Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Kolozsvári töltött káposzta 8-10 személyre (római tál) recept

Kolozsvári töltött káposzta 8-10 személyre (római tál) recept

A Kolozsvári töltött káposzta 8-10 személyre (római tál) hozzávalói:
60 dkg lapocka
50 dkg füstölt kolbász (lehetõleg még nem nagyon száraz, legjobb a frissen füstölt)
80 dkg kicsontozott sertéskaraj
50 dkg füstölt tarja vagy sonka
1,5 kg savanyú káposzta
16 savanyúkáposztalevél
15 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rizs
2 tojás
6 dl tejföl plusz 2 dl tejföl
ízlés szerint törött
fekete bors
majoránna
piros fûszerpaprika
só.


A Kolozsvári töltött káposzta 8-10 személyre (római tál) elkészítési módja:
A lapocka felét megdarálom, összekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal, majoránnával és a pirospaprikával. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket megtöltöm a rizseshúsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtom, hogy a töltelék ki ne folyhasson belõlük. Az elõzõ nap beáztatott füstölt húst 8 darabra vágom, a füstölt kolbászt és a kicsontozott karajt is 8 részre osztom. A zsírral kikenem a legnagyobb méretû, elõzõleg beáztatott Römertopfot, és a káposzta negyed részét elterítem az alján. Megsózom, majd sorban egymás mellé rárakom a töltelékeket. Erre újabb káposztaréteget borítok. A sonkaszeleteket ráhelyezem, majd ismét káposztaréteget szórok a tálba. Erre teszem a füstöltkolbász-darabokat, végül beborítom a megmaradt káposztával. Rászórom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a 6 dl tejfölt, és a tálat saját, ugyancsak beáztatott fedelével befedem. Hideg sütõbe tolom, és a már leírt módon 3 órán keresztül, kis lángon párolom. Tálalás elõtt a felszeletelt karajt egy evõkanál olajon vagy zsíron hirtelen, mindkét oldalán átsütöm, majd ráteszem a töltött káposzta tetejére. A megmaradt tejfölt kevés pirospaprikával összekeverem, és rálocsolom az étel tetejére.

Fantasztikusan finom, ám rendkívül hízlaló, eredeti erdélyi étel.


Kategória: Egytálételek receptjei


A kolozsvári töltött káposzta 8-10 személyre (római tál) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook