Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Könnyed szilvás pite recept

Könnyed szilvás pite recept

A Könnyed szilvás pite hozzávalói:
Könnyed szilvás pite

Nagyítás!

Hozzávalók:
# A tésztához:
# 15 dkg finomliszt
# 10 dkg rétesliszt
# 5 dkg kukoricaliszt
# 1/2 kávéskanál sütőpor
# 1 csipet só
# 7 dkg hideg vaj
# 1 tojássárgája
# 1 evőkanál tejföl
# 10 dkg finomszemű kritálycukor
# A töltelékhez:
# 50 dkg friss szilva
# 10 dkg kristálycukor
# 1 kávéskanál fahéj
# 1 csipet őrölt gyömbér
# 1/2 citrom reszelt héja
# 2 tojásfehérje


A Könnyed szilvás pite elkészítési módja:
Elkészítés: A tésztához a liszteket tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, a sót, a cukrot, alaposan összekeverem, majd belereszelem a hideg vajat. Az egészet gyorsan zsemlemorzsához hasonló állagúra morzsolom. A tejfölben elkeverem a tojássárgáját, hozzáadom a morzsás keverékhez. Gyors mozdulatokkal egynemű gombóccá formázom, melyet kissé ellapítva frissentartó fóliába csomagolok. 3/4 órára beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a tölteléket. A kimagozott szilvákat kb. 1 cm-es kockákra aprítom, a cukorral, a citromhéjjal, fahéjjal, gyömbérrel 5 percig párolom. Amíg hűl, a 2 tojásfehérjét kemény habbá verem. A langyos párolt, illatos szilvakockákat óvatosan a habba forgatom. A tésztát 2/3-1/3 arányban kettévágom. A nagyobb mennyiséget akkora téglalappá nyújtom, amekkorával egy 25X35 cm-es, sütőpapírral borított tepsit kényelmesen kibélelehetek úgy, hogy a pereme kb. 1,5 cm magasan simul a tepsi oldalára. Nyújtófával a tepisbe helyezem a tésztát, az alját villával kicsit megszurkálom, belesimítom a szilvatölteléket. A maradék tésztát kb. 3 mm vékony tégalap formájúra nyújtom, éles késsel 1 cm-es csíkokra szeletelem. A csíkokkal berácsozom a pite tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt világosra sütöm. Leheletnyi porukorral meghintem, langyosan kb. 4 cm-es kockákra vágom.

Megjegyzés:
A tojáshabba forgatott szilva nagyon könnyűvé varázsolja a pitét. A teteje sütés után is nagyon szép, kissé rózsaszínes árnyalatú marad. Langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A könnyed szilvás pite elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook