Karácsonyi stollen (beszélgetős fórum)
hat en Nemetorszagban elek, de utalom a stollent. Szerintem egy szaraz es tul edes "sütemeny". Akkor inkabb a magyar gyümölcskenyer.
Viszont ha valakit erdekel, elkerhetek a mestercukrasz ismerösömtöl egy eredeti nemet Stollen receptet
Lemaradt a vége:
helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.
Karácsonyi stollen
A stollen osztrák ünnepi kalács,
amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen,
becsomagolva tárolnak.
Hozzávalók:
500 g finomliszt, 1 dl tej, 1 tojás, 250 g vaj, 50 g élesztő, 10 g só, 100 g cukor, 2 cl rum, egy citrom reszelt héja, 50 g kandírozott citromhéj, 50 g kandírozott narancshéj, 50 g mazsola, 50 g darált, hántolt mandula, egy kávéskanál szegfübors, egy kávéskanál őrölt szerecsendió, egy kávéskanál kardamon, egy kávéskanál fahéj, a sütés utáni felületkezeléshez olvasztott vaj és porcukor.
Karácsonyi stollen
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket
Karácsonyi stollen:-)
Hozzávalók:
* 56 dkg liszt
* 18 dkg vaj
* 5 dkg cukor
* 3 dkg élesztő
* 8 tojás sárgája
* 2 dl tej
* 5 dkg mazsola
* 5 dkg mandula
* 1 citrom reszelt héja
* reszelt szerecsendió
* fahéj
* őrölt gyömbér
* szegfűszeg és kardamom-mag
* 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.
Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.
A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.
A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen. Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.
Megjegyzés
A fűszerezést úgy egyszerűsítem, hogy mézes fűszerkeveréket használok. Teszek még bele narancshéjat, csokoládé- és cukrozott gyümölcsdarabokat. De lehet dúsítani durvára vágott dióval is. A tészta formálása még egyszerűbb, ha a golyót kissé ellapítjuk, és egyik felét a másikra hajtjuk, olyan formát készítünk mintha kenyér lenne.
Minden évben megsütöm, különleges karácsonyi illatával a család kedvence!
Ismeri valaki a stollen receptjét?
Nagyon szeretném karácsonyra elkészíteni.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?