Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kizárhatják az oviból ha kiderül, hogy nem azon a településen lakunk ahol az ovi van? fórum

Kizárhatják az oviból ha kiderül, hogy nem azon a településen lakunk ahol az ovi van? (tudásbázis kérdés)


1 2
38. b-zs (válaszként erre: 36. - Zebracsikó)
2012. szept. 6. 15:03
nincs is ezzel probléma, ez így van, ahogy leírtad.
2012. szept. 6. 14:02

Nekünk elmondták a szülőin, hogy miket fognak a gyerektől kérdezni: név, lakcím, anya, apa neve, foglalkozása..

Ezek úgymond "kötelező" dolgok..


Ennél még sokkal több "kötelező" dolog is lesz..


Na de most lányok őszintén, ha valakire min. 3 évre rábízod a gyereked, úgy, hogy szinte több időt tölt vele, mint veled, azt gondoljátok, hogy előbb-utóbb nem kerül mindenről szó? Én magamra emlékszem, hogy imádtam az óvónőket, és mindent a világon leadtunk nekik, be nem állt a szánk.. Ez - főleg lányoknál - teljesen természetes. A fiúk meg apa BMW-jéről fognak locsogni. Hogy lehet úgy napi 8 órákat együtt tölteni, hogy nem beszélünk dolgokról? A témák ugyanazok, mint a felnőtteknél, csak a szint más..


Érdekes, mert ha az óvónő, védőnő kezdeményez valamit, akkor "beleavatkozik a család dolgába", ha meg nem, akkor meg nem teljesítette a kötelességét, és elhanyagolta a gyereket... Nem lehet könnyű azért az sem..


Bár vannak dolgok, amikkel én sem értek egyet, legfőképpen az, hogy némelyek még úgy viselekdnek, mintha a 40 évvel ezelőtti világ lenne, ahol az emberek nagy része "meg tudott lépni" legalább pénteken a melóhelyről, elvitte a gyereket, a nagyi meg már 55 évesen nyugdíjas volt, és apa is általában 8 órát dolgozott, nem 16-ot.. És akkor néznek nagy szemekkel, miért nem tudom elvinni korábban... No ez kiborít... De én ezt egy rövid mondattal helyretettem..


Úgy egyébként nem lehet könnyű a sok beképzelt szülővel..

36. zebracsikó (válaszként erre: 35. - Kercsy)
2012. szept. 6. 13:37

Aki oviba/iskolába járatja agyerekét, az számítson rá, hogy a gyerek elmond bizonyos dolgokat, s a legtöbbször kérés/kérdés nélkül.

Nekem is kellett már szembesülnöm családi veszekedéssel, apa-anya pofonnal, úgy, hogy nem is kérdeztem, legfeljebb foglalkozs elején, hogy mi újság? Volt valami izgalmas a hétvégén, kirándulás, más egyéb?


A gyerek általános tájékozottságába pedig beletartoznak a családi viszonyok, rokonok ismerete, életkor, név, lakcím, stb.


A gyerek mindig többet lát, mint amennyit a szülők hisznek.

Mi meg néha megtudjuk ezeket. Ez egy ilyen szakma.

35. kercsy (válaszként erre: 33. - B-zs)
2012. szept. 6. 11:10
Nem csodálom, hogy zavar. A gyerkőc akár olyat is elmesélhet ami a család magánügye volna. Azt értem, hogy szeretnék, hogy megnyíljon a gyerkek, de ezt semlegesebb témákkal is el lehetne érni szerintem.
34. kercsy (válaszként erre: 32. - B-zs)
2012. szept. 6. 11:08
Sajnos nálunk elég rossz az óvodai helyzet, nehéz bejutni, mert óriási a túljelentkezés, még azokat sem veszik fel akik valóban rászorulnak, egy csoportban majdnem 30-an vannak 2 óvónőre és 1 dadusra. Ezzel szemben a mostani oviban 19-en vannak ugyanennyi óvónőre. Tehát ebből a szempontból jobb a helyzet. Azt csak remélni tudom, hogy nem fogják bántani a gyerkőcöt sem lelkileg sem testileg.
33. b-zs (válaszként erre: 32. - B-zs)
2012. szept. 6. 08:11
ez néha engem is zavar..:)
32. b-zs (válaszként erre: 30. - Kercsy)
2012. szept. 6. 08:10

Szerintem ez csak Neked "kényes téma", mert csak ideiglenes lakcímkártyával sikerült bekerülni az oviba. Itt is van ilyen, ettől se Te, se a gyereked nem kevesebb. Sajnos, ha a szülő jó helyen akarja tudni a gyerekét, akkor néha szükséges ilyen lépéseket tenni, szomorú, hogy itt tartunk. Nyugodtan menj oda az óvónőhöz, és kérdezd meg, hogy minden rendben van-e a fiaddal, érdeklődj utána, és akkor Te is megnyugszol.

Nálunk is mindenről kifaggatják a gyereket, így tud megnyílni, a személyes élményeit elmeséli, stb..

31. Pen80 (válaszként erre: 30. - Kercsy)
2012. szept. 5. 20:29
Na, akkor minden rendben :)
30. kercsy (válaszként erre: 15. - B-zs)
2012. szept. 5. 19:55
Ma elbeszélgettem az egyik szülővel és valóban az ő gyerkőcét is faggatták, mondjuk nem arról, hogy hol is lakik valójában. Hétköznapi dolgokról. Fel akarták mérni az "értelmi szintjét". Persze az normális, hogy elbeszélgetnek, ismerkednek a gyerekkel, de szerintem ezt lehetne kevésbé személyes témákkal is.
29. kercsy (válaszként erre: 11. - Mothertiger)
2012. szept. 5. 19:51
Nagyon durva amiket leírtál. Főleg, hogy még te neked kellene kellemetlenül érezned magad amiért szóltál. Hol marad a felelősségre vonás? Egy ejnye-bejnye itt nem elég, fegyelmit kellene indítani a durva óvónővel szemben. Aki nem tud gyerekekkel bánni az válasszon másik pályát.
28. Pen80 (válaszként erre: 27. - Falcsy)
2012. szept. 5. 14:28
Azért van némi választási lehetőség, valamennyire meg muszáj szabályozni.
27. falcsy
2012. szept. 5. 14:22
Sajnálatos, hogy mi szülők nem válszthatjuk meg, hogy kire bizzuk a gyermekeinket, akik a legfontosabbak számunkra:(((((
26. Pen80 (válaszként erre: 25. - Falcsy)
2012. szept. 5. 14:19

Az a jobb helyzet :)

Itt meg valahogy pont annyi hely van, amennyi kell. :)

25. falcsy
2012. szept. 5. 14:17
Rendben elfogadom. Én csak a mi helyi viszonyainkból indultam ki. Itt Mindenkit felvesznek, sőt már házhoz jönnek, hogy hová vidd a gyereked!
24. Pen80 (válaszként erre: 22. - Falcsy)
2012. szept. 5. 14:13
Az óvoda hatáskörébe utalja, hogy felvesz-e körzeten kívüli gyereket, amennyiben minden óvodaköteles körzetes gyereket elhelyezett és maradt még helye.
23. Pen80 (válaszként erre: 22. - Falcsy)
2012. szept. 5. 14:12
Jogszabályban van rögzítve.
22. falcsy
2012. szept. 5. 14:10

Szerintem nincs....

Szegeden és Szolnok megyében is több hely van, ahol nem oda jár a gyerek, ahova tartoznak.....

21. Pen80 (válaszként erre: 20. - Falcsy)
2012. szept. 5. 14:07
Nem, az ovi is körzetesítve van.
20. falcsy
2012. szept. 5. 14:06
A lányunk a lakóhelyünktől 8 km-re jár oviba. Én úgy tudom, hogy csak a bölcsi van körzetesítve, de ott is lehet más helyre vinni, ha pl. ott dolgozol.
19. Pen80 (válaszként erre: 14. - Bekacomb)
2012. szept. 5. 13:38
Általában sajnos nem a helyhiány miatt választ a szülő másik óvodát. :(
18. b-zs (válaszként erre: 17. - B-zs)
2012. szept. 5. 12:51
legalábbis felénk..jó, itt helyhiány az nincs, mivel aki megteheti, inkább vidékre viszi a gyereket.
17. b-zs (válaszként erre: 14. - Bekacomb)
2012. szept. 5. 12:50
nemcsak helyhiány a probléma, minőségi különbségek is vannak az oktatás terén, sajnos..
16. Anitaaa03 (válaszként erre: 11. - Mothertiger)
2012. szept. 5. 12:47
ezek elég durvák én is adnék az ovónőnek az tuti.ha vkinek nincs türelme ne menjen gyerekek közé
15. b-zs (válaszként erre: 1. - Kercsy)
2012. szept. 5. 12:43
nem lehet, hogy csak túlreagálod? Lehet, csak beszélgettek a gyerekkel, hol lakik, szoktak ilyent.. szerintem ne aggódjál, ha véletlenül "becsúszott" olyan gyerek, aki nem ott lakik, akkor legközelebb felvételnél jobban megnézik a lakcímkártyákat és a jelentkezőket, ezért elküldeni szerintem nem fogják. Amíg az óvodavezető nem hívat, addíg nincs gond:) Nálunk is vidékre járnak oviba a gyerekek, a férjem hozza-viszi őket, nem messze dolgozik az ovitól, így naná, hogy nem ide helybe hordjuk őket, mert az bonyolultabb lenne, meg más oka is van.. Van olyan ovi, ahol csak a helybelieket veszik fel, több szülő lakcímkártyával játsza ki itt is. Az ovinak meg szerintem tökmindegy, ki után kapja a fejpénzt, nekik kellene körültekintőbbnek lenni felvételkor..különben is az ovodai felvételik és beiratások tavasszal lezajlottak, ne parázz, utólag nem kutyulnak bele..
2012. szept. 5. 12:42

Jó lenne, ha nem lenne ilyesmire szorulva a szülő, hogy máshová vigye a gyerekét, mint ahová tartozna helyileg. Ha lenne elég hely bölcsiben, oviban. Nálunk ez elég nagy gondot jelent a kerületben, mert nagyon sok helyi gyerkőc kiszorul.

Jól tetted, hogy beolvastál az óvónőnek! Soha, semmilyen körülmények közt nem emelhet kezet a gyerkőcre! Az ilyen nem oda való, szégyellheti magát! :-( Szerintem sem tehetik ki a gyerkőcöt, ha már korábban felvették, és ismerték a körülményeket.

13. 4c1a787e8f (válaszként erre: 1. - Kercsy)
2012. szept. 5. 12:28

Ha van bejelentett ottani cím, még felvételkor sincs joguk elutasítani. Legalábbis emiatt, mert helyhiány miatt a körzetest is joguk van nem felvenni. Kivétel az az eset, amikor már óvodaköteles korú. Tehát a körzetes, óvodaköteles korú gyermeket kötelesek csak felvenni.


Az más kérdés, hogy pláne kisebb településen, ahol ismerik egymást, és kiderül, hogy máshonnan hordaná valaki, akkor lehet, hogy felvételnél nem élvez előnyt.. Ha éppen a saját településen is sokan vannak..


De! Ha egyszer felvették oda a gyereket, akkor kirakni ezért szerintem nincs joguk. Legfeljebb téged megkérdezhetnek, meg - mint a gyeses anyukákat - "szépen nyomatékosan megkérhetnek".. Miután nálatok még az ideiglenes lakcm is adott, innentől kezdve meg biztos, hogy nincs beleszólásuk. Ez a te keménységeden múlik. Ne hagyd.

2012. szept. 5. 12:25
Ha van érvényes lakcímkártyátok, nem tehetik meg, bármit mond is a gyerek.
2012. szept. 5. 12:24

1. történet: a közmunkás, valakinek a valakije bekerült az oviba, mint óvónő (vagy mi). Egyszer az ablakon keresztül látom, hogy ráncigál egy gyereket a karjánál fogva. Ez szíven ütött, de én mulya nem szóltam neki semmit. Aztán megint benéztem az ablakon, és látom, ugyanez a hölgy egy kemény fedelű mesekönyvvel fejbe csapja a fiamat.

Kapott érte...

Elkaptam, és elbeszélgettem vele, jelentettem az óvodavezetőnek is. Ugye kitaláltátok, hogy a végén még én lettem sarokba állítva? Hogy a lánynak vizsgái vannak, feszült, ideges...stb. Nagyon kiakadtam, ezért kaptam el én, és megmondtam neki a magamét.


2. történet: fiammal sétáltunk haza az oviból. Azt mondja: J. néni úgy megszorította a karját, hogy "csípett". Este megnéztem a karját, és halványan látszott az ujjai nyoma. Ismervén magam, inkább a másik óvónénivel osztottam meg a sérelmeinket, mivel tudom, hogy ha elkapom az "elkövetőt", én is megszorongattam volna, legalább addig, míg lélegzik. Utána volt durcimorci, nemköszönés, kerülgetés, ilyenek. Még ő volt megsértődve, amiért szóltak neki, hogy az idegbaját ne a gyerekemen élje ki. Ja, még egyszer el is kapta a gyerekemet, ezzel a szöveggel: "ha valami bajod van, nekem mondjad". Rohadt nagy szerencséje volt, hogy el kellett utaznom külföldre, és kivettem a fiamat az oviból. :@

10. Pen80 (válaszként erre: 6. - Mothertiger)
2012. szept. 5. 12:18
Ez meg még durvább.
9. Pen80 (válaszként erre: 4. - Mothertiger)
2012. szept. 5. 12:18
Tényleg durva különben.
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook