkor nem csinálom meg az egészet, mert túl tömény, és teszek bele cukrot, meg több tejet, úgyhogy egész fehér lesz és akkor jó.
220. emrus (válaszként erre: 218. - Katinkaboszi)
2009. máj. 17. 16:49
Katinka, elgondolkodtam a sóskán én a helyedben megvenném az egy killót ezer forintért, mert egy kiló sóskában nagyon sok van és nem tudom, hogy mekkorra a család de szerintem fedezi az egész évi szükségletet és ha leosztod, akkor olcsóbban jössz ki mintha a boltban vennél faggyasztottat és finomabb is.
219. emrus (válaszként erre: 217. - Polli)
2009. máj. 17. 16:46
Azt mondod Polli, hogy a magban lesz a hiba, hát amit az ősszel palántáztunk, abból még csak egyszer tudtam szedni, mert még csak most kap lábra, de akkor hagyok rajta magot és azt ültetem el. Szerinted ősszel vagy tavasszal tegyem.
218. Katinkaboszi (válaszként erre: 215. - Emrus)
2009. máj. 16. 20:26

Biztosan úgy van, én sem szeretem a fagyasztottat, akkor már inkábbén jegelem magamnak, előkészített állapotban.

Sajnos nekünk nincs kertecskénk, csak erkélyecskénk, ott pedig ha megvadulok sem tudok semmit ültetni, virágon kivül. :DD

Bááár ha felszedem az erkély kövét, oda fődet szórok, mit lehessen tudni :)))

217. Polli (válaszként erre: 215. - Emrus)
2009. máj. 16. 19:56
15 év alatt a kertecskémben 2x vetettem összesen sóskát. A második vetés csupán csak azért volt, hogy frissítés legyen, és másik helyre kerüljön. Az előző helyén újra kelt, az elszórt magvaiból. Ki sem tudtam írtani. Egy a titka, hogy hagyni kell 2-3 csomót magvasodni, azt vagy leszeditek vagy hagyjátok le-szétpotyogni, garantált lesz a kerti sóska nagyon sokáig.
216. 00346cf747 (válaszként erre: 215. - Emrus)
2009. máj. 16. 09:30

Sziasztok!

Bocsi, hogy belevau, jómagam is vidéki vagyok, persze adódott már úgy, hogy vettem fagyasztott sóskát, meg nem tudnám mondani, hogy annak mitől olyan iszonyúan savanyú az íze, a házival egy napon sem lehet említeni. De úgy van, ahogy mondod, egyre kevesebb kertben terem! Mi az idén már kétszer megdézsmáltuk, tisztítás után krémmé pároltuk, és így van lefagyasztva. Egy-egy főzésre való adagban, isteni finom.

215. emrus (válaszként erre: 213. - Katinkaboszi)
2009. máj. 16. 09:26

Katinka, lehet, hogy ha jól megnézed nem is olyan

sok egy kiló sóskáért, mert abban nagyon sok van, és ha bemegyek a tescóba, 45 dkg fagyasztott az 500, forint, és tudod miért, mert a sóska nagyon nem bírja ezt a megváltozott időjárást és kiveszőben van, magról hiába próbálom ültetni nem kell ki és már magot is alig lehet kapni, mi is úgy oldottuk meg, hogy ősszel palántáztuk a sóskát.

214. 2104cc91e8 (válaszként erre: 213. - Katinkaboszi)
2009. máj. 15. 16:34
100 %-ig egyetértek !!
213. Katinkaboszi (válaszként erre: 211. - Emrus)
2009. máj. 15. 15:49

A tojóeszközeidnek jó dolguk lehet, a nagynéném még mindig a régi jó módszer szerint neveli őket, sok zöldség, sok kukorica és minden gyönyörű, a tojás és a husika is :))


gondoltunk emruskám, hogyne gondoltunk volna, csak tudod Te milyen drága egy ilyen termelőtől beszerzett magyar árú? Pokoli.

Egy kiló sóskát, írd és mond, ezer forintért akart adni a drága :)

Namost ennyibe akkor sem kerül, ha mellé szentül kukorékol, akkor sem :)

ezeket az árakat törik le az áruházak.

Én is szívesebben vennék maszektól, ha nem azonnal szeretne meggazdagodni és főleg nem rajtam, valahogy olyan középút lenne a jó és akkor jöhet a magyar árú :))

2009. máj. 15. 12:00

Tudjátok-e, hogy hogyan kell a vágódeszkákat baktériummentesíteni?

A fa vágódeszkát gyorsan lemosni, és nagyon rövid időre, de magas hőfokra a mikróba rakni.

A műanyag vágódeszkát pedig higított ecettel, vagy hypóval kell lemosni:)

211. emrus
2009. máj. 15. 07:52

Lányok, asszonyok, nem gondoltatok arra, hogy az áruházak lottyadt árui helyett, keresni kellene egy termelőt és attól beszerezni a konyhára valót.

Olyan igazi frisset, ahol látod azt is, hogy milyen körülmények között tartják az állatot, vagy nevelik, a zöldséget, gyümölcsöt.

Az lenne ám az igazi magyar áru.

210. emrus (válaszként erre: 204. - Katinkaboszi)
2009. máj. 15. 07:47

Katinka, nekem saját, különbejáratú tojóeszközeim vannak, amiket igyekszem a nagyanyám utmutatása szerint tartani.

Igaz állítólag már a gabona sem a régi.

209. emrus (válaszként erre: 198. - Polli)
2009. máj. 15. 07:43
Köszi Polli, akkor veszek spárgát és kipróbálom.
208. Katinkaboszi (válaszként erre: 207. - Polli)
2009. máj. 14. 14:52

hát ez az, mit tudom én, hogy mióta áll a boltok raktárjában felhalmozva, de frissnek már nem friss, az bizti :)

én inkább biztosra megyek, az sosem árt :)))

207. Polli (válaszként erre: 206. - Katinkaboszi)
2009. máj. 14. 11:34
nem kell a fehérje felverését buzdítani, az magától is nagyon szép keményre verődik. Ja az igaz, ha friss a tojás, ellenkező esetben valóban nem árt némi serkentő
206. Katinkaboszi (válaszként erre: 205. - 4b6a2525df)
2009. máj. 13. 20:39
én tojásfehérjékként 1 csepp ecetet használok :)
205. 4b6a2525df (válaszként erre: 204. - Katinkaboszi)
2009. máj. 13. 20:32
Ha meg ne olyan friss, sót kell bele tenni (persze igen keveset:)
204. Katinkaboszi (válaszként erre: 188. - Emrus)
2009. máj. 13. 20:26

a friss tojásból lehet csak igazán jó kemény habot verni :)


Emruskám, ezek a tojások már régen nem olyanok, mint a jófajta házi, frissen tojt tojglik,

ezek már megjárták a hadak útját, inkább teszem hűtőbe, de legalulra, ahol a zöldségek vannak.

Nekem ez biztosabb.

203. 15defe00af (válaszként erre: 188. - Emrus)
2009. máj. 13. 20:13
Ez így igaz. :-))
2009. máj. 13. 20:05
imádok idejárni, már csak olvsni is kész öröm :))
201. Polli (válaszként erre: 197. - 4b6a2525df)
2009. máj. 13. 17:57

ez eszembe se jutott volna. :))) köszi a jótanácsot.

pusz.

200. Polli
2009. máj. 13. 17:56

Egy-két recept a spárga felhasználására, de lehet ízlés szerint is alakítani egyiket-másikat. :)))


Citromos spárga

Hozzávalók:1 kg spárga, 10 dkg olvasztott vaj, 1 fél citrom leve, só, csipetnyi cukor.


A megtisztított spárgát enyhén cukros vízben megfőzzük, leszűrjük, forró tálra tesszük, és a megforrósíott vajjal, amelybe citromlevet meg egy csipet sót rakunk, leöntjük.


Bundázott spárga

Hozzávalók: 60 dkg spárga, 1tojás, 5 dkg liszt, sör, ízlés szerint só, 3 kocka cukor, a sütéshez bőven olaj.


A megtisztított hüvelyknyi darabokra vágott spárgát sós-cukros vízben megfőzzük és lecsurgatjuk. A lisztetet a tojást és annyi sört keverünk össze, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Ebbe a sörtésztába mártogatjuk a spárgát, lehet több spárgát összefogva, együtt megmártani. Bő forró olajban ropogós pirosra sütjük

Szalvétával bélelt tálba szedjük, hogy a feleleges zsiradékot eltávolíthassuk.


Spárga sonkával

Hozzávalók: 1 kg spárga, 25 dkg sonka, 2 evőkanál olaj, 5dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, evőkanálnyi cukor.


A megtisztított hüvevelyknyi darabokra vágott spárgát sós-cukros vízben megfőzzük és leszűrjük. A vékonyra szelt sonkát olajban kisütjük és a felével kibélelünk egy tűzálló tálat. Belefektetjük a megfőtt spárgát, és a következő mártással öntjük le: a vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, a spárgalével felengedjük, és tejföllel gazdagítjuk. Végezetül az egészet befedjük a sonka másik felével, sajttal meghintjük, és a sütőben megpirítjuk a tetejét.


Spárga sertéskarajjal

Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 1/2 kg spárga, 1 egész tojás, 10 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só, evőkanálnyi cukor.


A megtisztított egészben hagyott spárgát sós-cukros vízben megfőzzük, és leszűrjük. Közben a húst kicsontozzuk, kiverjük, megsózzuk és az olajban ropogós pirosra sütjük. Előre melegített, kerek tálra csillag alakban fektetjük a húst, közüket spárgakötegekkel választjuk el úgy, hogy a spárga fejek a tál széle felé nézzenek. A csillag közepére a visszamaradt olajban megsütött tükörtojást fektetünk, és az egészet a megforrósított vajjal megöntözzük. Rizzsel vagy burgonyapürével körítjük.


Lazacderék zöldspárgával

Hozzávalók: 5 személyre:


70 dkg lazacfilé, 1 dkg hal fűszerkeverék, só, olaj, bazsalikom, 5 dkg vaj, 30 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg zölspárga, kis csokor kapor, 5 dkg citrom, 10 dkg liszt, 5 adag rozébor mártás


A friss lazacot megtisztítjuk, filézzük,bőrét eltávolítjuk, és szép nagy szeletekre vágjuk..A lazacfiléket sóval hal fűszerkeverékkel, bazsalikommal, kaporral fűszerezzük, meglocsoljuk kevés olajjal és hűtőben érleljük. A halcsontokból alaplét készítünk, leszürjük, rozébort aduk hozzá, majd ebben készre főzzük a halszeleteket. ha elkészült kiszedjük a halszeleteket. Elkészítjük a rozé mártást és finom szűrőn átszűrjük. vajas burgonyával, korongra vágott sárgarépával és zöldspárgával tálaljuk, kevés mártással körül öntjük.


Rozé mártás.


Világos vajas rántást felengedjük az átszűrt rozéboros halalaplével. Ízesitjük, kiforraljuk, tejszint adunk hozzá, tetejére olvasztott vajat teszünk.

199. Polli
2009. máj. 13. 17:55

Spárga magyar módra

Hozzávalók: 50 dkg spárga, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj, 25 gr zsemlemorzsa, 4 gr piros paprika.

Fél kg spárgát megtisztítunk, és sós-cukros vízben megfőzünk. Leszűrjük és a tűzálló tálat kivajazzuk. Az 1 dl tejfölben elkevert, 25 dkg vajban megpirított zsemlemorzsa felét a tál aljára helyezzük, erre rakjuk a megfőtt spárgát, a tetejére pedig a zsemlemorzsa másik felét helyezzük. Piros paprikával megszórjuk és a sütőben 15-20 percig sütjük.



Spárga amerikai módra

Hozzávalók: 50 dkg spárga, 25 dkg vaj, 4 tojás, 1 narancs leve, 2 kanál dió-nugátkrém.

A 20 dkg vajat a tojás sárgákkal, a nugát krémmel a narancslével vízgőzön habosra keverjük. A tűzről levéve belekeverjük a keményre vert tojáshabot és az egészet a főtt spárgára öntjük. A maradék vajat megforrósítva ráöntjük és forrón tálaljuk.



Spárga tejfölös mártással

Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dkg vaj, 5 dl tejföl, 4 tojássárgája, 1 citrom, 1 kávéskanál liszt, só

A megtisztított szólóspárgát sós-cukros vízben megfőzzük, leszűrjük, és tűzálló tálba rakjuk. A tejfölbe belekeverjük a tojás sárgáját, a citrom levét, a vajat, a lisztet, és egy csésze spárgalevet. Tűzön mártás sűrűségűre főzzük, és a spárgára öntjük.



Spárga leves

Hozzávalók: 30 dkg sertés csont, 50 dkg spárga, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg cukor, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 1 db zsemle.

A csontot, a zöldséget 1,5 l sós vízben 2 óra hosszat főzzük, és cukorral ízesítjük. 4 dkg vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel és tejjel felöntjük, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. Tálalás előtt a tejszínt a tojás sárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük. A kockára vágott zsemlét 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.



Paradicsomos spárga

Hozzávalók: 25 dkg spárga, 25 dkg paradicsom, 1 nagyobb gomba, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál 5%-os ecet, 1 evőkanál olívaolaj vagy egyéb olaj, 1 kávéskanál cukor.

Meghámozzuk a paradicsomot és a gombát, felszeleteljük, majd az olajban kb. 45 percig sütjük. Hozzáadjuk a majoránnát, a borsot, az ecetet, a cukrot, és egy kevés sóval ízesítjük. Összekeverjük a spárgaszeletekkel, és takaréklángon kb. fél órán át pároljuk. Ha kihűlt, pár órát a hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt felmelegítjük és forrón tálaljuk.



Rakott spárga

Hozzávalók: 1 kg spárga, só, kockacukor.

20 dkg sovány főtt sonka, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 dl tej, fél teáskanál só, 1-1 késhegynyi bors és csípős paprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 tojássárgája.


A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A sonkát vágjuk fel vékony csíkokra. Egy felfújtformát kenjünk ki egy evőkanál vajjal, a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.

A főtt spárgát csepegtessük le, szedjük le róla a cérnát, és fektessük bele a kivajazott tálba. Szórjuk közé a sonkát is.

A megmaradt vajat melegítsük meg, szórjuk rá a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel 1,5 dl spárgafőzőlével és a tejjel. Fűszerezzük ételízesítővel és pirospaprikával. Kevergetve főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. A mártást vegyük le a tűzről, hűtsük ki kissé és adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük simára, majd vonjuk be vele a spárgát. Süssük előmelegített sütőben 20 percig. Jól illik hozzá a hagymás paradicsomsaláta.

198. Polli (válaszként erre: 194. - Emrus)
2009. máj. 13. 17:53

Spárga előkészítése:

A spárgát szálanként vékonyan meghámozzuk, azaz lehántjuk róla az 1-2 mm vastag külső, kemény, csontszerű burkot. Fontos, hogy ne csak a vékony hártyát távolítsuk el, mert az így tisztított spárga főzés után keserű lesz. A hámozást mindig a spárga fás (vastagabb) végétől kezdjük, és a spárga fejénél fejezzük be, meghagyva egy 2-3 centiméteres hántolatlan darabot. A túl hosszú szálak alsó végződését ne felejtsük el levágni, mert ez megfelelő hámozás után is keserű marad.

A megtisztított spárgát többször váltott, bő vízben megmossuk, és a szárak vastagsága szerint szétválogatjuk. A vékonyabbakból inkább levest érdemes készíteni, a vastagabbakból, az ún. szólóspárgákból – amelyek rendszerint a legjobb ízűek is – cérnával kisebb kötegeket kötünk, így főzéskor nem roncsolódnak. Az így előkészített spárgát bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tesszük fel főni. Vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon túl erősen, mert az nem tesz jót a spárgának! A főzés ideje maximum 15 perc legyen, mert a túl puha spárga könnyen összeesik.

2009. máj. 13. 16:26
Tudjátok-e, hogy ha sütés előtt egy szál makarónit szúrtok a kuglófba, akkor az biztos nem esik össze, ugyanis a kis lyukon sütés közben távozik a felesleges gőz:)
196. 4b6a2525df (válaszként erre: 194. - Emrus)
2009. máj. 13. 15:44

Én zöldspárgából csináltam levest tegnapelőtt, úgy mint a brokkoliból.


A sárga spárgát én is most fogom kipróbálni. Az Auchanban 99 ft volt fél kiló, hát vettem kettőt

❮❮ ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook