Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Karácsonyi diós linzerke recept

Karácsonyi diós linzerke recept

A Karácsonyi diós linzerke hozzávalói:
* 30 dkg. margarin
* 40 dkg. finomliszt
* csipet só
* 10 dkg. darált dió
* fél mokkáskanál őrölt fahéj
* 15 dkg. porcukor
* 1 tojás sárga.

Töltéshez:

* 35 dkg. sárgabarack lekvár

A tetejére:

* maréknyi dió, vagy natúr /sótlan/ mogyoró

A kenéshez:

* 1 db. tojás


A Karácsonyi diós linzerke elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a dióval, a sóval és a fahéjjal összeforgatjuk, a margarint rárakjuk. Eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha már nincs benne nagy darabokban a margarin, a porcukorral és a tojássárgájával összegyúrjuk. Puha, ragacsos lesz a tészta, ami azért elválik a tál falától. Letakarva 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 4 mm vastagra ellapítjuk (tenyerünkkel nyomkodva a legkönnyebb), majd egy cakkos szélű, kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tésztakorongok felét középen is kiszúrjuk egy 1,5 – 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk, így semennyi sem vész kárba. A teli tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), 13-15 percig sütjük. A lyukas közepű tésztát egy másik sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, a tetejüket durvára vágott dióval vagy mogyoróval meghintjük, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát. Ha kihűltek, a teli tésztákat kb. 1-1 kiskanál lekvárral megkenjük, és a lyukas közepűekre ráillesztjük-ráragasztjuk.


Kategória: Karácsonyi receptek


A karácsonyi diós linzerke elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook