Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kell-e a cumi? fórum

Kell-e a cumi? (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2
2010. nov. 13. 21:40
kell
52. zsomicica (válaszként erre: 30. - Eruci)
2010. nov. 13. 20:47

Segíteni sajnos nem tudok, ugyanezzel küzdünk :)


Én azért adtam neki cumit annak idején, hogy ne lógjon a cicin, mert mikor nyugtatásképp cumizott, megfájdult a hasa és még jobban sírt. Meg ugye séta közben babakocsiban kell valami megoldás...Az én babám cumis, szerintem ez így dől el, van gyerkőc, aki igényli, van aki nem. Barátnőmé nem fogadta el, cicin lóg cserébe állandóan. Az én cseppem csak alváshoz igényli, ha fáradt, azzal nyugtatja magát. Azt hiszem, jobb, mint ha az ujját szopizná, viszont így az éjszakáink elég vacakok. Ez van, de én adtam a cumit, én választottam ezt az utat. Ezt is át kell gondolnia egy anyának, hogy van e jogunk saját kényelmünkben "rángatni" a kicsit. Nyilván saját kényelmemben adtam neki azért a cumit valamilyen szinten, ha esetleg hibás döntés volt, akkor sem a kicsin kell megbosszulni.

51. Sena
2009. máj. 29. 21:35
Én nem vagyok cumi párti, valahogy idegenkedem tőle. A fiam csak pár alkalommal cumizott, akkor is a nagyi rábeszélésére, de aztán úgy döntöttem nem adom neki. Pár hét múlva meg amikor valamiért megpróbáltam hogy legyen mégis cumi akkor el se fogadta. Végülis örülök neki, mert most 22 hónapos és nem cumizik és az ujját se szopja.
2009. máj. 12. 20:17
Mi is csak elalváshoz használjuk. Egyébként nem kell neki:)
2009. máj. 12. 20:04
A cumi gyengíti a szopóreflexet s abbamaradhat a szoptatás!nem szabad adni, sztem. Ő is okos, és megtanulja, h onnan könnyebben jön az étel, (a cumisüvegből) s nem fog erősen szopizni ahogy kell, s abbamaradhat a szoptatás!!Inkább pohárral! Körülményesebb, de fontosabb a baba egészsége a minél tovább tartó szoptatás által.
2009. jan. 15. 07:34
egy napig volt cumija...Folyton kiköpte.
2009. jan. 15. 07:10
Az én kisfiam csak alváshoz fogadja el de az ujját sem szopja szerencsére.
2008. dec. 30. 22:48
Csak elalváshoz használjuk a cumit
2008. dec. 30. 22:05
Az én lányomnak nem. Kezdettől öklendezett tőle, nálunk ő döntött az ujja mellett!:-(((
44. Lauraa
2008. dec. 21. 21:02
Én bár nem akartam rászoktatni, nehogy később a foga bánja, de sajnos elkerülhetetlen volt.. Ha kiesik a szájából, nagyon sír, úgyhogy.. :(
2008. dec. 21. 18:16
Az én kisfiam csak elalvásnál használja, azt mondják jobb, minth az ujját szopizná...
2008. dec. 19. 18:54
a gerekeimnél (4) nem használtam cumit
2008. ápr. 30. 21:12
Én akkor adtam a fiamnak cumit, amikor a kórházból hazajöttünk. Ott ugyanis láttam, hogy amikor sírt valamiért, és véletlenül a szája mell került a keze, akkor azonnal bekapta az egész kézfejét és attól megnyugodott, így gondoltam, ha kap cumit ha sír, akor esetleg megnyugszik. Mert én valahogy nem igazán láttam jónak, ha mindig mellre teszem, akkor is, ha nem éhes, mert akkor aztán az ég világon senki nem tudja majd megnyugtatni rajtam kívül, márpedig az elkerülhetetlen, hogy néha rá kelljen bízni a nagymamára, dédire. És akkor ők mit csinálnának vele? De a cumit csak akkor kapta meg, amikor sírt. Halálom, amikor valaki olyankor akarta a szájába nyomni a cumit, amikor éppen semmi baja nem volt, nem is sír. Most, hogy már hat hónapos, egyre kevesebbet cumizik. Alváshoz persze elengedhetetlen, de amúgy napközben nincs a szájában, csak játszik vele néha, dobálja, nézegeti. Ha nyűgös, akkor megkapja, de az ritka. Meg ha megyünk valahová babakocsival vagy kengurval, akkor mindig viszem magammal, mert olyankor sokszor elalszik.
2008. ápr. 29. 18:07
Az én fiam cumizik,de nincs egésznap a szájába.Mivel választanom kellet az újja és a cumi közt inkább a cumi.Azért mert az újját később nem tudom tőlle elvenni,sőt a fogát húzza az újjával előre.A cuim pedig fogszabályzós.Tudom nem jó.De az se jó,hogy a 16éves ismerősöm a mainapig szopja az újját.Talán így jobb lesz később.
2008. ápr. 22. 22:32

A cumi nem KELL szerintem sem. Mondjuk soha nem voltam oda érte, de nem tudom megmagyarázni, miért. Aztán a kisfiam el sem ofogadta, pedig néha bevallom, megpróbáltam, hátha tetszik neki és néha, amikor vészeset van, be tudnám vetni. Nem "befogni a száját", ahogy olvastam korábban, hanem megnyugtatni vele. Nagy a különbség. Soha nem hagytam magára, igyekeztem megoldani a kis bajait, de volt, hogy csak sírt és sírt. (Hasfájós volt.)

Szóval egy idő után megtaláta a nagyujját és azt kezdte szopizni. A mai napig (14 hónapos lesz) ezzel altatja magát el. Soha máskor nem szopj az az ujját, csak ha nagyon álmos. Valahol így jelez is felém, hogy aludni szeretne.

Most ha az ujjszopást meg akarnám "védeni" a cumival szemben, akkor azt mondanám, hogy az ujja csak alvás előtt van a szájában pár percig, de a cumi ott lenne akármikor. Játék közben, stb..

Az meg, hogy a foga kiáll vagy sem, nagyrészt genetika, szerintem a cumi sem jobb egy fokkal sem.

Nem azt mondom, hogy a cumi rossz, hanem hogy egykutya, ujj vagy cumi. :)


Aki 19 évesen is szopja az ujját, ott más jellegű probléma van szerintem, nem a kisgyerekkori megnyugtató, altató szándék.

38. berdor
2008. márc. 18. 11:48

Sziasztok!


Szintén tapasztalat:

Az első lányom kapott cumit, majd 3 évesen "eldobtuk" mondván már nincs rá szükség. Szépek maradtak a fogai és kb. 3 nap altt túltette magát a cumis veszteségen


A második lányomnak nem adtam, ő az ujját találta meg :( Sajnos a mai napis szopizza, elvenni ugye nem tudom tőle...


Megállapítás: a cumis lányom jobban járt....


Persze ez csak egy eset, nyilván mindenki maga dönti el.

37. Laryan
2008. márc. 18. 11:39
Nem!
2008. febr. 14. 21:10

Sziasztok!

A első lányom 3 hónapos koráig szinte állandóan sírt és semmilyen cumit nem fogadott el. Majd megtalálta az ujját és onnantól csak az létezett. Aggódtam a fogai, az ujja és az egész dolog miatt, így a második lányomnál gondoltam jobban erőltetem a cumi témát, mert ugye azt könnyebb elvenni. Egy ideig cumizott, örültem is. Majd volt két hét, amíg gügyögve cumi és minden nélkül aludt el. Gondoltam győztem, se cumi, se ujjacska. Utána bekapta az ujját és onnantól csak az létezett.

Szerintem az a gyerek aki "ujjszopónak" született, annál hiába próbálják a szülők a cumit.

Egyébként mindkét lányom 6-7 éves kora körül szokott le az ujjacskájáról. Megbeszéltem velük, hogy a csontfogakat már nem lehet ide-oda tologatni. Megértették és kisebb-nagyobb visszaszokásoktól eltekintve sima ügy volt.

(Bocsi kicsit hosszú lett!)

2008. febr. 14. 20:40

Az én kis manóm, már a szülészeten is cumizni akart volna...

szerintem a felnőtteket nem szóljuk meg annyira a dohányzásért, mint a kismamaákat, ha a gyermekük cumizik.

Kedves újmami, sajnos nem sokmindent tudok tanácsolni, majd a többiek. Talán használhat egy kis rágható rongy, az enyim szereti, vagy egy hűthető rágóka, bár az meg nem olyan mint egy kis puha ujjacska.

2008. febr. 14. 19:42

Sziasztok!

Látom sok tapasztalt anyuka van itt! Tudnátok egy-két jótanácsot adni a témában? Én is úgy gondoltam, hogy nem kell majd a babámnak cumi, nincs semmi gond az ujjszopással. Azt sem csinálta túl gyakran. Ha fájt a hasa, akkor előfordult, dehát melyikün nem harap néha az öklébe, vagy a szája szélébe, ha valamije fáj?! Elkezdtek azonban bújni a fogacskái és három nap alatt sebesre szopta az ujját. A cumit nem fogadja el. Hogyan védjem meg az ujját? Lehet, hogy a cumival volt gond? Milyen cumit javasoltok a nehéz napokra a "válogatós" kisbabáknak?

2007. szept. 25. 18:26

Közben visszaolvasgattam, hogy mit írtatok,azt elfelejtettem írni, hogy kiskorába neki sem kellett!!! Kb. 1 éves volt amikor kellett neki a cumi, mert látta, hogy másnak is van. De akkor is csak éjszakára, napközben sehol sem cumizott, mert úgymond szégyelte. Érdekes egy helyzet volt.

Bár szerintem a cumit szopja, ne z ujját, mert a cumi már nagykorába nem kell, de az ujja ott lesz!!

Ismerek olyan FIÚT, aki 19éves koráig szopta az ujját!! Na ez a szégyelnivaló, nem amikor egy 2 éves gyerek szájába ott a cumi!!

2007. szept. 25. 18:09

A keresztlányom 3 és fél éves koráig cumizott. Viszont CSAKIS este az alvásnál kellett neki, tesómék nem is adták neki oda napközben, de nem is igényelte.De csak a cumival tudod elaludni!! Akárhogy is akartuk előtte leszoktatni, nem ment. Próbáltunk a kis lelkére hatni, hogy nem kell az neki, stb.!!Egyszerűen annyira kellett neki,hogy nem tudtunk mit csinálni.

Aztán egyik nap beledobtuk együtt a kukába. És azóta 5 és fél éves és azt se tudja már mi az a cumi!!!!:))

31. 5d3fac1d2b (válaszként erre: 30. - Eruci)
2007. aug. 14. 08:12

Szia!

Igazából tanácsot nem tudok adni,de ha megvígasztal,nálunk ugyan ez van,csak már 21hónapja.....

30. Eruci
2007. aug. 14. 08:06

Kérlek segítsetek, mi tévő legyek. Csanád fiam 4 hónapos, 4 hetes korától adtunk neki cumit, csak elalváshoz, mert egyszerűen nem akart elaludni. Háton egyáltalán nem alszik, csak hason. Mostanában, kb. 3 hete, mióta át tud gurulni hasról hátra, éjszakánként felébred, amikor átgurul, és sír, én persze megyek, visszagurítom, és adok neki cumit, ha kell. Sajnos most már ott tartunk, hogy éjszakánként 2-4-szer kelek, és már nem csak akkor keresi a cumit, ha átgurul, hanem ha felébred, akkor is. Nem tud vissza aludni cumi nélkül éjszaka. Viszont én már nem bírom ezt az éjszakázást. Mit tegyek? Próbáljam meg leszoktatni a cumiról? Viszont nagyon sok helyen azt olvastam, hogy még mindig jobb, mintha az ujját szopná. Nem tudom, mi tévő legyek. Nappal nincs vele gond, csak éjszaka.

Igazából az a baj, az átgurizáson kívül, hogy ha felébred valami miatt éjszaka, nem tud cumi nélkül visszaalduni.

Kérlek, segítsetek, mi tévő legyek!

2007. jún. 24. 11:28
kb 4 hónapig használtuk,de csak altatáshoz,mihelyt elszenderült kivettem a szájából.Ahogy abbahagytam a szoptatást szépen magától le is szokott róla.
28. LoLiNa
2007. jún. 24. 08:45
én is cumiellenes woltam, de rá kellett döbbennem, hogy most kell, nix mese. egy hónapos a tökmag, éjxaka jó baba, átaluxxa xépen, de nappal.. reggeltől estig cici.. :-o se főzni, se takarítani, se semmit nem tudtam megcsinálni tőle. tegnap óta cumizunk, mikor nem bír magáwal( és áttértünk 3óránkénti xoptatásra is pár napja. megxünt a hasfájásunk is..:-) xal én is azt mondom, ezt az anyuka érzi!
2007. jún. 17. 22:32

szerintem, akiből az isten anyát teremtett, el tudja dönteni, hogy kell-e a babájának a cumi vagy sem!

nekem egy 19 éves fiam van és egy 10 és fél hónapos lányom! a fiam az ujját szopta 2 hónapos korától kb 2 éves koráig és cumisüvegből kapta a tejcsijét, mikortól eljött az elválasztás ideje! soha nem csináltam belőle problémát!tudott pohárból inni, de az esti tejcsit üvegből kapta. 1x csak meg már nem igényelte! szerettem, imádtam és nyugodt kiegyensúlyozott kisbaba volt! 6 hetes korától végig aludta az éjszakát!!!!

A lányom nem szerette sem a cumit, sem a cumisüveget, sem az ujját nem találta meg az első hónapokban! nagyon rossz alvó volt! volt, hogy 2 óránként keltem hozzá! Aztán meguntam arra várni, hogy majd csak megtalálja az ujját, mint anno a bátyja, és szépen egyre többször próbáltam megnyugtatni a cumival! csak akkor használjuk, ha nagyon fáradtak vagyunk esetleg este lefekvéshez (azt sem mindig) és az autóban is van egy, jókat szokott játszani vele, főleg amióta jön a foga! Cumi ellenes voltam, de azt gondolom ez mégsem a világ vége! Talán személyiség függő dolog ez a cumizás vagy ujjszopás!?

majdnem 20 év van a két gyerekem között! ami 20 éve kötelező érvényű volt a gyereknevelésben az ma már szinte tiltott.... Ma azt mondják ez a helyes, holnap meg azt, hogy az!

Szerintem egy anyát csak az kell, hogy érdekeljen, hogy a babájának és neki a legjobb legyen és teljesen mindegy ki mit ír és mivel akarja befolyásolni szegény tanácstalan, szorongó, legjobbat akaró anyukát!

2007. jún. 17. 22:00

Sziasztok.

3 hónapos a kisfiam. Én sem akartam cumit, a védőnőnk azt mondta, hogy akkor "elfelejti" hogy kell ciciből szopikázni.

Anyukám adta oda neki előszőr, és azóta is használjuk. Nyugodt kiegyensúlyozott baba (és semmi gond a szopikálással).


Szükségük van rá a picibabáknak, valamilyen szinten az anyát pótólja. A legnagyobb igyekezettel sem lehetünk melletük minden percben.

2007. jún. 17. 21:23

Három fiam van, a két nagyobb cumis volt, de a lagkissebb nem szereti, nem is erőltetjük. Viszont mindhárom cumisüveget használt, (hogy itattam volna útközben, ekkora marhaságot), és a most 10 hónapos, szépen iszik pohárból, megtanult szívószállal is inni, ha muszály az ásványvizes üvegből is.

Ahány gyerek annyi féle igény.

Mi többiek, vajon, egyformák vagyunk?

24. erikpipi (válaszként erre: 17. - 104bdd8c43)
2007. jún. 17. 21:20
Szerintem ez annak a védőnőnek a saját elképzelése, ilyet nem tanítanak, és erre ne utasítanak egy védőnőt sem.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook