Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ki hogy kezeli azt, ha a játszótéren a nagyobb gyerekek nem hagyják játszani normálisan a kisebbet? fórum

Ki hogy kezeli azt, ha a játszótéren a nagyobb gyerekek nem hagyják játszani normálisan a kisebbet? (beszélgetős fórum)


1 2 3
32. c9f9b53798 (válaszként erre: 31. - Trapiti)
2013. ápr. 22. 20:21

Persze megközelítés kérdése minden, nekem mindenesetre furcsa, engem idegesít, mert látom, hogy nagyobb gyerekek között is van óriási különbség, van aki osztozik, és van aki nem, tehát valamilyen szinte nevelés kérdése (is), nemcsak a "szocializáció" velejárója.


Másrészről pont ennek ellenkezőjét sajátítják el az óvodában, hogy osztozzanak meg a játékokon másokkal. Aki nem képes megosztozni, együtt játszani a többivel az életben hogyan fog boldogulni a munkahelyen? Itt kellene elsajátítani az alapokat, de persze biztos én gondolom "furcsán" a dolgokat.


Egyébként felesleges is erről tovább beszélgetni, mert a gyereknevelés az a pont, ami a legjobb barátnőket is ellenséggé változtatja, úgyis mindenki foggal-körömmel kiáll az általa elképzelt helyes felfogás mellett.

31. trapiti (válaszként erre: 22. - C9f9b53798)
2013. ápr. 22. 20:07

Egyébként miért ne játszhatna egyszerre több játékkal?

Persze Te mint a kicsi anyukája úgy gondolod, hogy a kicsinek joga van odamenni és megfogni amit ő akar, meg hogy kicsi még ahhoz hogy elkérje. De egy 4-5 éves gyerektől nem lehet elvárni hogy ezt mind felmérje. Őt arra tanítják, hogy amit nem kért el ahhoz nem nyúlhat hozzá (jó esetben)... és lehet hogy Neked semmiség, de az ő játékában simán lehet nagyon fontos mind a négy markoló és mind az öt lapát... Az éremnek tényleg két oldala van, érdemes nemcsak arra vigyázni hogy a gonosz nagyok ne bántsák a kicsit, hanem arra is, hogy a kicsi ne rontson bele kéretlenül a nagyobbak játékába, "intim szférájába" mert abból biztosan baj van.

30. Érdekes73 (válaszként erre: 22. - C9f9b53798)
2013. ápr. 22. 19:58
Ez alaptermészet nem nevelés...
29. Érdekes73 (válaszként erre: 27. - Trapiti)
2013. ápr. 22. 19:56
Ez ismerős...
28. f7238c74ca (válaszként erre: 20. - Pzm3)
2013. ápr. 22. 17:39

Bizony!

Én is ott álltam mellette amíg kicsik voltak, mindig az aktuális kicsi mellett. :)

Persze együtt játszottak.

De az nem volt hogy én kint vagyok és ne ülnék le velük homokozni!

Annyira szerették ezt.

:)

2013. ápr. 22. 16:10

Szerintem itt két különböző dologról van szó. Az egyik, hogy ha leviszi valaki a 2-3 éves gyerekét a játszóra, nyilván visz vele játékokat is. A kicsik általában össze-vissza játszanak egymás játékaival, tehát tényleg nem szabad olyasmit levinni amit az ember félt.


A másik dolog, hogy a nagyobb korosztály részben másképp játszik már, részben nem mindig van tekintettel a kicsikre.

Konfliktusok szerintem oda-vissza adódnak, a szülőknek - akármekkora is a gyereke - az lenne a feladata hogy szemmel tartja, és ha valami olyasmit csinál amit nem kéne, akkor rászól.


Most hétvégén voltunk Királyréten, nagyon jó, tágas játszótér van, de ugyanezek a konfliktusok előjöttek... a nagyok szerették volna kihasználni a mászóvárak, csúszdák adta lehetőségeket, amik egyébként egyáltalán nem a 2-3 éves korosztálynak vannak kitalálva. A kicsiktől nem lehetett, mert a szülők minduntalan felpakolták őket oda ahová egyébként maguktól nem tudtak volna felmenni. Ugyanakkor amikor a nagyobbak feladták a csúszdázást, és elkezdtek páran homokvárat építeni, akkor a másfél-két évesek simán belegyalogoltak többször is, egyetlen szülőnek nem jutott eszébe hogy odébb vigye őket... Pedig itt van kicsiknek való hinta, kis vonat is, ami kifejezetten a kisebbeknek való, jól megférhetnének egymás mellett ha a szülők kicsit tovább is látnának mint a saját gyerekük érdekeinek érvényesítése...

2013. ápr. 22. 16:00
Mi pl. vittük a "nyuszibiciklit". Nagyon kapós volt, sorba álltak érte. Mindenki kapott két kört.
25. trapiti (válaszként erre: 24. - 5bcf1b7c01)
2013. ápr. 22. 15:46
Így van. És persze azt is meg kell tanulniuk, hogy a gyerekek egy része nem az elvártnak megfelelően viselkedik. Ha kicsikkel játszóterezni megy valaki, számolni kell ezzel is.
2013. ápr. 22. 15:43
Csak olyan játékokat szabad vinni, amit nem féltünk a másiktól. Persze azt is meg kell majd tanulnia, hogy odaadja, illetve elkéri a másiktól. Ez is a szocializálódás része. Tanulási folyamat.
23. trapiti (válaszként erre: 22. - C9f9b53798)
2013. ápr. 22. 15:41
Nincs más megoldás, mint távol tartod a gyerekedet azoktól akik nem megfelelően viselkednek. Más gyerekét nevelni nem lehet...
22. c9f9b53798 (válaszként erre: 18. - Trapiti)
2013. ápr. 22. 15:19

Ezzel annyiban értek egyet, hogy nyilván elfogadom, hogy nem akar osztozni, de általában erőszakosan teszi, kirángatja, ellöki, és egyszerre játszik az öt markolójával, négy lapátjával, stb... ami kicsit nevetséges, mivel két keze van a legideálisabb esetben minden gyereknek.


Nyilván vigyázzon a dolgaira, és nem kell közösségbe menni, mert ha mi indulunk hazafelé, a kétéves lányom simán begyűjti ami az övé, hiába hagyta addig szabadon mindenki számára, eszében tartja már most mi az övé.

2013. ápr. 22. 11:05
Már kinőttünk a témából de amíg annyira kicsi és félteni kell ott kell mellette lenni...H.ülye felnőttek meg mindenütt vannak nem kell velük foglalkozni.Vannak ellenszenves, közömbös és szimpi barátságos anyukák ( más hozzátartozók ) is.Nálunk az jött be hogy vittünk egy rahedli játékot így akadt mindig játszópartner én meg persze ott voltam mellette (nem 100 méterre pletyiztem)hogy ne legyen balhé.Gyerekemet nem izgatta ki matatja a cuccait őt is inkább más cucca érdekelte:D Szerencse kérdése is hogy az adott időben milyen a játszótér összetétele de azért vannak kiszámítható dolgok pl. este előkerülnek a tinik stb...
20. pzm3 (válaszként erre: 17. - F7238c74ca)
2013. ápr. 22. 10:24

Hát én gyűlölök a játszóra járni,de muszáj mennem a kisfiammal.Tegnap is lent voltunk,és még én el sem merek mozdulni a 2 és fél éves fiam mellől,nehogy baj érje,egy ugyan olyan korú kisgyereknek mint az enyém,simán engedi az anyja,hogy másszon a nagyoknak való csúszdára,ami nagyon magas és veszélyes egy ilyen kicsinek.A kisgyerek arccal lefele csúszik le,bele a homokba,de az anyja nem is figyeli,hanem cseverészik.

Egyébként nekem is az a tapasztalatom,hogy sok anyuka csak pofázik,nem is figyeli mit csinál a gyereke.Itt nálunk is van egy klikk,de annyira nem bírom őket.

2013. ápr. 22. 10:20

Természetesen ha a nagyobbak durvák, lökdösődnek, akkor az anyukák dolga kiállni a kisebb gyerekek mellett. De jó ha senki nem felejti el, hogy pár év és az ő gyerekéből is nagyobb lesz, akik bizony a játék hevében sokszor figyelmetlenek a kicsikkel... ami azért azt gondolom hogy elnézhető, hiszen amint írjátok, sok felnőtt is ugyanígy viselkedik.


Mi nem nagyon szerettünk játszótérre járni, főleg ha tömeg volt. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a normálisan nevelt gyerekek kortól függetlenül elfogadhatóan viselkedtek, de nagyon sokszor a kisebbek is simán kikezdenek a nagyokkal. AZ én lányom meglehetősen barátságos és szelíd, nem bánt senkit, inkább 3x sorbanáll minthogy lökdösődjön, pedig jóval magasabb és erősebb mint az átlag. Mostanában biciklizni járunk a játszó közelébe, bementünk, felment a csúszdás várba, valamelyik gyereknek ez nem tetszett, merthogy nem "bandatag", véresre marták a karját. Kérdeztem, miért nem védekezett, azt mondta, félt hogy ha megüti, túl nagyot fog ütni, mert a másik sokkal kisebb volt nála... példák pro és kontra is vannak. A lényeg, hogy figyelni kell a gyerekekre, megpróbálni elfogulatlannak maradni és következetesen nevelni kortól függetlenül. De nem baj ha mindenki észben tartja, hogy egyik gyerek sem marad napi 24-ben übercuki kétéves...

18. trapiti (válaszként erre: 11. - C9f9b53798)
2013. ápr. 22. 10:13

Ez nem feltétlenül "szörnyű" viselkedés. A gyerekeknél kb. 3 éves kor körül alakul ki, hogy kezdik érteni a tulajdon fogalmát. Megtanulja, hogy van ami az övé és van ami a másé. Persze egy kicsi még mindent odaad bárkinek és ugyanúgy mindent el is vesz. Ez nem azért van mert ő jószívű, a nagyobb meg ronda irigy. Egyszerűen arról van szó, hogy a kicsi még nem érzi a saját és a másé közötti különbséget.

Ha egy gyerek nem akarja a sajátját odaadni, azt szerintem tiszteletben kell tartani. Te sem adod oda minden cuccodat mindenkinek csak azért mert kéri... Ráadásul attól fogva, hogy közösségben van, meg kell tanulnia vigyázni a saját holmijára (nyilván eleinte több, aztán egyre kevesebb segítséggel). Az óvodában teljesen normális és elvárt viselkedés, hogy mindenki a saját ruhájában, cipőjében legyen. Amikor ezt elkezdi megtanulni és alkalmazni, akkor meg jön a sok okos anyuka a játszótéren aki kioktatja, hogy mindent oda kell adni. Nem kell mindent odaadni. Ha a kicsi akar valamit, anyukának kell a gyerekkel együtt megkérdezni a másiktól, hogy kölcsönadja-e. Ha nem adja, akkor el kell fogadni, hogy nem adja., és ezt a kicsinek is meg kell tanulnia hogy nem minden az övé.

2013. ápr. 22. 07:41

Én is jó időben minden nap vittem őket amíg kicsik voltak.

Sosem ültem le beszélgetni.

Amíg picik voltak ott voltam mellettük végig.

Nem volt emiatt olyan hogy ne jutna hozzá a játékhoz mivel ott voltam és miattam nem merték ezt vele megtenni.

Volt olyan hogy megpróbálták félre lökni vagy beelőzni elé de rögtön odaálltam és szépen levezényeltem a sort addig amíg az enyém is sorra került.

Ott kell állni és ha kell rá kell szólni a másikra és közbe kell avatkozni.

Ó én nagyon durván szóltam rá a másik gyerekre és közben szikrát szórtak a szemeim.:)

Valami ilyeneket:

"Mégis mit képzelsz?!?"

"Ne lökjed már félre!?!!"

De volt hogy elkaptam a grabancát és közöltem vele hogy ha még egy ilyet meglátok akkor elmondom az apjának (ez természetesen blöff volt)

Sosem bírtam elviselni hogy más anyukák csak locsognak a padon és távolról üvöltözve próbálják irányítani a gyereküket.

Ez nevetséges!

A lényeg hogy nem kell másik játszit keresnetek hanem állj a sarkadra.:)

16. Krisz42 (válaszként erre: 1. - Állólámpa)
2013. ápr. 21. 22:38
Nekem volt,h a gyrekem 4évesen jól elhomokozott két 8évessel,de volt olyan is,h 3évesen,mikor vettem neki őszibarackot,akkor odajött egy máik gyerek.Adtam neki is egyet,de utâna még kért,ø is kb.3éves volt,de anyuka nem foglalkozott vele,nem mondta,h most már ne kérjen,úgyhogy én közöltem,h nem kap többet.Elég erøszakos lett,de nem èrdekelt.Állatkertben pedig volt,h mentem vele,rögtön ki tudtak kerülni.Játszótéren volt már,h másra rászóltam,de az enyêmre is,ha olyat csinâlt,ami nem tetszett.Nagyobbak-12-14évesek-előszeretettel ücsörögnek suli utân a hintân,volt h szóltam,h adják oda a kicsiknek is.Muszáj kiâllnod a gyereked mellett,mert az se jó,ha nem mentek ki.Nyugodtan szòlj rá másokra,sajnos sok mai fiatal figyelmetlen.Én mindenhol tapasztaltam.Buszon simán leverik a fiam fejét a táskával,de felnőtt emberek is.Sajnos sok emberilyen.
2013. ápr. 21. 22:35
Elég szomorú, hogy ilyenek megtörténnek. Természetesen ez a szülők felelőssége (lenne). Van valahol akciósan MG42-es? :)
2013. ápr. 21. 22:33
Szerintem nyugodtan szólj rá a nagyobbakra. Nem durván persze, de tanulják meg, h nem ők az urak a játszótéren.
13. fmagdi78 (válaszként erre: 7. - C9f9b53798)
2013. ápr. 21. 22:32
Igen pont ilyen szitu volt nálunk ma is. Két szülő beszélgetett, csacsogtak, és még pia is volt náluk, a 3 gyerek biciklizett volna, de veszekedve, mert a 2 másik nagyobb csak együtt szeretett volna lenni az én fiam nélkül. Alig bírtam rávenni a fiamat, hogy menjünk már be inkább, mert már elegem volt az egészből. És még most jön a nyár. :(
12. c9f9b53798 (válaszként erre: 10. - Noozimanoo)
2013. ápr. 21. 22:30
Anyucikák legtöbbször egymással heherésznek, vagy a többszázezres ipad-jukba fúrják magukat:(((. Tényleg legtöbbször a sznobpicsák gyerekei viselkednek így.
11. c9f9b53798 (válaszként erre: 9. - Állólámpa)
2013. ápr. 21. 22:29

Én sem szeretek igazából idegen gyereket nevelni, mert azért nekem is rosszul esne,ha a gyerekemre rászólnának, igaz én mást se csinálok, csak hajtom, hogy nem dobáljuk a kavicsot, nem szórjuk a homokot:))). De tény, hogy nem lökdösődik, pedig már vannak tőle apróbbak is jócskán! mindig megvárja sorát, a buszt nem vezeti, ha más áll a kormánynál, hanem leül az ülésre, de ha baráti gyerekek foglalják el, akkor kiszokták utálni nálunk is a kicsiket, az oda nem valókat...:(((


Egyébként ahogy bekerülnek közösségbe, ekkor jelenik meg ez a szörnyű viselkedés a gyerekeknél. Itt ahol lakunk legalábbis ezt látom. Tavaly ősszel egy kisfiúval szenzációsan ellabdáztak, a kisfiú bölcsis lett, azóta nem játszhat a Kislányom a labdájával, a motorjára nem ülhet fel... stb. De a több is ilyen a homokozóban.

2013. ápr. 21. 22:28
Nálunk nincs játszó sajnos, de tuti én se állnám meg szó nélkül, ha a nagyok így vadulnának... Ha meg anyucikája is ott van, annál nagyobb hanggal, hogy 'nem tudom, ilyenkor a szüleid mit csinálnak, de ez nem helyes'...
2013. ápr. 21. 22:24

Bocsi, azt valóban lefelejtettem, hogy másfél éves a törpöm.

Egyébként egy babáknak való mászókánál történt meg ez a "nem engedlek ide" probléma. 2-3 gyerkőc is volt fent, akik kicsik voltak. Igaziból ilyen tekergethető hajó kormányok voltak ott, és onnan folyton löködték el a nagyok a kicsiket.


Köszönöm a tanácsokat. Azthiszem most a napokban mindig más időben fogunk kimenni, és amikor a kicsik vannak, akkorra teszük majd a játszóterezést. :)

És ezentúl akkor "merek" majd szólni, ha olyan történik.

Még nagyon kezdő vagyok e téren, ezért is ez a bizonytalanság, hogy "mit illik".


Várok még tapasztalatokat azért! :)

2013. ápr. 21. 22:23
mármint két klikk van lent
7. c9f9b53798 (válaszként erre: 6. - Fmagdi78)
2013. ápr. 21. 22:22

Igen, ezt én is észrevettem, hogy az anyukák előszeretettel klikkesednek, és figyelembe sem veszik, hogy a gyerekeik éppen kinek a gyerekével akarnának játszani, finoman (vagy nem) terelgetik őket a saját társaságukba.


Én elég nyitott vagyok, gyakorlatilag szinte mindenkivel már beszélgettem a játszótéren, annyira nem zavarnak a klikkek, csak az, ha van lent pl. kettő, és független (hozzám hasonló) anyuka nincs, akkor két órán keresztül csak a Manómhoz szólhatok.

2013. ápr. 21. 22:19

Szia!

Én is úgy érzem, hogy a kisebbeket egy kicsit kiközösítik, mondjuk mi sorház udvarán játszunk, és kisebb a lakóközösség. Azt érzem, hogy a tehetősebb családok anyukái kimennek a gyerekkel, de inkább csak egymással dumálnak, a gyerekeik meg közben szépen kiközösítik a kisebb és szegényebb gyerekemet, és senki sem fogja vissza őket, sőt még élvezik is szerintem. Még meg is kínálnak minket mindenfélével, ami jó dolog, de nem vacsora előtt közvetlen pl. Engem is dühít, ha jön a jó idő megútálom a szomszédokat, mert leszarnak minket. :( Együttérzek a dühöddel!

2013. ápr. 21. 22:18
A rugdosós eset, egy Kislányomtól másfél évvel nagyobb kislánnyal esett meg, iszonyatosan durva, akaratos, agresszív volt a gyerek, az anyja az iphone-járól le se akart szakadni,azon nyomkodott, telefonált, stb... szerintem a gyerek így akarta a figyelmét kiharcolni a gyerekem kárára:(, és hiába szóltam rá a gyerekre csak folytatta, mert az anyja le se szarta, amikor már VÉGRE a mamácska is méltóztatott a gyerekével foglalkozni, egyből kezesbárány lett a gonosz törp! Anyuka itt a nagyvárosban egy női-anyaszervezet megálmodója, és vezetője, folyton minden fórumon, helyi sajtóban az anyaságról és nőiségről papol, többdiplomás tuskó. NO KOMMENT!!!
2013. ápr. 21. 22:14

Szia! Mi az állatkertben jártunk úgy,hogy vannak kis házikók. A nagyobbak átrohangáltak rajta de úgy,hogy a kicsiket majd fellökték.

Az anyukák ott sem szóltak a gyerekekre.Valószínűleg nekik benne van a játékfogalomban,hogy fellökjük a kicsiket is.Hát én rászóltam a gyerekre.S ha az anyja odajött volna akkor őt sem hagytam volna szó nélkül.

Igen is szólj oda, a te gyerekednek is joga van azzal játszani és azzal amivel szeretne és ahol.Egyébként megfigyeltem,hogy néhány kisgyerek olyan mint az állat.Szerintem ez a sok erőszakos japán mese teszi velük,hisz könnyebb a gyereket a tv elé ültetni.

2013. ápr. 21. 22:13

Nehéz helyzet, mert az ekkora gyerekek mellett közvetlenül nincsenek már ott a szülők, tehát még rá se szólnak (legtöbbször azért nálunk megteszik, sajnos nem mindegyik). Itt már óvodás gyerekek is - főleg a homokozóban - enyém, tiéd játékot játszanak, vagyis inkább nem "közösködnek" a másik gyerekkel.


Az én Kislányom még nem érte el ezt a kort, és ha eléri is remélem nem lesz irigykedő, látom rajta, hogy nehezen kezeli, ha kikapják a kezéből a játékot, pedig szeretné megnézni, játszani azzal. Hozzáteszem, hogy mindig viszünk mi is felszerelést, autókat, krétát, labdát, hogy "cserébe" játszhasson azokkal más.

Az ilyen irigykedésekre egyébként a legtöbb anyuka fittyet hány, ahogy én észrevettem. :(((


Sajnos lökték már le nagyobbak csúszdáról a Kislányomat, azóta megvár mindenkit, hogy felmenjen, és csak akkor megy ő is, hogy tiszta a terep, vagy ha hasonló kaliberű babák vannak fent a csúszdakomplexumon. És sajnos volt már, hogy bele is rúgtak:(, én akkor határozottan rászóltam a gyerekre, mert az anyuka nagyívből tojt a történtekre.


Nehéz ez a dolog, mindig rászólok a rosszalkodó gyerekre, de figyelek arra is, mivel az enyém is nagy zsivány, hogy közben őt is okítsam, és fegyelmezzem, ne legyen visszás a dolog. Egyébként inkább hétvégén és délután van probléma, délelőtt kismanók járnak, jobban szeretem én is akkor vinni, hiszen még Ő is az a kategória.


Azt tudom tanácsolni, hogy figyeld meg, mikor milyen a játszótér közönsége, és amikor inkább a kicsik vannak lent, akkor menjetek, ha tudod így alakítani a napirendeteket. A nagyobbak rosszabb esetben elküldhetnek akár Téged is a fenébe:(, ha úgy vannak nevelve. Mert nevelés kérdése, vannak azért olyanok is, akik szuperül eljátszanak a Kislányommal, aki ezt élvezi persze:).

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook