Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
hú ezt is meg fogom nézni
tényleg vöröskáposztával szokták tálalni, ugye?
Na, annyira emlegetitek a zserbót, hogy jövőhéten ezt fogok sütni ;) Meg kell tanulni ezt is.
Most egyébként karácsonyi gesztenyetorta sül a sütőben, meg ma próbáltam ki a csőben sütött burgonyát :)
Attól függ milyen zserbót sütsz :))
A mézes-zserbónak valóban külön kell sütni a lapjait :)
húúúúúúúúú
azt a mindenit
még az is lehet holnap megcsinálom
de akkor nem lesz kacsa karácsonyra:)
hihihi
köszönöm
Hű. Akkor ahány ház... A nagyim, meg anyum mindig egyenként süti ki a zserbó mézeslapjait... És így írja a hirtelen kéznél lévő 3 db szakácskönyv is...
De ezek szerint lehet másképp is... :)
Sziasztok!
Én is gyorsan pipáztam a kedvenceimhez ezt a jó kis fórumot.Szeretnék sokat tanulni:)
ez nekem új
és miért jobb külön sütni?????
ez érdekel
bocsi
de én sosem sütöttem külön a zserbó lapokat
Igen.
Én a 4 lapot külön sütöm.
1 (kb. 2,5 kg) kacsa/pecsenyekacsa
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál majoranna
1 dl olaj
só
Elkészítés módja:
A krumplikat sós vízben 15-20 percig főzzük, majd kihűlés után meghámozzuk. 1 dl olajba tesszük a rozmaring és a majoranna egynegyedét, sót, és 2 egész krumplit megforgatunk benne. A kacsát a szárnya alatt bevágjuk, hogy sütés közben a zsírja kifolyhasson. Kívül belül bedörzsöljük sóval, és a hasüregébe tesszük a két fűszeres krumplit. Körös-körül megszórjuk a rozmaring és a majoranna maradékával (azaz a nagyobb részével). Cserépedénybe (vagy bármilyen tepsibe) tesszük, mellédobjuk a félbe vágott hagymát, a fokhagymákat, aláöntünk egy kevés vizet (max. 1 dl) és lefedve 220 fokos sütőben 1,5 órán keresztül sütjük. Közben a többi meghámozott -és félig főtt- krumplit kockára vágjuk, ráöntjük a maradék fűszeres olajat, alaposan átkeverjük, hogy mind a fűszerek, mind az olaj minden krumplit átjárjon. Amikor a kacsa megpuhult levesszük a fedőt és gyönyörű pirosra sütjük, a közben kisült zsírjával meg is locsolhatjuk, akkor még ropogósabb lesz a bőre. Mi egyet fordítani is szoktunk rajta, hogy minden oldala piros legyen. Fordítás után -míg a másik fele pirul a kacsának- egy felhevített serpenyőbe tesszük a fűszeres-olajos krumplidarabokat, és ropogós-pirosra sütjük. Tálalás előtt a kacsából vegyük ki a 2 krumplit. Savanyított szilvával és friss, üde rozéval az igazi, de a vörös pezsgővel is jó barátságban van.
Nagymamám mindig gázos tepsiben sütötte, jó vékonyra nyújtotta a tésztát, berétegezte tészta-lekvár-dió megint tészta, a tetejét tésztával zárta, átszurkálta villával, megsütötte, és a végén leöntötte csokival. nem tudom hány réteg lehetett, úgy 3-4-re tippelek, de pont tele volt vele a tepsi, és nem volt vastag a tésztája :)
Sajnos már nem tudom elkérni a pontos receptjét :'(
hó ez jól hangzik
van római tálam, abba is gondoltam
na ezt pl nem tudtam, hogy rozmaringal a legjobb
tudni kell, hogy mindig sikerül túlbonyolítanom a dolgokat:)
de eddig baj még nem volt belőle
hihihi
Sziasztok.
A zserbó lapjait a tepsi hátulján szoktam sütni.
Nekem így vált be.