Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kisokos-"terhességi papírmunka és egyebek" fórum

Kisokos-"terhességi papírmunka és egyebek" (beszélgetős fórum)


2013. jan. 16. 16:28
Valaki tudna segíteni?Jan 1-től táppénzen vagyok,február közepére várom a babust.A férjem kapott családi kedvezményes nyomtatványt,amit eddig én vettem igénybe.Most neki a célszerűbb?
2012. dec. 5. 09:36
Köszi!Tehát,ha február közepére várom a babust,és januártól táppénzen lennék-akkor az jó nagy szívás!Még abban segíthetnél,hogy:dec.31-én ilyen formában megszűnik a cégem,most azon dolgoznak,hogy jogutódként létrehoznak egy másik társulást,ahová átvennének minket.Még semmi nincs ez ügyben,nem kapunk tájékoztatást.Ha mégse jönne össze az új cég,akkor jobb,ha már dec. végén tp.-n leszek?Ha összejön,akkor is átvesznek,ha tp.-n vagyok?
6. Ubilina (válaszként erre: 2. - Babeck)
2012. nov. 28. 13:27

A munkáltatónak csak akkor "kell" intéznie, ha tb kifizetőhely, egyébként a területileg illetékes államkincstárnál lehet, kell intézni. Tényleg a védőnőtől kapott csomag elég hasznos ilyen információk terén. A táppénznél azt kell mérlegelni, hogy mikor születik a baba. Ha még 2012-ben, akkor a 2011.01.01-12.31-ig elszámolt jövedelmed lesz a kifizetéseid alapja, nyugodtan mehetsz táppénzre, már nem befolyásol semmit az összegeiden, de ha 2013.01.01 vagy utána van "időpontod", akkor a 2012.01.01-12.31-ig lesz a tgyás és egyebek alapköve, tehát a táppénz csökkenti a kifizetéseid alapját, ilyen esetben nem annyira jó a táppénz. Fizetés nélkülire semmiképpen ne menjél, a szülési szabi, amit már a szülés előtt el lehet kezdeni, az orvos igazolása alapján vehető igénybe (a dátumok számítása miatt). Gondolom a családi adókedvezményt már kapod, erről a munkáltatónál kellett nyilatkozni és az szja-ból vonnak kevesebbet, ha nem kapod, sem gáz, majd jövőre egy összegben a szja bevalláskor kell beírnod és visszaigényelned.

Tök jó hír, hogy most már az államkincstárnál intézendő dolgoknál, ha postázol is, elfogadják a dokumentumok másolati példányait, nem kell eredetit beküldeni.

2012. nov. 9. 20:06

Én sem tudtam erről úgy nagyon sok mindent ha úgy van kérdezd meg a védőnőt.Nekem a tgyást és gyedet a munkáltató intézte de nyilván be kell menni szülés után...papírt alá írni,vagy esetleg megbeszélni hogy küldje ki te meg vissza küldőd kitöltve.Én örülök hogy nem nekem kellett intéznem mert akkor utazhattam volna!

Egyedül azt hiszem az egyszeri anyaságit kellett nekem intézni.De ha jól állsz anyagilag és nem sajnálod a pénzt vannak olyan emberek akik ilyen feladatokat végeznek el.

4. Hajni0121 (válaszként erre: 1. - Telepocak)
2012. nov. 9. 16:11

A tgyást a munkáltatód intézi, az összege a fizetésed 70%-a.(ha táppénzen vagy akkor azt is beleszámolják). Ha tudsz beszélj a bérszámfejtőtökkel, ő ebben fog Neked tudni segíteni és abban, hogy hoygan érdemes a szülési szabadságot kivenni(szülés előtt, vagy a szülés napjától)

Az egyszeri anyasági támogatást és a családi pótlék igénylő nyomtatványokat a MÁK oldaláról le tudod tölteni. Ott meg van adva, hogy milyen iratok kellenek hozzá.

Keress rá a gugliban, sok hasznos infót össze tudsz szedni ezekről!

2012. nov. 9. 14:35

Én az Államkincstártól kértem családi pótlék, egyszeri anyasági & GYES igénylő papírokat, kitöltöttem-elküldtem. Aztán nekem még nyilatkoznom is kellett erről-arról de az azért volt, mert saját vez.nevemet kapta a gyerkőc.

A GYED összege az attól függ mennyit kerestél a munkahelyeden.

2012. nov. 9. 11:24

Ha jól emlékszem, a második Felicitasos könyvecskében nagyon jól össze vannak szedve ezek :)


Nekem igényelni csak a családit kellett és az egyszeri anyaságit; a tgyást, gyedet a munkáltató kell, hogy intézze. A gyesről még nem tudok nyilatkozni :)

2012. nov. 9. 11:16
Még kb. három hónapom van a szülésig, és most jutott eszembe,hogy gőzöm sincs arról,hogy mit,mikor kell majd igényelnem,mikor járok jobban,minek mennyi az összege stb. Kérem azon fórumozók segítségét,akik már vagy túl vannak rajta,vagy ismeretekkel rendelkeznek a felmerült témákban,ügyintézésben.Én valószínű a full laikus kérdező leszek.4,5 éves a fiam,és rémlik valami fizetés nélküli szabadság,táppénz.....

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook