Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ingatlanosok fórum

Ingatlanosok (beszélgetős fórum)


2010. szept. 15. 21:44

Szia Murva!


Hát nem egyszerű a dolog. Tehát a Te házad a pótfedezet a fiad ingatlanvásárlási hitelénél.

Létezik olyan, hogy kötelemből kivétel, vagyis, ha a fiad ingatlanának értéke időközben annyira nőtt, vagy olyan jelentős összeget fizettek már vissza, hogy elbírja önmaga a rajta lévő terhet , akkor a pótfedezetet, jelen esetben a Te házadat kilehet vonni a kötelemből. Ez lenne a legegyszerűbb, mert banki és közjegyzőői intézkedés után, néhány tízezer forint leszurkolása mellett, a Te házad tehermentes lesz. Ennek azonban jelen gazdasági helyzetben nem nagy a valószínűsége mivel a felvett hitelek zöme svájci frankban lett folyósítva, és az árfolyam ingadozás miatt ezek a hitelek jóval magasabb összegűek jelenleg, mint a felvételükkor voltak, az ingatlanok értéke meg alacsonyabb. Ennek ellenére lehet fedezetcserét kérni, ahogy előttem már említették, de nyaralót, hétvégi házat nem minden bank fogad el, továbbá BAR-osokat sem minden bank vesz be adósnak, adóstársnak. Itt is kérdés ugye, hogy passzív vagy aktiv státuszban vagy-e BAR-os. Ha aktív, vagyis amiért felkerültél, nincs kifizetve még, vagy ha ki is van fizetve, de nem telt el még fél év a kifizetés óta, akkor esélytelen a dolog.Ha passzív, mert már régebben kivan fizetve mint fél év, akkor attól függ melyik bankról van szó.

A fedezetcserének költsége is van.Értékbecslés mindkét ingatlanra, és közjegyzői okirat elkészítése, ez a minimum. De van ahol egyéb banki díjakat is felszámolnak.

Tehát kérdés, akár priviben is:

- Melyik banknál van a hitel

- Mennyi hitelről van szó

- Hol vannak az ingatlanok, és mi a JELENLEGI forgalmi értékűk

- Aktiv vagy passziv státuszban vagy BAR-on

Ezek ismeretében talán többet tudok mondani. Üdv.M

5. murva (válaszként erre: 4. - A0c1361e44)
2010. szept. 15. 21:22
Köszönöm a válaszodat,azóta Bár-os lettem szerinted így is működik a dolog?
4. a0c1361e44 (válaszként erre: 3. - Murva)
2010. szept. 15. 21:02

Én nem ingatlanos vagyok, de szerintem ez inkább banki kérdés, igy válaszolok:)

A jelzálogot át lehet vinni másik ingatlanra. Fedezet csere. A lényeg, hogy a másik ingatlannak is kell annyit érnie, mint a mostaninak, azaz a hitel összegnek bele kell férnie abban az összegben, ahogy a hitel felvétekor.

Tehát érdemes a hitelt nyújtó banknál kezdeni. Ha belemennek ,akkor értékbecslés, stb.

2010. szept. 15. 20:54
Szeretném elcserélni a kertes házam csak hitellel terhelt olyan módon,hogy amikor a fiamék vették a házukat két ingatlan kellett fedezetnek és ez volt a másik fedezeti ingatlan,nem tudom,hogy oldható ez meg,ha lenne csere lehetőségem.Mondjuk ez még csak elképzelés szintjén van,szeretném olyan ingatlanra/nyaraló,víkendház/elcserélni ami gyógyvizes fürdőhelyen van.Van esetleg valami ötleted ezt a cserét illetően,hol érdemes hirdetni/ha gondolod priviben/.Köszönöm a segítségedet.Szia.
2010. szept. 15. 19:39
Szia, szívesen segítek, mi a kérdés?
2010. szept. 15. 19:31
Ha van ingatlan ügyintéző tanácsot szeretnék tőle kérni.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook