Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetés)
Pár hét és itt van!!!
🌲🍬
én is tettem már lekvárba belőle, sárgabarackba.
És télen forralt borba is csipetet.
Felezheted is a tasakot. Vagy csak kis csipetet is használhatsz belőle, ahogy neked megfelelő.
Én szeretem.
Fügelekvárba tettem belőle kishegynyit 👌
24-én fokhagymakrémleves, narancsos kacsamell hercegnő burgonyával
25-én aszalt szilvás juhtúróval töltött pulykamell baconba göngyölve, rizzsel és zöldséggel
Illetve szerintem csinálok valami majonézes salátát is.
26-án a maradék :)
Én a töltött káposztát ilyenkor kicsit ünnepiesebben csinálom és káposztástálnak hívom:
A sav.káposztát a szokásos módon előkészítem (kis hagymás, lecsós,paprikás alapon előpárolom, sütök adagonként 1 szelet jó ízes natúr tarját, szelek 1-2 kisebb szelet kolozsvári szalonnát, 1-2 karika füstölt kolbászt, és 1 klasszikus rizses húsgombócot (ezt lehet előre eltenni az utolsó hagyományos töltött kápi.főzéskor). Na ezt az egészet rétegesen lerakom, alul-felül káposzta legyen, és az egészet leöntöm tejföllel (úgy, hogy szívódjon le az aljáig) , és ha szeretitek, akkor lehet sajtot reszelni a tetejére. Sütőben sütöm, először lefedve, majd a sajtot megpirítva a tetején. Én ezt ma fogom összerakni, és mehet a sütésre várakozni a fagyóba.
Hú-ha......látom nem mindenkinél van az ünnepi asztalon töltött káposzta, de nálunk elmaradhatatlan étel Karácsony másnapján.
Épp úgy, mint szenteste a halászlé.
Értem.
Számomra azért nem snassz, mert a pástétomszerűen masszásított (nem darált) libamellből, füstölt libamellből és kovászolt káposztából, minimális gerslivel elkészített töltött káposzta minden, csak nem snassz.
A darált sertés fehér rizzsel igen. Szintén csak számomra.
Minden az elkészítési módon és a felhasznált alapanyagok minőségén múlik.
Nálunk régóta az a divat, hogy egyik évben szenteste, halvacsora készül, a másik évben pedig pulyka sülve/töltve.
Előételnek mindig saláta van, a szokásoknak megfelelően minden hozzávaló ülön tálban és az öntetek is többféle ízesítésben, nem bolti, mert ezek az előételnek felszolgált saláták engedik megemészteni a kissé késői vacsorát.
Köret viszont másféle saláta, ezk már majonézes ízesítéssel készülnek.
A sütemény adott, a férjem születésnapja is van, tehát a torta az Ő kívánságára készül.
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?