Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Jogosulatlan bérletigazolvány fórum

Jogosulatlan bérletigazolvány (beszélgetős fórum)

24. 4c1a787e8f (válaszként erre: 22. - Marlenka70)
2014. márc. 21. 19:06

Pont ezért nem is fogunk soha annyit keresni, mert az önmérséklet helyett mindig a mutyit keressük.. Ez meg ide vezet. Nyugaton se kolbászból van a kerítés, akinek nem gond, az ott is sokat dolgozik érte.

Mi még mindig nem fizetünk a bölcsődéért, délutánig van óvoda, meg szociális otthonok, meg még mindig ellát az orvos, ha lemész, legfeljebb várni kell. Ez nyugaton, pont pl. Angliában közel sem ennyire természetes, még várakozással se jutsz feltétlenül orvoshoz, pláne, ha a legegyszerűbb biztosításod van. Ausztriába is a gyermekintézmények délutánra már fizetősek. Sőt lelkifurdalás nélkül felszállsz a buszra, ha nincs jegyed, mert majd az "állam" kisegíti a bkv-t, oszt majd lesz valami..

Igaza van a bibliának, tényleg "hetedíziglen", azaz hét generáció szükséges ahhoz, hogy az atyák vétke kikopjon.

Nem vettem meg múltkorjában a teljes árú bérletet. Bizony babakocsival, még a januári hidegben minden nap mentem 4-5 kilométert.. Amilyen peches vagyok, elkaptak volna, ha felszállok a két megállómra.

2014. márc. 21. 17:35

A sok visszaélés miatt elôbb-utóbb úgy lesz, mint pl. Londonban.

Ha érvényes a belepôkártya, tudsz utazni, ha nem, esély sincs rá.

Menjen gyalog, kerékpárral, gördeszkával, bármivel, amivel tud és nem kerül neki pénzbe.

Aki szolgáltatást vesz igénybe, fizesse meg az árát.

2014. márc. 21. 16:57

Nyilván így van, csak azon a bizonyos "nyugaton" annyit keresnek,hogy fel sem merül ez a lehetőség.

Ha nállunk meg lehetne élni a becsületes munkából meg sem fordulna a fejébe senkinek az ilyen mutyi.

21. 4c1a787e8f (válaszként erre: 20. - Szakoo)
2014. márc. 21. 14:19

Nézd, én már 10 éve gyerekezek. Mindig sokat szigorítottak a dolgon, pont azért, mert igenis sokan csaltak, és többféle verzióban.


Nemrég hozták be a fél évente való matricázást.


Ha meg túl sok csalás lesz, be fogják szüntetni a mókát, aztán megnézhetjük magunkat. Szóval pont azt a réteget sz.vatja meg, akinek azért tényleg nagyon jól jön az a segítség. Akinek meg feneke alatt az autó, az meg sokszor meg se igényli. (Pl. ilyenektől is kértek el mások igazolást, és azzal is csaltak.)


Számomra az nem erkölcsi alap a csalásra, hogy mert mások, meg a multik, meg a politikusok, meg mittomén. Egyébként ha nem adózunk, nem fizetjük ki a szolgáltatást, akkor miből lépjünk tovább? Az olya nagyon irigyelt nyugaton azért egy ilyen dolog tisztes polgárok között még mindig igen ciki lenne..


Nem beszélve arról az alkalmazottról, aki ilyenért kockáztatja a munkahelyét.

Mert azért le lehet bukni, elég egy szemfülesebb, vagy kotnyelesebb főnök, munkatárs, vagy éppen utas, aki ott ácsorog..

20. szakoo (válaszként erre: 18. - 6b006fc769)
2014. márc. 21. 08:18

Azért ne hasonlítsuk a rokkant igazolványhoz!

Annyi az azonos, hogy mind kettő okirathamisitás.

A különbség meg annyi, hogy rokkantságival könnyen le lehet bukni ilyen bérletigazolvánnyal meg nem.

Azért nem, mert:


1. A rokkantságinál a jogsértés időtartama jóval hosszabb, hiszen órákra kiteszik a táblát.


2. Jóval többen éltek ezzel vissza "divat volt rokkantságival parkolni" Ilyen bérlettel azért nagyon kevesen élnek vissza.


3. Azért az eléggé feltünő, hogy egy egészséges fiatalember egy rokkant igazolványos luxus autóba szál be. De egy fiatal nőn nem látszik, hogy esetleg van-e egy 1 éves gyereke.

2014. márc. 21. 08:05
Hát nem tudom. Az én kisgyerekes igazolványomon félévente újítani kell a matricát, szóval szerintem nem lehet sokáig használni a bérletet jogosulatlanul.
18. 6b006fc769 (válaszként erre: 16. - Szakoo)
2014. márc. 21. 06:02

Annyira azért nem bonyolult nyomozást indítani.

Pár éve rokkant igazolványokkal volt egy ilyen kör. Jogosulatlanul használták, és simán el lett ítélve egy marék ember. És természetesen a parkolásnál buktak le.

17. kimgus
2014. márc. 20. 19:33

DE jó akkor úgy néz ki nem lehet így lebukni :)) Egy biztos csalási módszer :)

gondoltam hogy nem......

16. szakoo
2014. márc. 20. 09:50

De ha esetleg a BKV ellenőrnek valamiért gyanús lesz, hogy nem jár neki a kedvezményes bérletigazolvány és rendőrt hív, akkor is mi a gyanú? Rendőr se tudja hogy jár-e neki vagy sem. Ahoz egy ezt kiderítse gyomozást kell inditania, mert az eljárás során kérheti csak be az OEPtől az adatokat stb.


Szóval tuti nem bukik le az illető

15. szakoo (válaszként erre: 14. - 4c1a787e8f)
2014. márc. 20. 09:05

"Szóval, ha valahol ennek elejét lehetne venni, az bérlet kiadó pénztárosok ellenőrzése... Tessék bekérni másolatot a jogosultságot igazoló papírról, mellétűzni a számlát, stb.. Mint a szigorú számadású számlatömbnél.. Ha már tényleg ilyen piti dolgokon szarozunk, akkor szarozzunk rendesen."


Valóban itt lehetne megfogni a dolgot, ugyanis nincsenek ellenőrizva, a BKV pénztárósa nem veheti át, nem tarthatja magánál az ügyfél iratait csak be kell mutatni a pénztárosnak. Igy a csalás baromi könnyű egy pénztárosnak és igen sajnos ha van egy bkv pénztáros spanod, akkor szinte 100% biztonsággal csalhatsz.

14. 4c1a787e8f (válaszként erre: 11. - Szakoo)
2014. márc. 20. 08:52

Értem, hogy itt arról van szó, hogy akadt pénztárosra, aki kiállítja neki..


Lehet, hogy lebukni nehéz, ha már megvan. De ha nincs span, kiállíttatni elég nehéz. Ott ugyanis nagyon nézik a papírokat.


Én állandó k.@nyázásban vagyok emiatt. Amíg a sérült gyerekem utáni gyes miatt járt, addig azért, mert az orvosi papírok amire eljutnak a MÁK-ba, meg vissza a cucc.. Aztán még azt is behozták, hogy fél évente kell az igazolás. Bravó. Mindig volt egy két-három hét, ami nem volt lefedve, akkor én inkább megvettem a teljesárút..


A t-gyás határozatot a most született gyerekem után 4 hónapba tellett kiküldeni. Mindemellett 1 napos átfedés volt a még járó gyes, és a t-gyásnál egy elírás folytán. Szóval ezért le kellett állítani a t-gyást, elintézni a gyes-t, utána újra t-gyás. Még 3 hónapos gyerekkel is 10.000-es bérlettel utaztam. Erre közölte az ellenőr, amikor látott a picivel, hogy jaj, hát járna a kisgyerekes bérlet.. Ja, kösz.. Ha megszólalsz még egyszer.. Hiába mentem be az eg-bizt pénztárba, mivel még nem volt hivatalos a t-gyás, addig nem adtak ki igazolást....


Egyébként 4 gyerekem van, és egy tartós fogyatékos. Ennek ellenére nem volt olyan egyszerű a bérlethez jutni. Amikor megvoltak a papírok, akkor is fél órát néztek, minden igazolványt megskubiztak, elolvasták a papírt, stb...


Szóval, ha valahol ennek elejét lehetne venni, az bérlet kiadó pénztárosok ellenőrzése... Tessék bekérni másolatot a jogosultságot igazoló papírról, mellétűzni a számlát, stb.. Mint a szigorú számadású számlatömbnél.. Ha már tényleg ilyen piti dolgokon szarozunk, akkor szarozzunk rendesen.


Egyébként nem is értem, hogy miért éri meg megkenni, mert az a pénzt, ha bérletre fordítja az illető, akkor nem jár jobban?? Vagy már 5000 Ft kenőpénz is elég a BKV-s nak?


Mert akkor szóljatok már, melyik pénztárhoz kell menni :-)) Na jó, én nem csinálnék ilyet, annyira piti és gáz..

2014. márc. 20. 08:11
A lányom 18éves és jogosult nyugdíjas bérlettel utazni,mivel árvaellátásban részesül.
12. marlenka70 (válaszként erre: 8. - A0c1361e44)
2014. márc. 20. 08:09
Én is aktív korú voltam amikor csináltattam és használtam nyugdijjas bérletet. Özvegyi nyugdíjat és árva ellátást kaptam így jogosultá váltam rá.
11. szakoo (válaszként erre: 9. - 6b006fc769)
2014. márc. 20. 08:06

Valóban okirathamisításnak számít, de hamis bárletért a bírosági joggyakorlatban, ha nem találnak többet és nem árusítod, nem terjeszted csak pénzbüntetést szoktak adni.


Viszont nulla az esélye, hogy lebuksz, mert pl mi alapján fogja az ellenőr eldönteni, hogy neked jár vagy nem. Nem kérheti el, nem kell magadnál tartanod az igazolásokat, amit pl az OEP kiállít GYES esetén. Tegyük fel, hogy az egyik ellenörnek gyanús lesz, hogy neked mégse jár GYES. Mit tud csinálni? Szinte semmit, hiszen a bérletigazolvány teljesen eredeti, csak nem jár a jogosultság. Az ellneőr se fog kockáztatni, mert ha mégis jár neki a kigyermekes bérlet, akkor hamis vád miatt ő is bajba kerülhet.


Sajnos ez egy nagyo régi bevált hamisítási módszer és a lebukás esélye nulla. Más jogi szabályozás kéne sajnos, ezzel kapcsolatban.

10. szakoo (válaszként erre: 6. - A0c1361e44)
2014. márc. 20. 07:55

[link]


Itt van felsorolva, hogy ki kaphat nyugdijas bérletigazolványt


•A Kormányrendelet alapján az alábbi ellátásokban részesülő személyek jogosultak ellátottak nyugdíjas utazási kedvezményekre:

•társadalombiztosítási saját jogú öregségi nyugdíj

•rehabilitációs járadék

•a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély (nyugdíj)

•Magyarországon nyilvántartásba vett egyház egyházi, felekezeti nyugdíja

•növelt összegű öregségi járadék

•munkaképtelenségi járadék

•a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával folyósított saját jogú öregségi nyugdíj

•özvegyi nyugdíj

•árvaellátás

•szülői nyugdíj

•baleseti hozzátartozói nyugellátások (beleset kapcsán megállapított özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj)

•özvegyi járadék

•előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, bányásznyugdíj, korengedményes nyugdíj, az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíj, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj, az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj, szolgálati nyugdíj. Ezeket az ellátásokat 2012-ben már más néven folyósítják! Az jogosult ezek alapján nyugdíjas utazási kedvezményre, aki 2011. december 31-én a felsorolt ellátások valamelyikében részesült és 2011. december 31-ig betöltötte az 57. életévét.

•rokkantsági ellátás, ha az abban részesülő személy 2011. december 31-én I., illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult vagy az abban részesülő személynek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30%-os vagy kisebb mértékű

•rokkantsági ellátás, ha az abban részesülő személy 2011. december 31-ig 57. életévét betöltötte és 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugdíjra vagy rendszeres szociális járadékra volt jogosult

•rokkantsági járadék

•nemzeti gondozási díj

•nemzeti helytállási pótlék

•külföldről hazatelepült magyar állampolgár számára külföldről folyósított nyugellátás

•egyházi személy nyugdíjsegélye

•gyám és gyámolt személy, gondnok és gondnokolt személy

•aktív korúak ellátása

2014. márc. 20. 06:00

Akárhogy is nézem, ez bizony csalás és okirat hamisítás. A csalásnak ugyan van szabálysértési alakzata, (az üzletszerűség viszont felminősíti bűncselekménnyé) de a hamisításnak nincs.

Lebukás esetén büntetőeljárás indul, ahol az elkövető a gyanúsított. Aztán meg a vádlott, aztán meg az elítélt. Tökmindegy, hogy mi a büntetés, az már csúnyán néz ki mondjuk az erkölcsiben.

8. a0c1361e44 (válaszként erre: 7. - Marlenka70)
2014. márc. 19. 21:41

Nem a választ nyomtam, de ezt írta a fórumindító:


Nyugdijas és kisgyermekes bérletigazolvány csomó jogcimmel állítható ki (pl: GYES, GYED, aktív koruak ellátása stb)Én nem tudok ilyenről...

7. marlenka70 (válaszként erre: 6. - A0c1361e44)
2014. márc. 19. 21:23
Ezt hogy érted?
2014. márc. 19. 20:50

Aktívkorúak ellátása mellé lehet venni kedvezményes bérletet?

Ezt honnan tudod?

5. szakoo (válaszként erre: 2. - Anettka0101)
2014. márc. 19. 13:07

Ez egy nagyon régi dolog. Soha senki ezért nem bukott még le. Egyszerűen képtelenség lebukni, mert minden eredeti a bérlet és a bérletigazolvány is.

Nyugdijas vagy kisgyermekes bérletigazolvánnyal rendelkezők nem hordják magukkal a határozatot, amivel kiállítoták számára a bérletigazolványt.

Azt csak a bérletpénztáros kérheti el a kiállításnál.

Sajnos sok ellenőr is tisztában van ezzel a csalási módszerrel, de semmit nem tudunk tenni ellene.

Nyugodj meg ezért nem fogsz lebuukni, mert képtelenség, hiszen a jogosító határozatot nem kell, hogy magadnál legyen.


Üdv:

Egy volt BKV ellenőr.

2014. márc. 19. 11:58
Próbáld ki és meglátod.
2014. márc. 19. 10:53
Évekig jártam nyugdijas bérlettel(38éves koromtól)soha senki nem érdeklődött,hogy milyen alapon.Most nem vagyok jogosult rá így inkább nem veszek bérletet.Ellenőr nem kérhet semmit,csak a dátumot nézheti meg a bérleten.
2. Anettka0101 (válaszként erre: 1. - Kimgus)
2014. márc. 19. 10:41
havi 5 ezer forintért börtönbe? szerinted ennyiért megéri? ha csalsz, nagyban csaljál...piti bűnözőnek lenni szánalmas dolog. havi 5 ezer Ft-ért fogsz félni és sz@rul aludni??? Te tudod...
2014. márc. 19. 09:26
Létezik olyan, hogy egyes bkv bérletpénztárosok egy bizonyos összegért illegiálisan kiálít eredeti nyugdijas vagy kisgyermekes bérletigazolványt. Nyugdijas és kisgyermekes bérletigazolvány csomó jogcimmel állítható ki (pl: GYES, GYED, aktív koruak ellátása stb) Az ellenőr nem nézheti a jogcímet, hogy miért kapta a kedvezményt pl: nem járkálsz aktív koruak ellátásáról szóló jegyző által kiállított határozattal, de nem is kérheti az ellenőr. Szerintetek ez mennire biztonságos? Lebukási esélye szinte minimális? Mi a véleményetek?

Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook