Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kicsi, különleges falatkákat kéne készítenem egy svédasztalos vacsorára. Légyszi segítsetek, nem szendvicseket akarok! fórum

Kicsi, különleges falatkákat kéne készítenem egy svédasztalos vacsorára. Légyszi segítsetek, nem szendvicseket akarok! (tudásbázis kérdés)


2008. dec. 8. 19:44

Szia. Lehet, hogy már késő, de megosztom veled én is néhány tippemet:

Sonkás töltött tojás

Hozzávalók 1 főre:

2 keményre főzött tojás,

3 dkg darált sonka,

1 dkg vaj

Elkészítés:

A megtisztított tojás hegyesebb végének egyharmad részét levágjuk, a tompa végéből is levágunk egy szeletkét, hogy a tojás a tálon el ne dőljön. A tojások sárgáját kikaparjuk, a fehérjéket megreszeljük, mindkettőt villával eldolgozzuk, 1 dkg vajjal, 3 dkg darált sonkával, és egy teáskanál tejföllel.

A tálra tett tojásfehérjéket úgy töltjük meg, hogy a töltelék jó magasan és kipúpozva álljon.

Kolbászos-sajtos vendégváró

Hozzávalók:

fagyasztott leveles tészta

gyulai kolbász

trappista sajt (vagy fűszeres kecskesajt)

tojás

szezámmag vagy köménymag

Elkészítés:

A kiolvasztott leveles tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtom, és éles késsel felvágom kb. 7x7 cm nagyságú négyzetekre. Mindegyik közepére teszek egy karika gyulai kolbászt és egy kis kocka kecskesajtot. A tészta átlós sarkait összenyomom, és a kis batyukat bekenem felvert tojással. Megszórom szezámmaggal vagy köménnyel. 190-200 fokos sütőben sütöm, míg megpirulnak.

Krumplikrém pirítósra

Hozzávalók:

Főtt krumpli

olíva olaj

fokhagyma

1db tojás sárgája (ellenőrzött!)

Pirítós kenyér szeletek

Elkészítés:

A főtt krumplit jó alaposan összenyomjuk, majd sózzuk, fokhagymával ízesítjük, belerakjuk a tojás sárgáját és az olíva olajjal alaposan kikeverjük.

Annyi olaj kell bele, hogy kenhető, krémes legyen, de ne tocsogjon az olajtól.

Kedvcsináló falatka

Hozzávalók:

250 g mirelit leveles tészta

300 g csiperkegomba

1 fej vöröshagyma

100 g feta sajt

1 tojás

bors, petrezselyem

Elkészítés:

A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyd felengedni.

A feta sajtot villával nyomkodd szét, és keverd össze az egész tojással. Szórd meg egy kevés frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel.

A vöröshagymát aprítsd fel, és pirítsd meg egy evőkanálnyi napraforgóolajon. A gombát tisztítsd meg, és vágd fel szeletekre. Szórd a hagymához, és párold készre.


Amikor kihűlt, keverd össze a tojással elkevert feta sajttal.

A tésztát kevés liszt segítségével nyújtsd ki nagyjából 2 milliméteres vastagságúra, és egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy borospohárral szelj belőle köröket.

Kenj ki vajjal és liszttel egy kisebb muffin sütő formát (ha szilikonformát használsz, akkor ez nem szükséges), és béleld ki a kör alakú tésztával. Tegyél mindegyikre egy adag gombás tölteléket, és előmelegített sütőben süsd addig, amíg a tészta felemelkedik és aranybarna színűre sül.

Mandulás mártogatós

1-1 csokor friss oregánó és bazsalikom (vagy 1-1 teáskanál szárított)

1 gerezd fokhagyma

8 dkg mandulaforgács

2 evőkanál tej

20 dkg krémsajt

A mártogatáshoz:

répa, uborka, paradicsom stb.

Előkészítés:

Az oregánót és a bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés:

A mandulaforgácsot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, hagyjuk kihűlni. A tejet a krémsajttal simára keverjük (ha nem elég lágy, adjunk hozzá még tejet). Az oregánóval, a bazsalikommal, a fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. Belekeverjük a mandulaforgácsot. A mártogatóshoz a zöldségeket megmossuk, vékony rudakra, karikákra vágjuk. A krémbe mártva, kevés kenyérrel fogyasztjuk. Különböző fajtájú sajtkockákat is mártogathatunk!

2008. dec. 8. 19:12
Tojás és padlizsánkrémes kiflikarikák (habformázóból kinyomva), vagy lazacmártás.
2008. dec. 8. 18:40
Közben eszembe jutott mégegy nagyon jó recept, spenótos-ricottás quiche: [link]
15. valcsi
2008. dec. 8. 18:33

Sonkás táska

Mélyhűtött levelestésztát kiengeded, majd vékonytéglalapra nyújtod. Felére főtt, füstölt, darált tarját szórsz(én házit szoktam de biztos finom gyárival is), ráteríted a másik felét. Derelyevágóval kb 2x4cm-es téglákat vágol, tetejét felvert tojással megkened és kisütöd.Biztos siker!

2008. dec. 8. 18:33

Ez isteni: [link]


Ezen a blogon találsz még ötleteket. :o)


Pl: [link]

2008. dec. 8. 17:59

Virslis-tekercs:

Veszel mélyhűtött leveles tésztát, kinyújtod, virsliket csavarsz bele és felszeleteled! Egyszerű, olcsó, dekoratív és FINOM!!!

2008. dec. 8. 17:58
a legegyszerűbb!: én ezt szoktam és nagyon jól néz ki! vegyél a tescoban svéd húsgolyócskákat süsd ki és szúkáld fel egy pici kocka sjttal egy nagy káposztára szendvicstűvel vagy fogpiszkálóval! nagyon jól néz ki és nagyon finom! gyorsan készen van, nem kell vele pepecselni...
11. drlili
2008. dec. 8. 17:42

ANGYALOK VAGYTOK, megmentitek az estét a lebőgéstől(és engem az idegbajos keresgéléstől).

:-XXX

2008. dec. 8. 17:35
Ez is nagyon finom: újhagymát felkarikázol, avokádót meghámozod, magját kiveszed, majd felkockázod (nem a magját :)), pár paradicsomnak levágod a tetejét, belsejét kikanalazod (az aljából is vághatsz le picit, így jobban megáll). Elkészíted az öntetet: citromlét sóval, borssal, cukorral ízesíted, majd öntesz hozzá egy kis olívaolajat és jól összedolgozod. Ebbe belekevered az újhagymát és az avokádót, és megtöltöd vele a paradicsomokat.
2008. dec. 8. 17:29

Borsos camembertes golyók:

15 dkg camembert, 2 gerezd fokhagyma, frissen őrölt fekete bors. A hempergetéshez: durvára őrölt színes bors.

A fokhagymát összezúzom, összekeverem a sajttal és a borssal. Diónyi golyócskákat formálok belőle. A kész golyókat durvára őrölt színes borsba hempergetem. A hűtőben legalább egy napig érlelem.


Svéd húsgolyók (Köttbullar)

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg finomra darált hús (fele sertés, fele pedig marha), 250 ml tej, 7,5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 fej hagyma, só, őrölt fehér bors és szegfűbors.

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy kis kanál vajon, de nem kell megbarnulnia. A zsemlemorzsát áztassuk be a tejbe.

A darált húst gyúrjuk össze alaposan a párolt hagymával, a tejbe áztatott zsemlemorzsával, a tojással, a fűszerekkel ízlés szerint. Kóstoljuk meg, hogy elég ízletes-e, ha nem, adjuk még hozzá sót, borsot, őrölt szegfűborsot. Készítsünk kis gombócokat a masszából - sokkal kisebbeket, mint a fasírt, inkább falatnyi legyen - és tegyük tányérra. Melegítsünk olajat, és süssük ki a gombócokat, hogy minden oldaluk szép barna legyen.

Kenyérpogácsákra is lehet tűzni.



Sajtgolyó:

• 2 db nagy, fõtt, áttört burgonya,

• 5 dkg liszt,

• 4 dkg vaj (vagy margarin),

• 7 dkg reszelt sajt,

• 1 egész tojás,

• 1 gerezd fokhagyma,

• 1 mokkáskanál törött fekete bors,

• 1 púpozott mokkáskanál só,

• zsemlemorzsa a bundázáshoz,

• olaj a sütéshez.



Elkészítése: A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban, erős lángon sárgásbarnára sütöm. Papírtörölközőre téve leitatom róla a felesleges olajat, és egy fogvájót vagy dárdácskát beleszúrok. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom.

8. kaaskopje (válaszként erre: 5. - Drlili)
2008. dec. 8. 17:28
Itt van mégegy, ami nagy sikert aratott a legutóbbi bulin: [link]
7. d@nu
2008. dec. 8. 17:28
meleg: mini fasírtok, csirkemáj baconben, szárnyas mellkocka falatkák...
2008. dec. 8. 17:27
Apró gömb fasirt díszítve paradicsom,zölségzöld vagy sajt, fogpiszkálóra feltüzve
5. drlili (válaszként erre: 4. - Kaaskopje)
2008. dec. 8. 17:22
Naná, naná, nanááá, köszi előre is, jegyzetelek! :-)))
2008. dec. 8. 17:17
Lehetnek nagyobb falatok is? :) Mert akkor van még pár tippem.
2008. dec. 8. 17:16

Szia!


Ez nem olyan különleges, viszont nagyon egyszerü és finom. Koktélparadicsomot félbevágsz, 1-2 mozzarellát 2-3 cm-es darabokra vágsz, valamint kell még hozzá friss bazsalikom és fogpiszkáló. A fogpiszkálóra elõször egy fél paradicsomot majd egy darabka bazsalikomot, majd egy darabka sajtot, megint bazsalikomot és a paradicsom másik felét tüzöd. Nálunk ez sosem hiányozhat a svédasztalról :)

2008. dec. 8. 17:15
Pizzás csiga...nagyon finom, apró sörkorcsolya.
2008. dec. 8. 17:09
Kicsi, különleges falatkákat kéne készítenem egy svédasztalos vacsorára. Légyszi segítsetek, NEM szendvicseket akarok!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook