Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Karácsonyi stollen fórum

Karácsonyi stollen (beszélgetős fórum)


8. 9c8432d068 (válaszként erre: 4. - Nagyhortenzia)
2009. dec. 16. 16:55
Köszönöm,ez egy különösen jó leírás képekkel,műveleti fázisokkal.
2009. dec. 16. 16:54
Nagyon kedvesek vagytok,köszönöm mindenkinek a segítséget.
2009. dec. 16. 14:04

hat en Nemetorszagban elek, de utalom a stollent. Szerintem egy szaraz es tul edes "sütemeny". Akkor inkabb a magyar gyümölcskenyer.

Viszont ha valakit erdekel, elkerhetek a mestercukrasz ismerösömtöl egy eredeti nemet Stollen receptet

5. Rozália (válaszként erre: 3. - Rozália)
2009. dec. 16. 13:49

Lemaradt a vége:


helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.

2009. dec. 16. 13:45

Szia!

Itt találtam egy nagyon jónak ígérkező receptet:


[link]

2009. dec. 16. 13:43

Karácsonyi stollen


A stollen osztrák ünnepi kalács,

amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen,

becsomagolva tárolnak.


Hozzávalók:

500 g finomliszt, 1 dl tej, 1 tojás, 250 g vaj, 50 g élesztő, 10 g só, 100 g cukor, 2 cl rum, egy citrom reszelt héja, 50 g kandírozott citromhéj, 50 g kandírozott narancshéj, 50 g mazsola, 50 g darált, hántolt mandula, egy kávéskanál szegfübors, egy kávéskanál őrölt szerecsendió, egy kávéskanál kardamon, egy kávéskanál fahéj, a sütés utáni felületkezeléshez olvasztott vaj és porcukor.

Karácsonyi stollen


A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket

2009. dec. 16. 13:42

Karácsonyi stollen:-)

Hozzávalók:


* 56 dkg liszt

* 18 dkg vaj

* 5 dkg cukor

* 3 dkg élesztő

* 8 tojás sárgája

* 2 dl tej

* 5 dkg mazsola

* 5 dkg mandula

* 1 citrom reszelt héja

* reszelt szerecsendió

* fahéj

* őrölt gyömbér

* szegfűszeg és kardamom-mag

* 1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés


Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.

Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.

A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.

A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen. Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.

Megjegyzés


A fűszerezést úgy egyszerűsítem, hogy mézes fűszerkeveréket használok. Teszek még bele narancshéjat, csokoládé- és cukrozott gyümölcsdarabokat. De lehet dúsítani durvára vágott dióval is. A tészta formálása még egyszerűbb, ha a golyót kissé ellapítjuk, és egyik felét a másikra hajtjuk, olyan formát készítünk mintha kenyér lenne.

Minden évben megsütöm, különleges karácsonyi illatával a család kedvence!

2009. dec. 16. 13:39

Ismeri valaki a stollen receptjét?

Nagyon szeretném karácsonyra elkészíteni.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook