Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Karácsonyi mese fórum

Karácsonyi mese (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Karácsonyi mese

6. lovelyly (válaszként erre: 5. - György55)
2017. dec. 28. 13:49

" ... ami valóban a karácsony lényegéről, eredetéről szól."


A valóban eredetről szóló kis és nagyobb gyermekeknek való mesekönyvekre szerettem volna csak felhívni a figyelmet, amúgy tényleg kedves kis olvasmány.

5. györgy55 (válaszként erre: 2. - Lovelyly)
2017. dec. 28. 13:44

"...ami valóban a karácsony lényegéről..."

Nem feltétlenül a karácsony eredetéről írta a cikket, mint olvashatod. Szerintem kedves kis olvasmány.

4. zefex (válaszként erre: 1. - Csibész25)
2017. dec. 28. 10:23

Nagyon szépen leírtad!

Pont a lehurrogások és kioktatások miatt van a legnagyobb szükség arra, hogy megtudják a gyerekek, mit is ünnepelünk karácsonykor.

... csak olyan kevés felnőtt van, aki el tudja szépen mesélni :(

2017. dec. 28. 07:39

A mai karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már a keresztény vallás elterjedése előtt is léteztek, például ilyen volt a Római Birodalom téli napfordulóhoz közeli állami ünnepe, a szaturnália ünnepség. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. A Saturnalia december 17–23. között volt, azaz épp időben ért véget ahhoz, hogy a december 25-én bekövetkező napfordulón a szoláris istenek emléknapját megtarthassák.


A régi ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta. A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük múlott rajta. A meleg időszak a bőség időszaka volt, míg a hideg időszak a sötétség és a nélkülözés időszaka, ilyenkor az isteneket igyekeztek jókedvre deríteni. A szolgák megajándékozása is elterjedt volt. A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették. A római császárkorban december 25-én a szoláris jellegű Mithrász és Sol Invictus ünnepét tartották, amelyen kötelező volt részt venni. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ezen a napon Mithrász helyett Jézus születésnapját ünnepelték.


Miután a kereszténység államvallássá vált, hamarosan hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus születését. Ezt az eseményt a 4. századtól kezdték ünnepelni,[20] január 6-án epifánia (Epiphaneia) néven vízkereszt ünnepén. Karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján. Ezen a zsinaton fogadták el a Symbolum Nicaeno-Constantinopolitanumot, ami a kereszténység legfontosabb hitvallásává vált. I. Constantinus római császár kiadta a milánói ediktumot és ezek a fontos lépések a kereszténység elterjedését és államvallássá válását segítették.


A karácsony időpontjának kiválasztása nagy valószínűség szerint azért esett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a Római Birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt: 25-én végződtek a római szaturnáliák, és aznap volt a Dies Natalis Solis Invicti, a Napisten születésének napja.


(forrás: wikipedia)

2017. dec. 26. 13:40

Ez a "mese" nem a karácsony eredetéről szól.


Viszont van rengeteg olyan mesekönyv, amik valóban felidézik a bibliai történetet, több korcsoportnak megfelelően, adventi időszakra kedves olvasmányként és gyermekeink ismereteinek bővítésére.

2017. dec. 25. 09:08
Sokszor karácsony táján kevés olyan mesét olvasunk a gyerekeknek, ami valóban a karácsony lényegéről, eredetéről szól. Sok gyerek már nem is tudja mit ünneplünk karácsonykor. Az én 4 éves kisfiam büszkén mondja, hogy Jézus születésnapját. Fogadjátok hát szeretettel ezt a karácsonyi mesét! És remélem tetszeni fog és sokan felolvassátok a gyermekeiteknek is!

Ugrás a teljes cikkre: Karácsonyi mese

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook