Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Idegennyelvtanulás - Taxus Learning módszer tapasztalatok fórum

Idegennyelvtanulás - Taxus Learning módszer tapasztalatok (beszélgetős fórum)

1 2
2011. nov. 4. 21:58
.
2011. aug. 24. 14:14

Látom, már régi a topik, de engem most érint a dolog, mert most kezdem el. Sok dologban nem értek egyet a nyelvtanár hozzászólókkal és a nyelvtan magolással. Addig amíg pl. az angolban a legtöbb nyelvtani szabályra nincs magyarázat, csak úgy van és kész, mit erőlködünk vele, hogy beseggeljük? Meg kell érezni. És valóban a gondolkodás a lényeg.

A férjem anyanyelvi szinte beszéli az angolt. Jó nyelvérzéke van, érzi a nyelveket, ragadnak rá. Angolul is gondolkodik. Legtöbbször, ha kérdeztem tőle, nem tudta megmondani mit miért kell úgy mondani? Úgy van és kész. Ez a nyelvtudás és nem az, hogy le tudom vezetni, hogy adott nyelvtani szerkezetet miért úgy kell összepakolni.

A nyelvvizsga meg még nem garancia a tudásra. Vért izzad pl. a sok nyelvvizsgával rendelkező emberkével az interjúkon, mert papírjuk ugyan van, csak tudásuk nincs. Én tudást szeretnék, nem papírt.

Egyébként at első leckét majdnem átvettem. És az első pillanatokban zavar, hogy magyarul kell olvasnom. Valószínűleg, mert valamennyit beszélek angolul, és sokkal nehezebb számomra követni a nyakatekert magyar leírást, mint megérteni az angol szöveget. Gondolom ez változni fog, amint olyan dolgok kerülnek elő, amiket nem tudok készség szinten.

Ha van valaki, aki szintén így tanul szívesen venném a tapasztalatokat. Mert pl. abban is tanácstalan vagyok, hogy először vegyem végig a teljes 1. leckét és azt ismételgessem, vagy bontsam track-ekre?

49. Valent (válaszként erre: 48. - Wiolette)
2010. nov. 23. 14:15

Nem tudom, hogy már hol tartasz, de 2 féle módon is hatásos lehet a dolog. A haverom annak idején úgy csinálta, hogy átvett x db leckét, amit már, ha tudott (csak ezeket), elkezdte hallgatni passzívan a piros cd-ről is. Én inkább viszont azt ajánlanám, ahogy én csináltam anno. Mégpedig úgy, hogy, amikor már mindent értesz, amikor visszahallgatod az összes leckét, amit tanultál, csak akkor térj át a piros cd háttérben való hallgatására. Személy szerint, amikor elértem ezt a szintet már könnyű volt. Persze a piros cd hallgatása mellett még vissza - vissza tértem gyakorlásképp az aktív tanulásra is, de hamar megrögzült bennem. Tehát az a fontos, hogy csak azokat a leckéket hallgasd passzívan, amelyeket már aktív tanulás következtében értesz.

Sok sikert, és remélem azóta már magadtól is túl vagy ezen.

2010. aug. 30. 17:52
Akiknek jó tapasztalatuk volt a Taxus-sal, azoktól szeretném kérdezni, ha most kezdtem el tanulni az első leckét, akkor passzív hallgatáskor melyiket kell hallgatnom, a tiszta angol piros CD-t vagy csak a magyar fordításost. Köszi a segítséget. Már régóta próbálkozom az angollal, de sajnos nem tudok kommunikálni, mert mindig próbálok átfordítani mindent. Most ebben a tananyagban bízok.
47. Valent (válaszként erre: 46. - Claraking1)
2009. jan. 22. 15:25
Persze a lehető legjobb módszer, hogy vk. megismerjen egy nyelvet, ha kimegy, és ott tartózkodik huzamosabb ideig. A taxus épp erre hajaz, hogy, ha nem is tudsz kimenni, de teremt egy idegennyelvi környezetet. Maga az aktív tanulási rész(szövegolvasás, értelmezés)csupán napi félóra. Ezzel ellentétbe a passzív hallgatás talán a legfontosabb, ami a nyelvi környezetet adja. Ugyanis ekkor a szövegre se kell figyelni tudatosan, bármi mást lehet közben csinálni. Legelőször én se hittem benne, mert nem bírtam elképzelni, hogy nyelvtan és magolás nélkül meg lehet tanulni egy nyelvet csupán az emberi memóriára és a tudatalattira alapozva, de a haverom sikerén felbuzdulva teljesen megváltozott a véleményem. Sőt már a saját tapasztalatom is bizonyítja. A taxus által az ember úgy tanulja a nyelvet, mint egy kisgyerek. Először megtanul az adott nyelven beszélni és gondolkodni, és utána tanul meg írni, olvasni. Tehát, amikor már beszélünk és gondolkodunk egy nyelven, akkor utána ráfeküdhetünk a nyelvtanra is.
2009. jan. 22. 11:50
Én semmi ilyenben nem hiszek! 8 évig tanultam angolt az iskolában, majd idén tavasszal kikerültem Angliába, és rá kellett jönnöm, hogy semmit nem ér az itthoni nyelv oktatás. Kint 3 hónap alatt, úgy, hogy heti 1 alkalommal jártam iskolába középszintű vizsgát tehettem.
45. Valent
2009. jan. 22. 11:33
Én nem tudom kinek és miért nem használ, mert szerintem nagyon jó. Igaz, hogy én nem vettem meg(de nem is töltöttem le ingyé a netről), hanem kölcsönkértem egy kedves barátomtól a taxus angol csomagját. Neki több, mint 1 év kellet hozzá, hogy társalgási szinten eladhatatlan legyen angolból. Előtte még az alapok alatt volt a tudása, ami még a suliból ragadt rá. Most már viszont ott tart, hogy felirat nélkül nézi az angol nyelvű filmeket, és remekül érti. Most a németet tervezgeti. Jómagam most nemrég vágtam bele, de az első leckét már remekül értem. Először rosszul kezdtem hozzá, hiszen meghallgattam a magyar szöveget, és nem olvastam közben az angolt. Ugyanis, amikor hallom a szó szerinti magyar fordítást(és próbálom azt érteni), közben olvasom a kis betűs angol szöveget, majd, amikor már az angol szöveget hallom, már csak a magyar szöveget olvasom és az angolt már nem(letakarom). Én még csak itt tartok, de az első leckét már szinte kívülről tudom(szinte minden szavát értem). Az a lényeg, hogy ne tanulj mellette angol nyelvtant, mert csak összekavarodsz. Ennél a módszernél már csak az új 2 generációs taxus a jobb( ingyenesen letölthető a demoja a taxus netes oldaláról). Én maradok a hagyományos könyves verziónál, mert az van kéznél, és nincs pénzem az új fajta taxusra. Szóval engem meggyőzött a taxus learning, és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert bizony működik a dolog.
44. robbyt
2008. nov. 11. 14:54
Én próbáltam tanulni a taxus learninggel. Mit mondjak? Siralmas. Ezzel a módszerrel lehetetlen megtanulni angolul. Kétségkivül ragadt rám valami, de tulajdonképpen az egész egy átverés. A 12 cd kb. 12 órás anyag. Egy idő után már annyira unalmas, hogy hányingerem volt tőle. Ezzel beszélni nem tanulsz meg az biztos. Nyelvtan mindenképpen kell. Az aktiv szókincs a tananyag hallgatásától nem fog kialakulni. Inkább a villámangolt ajánlanám és a Gál Ottó féle kreativ nyelvtanulást. Az elo nyelvtanfolyamai szintén jók. Tulajdonképpen 1 módszer kevés. Minél többet érdemes tanulni.
2008. okt. 18. 20:06

Sziasztok!


A kollégám mesélt róla és most Én is nagyon belelkesedtem.

Már meghallgattam egy pár anyagot. Szerintem ragadni fog rám valami a koszon kívül is!

makonya

2008. okt. 1. 21:28

Én nem láttam az akkori csevegést, viszont megvettem a csomagot tavaly.

Az az igazság, hogy bár nagy lelkesedéssel kezdtem neki, nem igazán éreztem rá az ízére. De lehet, hogy valamit rosszul csináltam...

41. joeee
2008. aug. 12. 10:54
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni! Elolvastam a Taxus "használati utasítását", el is kezdetem hallgatni. De inkább magolásszerűen ragadnak meg a dolgok, valahogy nem érzem ezt a "nem fordítani, megérteni" dolgot. Ha piros CD-t hallgatom az angol azonnal fordítódik a fejemben és tul. kép magyarul hallom odabent. Valamit biztos rosszúl csinálok!
40. koa
2008. jún. 11. 13:02

Sziasztok, leírnátok a véleményeteket a taxus angolról?

én még csak most halottam róla és még nem döntöttem el hogy ki-e próbáljam.

előre is köszi a véleményeket.

2008. márc. 26. 17:10

Sziasztok!

Mi a kulonbseg a Taxus Learning es a Villam Relaxa kozott?

Van itt valaki, aki valamelyikkel megtanult angolul es hasznalja is? Nekem a mindennapi beszedhez kellene, mert eleg erosen kuzdok a nyelvvel. Hiaba jarok iskolaba, kellene egy kis rasegites.

38. szilva07 (válaszként erre: 28. - Egypt)
2008. jan. 31. 17:39
Nem csak az állásodat félted? Azért kérdem, mert azok közül, akik használják, egy páran már megcsinálták a nyelvizsgát is. Vagy lehet konyhanyelven is nyelvvizsgázni???
37. Hoxa
2008. jan. 25. 14:37
Megkérek mindenkit, hogy másolt, illegális nyelvi anyagokat ne hirdessetek a portálon!
36. Gatola
2007. szept. 30. 17:45

Láttátok a FORMA1-et? Ott TAXUS CSOMAGOT lehet nyerni. Elég népszerű.


Szerintem mindenkinek igaza van!!!


Nem lehet úgy tanulni nyelvet, hogy csak a nyelvtan, csak tesztek, vagy csak fordítás.... stb.

Minden félét kell gyakorolni, ezért jó a TAXUS és a VILLÁM RELAXA. Ez a beszéd megértésére jó.

De mellette kell más dolgokat is gyakorolni párhuzamosan. Ez teljesen egyértelmű.

35. zöldfülű (válaszként erre: 34. - Ec63a7fc29)
2007. szept. 30. 11:54

Ezzel maximálisan egyetértek!

Nyáron Horváto.-ban voltunk a kisfiammal és a barátnőjével, mindketten pár hónapja tették le a középfokút. Szerintetek ki beszélgetett angolul? Naná, hogy anyuka, akinek nincs vizsgája, csak sok-sok beszélgetés, levelezés, gyakorlás a háta mögött :)

Bizonyára vanak jó magyar nyelvtanárok (én még csak eggyel találkoztam, pedig jártam már néhány tanfolyamra), és a nyelvvizsgához kell is, hogy a diákok nyelvtant tanuljanak, de a beszélgetés akkor élvezetes, ha nem kell, lefordítanod, szórendbe raknod, ragoznod, amit hallasz, mondasz, hanem csípőből jön.

Érdekes, hogy van néhány nem angol ismerősöm, akik folyékonyan szépen beszélnek, pontosan tudják az igeidőket, a ragozást, mindről úgy érzem, hogy sokkal jobban tudnak nálam, aztán amikor elkezdünk e-mailezni, sms-ezni, kiderül, hogy abszolút helytelenül írnak. Valószínüleg más módszerrel tanultak, mint én, és szerintem előrébb járnak :)

34. ec63a7fc29 (válaszként erre: 31. - 8b68ade120)
2007. szept. 30. 09:58

A nyelvtudás és a nyelvvizsga két külön dolog.

A nyelvvizsgára olyan témákból is fel kell készülnöd, amire talán soha az életedben nem lesz szükséged.

Ugyanakkor az angol nyelv olyan változásokon megy keresztül, hogy mire kiadnak egy legújabb nyelvkönyvet, addigra archivnak tűnnek a benne leírt társalgási formák.


Jó ha van angol nyelvtanból alapismereted, főleg ha született (native speaker) angolokkal kell majd beszélned, mivel ők az igeidőkkel más üzeneteket is közvetítenek feléd. Nem olyan nehéz ez a része. De segíthetsz magadon, ha sokat nézed a tv-t, még ha nem is értesz belőle mindent. Először 1-1 szót, majd 1-1 egyszerűbb mondatot, végül megérted mit akarnak közölni veled. Érdemes a kiejtésükre is figyelni, s nagyon hasznos egy olyan nyelvtanfolyam, amit USA-ban az egyetemeken is szoktak szervezni a külföldről érkezett embereknek. Ők a saját nyelvükön fogják nagyon egyszerűen elmagyarázni a nyelvtant, a kiejtést, a hasonló jelentésű szavak árnyalatkülönbségeit, s a közmondásokat, szólásokat is.

De van ilyen szótár is, szerintem nem vagy reménytelen eset. Természetesen az ember minél jobban belelát egy tanult nyelvbe, annál jobban azt érzi, hogy soha nem fogja tudni megtanulni.

33. 031d5c7fc0 (válaszként erre: 31. - 8b68ade120)
2007. szept. 30. 09:22
Szerintem sem egyenlő, de mint te is mondtad, bizonyos dolgokhoz kell. Én meg ismerek olyan embert, aki 6 évig élt kint Németo.-ban, felkészült nyelvtanból mint a vaddisznó, mégsem engedték át itthon a középfokú nyelvvizsgán, hiába beszélt folyékonyan.
32. Gatola
2007. szept. 29. 20:00

Én úgy vagyok a Villám Relaxával, és a Taxussal, hogy az iskolai/tanfolyami tanulás mellett, 1-1 anyagot érdemes meghallgatni naponta. Ezek azt fejlesztik, hogyha az ember elmegy nyelvvizsgára, ott esetleg van listening, magnóhallgatás, az majd jobban megy.


VILLÁM RELAXÁT PRÓBÁLJÁTOK KI!!! Tényleg nagyon jó. De mellette persze kell nyelvtant tanulni és fordításokat készíteni.

31. 8b68ade120 (válaszként erre: 29. - 031d5c7fc0)
2007. szept. 29. 16:08

Szerintem meg a nyelvvizsga nem egyenlo a tudassal. Nekem van nyelvvizsgam, meg MO-n csinaltam, mert kellett a diplomahoz. Aztan mar lassan egy eve itt vagyok amerikaban, de beszelni meg mindig nem tudok. Nekem nem vizsga kellene, hanem az, hogy meg tudjam magam ertetni. Meg ha konyhanyelven is.

Es jartam nyelviskolaba is, magantanarhoz is. Egyik sem jott be. Ugy latszik en vagyok az, aki soha nem fogok megtanulni angolul. :(

30. egypt (válaszként erre: 29. - 031d5c7fc0)
2007. szept. 29. 15:43

A T.L. módszert nem ismerem, így nem igazán tudok róla véleményt mondani, csak az alapján, amit itt olvastam róla. Az iskolában sem úgy tanítjuk ám az angolt, hogy rögtön nyelvtan, az csak később jön, úgyhogy ebben nincs semmi új.:) A német már más, ott ugye muszáj már nagyon az elején valamennyi nyelvtant is tanítani, mert anélkül nem lehet beszélni sem.

Tudom, hogy van sok rossz nyelvtanár, de ugyanannyi jó is. Én sose jártam magántanárhoz, az iskolában tanultam meg angolul és németül, és simán felvettek az egyetemre angol-német szakra. (És simán el is végeztem 5 év alatt.:) Ha pedig anyanyelvűekkel beszélgetek, mindenki azt kérdezi, hol tanultam meg ilyen jól angolul/németül, és elcsodálkoznak, mikor azt mondom, hogy az iskolában. Nem is voltam hosszabb ideig se angol, se német nyelvterületen.

Nem dicsekedni akarok, de tavaly tanítottam egy kéttannyelvű osztályban, heti 20 angolórájuk volt, és még 2 kollléganőmmel osztoztunk az órákon. Év végén mind a 18-an elsőre letették a rigós C középfokú nyelvizsgát. Szerintem ez azt mutatja hogy az iskolai tanítás is lehet hatékony. Persze nem elavult módszerekkel tanítunk, de nem is relaxálunk tanulás helyett.:)

De ha valaki csak meg akarja magát értetni, biztos jók ezek a módszerek is, csak iszonyú drágák.

29. 031d5c7fc0 (válaszként erre: 28. - Egypt)
2007. szept. 29. 13:45

Hát igen, sajnos minden az üzletről szól ma már, és biztos igazad is van, de a T. L. módszer nem azt mondja, hogy nincs szüks. nyelvtanra, csak arra kér, hogy addig ne nézz bele a nyelvtanba, amíg el nem jutsz egy bizonyos szintre. A szomszédasszonyom, barátosném szintén angol nyelvtanár, s megmutattam neki, ő azt mondta, szerinte sokkal jobb először így "gyakorlatban" magadévá tenni valamennyire a nyelvet, és aztán nézni a nyelvtant, elemezgetni azt, mi hogyan, mi miért volt. Neki tetszenek ezek a módszerek.

Hát egy vizsgához nyilván nem elég, de megértetni magad..?

28. egypt
2007. szept. 29. 12:14
Nyelvtanár vagyok, véleményem szerint az ilyen módszerek jó nagy átverések. Azt használják ki, hogy mindenki erőfeszítés nélkül akarna nyelveket beszélni, pedig tanulás nélkül nem megy. Egy felnőtt embernél az ösztönös nyelvtanulás nem működik, max. szóban, konyhanyelven tud így megtanulni egy nyelvet, az pedig pl. egy nyelvvizsgához kevés. A nyelvtant egy felnőttnek meg kell értenie és fel kell fognia, ez nem megy már ösztönösen, max. a legalapvetőbb, szóban használt szerkezetek, de egy nyelv nem csak beszédből áll, az csak egy része. De akinek csak erre van szüksége, annak lehet, hogy jók ezek a módszerek, bár egy magántanárral jóval olcsóbban eljuthat ugyanoda.
27. Tütü
2007. szept. 29. 12:01
timothy64-nek és anteanak is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
2007. szept. 29. 07:31
Bocs, L. Caprio.
25. 031d5c7fc0 (válaszként erre: 23. - Tütü)
2007. szept. 29. 07:30

Tényleg olyan jó, csak csinálni kell, az az egy baj vele, hogy senki sem kötelez arra (pl. egy befizetett tanfo.-ra elmész) hogy elővedd.

Képzeld, amikor intenzíven elővettem úgy, ahogy kellene, felkaptam a fejem egy l. caprioval készült riportra, mert olyan volt, mintha az anyanyelvemen beszéltek volna (nem tudom érthető -e, mit akarok leírni, a lényeg, hogy nem gondolkodni, meg fordítani kell, hanem megérted a nyelvet), rögtön megértettem, de furcsa érzés volt, amit nem tudok leírni.

Ez a módszer megtanít az adott nyelven gondolkodni, én ezt szeretem benne a legjobban.

24. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 23. - Tütü)
2007. szept. 28. 15:43
Lpersze, leirom privatba.
23. Tütü (válaszként erre: 15. - 1a50c86bb0)
2007. szept. 28. 12:17
Szia! Tütü vagyok, és az érdekelne, hogy ezt a taxus-t töltötted-e le. Ha igen, megírnád, hogy melyik netcímen sikerült hozzájutnod? Egyébként tényleg olyan jó módszer?
22. reetro1 (válaszként erre: 13. - Zöldfülű)
2007. szept. 27. 19:28
nekem lenne egy angol csomagom taxus learning..irj az emailomra
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook