Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki tudja a - népies nevén - "kulcsos" elkészítésének módját? fórum

Ki tudja a - népies nevén - "kulcsos" elkészítésének módját? (tudásbázis kérdés)


7. Rozália (válaszként erre: 6. - E71af41436)
2007. aug. 18. 13:28
Valószínűleg az, mert felénk is lagzikor csinálták általában.
2007. júl. 18. 18:53
a kulcsos az a szeged környéki kalács? azt is lagzikor osztogatták,ha jól tudom... :)
2007. júl. 18. 17:58

Szerintem biztos nagyon finom lehet.

Gyerekkoromban én is kaptam ilyen "kulcsos"t-, bár mifelénk (Kisalföld) galambnak hívták és lakodalomkor osztogatták a kukucskálóknak.

2007. márc. 23. 20:34
nem tudom, jó-e..
2007. márc. 23. 20:33

A kalács ünnepeink fontos süteménye volt. Tésztájából az ügyes asszonyok nagyon szép fonatokat készítettek, Gyakran díszítették tésztából készített virágokkal, levéldíszekkel, madárkákkal.. A finom tésztát szívesen töltötték mákkal, dióval, lekvárral. Kalácstésztából készült a baba alakú fumu, de fonták perecnek. Igen neves lakodalmi sütemény volt a hurkolással készült kulcsos kalács is.

Hozzávalók a tésztához

65 dkg finom liszt, 2 dkg élesztő, 1 dkg só, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 db tojás, 1 db tojás sárgája.

Készítése

Az élesztőt langyos cukros tejben érdemes felfuttatni. A lisztet általában minden tésztához szitálva kell felhasználni, hogy a liszt fellazuljon, sok levegő töltse ki a lisztszemcsék közti teret, és azért is, hogy langyosabb legyen. Egy edénybe szitálás után legjobb a liszt közepébe három mélyedést készíteni. Az egyikbe kerüljön a felfuttatott élesztő, a másikba a tejben feloldott só és cukor, a harmadikba a tojás, a tojás sárgája és a langyos, kicsit képlékeny vaj. A dagasztást úgy kell végezni, hogy fokozatosan keveredjenek el az anyagok. A tej legyen langyos, melyet apránként adjon a tésztához, annyit, hogy a tészta viszonylag lágy legyen.

A kalács foszlóssága az alapos dagasztáson múlik. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a kéztől, az edény falától, és érezhetően sok levegő keveredett hozzá. Letakarva kell érlelni, 60-65 percig, miközben két alkalommal is újból kicsit át kell gyúrni, hogy az élesztő által elhasznált levegő helyett újból friss oxigén kerüljön a tésztába. Ha a tészta jól megkelt, kezdhető el a formázás.

Legáltalánosabb forma a három, vagy négy részre kell osztani a tésztábol előállítható fonott kalács.

A fonatoknak megfelelő számú részeket előbb fel kell gömbölyíteni, majd letakarni, kicsit pihentetni. Ezután kinyújtani és megfonni. A bevezetőben említett alakváltozatokhoz a forma kívánalmainak megfelelő számú és nagyságú tésztadarabokat gömbölyítés és pihentetés után kell a szokásoknak megfelelően, vagy fantáziánk szerint alakítani, formázni.

Az elkészült alakzatok tetejét tojáslével gondosan le kell kenni és 50 percig keleszteni. A vetés előtt ismét tojásozás szükséges, hogy a kelés után kiemelkedő részek is fényesek legyenek a sütés után. A második kenés után kicsit várni kell, hogy a tojás megszikkadjon. Ha ez is megtörtént, kezdhető el a sütés. Ez a kb. 1 kg-os kalács 40-45 perc alatt sül át.

2007. márc. 23. 19:21
Gyerekkoromban a falusi lakodalmakban mindig sütöttek un. kulcsost. Ez olyan volt, mint egy nagy perec. Amikor még lett volna kitől megkérdezni, hogy készül, nem érdekelt. Most, hogy már nincs, érdekelne, tudja-e valaki?
2007. márc. 23. 19:19
Ki tudja a - népies nevén - "kulcsos" elkészítésének módját?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook