Kecskesajt készítése (beszélgetős fórum)
Kell a megfelelő terület is, mert csak ólban nem lehet a kecskétől még tejet is várni. Annak mozognia, legelnie is kell.
Kellenek a megfelelő edények is (ez is költség), amik nem keveredhetnek a saját konyhai edényekkel, azaz külön tiszta helyiség is kell, ahol csak a tejjel foglalkozol. És az előszobájában mosod meg a kezed, tartod a tiszta ruházatot, megint más helyiség az edénymosogató... De nem itt, hanem olyanoknál kellene érdeklődni, ahol ezt napi szinten csinálják.
Olyan vidéken, ahol a bolti trappista se fogy. mert nem telik rá, aligha venne bárki is kecskesajtot.
Én sem vennék, mert meg se kóstoltam még soha, nem eszem juhsajtot meg fetát sem, mozzarellát sem. Ha már sajtot eszem, akkor maradok a tehénnél. És biztosan van ezzel más is így.
Tudom.
Először tudakozódni kell mi hogy működik.Majd minden engedélyt be kell szerezni,és még nem is biztos,hogy eltudom-e adni egyáltalán...
Piaci felmérés, reklám;
szükséges beruházások,
élelmiszerbiztonsági elvárások;
technológiai folyamatok,
engedélyek,
ellenôrzött állatok beszerzése,
azok megfelelô elhelyezése,
tartása,
takarmány folamatos beszerzése
a zárt rendszer kialakítása, stb.
állatorvosi ellenôrzések, stb.
Derítsd ki, lenne-e elég vásárlód. Egy ember kb. mennyit venne, hány vásárló kellene,, stb.
De legelőször: tanuld meg jól a szakmát, az se pár hét, mire jó sajtot tudsz majd készíteni.
Szerintem nem jó stratégia az ismerősökre alapozni. Ha csórók, akkor a 3000 forint is sok lesz nekik.
Meg kell találni azokat, akik meg tudják fizetni, és szeretik is a kecskesajtot.
Ehhez számold hozzá a könyvelés, járulékok költségét, a kecskék mennyibe kerülnek, áram, víz, állatorvos, hatósági engedélyek stb. És még akkor sem biztos, hogy mindet el tudod adni.
Őszintén megmondva én számolgattam itthon én is sac/kb-ra.Mondjuk én 15 kecskével számoltam.
Olvastam 1 hölgyet akinek van kecskéi,és azt mondta,hogy napi 1 litert ad 1 kecske(nekem ez hihetetlen tűnik,én napi 2 fejésre gondolva azt hittem,hogy kb.3 litert ad...)
Szóval 15 kecske-15 liter tej.
15 literből kb.3 kiló sajt jön ki.
Ez havonta ha 30 napot számolunk akkor 90 kg
Olvastam,hogy 3900 ft körül adják kilóját a sajtnak nem is egy helyen.
Szóval ha én csak 3000 ft-ot számolok(csóróhelyen lakunk,sok szegény van) akkor 90x3000=270 000 ft/hó...
Az eleje gondolom döcögősen indul...De van sok ismerősöm,azok között terjeszthetem,reklámozhatom...
Mondjuk számolni kell amit leírtál járulékok,adók,engedélyek,elsősorban a pénzt az ennivalójukba is be kell forgatni vissza..
Nem ismerem a költségeket, árakat, adózást, úgyhogy nem tudom kiszámolni.
Az is egy lehetőség, hogy felvásárolja a kecsketejet, és abból készít sajtot. Mindenesetre szerintem nem lesz hamar nyereséges, főleg, hogy nem is ért még hozzá.
Szerinted hány kecsénél válik rentábilisá a dolog? Én úgy saccolom úgy ötven anya. kétliteres anyákkal számolva az napi százliter tej, durván tíz kiló sajt. heti szinten hatvan kiló plusz minusz öt-tíz kiló. Kilónként négyezerrel számolva, nem rossz pénz, de durva kiadások is vannak....
adók, járulékok, engedélyek, üzemanyag, fejőgép, fejőház, egyedül nem nagyon lehet csinálni, ha nincs aki a családból besegít akkor alkalmazott/ak.... De sokan csinálják, biztosan van benne fantázia.
Szerintem ahhoz, hogy megélj belőle először meg kell tanulni, ami idő és pénzigényes.
A vállalkozás beindítása szintén pénzbe kerül, és nem megy egyik napról a másikra. De ha jól csinálod megéri.
Kell hozzá mindenféle engedély, mert élelmiszer.
Akiknek sok kecskéje van, azok szoktak sajtot is készíteni.
Ez a cikk érdekes lehet:
Azt szeretném kérdezni,hogy valaki ért-e a kecskesajt készítéshez?
Sok munkával jár?
Megéri-e csinálni vállalkozásban?
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Rántás készítése indukciós főzőlapon
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Hogyan kezdjek hozzá egy kutyház készítéséhez?
- Cukor helyett melyik édesítőszert ajánlanád, ételekhez és sütemény készítéséhez, ha van tapasztalatod?