Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Nassok, sós finomságok receptjei » Kedvenc krumplis pogácsánk recept

Kedvenc krumplis pogácsánk recept

A Kedvenc krumplis pogácsánk hozzávalói:
60 dkg liszt
30 dkg (ált. 3 közepes méretű) krumpli héjában megfőzve, lehűtve
25 dkg margarin (de SOKKAL jobb, ha csak fél kocka margarint használunk, és mellé 1 dl finom olajat!)
1 dl enyhén langyos tej
2 tojássárgája
1 csapott ek. cukor
1 (csapott) ek. só
3 dkg élesztő (3 tk. porélesztő)
annyi 20%-os tejföl, hogy közepesen lágy tésztánk legyen (kb. 1-2 dl)

a tetejére tojásfehérje és reszelt sajt


A Kedvenc krumplis pogácsánk elkészítési módja:
A teljes mennyiségből elvett 1-2 ek. lisztből, csipet cukorból, élesztőből és a tejből kovászt készítünk (a tejet épp csak meglangyosítjuk), 10-20 percig állni hagyjuk. A maradék lisztben elkeverjük a sót, maradék cukrot, és elmorzsoljuk benne a margarint. A kihűlt, meghámozott krumplikat sajtreszelőn a margarinos lisztbe reszeljük (vagy krumplinyomón átnyomjuk), beleöntjük a kovászt, a tojások sárgáit, és annyi 20%-os tejfölt, hogy puha, de nem túl ragacsos tésztát kapjunk (a tejföl pontos menyisége függ a liszt minőségétől és a krumpli lisztességétől is). Fél órás pihentetés után min. kétszer, de inkább négyszer hajtogatjuk, felváltva szimplán és duplán, közben mindig 20-30 percig pihentetjük a tésztát. Az utolsó hajtogatás és pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes szaggatóval szaggatjuk, tenyerünk között "megsöndörgetjük", hogy szép magasak legyenek, sütőlemezre tesszük a pogácsákat, és a maradék tojásfehérjével megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk őket. Előmelegített sütőben világos rózsaszínre sütjük. Ez az adag két nagy tepsire elegendő, a második, vagy negyedik hajtogatás után a tészta megfelezhető, és lefagyasztható, szobahőmérsékleten kiengedve lehet vele tovább dolgozni legközelebb.

Nagyon finom, puha, "szaftos" jellegű pogácsa, én már csak ezt készítem. Ha gazdagabban vagy változatosabban akarjuk adni, 10 dkg reszelt sajtot vagy ugyanennyi áttört félzsíros túrót még lehet tenni a tésztájába (a tejföl mennyisége így változhat). Nagyon kiadós és nem túl drága.


Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei


A kedvenc krumplis pogácsánk elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook