Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Idősek viselkedése fórum

Idősek viselkedése (beszélgetős fórum)


1 2 3
máj. 5. 20:21
Szia. Nemrég volt urológián vizsgálaton és mindent rendben találtak.. persze segítséggel ment. Nagyon küldte előre a férjemet, nem kell segíteni, nem kell... De azért 3-szor el kellett kapni,különben a sürgősségin kötött volna ki. Szóval abban biztosak vagyunk, hogy van vmi, de diagnózist nem tudunk, mivel nagy kivizsgálás nincs és valszeg nem is lesz. Nem lehet rábeszélni. Az is csoda, h ide elment.
78. bozsu55 (válaszként erre: 77. - Zizzi 13)
máj. 4. 06:46
Azóta semmi nem történt?
márc. 25. 09:51
Székletvér negatív. De ha már az ember 3 napig gyűjtögeti, igazán megnézhetnének több mindent is belőle. A háziorvos csak erre küldte el a mintákat. Nem is értem.
márc. 21. 19:55
Jelenleg sokkal jobban van, félek, nehogy csak átmeneti legyen. A vizsgálati mintákat, ha minden jól megy holnap reggel leadjuk, és hétfőn várjuk az eredményt.
75. zizzi 13 (válaszként erre: 69. - Judit952)
márc. 21. 19:49
Köszönöm, h ezt leírtad. Tanulságos.
74. Amaunet (válaszként erre: 72. - Semleges)
márc. 19. 20:47

Sok vidéki idős vannak ezzel így. Ott a kert, azt művelni kell. Itt a tavasz, vetni kell. A házon mindig van mit javítani.

Több idős rokonom még utolsó napján is kint "kapirgált", tett-vett a portáján, aztán reggel már nem kelt fel. 85-90 évesen elaludtak. Akkor fáradtak el.

73. pteri
márc. 19. 20:20
Nem vígasz, de én rengeteg ilyen időst ismerek. Családban, ismerősöknél. Nem értem, miért lesznek ilyenek, és nem is látom, mi a megoldás? Vagy beavatkozik valaki és harag lesz, vagy nem avatkozik, akkor lelkiismeretfurdalás és idegbaj.
72. semleges (válaszként erre: 69. - Judit952)
márc. 19. 17:08
"nincs ideje lerobbanni" - ha ez így menne az nagyon jó lenne, de sajnos nem így megy. Szerencsés ember a nagybátyád.
márc. 19. 14:52
Tudom, hogy itt van hozzátartozó, de a szülőkkel talán lehetne tisztázni, hogy ha nem veszik igénybe a segítséget, ez lesz a következő.
70. Guruljka (válaszként erre: 62. - Zizzi 13)
márc. 19. 14:51

[link]


ebből másolom:


Hogyan lehet soron kívül bekerülni idősotthonba?


A soron kívüli ellátás biztosítását különösen az alapozza meg, ha az igénybevevő


önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg;

a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt;

szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése vált szükségessé;

kapcsolata vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti.

márc. 19. 14:45

Üdvözlet mindenkinek! tanácsot nem tudok adni, nem is tisztem, de röviden: 67 éves vagyok. Anyám otthon ápolta a párját, aki utolsó stádiumos rákbeteg volt,a morfiumot csak neki adták ki, de olyan lázas volt, hogy nem tudott érte elmenni húsvét előtt. ráhívtam a körzeti orvost -aki reggel ott volt, de nem szólt neki, hogy baja van-. akkor megtiltotta, hogy ilyet mégegyszer eljátszak vele, Ő tudja mikor van orvosra szüksége /54 éves volt/. két évvel később Anyám váratlanul meghalt. a férjem sem kispályás, semmibe nem enged bele szólni, ő is tudja, hogy mikor kell neki orvos. Apám 87 évesen halt meg. Ő 64-65 éves koráig sosem volt komolyabban beteg. amikor kiderült, hogy mi baja, azt mondta hagyják őt békén 86 éves,ne piszkálják. ne fájjon a többi nem számít. el kellett fogadjam, mert az ő élete. knnyebb volt mert messze laktunk egymástól, nem szembesültem naponta a leépülésével. ilyen előzmények után én is azt mondom, hogy az én életem, hagy éljem úgy ahogy én azt jónak látom. iden, de hol a határ? a környezet, az orvosok elítélik azt aki ezt hagyja, leszedik a fejét, hogy miért nem előbb kényszerítette a hozzátartozóját, akkor még lehetett volna...... nem vagyunk egyformák, de azt tudom, hogy ha már nincs szükség ránk, ha meg kell kűzdeni nap, mint nap a kirekesztettség érzésével az nagyon el tudja venni az életkedvünket. a gyerekeinknek megvan a saját életük, a saját családjukért felelősek elsősorban, dolgozniuk kell, hogy fizessék a lakástörlesztést,stb., ellássák a gyerekeiket, hogy élni tudjanak. én sem szeretnék rájuk támaszkodni, nem szeretném, ha rólam döntenének míg képes vagyok saját döntéseket hozni, és legfőkép nem szeretnék elfogadni tőlük anyagi segítséget, még akkor sem, ha néha jól jönne. DE... ha segítséget kérek -azt hiszem teljes joggal elvárom-, hogy időben megkapjam. a ma 86 éves nagybátyám állítja, hogy amíg mindent egymagának kell megoldania és azt meg is tudja tenni, addig él -neki nincs ideje lerobbanni =D -. szóval ettől nem lettetek okosabbak, mert mint írtam nem vagyunk egyformák, de erőszakkal nem mentek semmire. valaki egyszer azt mondta "ha lepkét akarsz fogni, nyitott tenyérrel kell járnod"

köszönöm, hogy meghallgattatok, és kívánom sikerüljön a problémát minél előbb megnyugtatóan lerendezni.

68. bozsu55 (válaszként erre: 67. - Simple)
márc. 19. 11:15

Értem, köszönöm.

Sajnos ez az időskori elbutulás,rengeteg oka van.

Gyanítom az a korosztály amikor csak az idősebb tudhatott mindent jobban.Ha győzködik még agresszívabb lesz.Én átéltem a folyamatos leépülést az utolsó 120nap maga a pokol volt.

67. simple (válaszként erre: 66. - Bozsu55)
márc. 19. 11:05
"Több mint fél éve megy a hasa, de nagyon. A doki rávágta, h tuti vastagbélrák. Nem tudja tartani se a vizeletet, se székletet."
66. bozsu55 (válaszként erre: 63. - Zizzi 13)
márc. 19. 10:52
Ez a székletminta hogy függ össze az időskorral?
65. syria (válaszként erre: 35. - Zizzi 13)
márc. 19. 09:58
Időskori demencia makacssággal párosulva? A legrosszabb kombináció.
64. Guruljka (válaszként erre: 60. - Globus)
márc. 18. 14:36
Azt tapasztaltam eddig, hogy aki olyan állapotban van, hogy gondnokolni kell, az nem sokat agyal azon, mi is vezetett oda.
márc. 18. 12:03
Most volt az orvosnál és kapott egy mintaedényt, abba székletmintát kell tenni. Egyenlőre ennyi, és nem tudunk más csinálni, csak várni az eredményre. Már ez is valami, persze, ha a papa együttműködik.
márc. 18. 12:01
Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat, aranyosak vagytok, hogy ezeket megosztottátok velem. A kapcsolatunk az idősekkel mindennapi, már 18 éve. Nem telepedtünk egymásra soha, de tudtuk, h ott a másik. Főleg én és anyósom. Az első unokájuk születése után az én anyukám messze ment és ez nagyon fájt. Úgy éreztem cserben hagyott. Anyósom akkor azt találta mondani, ne törődj vele, anyád helyett anyád leszek!!! És az volt. Voltak nyílván nézetkülönbségek, ég és föld az én családom és Ők. De alkalmazkodtunk egymás hülyeségeihez. Apósommal nem vagyunk ilyen közel, mert ő eleve egy távolságtartó ember. Azért haragszom rá nagyon, mert akkora terhet tesz anyósomra, h betegre aggódom magam. Nem akarom elveszíteni. Már nem kommonikál olyan aktívan, mint régen, de azért még így is jól elvagyunk. Mindig számíthattunk egymásra.
márc. 18. 10:01

Azt gondolom, hogy ennek a helyzetnek a kialakulása valahol régen kezdődött. Akkor, mikor az idősek elkezdték úgy érezni, hogy rájuk már nincs szükség.

Azt írja a fórumindító, hogy 20 méterre laknak egymástól.

Korábban mennyire voltak bevonva az idősek a családi életbe? Mennyire telepszik ez a gyermeki gondoskodás az életükre?

Ahhoz, hogy aktivitásukat, életkedvüket megtartsák hagyni kell őket saját döntéseket hozni.

Ez ugyan már nem segít ebben az esetben, hiszen itt az idősek már évek óta ebben a kirekesztettségben élnek. Most mindegy is, hogy ezt maguk választották (mert úgy érezték feleslegessé váltak) vagy a család zárta ki őket.

Azt gondolom, hogy a háziorvost kéne felkérni (ha benne bíznak), hogy látogassa őket rendszeresen, beszélgessen el velük.

A gyermekeket pedig nem tiltanám el tőlük. Óriási törés lehet ez nekik. Meg kell beszélni velük, hogy a gyermekek látogatása csak tiszta, rendezett környezetben lehetséges.

Ezek a jutottak eszembe olvasva a fórumot.

60. globus (válaszként erre: 58. - Guruljka)
márc. 18. 09:22
Ezt értem, én csak azt mondom, hogy onnantól a fiatalokkal valószínűleg öri-hari.
59. syria (válaszként erre: 47. - Zizzi 13)
márc. 18. 09:16

Nem, ez nem hülyeség. Lemondtak az életről, feladták. Nem akarnak tovább élni, mert tudják, hogy milyen állapotban vannak, s az csak egyre rosszabb lesz. Ne akarjatok a döntésük ellen tenni! Agyaljatok azon, hogyan tudnák a hátra lévő életüket emberhez méltó módon leélni!

Már késő otthont keresni, arról évekkel ezelőtt kellett volna elkezdeni gondoskodni. Több hónap, év a bekerülési idő. (Hacsak nem vagytok milliomosok.)


Úgy lettem a nem beszámítható anyukám gondnoka, hogy beleakadtam egy emberséges ügyintézőbe, aki elintézte, hogy ideiglenes gondnok lehessek. Egyébként PERT KELLETT VOLNA indítanom az édesanyám ellen, hogy a gondnoka lehessek.

58. Guruljka (válaszként erre: 55. - Globus)
márc. 17. 23:51
A sürgősségin viszont figyelembe fogják venni, hogy gondnokság alatt áll.
57. Guruljka (válaszként erre: 53. - Gizus58)
márc. 17. 23:50

Azért nem is úgy megy, hogy szigorú elmegyógyászok előtt kellene megjelenni.

A bíróságra el kell menni, de az előzetes szakértői bírálatok kíméletesen zajlanak, a leletek, a gyámhatóság és a háziorvos véleménye alapján.

56. Guruljka (válaszként erre: 48. - 12d083b51b)
márc. 17. 23:39

Én úgy tudom, a cselekvőképességet bíróság állapítja meg.


"A mindennapi életben az ember cselekvőképessége birtokában hozza meg valamennyi döntését mind személyére, mind vagyonára vonatkozóan. A cselekvőképesség főszabály szerint minden embert megillet, korlátozására kizárólag a Polgári Törvénykönyvben meghatározott okokból, a bíróság gondnokság alá helyezést elrendelő ítélete alapján a garanciális eljárási szabályok betartása mellett kerülhet sor.A cselekvőképesség olyan képességet feltételez az ember részéről, hogy képes legyen felismerni tetteinek következményét, rendelkezzen az ügyeinek viteléhez szükséges belátási képességgel. Ha ez a belátási képesség valamilyen okból hiányzik, ezekben az esetekben a jog nem ismerheti el az érintett személyt cselekvőképesnek, hiszen ha az adott személy nem képes tetteinek következményét átlátni, akkor fennáll a veszélye annak, hogy saját érdekeivel ellentétesen fog cselekedni."


Ebben az anyagban van:

[link]


Én a gyámügyi osztályon érdeklődnék, merre kell indulni.

55. globus (válaszként erre: 49. - Bless the child)
márc. 17. 15:28
Ráadásul attól nem fognak megváltozni, ha lobogtatnak ellenük egy papírt... cél nem a viszony megrontása, hanem szelíd ráhatással meggyőzés (lenne).
54. 12d083b51b (válaszként erre: 53. - Gizus58)
márc. 17. 15:25
Azzal tisztában vagyok, hogy nem megy egyik napról a másikra, de ha el sem kezdik az utána járást, a különböző hatóságok, orvosok, stb. helyeken az érdeklődést, a hivataloknál a segítség kérést, akkor idővel csak még rosszabb lesz a helyzet. Valamit, valamerre lépni kell.
53. gizus58 (válaszként erre: 48. - 12d083b51b)
márc. 17. 15:11
Gyàmsàg alà csak úgy vetetheti,ha az emeorvosi bizottsàg kiàllit róla igazolàst.Nem egy orvos,több!Ennek szigorú szabàlyai vannak,ès nem is rövid idő alatt zajlik le.
52. 12d083b51b (válaszként erre: 50. - Bless the child)
márc. 17. 14:44
Valahogyan csak el lehet intézni, hogy a szükséges és rendszeres orvosi ellátást megkapják. Azért kell a hatóságok véleményét kikérni, ők egész biztosan találkoztak már ilyen esettel, tudják mit és hogyan kell intézni.
51. birebora (válaszként erre: 27. - Erzsi3)
márc. 17. 14:42

Erős ember vagy. Nem mindenki az. Betegségeidet saját magad kúrálod és sikeresen. Irigylésreméltó, komolyan mondom. Én is szeretném így ha ott tartok. Én sem szeretnék senkire támaszkodni ha nem muszáj. De vannak gyengébbek és mások.

Kívánok neked jó egészséget.

50. Bless the child (válaszként erre: 48. - 12d083b51b)
márc. 17. 14:15
Nincs olyan igazolás, hogy korlátozottan cselekvőképes
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook