Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Karácsonyi ajándékozásról szólva... cikk

Karácsonyi ajándékozásról szólva...


Bizonyára mindenki kapott már olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, és a fiók mélyén végezte.

Nagyon nehéz meglepetést és örömet tettetni a nem tetsző ajándékok láttán, és ha nem sikerül, akkor kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat és az ajándékozót egyaránt.

Azért, hogy a mi ajándékunkkal ne legyen ilyen gond, érdemes némi időt és figyelmet fordítani a kiválasztására.

Karácsonyi ajándékozásról szólva...

Nem mindegy, hogy milyen viszonyba vagyunk azzal, akit szeretnénk megajándékozni.

Különböző típusú ajándékok közül kell válogatnunk a családtagjainknak, barátoknak, a közvetlen kollégáknak, vagy a karácsonyi ünnepségre kihúzott munkatársaknak.


Míg a családtagok részére vehetünk személyesebb jellegű ajándékot pl. ruhadarabot, addig ez – kivéve sálat - a munkahelyi ajándékozásnál nem ildomos (talán csak akkor, ha szinte baráti viszonyban vagyunk az illetővel).


Ha valóban örömöt kívánunk szerezni, és nem csak megvesszük az első elébünk kerülő dolgot, akkor érdemes utána járni annak, hogy ki, mit szeretne kapni.


A családtagokból némi fifikával ki lehet húzni, hogy mi a szívük vágya, és a munkahelyen is utána érdeklődhetünk annak, hogy az illetőnek van-e valami hobbija, szüksége van-e valami apró-cseprő dologra (pl. bögre), esetleg van-e olyan, amit nagyon szeretne megvenni, csak sajnálja rá a pénzt, vagy talán „gyerekes” ötletnek tartja.

Egy kolléganőm például évek óta szeretett volna hógömböt, de szégyellte megvenni, mert szerinte már kinőtt abból a korból.


A lényeg, hogy ilyenkor élesítsük a radarjainkat, és jobban figyeljünk oda másokra, hátha elkottyintják, hogy mi a szívük vágya.

Ugyanígy mi is segíthetünk a szeretteinknek azzal, ha véletlenül elejtjük, hogy mi az, amit nagyon szeretnénk.


Bár nem illik az ajándékok árát összehasonlítani, néha minden rosszindulat nélkül, megfordul az ember fejében az, hogy mennyibe is kerülhetett.

Mindig figyelni kell arra, hogy kitől kapjuk az ajándékot, és egy szegényebb rokon/ barát/munkatárs szerényebb ajándékát ugyanúgy illik fogadni, mint egy drágábbat.

(Egyébként tapasztalatom szerint a kisebb jövedelmű emberek azok, akik inkább „kitesznek magukért”, és erőn felül vásárolnak.)

Ha a főnökünk részére veszünk ajándékot, nem kell erőn felül vásárolni. Még, ha talán úgy érezzük is, attól nem fogunk nőni a szemében, ha egymást túllicitálva drágábbnál-drágább ajándékokkal halmozzuk el.


Végül néhány szó az ajándékozási etikettről:

- az árat el kell távolítani (kivéve könyveknél, ahol is nem szabad semmilyen módon belerondítani satírozással, kaparással, viszont a jótálláshoz kapcsolódó számlát el kell tenni!)

- nem szabad használt tárgyat továbbadni (kivéve, annak, aki megrögzött gyűjtő)

- figyeljünk arra, hogy kinek ajándékozunk: ne vegyünk a cukorbetegnek csokoládét, a moletteknek diétás könyvet, a zugivónak alkoholt…

- mindig legyen időnk gondosan becsomagolni az ajándékot, ha másba nem is, egy ajándékzacskóba mindenképpen tegyük bele

- ha más kultúrából származó embernek ajándékozunk, tájékozódjunk arról, hogy náluk mi illik és mi nem (pl. szinte csak nálunk, magyaroknál szokás azonnal megnézni az ajándékot, máshol illetlenségnek számít kibontani).


Mindenkinek boldog, békés karácsonyt kívánok!
Írta: manianyu, 2010. december 23. 16:08
Fórumozz a témáról: Karácsonyi ajándékozásról szólva... fórum (eddig 21 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook