Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Hmm, oké, köszi, hát a diétát összetételre nézve már egy éve tartom, azóta nem eszem cukrot, semmit, ill. no fehér liszt, no fehér rizs, és persze alig valamicske krumpli csak.
A mennyiséget számolom, de sztem elég sokszor túllépem a 160-at, de próbálom tartani.
Na majd a vérvételen meglátjuk, de neked akkor használt bármit a progi pótlás?
Ohh már emlékszem, a Te inzud van a csillagos egekben (én is hasonló eredményekkel "büszkélkedtem")
Nem sok mindent tud veled csinálni a nőgyógyász, ami hasznos lenne a számodra. Esetleg egy UH-t, megnézni a petefészkeidet, hogy ha voltak esetleg cisztáid, azok hogyan állnak.
Ilyen magas inzulin eredményeket mindenképpen kezelni kell, diéta+mozgás+gyógyszer *+idő (szerintem ez egy külön faktor) -> ez hozza magával a teljes PCOS javulását. Hihetetlen, de így van.
Én se hittem régen, hogy egy "nyavalyás diétától" fog megjönni időben, de így lett :)))
És kiderült, hogy ez egy szuper diéta, mert mindent ehetek, csak más alapanyagokból és mértékkel, meghatározott időpontban.
A hormon sorból azt láthatja, hogy mennyit javultál, vagy ha romlott vmi, akkor az hol történt. A diéta kezdetén előfordulhat még romlás, ez normális (nekem a TSH-m ment fel, aztán gyönyörűen visszaállt). A szervezet alkalmazkodása időigényes folyamat.
Sziasztok!
Voltam endodokinál és ő a paleolit táplálkozést javasolta nekem. Vélemények erről??
Állami körökben még nem egy elismert betegség.
Engem a BMC (meddőségis) fórumról invitáltak ide a csajok a terheléses eredményem után, és itteni javaslatra mentem az MM-be kezeltetni magam + kaptam diétás anyagot, és sok-sok segítséget.
Ki tudja hol lennék a csajok nélkül... :)
Szóval lááááv mindenki <3 :)
Jaj aranyos vagy Roszi, hogy is emlékezhetnél nemár :)
Szal, én sajnos a "cukra rendben van (még) de az inzulin r.hadt magas" kategória vagyok, 3 hónapja szedek napi 2x 1000 mg Meforalt, még semmi változást nem észlelek, a nőgyógyomat meg már hatszor elátkoztam minden héten az elmúlt évben :)
Ezért is most végre ajánlottak valakit akinek a honlapján is van.
Klostytól be vagyok parázva, rá is van írva hogy "ritka ún PCOS szindróma esetén (eszem a szívüket) a hiperstim. veszélye fennáll..." szal azt sehogyse akarom, úgyse használt.
Hormonpanelt 3. és 23. napit csináltatott az endós dokinő július végén, ott "csak" 3 dolog tért el, gondolom a nőgyógy újra fog mostanit. Kontroll vérvételre pont holnapután megyek, tavaly nyáron az inzum az éhgyomri 61,2, a 120 perces meg 243 volt.
Akkos ha nem klosty, akkor mit fog csinálni a nőgyógy? A hormonsor után?
Igen, magnézium: MagneB6, vagy Magnerot tabletta. Én az utóbbit szedem, kevesebb kell és jobb a felszívódása, viszont nagy mennyiségben vehető csak, és drága egyszerre megvenni. A fele még meg is van minimum, mert én a napi 1 helyett is felet szedek, és tök elég.
Folsav is menjen naponta, vagy magzatvédő vitamin:
Femibion, vagy Pharmaton Matruelle (ezekben nincs cukor)
A görcsök nem jók... ha tudsz, akkor pihenj, feküdj sokat, ne emelgess.
Párod most besegíthet, fontos, hogy minél jobban tehermentesítve legyél. Aludj sokat (fogsz is szerintem) :)
20. ciklusnapi volt: progeszteron: 5,8 ng/ml.
Ha jól emlékszem min. 12-nek kellett volna lennie.
Viszont többször nem is néztük, mert a pozi teszt után rohantam az SZTK-ba, és a doki nem kötözködött, mutattam neki, hogy milyen alacsony volt, és szó nélkül írta fel. Sőt az IR-ről is hallott, szóval mázlim volt.
Most nagyon fontos, hogy tartsd, mert a magas inzulin sárgatestelégtelenséget okoz, vetéléssel járhat. Ezzel nem paráztatni akarlak, de minden IR-es veszélyeztetett terhes emiatt, egészen addig amíg a méhlepény a 12-14 hét között át nem veszi a progeszteron termelést.
Ha bármi hasfájás-görcs-barna-piros vérzésed van, azonnal dokihoz és kérj utrogestant (progi-pótlásra). Nekem alapból felírta az SZTK-s nőgyógyász, mert pont volt a terbeeséskori vérképemen 21. napi progi, és gyalázatosan alacsony volt. Naponta 3x2 szemet kellett szednem, és semmi bajom nem volt (most sincs) :)
Nálam ezek kellettek:
3. ciklusnapon:
Ösztrogén
LH
FSH
Prolaktin
21. ciklusnapon:
Progeszteron
(esetleg prolaktin itt is)
Bármikor nézhetőek (nem függnek ciklusnaphoz):
TSH (ehhez érdemes FT3, FT4-et is nézni)
Cukor, inzulin, ATPO, D-vitamin.
Köszönöm Roszika! :)
Húú basszus, hát a diétát azt nem annyira tartottam mostanában, mondjuk a teherbeesés előtt sem, gondolom ezért is az inzulin visszaromlása.
Szerintem a progi ug/l, de nem vagyok benne biztos, mert csak gyorsan bediktálta a nő a telefonban.
Köszi az oldalt, le is mentettem!
Szia, először is gratulálok! Most még csak halkan, de ha minden rendben megy, akkor majd hangosabban is! :)
Ami nagyon fontos: a diétát nagyon szigorúan kell tartani!
Illetve mértékegységet írj az eredményekhez, progit kétfélében szoktak nézni...
Tegnap este linkeltem egy hormonos pdf-es oldalt, onnan ki tudod nézni, hogy minek mennyinek kell lennie, a progira van terhesség esetén is meghatározás.
Én Vikinek írtam, hogy ha nőgyógyászt vált, akkor ne clostyzzon (legalább ne első körben), hanem kérjen egy hormonsort.
MM-ben is szokták kérni, tőlem kérte Nas doktornő, mert nem akart sokszor terhelésre küldeni (nagyon rossz volt az inzulinom), és mondta, hogy a hormonból is látszik a javulás (már akinél van eltérés).
Mindjárt összeírom, miket kellett nézetnem (ezeket SZTK-s nőgyógyásszal is ki lehet iratni).
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?