Kismama vagyok Angliában! (beszélgetés)
Persze, nyilvánvalóan először én is dolgozni szerettem volna, de már 3 hónapja kint vagyunk és még semmit sem találtam. Végülis elég jól beszélek, de az értésem az elején kicsit még nehezebben megy. Szerintem ez tök normális, hozzá kell szoknom, de itt nem nagyon tolerálják. Eddig két helyről hívtak fel, és amiért visszakérdeztem, mondván, hogy nem értem, már le is ráztak, mert nekik olyan ember kell, aki perfect. Warehouse operative és gyorséttermi munka volt...
Szóval, ha nem javul a helyzet, és úgyis tervben van a baba, gondoltuk előre hoznánk a dolgot. Nem a pénz miatt, hanem minél tovább várunk, hogy dolgozzak, annál később jöhet a baba.
a Maternity allowancehoz is fel kell mutatni 26het ledolgozott hetet a baba szuletesi hetetol visszaszamolt 66 hetben. Ha meg nincs baba akkor nem is tudnak adatokat mondani, mert nincs kiindulasi pont a babaszuleteset illetoen, tehat nem is fognak tudni mit mondani max kapsz altalanos tajekoztatot. De az hogy mire vagy jogosult csak akkor fogjak tudni megmondani ha mar van datum es van mire szamolniuk.
Dolgozni mindig erdemes, mindig jobban megeri mint a segely. Ha mar kint vagy inkabb most tegyel meg mindent azert hogy legyen munkad, mert babasan mar sokkal nehezebb lesz allast talalni vagy nem is fogsz mar nagy pocakkal. Itt is dolgozni/dolgoznod kell ahoz hogy megjarjon a gyes ugy mint otthon. Gyesnel teged szamolnak be hogy volt e munkaviszonyod vagy nem a parod altal tax creditre lehettek jogosultak, houseing benefits ha bereltek, child benefit heti £20 esetleg ha vegkep nem jar semmi akkor egyszeri £500-os juttatas a kezdetekhez. Az eskuvot ne ezert tartsatok meg gyorsan! Ha meg nem vagy babas tenyleg csunyan fognak nezni ha mar most ezutan erdeklodsz, mert jogosan hiszik azt hogy csak ezert teszed, nem fogja mondani senki, de eleg kellemetlen az embernek akkor is. Rengeteg idod van meg terhesseg alatt is hisz leghamarabb a terhesseg 29.hetetol jarna a juttatas. Ezt az idoszakot amig teheted inkabb munka keresesre forditsd, mert hidd el hogy nem 2 hanyinger kozott akarod majd jarni a varost uj munkahely utan babasan. Itt a Maternity Pay maximum 52 hetig jar megfelelo munkaviszonyal, Self employekent vagy mas indokbol nem megigenyelheto Maternity Pay helyett Maternity allowance max 39.hetig utana vagy vissza mesz dolgozni vagy a haz ura eltart tovabb ha ugy dontesz hogy otthon maradsz. Ez csak egy jo tanacs!
Hivatalba nem akarok menni, hisz hogy hangzana, hogy se házasok nem vagyunk és én még terhes sem, de már afelől érdeklődöm, hogy mit kapok? Pár hónapja vagyunk kint, úgy terveztük, hogy én is dolgozok néhány hónapot és utána jön a babaprojekt, de mivel nem találok munkát 3 hónapja, így fordítva is jöhet. :)
Nem vagyunk házasok, de akkor megütnénk a lagzit, úgyis régóta tervben van. :)
De el tudnátok mondani, hogy ha ez áll fenn, akkor mire számíthatunk?
Igen, lehet mert külföldön született.
Szerintem irjal egy anyakonyvi hivatalnK egy emailt es ott kerdezd meg h te ezt a nevet szeretned anyakonyveztetni mi a teendo.en a bevandorlasi hivatallal leveleztem otthon,nagyon segitokeszek voltak.mert itt a nagykovetsegen 6-8 honap az anyakonyveztetes es az utlevel.aztan ugy dontottem megoldom magamnak.igy gyorsabb :) mert a londoni nagykovetseg egy VICCC.......
sziaa.attol fugg h a parod a ferjed?mert ha a ferjed akkor es van bejelentett munkaja akkor az egeszsegugyi ellatas ingyenes jar neked utana.viszont azt nem tudom h mi a helyzet az élettárssal.ugy tudom ha megszuletik a baba utana lehet housing benefit,child tax credit van sok minden.Be kellene menni a legkozelebbi citizen advice-hoz es ott mindent elmondanak.
Szia! Koszi a valaszt, meg csak 3 eve vagyunk itt...sajnos errol lecsuszunk par evvel :)
Most azt olvastam, hogy a magyar anyakonyvi kivonatban annak a nevnek kell szerepelnie (utonevnek), ami az angol anyakonyvi kivonatban szerepel es ha akarjak a szulok, akkor a megfelelo magyar nev szerepelhet a magyar anyakonyvi kivonatban.
tud errol valaki valamit? Ha ez tenyleg igy mukodik, akkor nagyon boldog vagyok :)
sziaaa.hany éve vagytok kint Angliában?5 év utan igényelhetitek az angol állampolgárságot a picurnak.Mi errol lecsusztunk nekunk juli végén jon a babuci es oktoberbe lesz meg az 5 év.de ehhez folyamatos munkaviszony kell.én ugy tudom lehet anyakonyveztetni otthon a nevet,bar ha innen csinaljatok elég hosszadalmas :( szerintem.
Sziasztok! Ha kint esek teherbe úgy, hogy eddig még nem dolgoztam az országban, akkor a párom révén milyen juttatásokra számíthatok? Mennyit kellene dolgoznom, hogy azután kapjak? Érdemes megvárni, amíg találok munkát, vagy elég lehet, amit a párom után kapnánk?
Sziasztok! Egyszer ketszer mar segitettetek par kerdessel, most megint mrgkavarodtam :)
Ausztusban szuletik meg az elso babank, egy pici lany, akit Sophie Marie-nak szeretnenk anyakonyveztetni.
Viszont mivel mindketten magyarok vagyunk igy ugy tudom a baba is magyar allamporgar lesz, szoval nem tudom lehet-e igy anyakonyveztetni?
Tudna valaki ebben segiteni?
Elore is koszonom!
Sziasztok Anyukak!! Huhhaaa most nezem mar milyen regen voltam itt.. Latom sok az uj anyuka... Nekem azota megszuletett a 2. babom. 2 hetes kislany. Koltoztunk is. Most itt lakunk Woolwichban. Van olyan Anyuka aki itt lakik vagy nem messze? A fiam 18 honapos es jo lenne neki egy kis barat meg nekem is. :D Tudom hogy eszakon van baba mama klub ,de nekunk az egy kicsit messze van.. Jon a jo ido,jokat lehetne setalni.. :))
Szia!
A kettotok keresetetol fugg hogy mit fog megkapni. Pl housing benefitet igenyelhetsz a councilnal es ha felhivod a tax credit helpline-t akkor megmondjak hogy van-e eselyed azt megkapni es ha igen, akkor kikuldik nektek a nyomtatvanyt.
Szia sajnos én ebben nem vagyok jártas én nem itt voltam állapotos nem itt született a lányom ugyhogy nem tudom pocisan mik járnak..
Sziasztok uj vagyok meg a forumon, es kis segitseget szeretnek. Elso babankat varjuk es meg nagyon az elejen vagyunk, de szeretnek idoben tajekozdni. Mivel en self employed vagyok evek ota es minden feltetelnek megfelelek, ezert az vilagos hogy maternity allowanceot igenyelhetek es a child benefitet. Ugy tervezem hogy a leheto legtovabb szeretnek dolgozni, ferjem is dolgozok es semmilyen juttatas vagy segenyt nem igenylunk jelenleg. Erdekelne hogy tudok e meg igenyelni mast is a maternity allowanceon kivul?
Lehet ..én single anya vagyok és heti 16 orát dolgozok de van hogy 20 at ..változo..
en is kapok child taxot de el kellett mondanom nekik mennyit melozom es mennyi a bevetelem. Gondolom mas vonatkozik ram,mert en nem egyedulallo anyakent kerem
köszi én is igy tudtam de biztos nem voltam benne..amugy érdekes mert a child tax honlapján az van hogy akkor is kap az anya ha nem dolgozik de az irodák meg mást mondanak..
Azt hiszem 16-ot per het.
Sziasztok kiváncsi lennék ti hogy tudjátok heti hány orát kell dolgozni egy single anyának hogy jogosult legyen child taxra és working taxra???
Elvileg nem vagyok munkanelkuli,mert melozom ugynoksegeknek most is. Az egyik ugynokseg kerte is,hogy legyek self-employed,de nem erne meg,mert nem adnak ok annyi munkat. Tudom,hogy bonyolult vagyok,neha magam is mar verem a fejem a falba,hogy mar megint mit csinaltam. Vegulis abban remenykedem,hogy papiron meg alkalmazasban allok,csakmert ismerjuk az angol gyorsasagot,ez eltarthat meg par honapig addog meg iszogatnak meg nehany teat :-D
En ugy gondolom amig nem kuldtek ki neked a p45-ot addig alkalmazasban allsz. De vegulis nem tudom. Kicsit bonyolultabb a helyzet nalad mert en csak meg akartam szabadulni toluk mar a vegen.Ha megsem vagy alkalmazasban mar akkor regisztralhatsz self-employedkent hogy ne legyel munkanelkuli mig a masik helyen fel nem vesznek.
Tudom, ha tulfizettem az adot akkor visszaigenyelhetem de epp most kaptam egy levelet,hogy kavar volt es a foallasom is meg az egyik igynokseg is ugyanazt a PAYE adokulcsot hasznalta igy be kellrnr fizetnem.majd 140 font adot. Na ezt szeretnem elkerulni,mert az ilyenek nem hianyoznak.
A masik a ferjem vizumkerelme miatt van. Ott jo lenne ha alkalmazasban allnek meg. Habar melozom.es gyakorlom a treaty right-ot,megsem.szeretnek bonyodalmat. Ebben az evben azt is meg kell kernunk
Azert is erdekel ez a dolog,mert 2008 ota dolgozom ugynoksegeknek es a HMRC eszerint kuldozgette az adokulcsokat az ugynoksegeknek. Mivel volt egy foallasom,az kapta a pl 747L-t a tobbi meg a BR kulcsot,eszerint fizettem.adot. Na mar most nem tudom mit mondjak nekik,mert 2012 julius ota nincs bevetelem a foallasbol.
Az igazat megvallva,en orulnek ha meg alkalmazasban lennek nalunk,persze papiron. Ezert is nem.sietettem a dolgot. Legalabb addig mig ez a masik melohely biztos lesz es nem lesz szunet a ket melohely kozott. Irni nem tudok nekik,mert megszuntettek az NHS email cimemet,a privatot meg nem tudom. Ennyire nem.ismertem oket egyatalan
Akkor irjal egy emailt hogy kuldjek ki legyszi a p45osod. Az mas mint telefonalni. Vegulis nagyon mas valasztasuk nincsen, nem? Ha mar ugyis mindent kifizettek akkor meg azon se kell izgulnod...
Szia! Igen meg mindig alkalmazasban voltam. De miutan szoltam nekik kikuldtek a p45osom es a dolgozoi kedvezmenyes kartyam sem munkodik mar. Igaz hogy azota megint kaptam fizetest, de ez mar mas tortenet. Az en fonokom meg ilyen, mindig hibazik aztan meg a beosztottakat hibaztatja erte. A ketszinuseg meg a verukben van :-)
Vegulis mi volt nalad? Meg mindig alkalmazasban vagy?
További ajánlott fórumok: