Kötelezhetnek-e egy államinál drágább, de megbízható nyugdíjasházi apartman költségébe beszállni, miközben van állami, olcsóbb megoldás is? (beszélgetés)
Még egyszer megkérdezem nem tudod, nem akarod magadhoz venni? Nem lenne jobb fogadni mellé valakit? Hány éves? Beteg?
Vagy arról van szó, hogy ő egy olyan apartman házat, garzont akar ahol kényelmesen el él? Ahol főznek, mosnak rá van orvosi, ápolói személyzet, egyéb szolgáltatások és "kiszolgálják"?
Igen ennek ára van és ahogy Enissa irta is erre rámegy az örökség, + még te fizetsz.
Nálunk garzon belépő 4.5 millió Ft. Természetesen fizetni kell, nem kapja vissza senki, ha esetleg 3 napot is él benne.
Plusz fizetni kell a rezsit, és az étkezést.
Ha az alacsonyabb árral is számolok, a 35 millió elég a nyugdíja kiegészítésére. Így természetesen kérheti, hogy jobb helyre menjen, ne 6 ágyas szobába. De akkor nincs is szüksége senki segítségére pluszban.
Csak nem lesz örökségetek netán, ha feléli a vagyonát egyszer.
Fenn tudja magát tartani, csak egy emberi otthont nem tud megfizetni.
Még egyszer:
Egy színvonal alattiba kevéssel kéne beszállnom, az emberibe sokkal. A kérdés az volt, kötelezhet-e az állam a fizetésre akkor is, ha a mama a jobb ellátást szeretné.
Kb. 35-40 millióért lehetne eladni, de nekem is van pénzem benne, gondolom azt ide adná ha eladja. A lényeg, a belépőre elég lenne, a nyugdíj meg 150 ezer.
A nyugdíj 80%át veszik le mindenhol úgy tudom, tehát a havi költség bőven felét kéne állnom a jobbik helyen. ne kérdezd hol, még nincs kiválasztva, de havi 260-300 körül lehet számítani.
Köszi.
Nem az a kérdés hogy köteleznek-e a jobb igénybevételére vagy nem, hanem ha a jobbat akarja a mama, kötelezhet-e az állam engem akkor is a szülői gondoskodásra. Mindenképpen fizetnem kéne a drágábbat ha a keresetem alapján lehetséges.
Hozzáteszem nem luxus nyugdíjasházat akar, csak emberi bánásmódot az életvégen is.
Tudnám fizetni de rendkívül megterhelő lenne, leamortizálná az életemet.
Az otthont nem érdekli, ki fizet. Ugy tudom, ezt előre alá kell irni, hogy fedezet lesz.
El kell döntenetek, hogy fizetitek-e a magasabb színvonalat vagy nem. Ha nem, akkor állami. Nem köteleznek a jobb igenybevételére.
Törvény rendelkezik úgy, hogy a gyermek köteles a szülőről anyagilag gondoskodni. A pontos megfogalmazást nem ismerem, de a lényeg ez.
Tehát ha az idős nem tudja anyagilag finanszírozni az intézményt de be kell valahova mennie, a gyerek kötelessége az anyagiakat megoldani.
Van lakása, és kis nyugdíja. A belépőt a lakás fedezné ha eladnánk, de a havi díjat nem tudnák a teljes összeget levonni tőle.
Mármint ki kötelezhetne-e: Édesanyád, a rokonok, az önkormányzat?
Van lakása édesanyádnak?
Egyedül élő kisnyugdíjas anyukám nyugdíjas házba menne. Állami idősek otthonával kapcsolatban eleget láttunk és másoktól is hallottunk ahhoz, hogy úgy döntött, olyanba semmi szín alatt nem költözik.
A kérdés: Kötelezhetnek-e egy államinál drágább de megbízható nyugdíjasházi apartman költségébe beszállni, miközben van állami, olcsóbb megoldás is?
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Ha valakiről tudom, hogy jogtalanul lett nyugdíjas, azt hol jelezzem?
- DPD futárszolgálatról várok tapasztalatokat. Megbízható-e?
- Csendes nyugdíjas hétköznapok