IBS szindróma (beszélgetés)
Sziasztok!
Végigolvastam ezt a topicot az elejétől kezdve és a segítségetek szeretném kérni. :) Elmesélem a "történetem":
Szóval... Régebben is voltak kisebb hasi panaszaim, pl. enyhébb puffadás és gázosodás. Két hónapja, olyan október eleje felé fájdogálni kezdett a hasam, jobb oldalon a bordív alatt és lent a vakbélműtétem hegénél (2007-ben gyulladt be és műtöttek). A jellegét nem igazán tudom meghatározni, de azóta mindig érzem. Van mikor enyhébben, de van mikor erősebben. Emlékeim szerint egy éjszaka nem tudtam emiatt aludni, de egyébként olyankor nincs gond, átalszom az éjszakákat.
Egyik reggel eléggé megijedtem, mert véresnek láttam a székletem. Aznap le is mentem a háziorvosomhoz, azt mondta, ha frissnek láttam, akkor lehet, hogy belső aranyér. Ekkor még a hasfájást nem mondtam neki, nem fájt annyira. Írt fel kúpot, amiből talán 3 db-ot használtam fel. Pár napig rendben is volt a dolog, aztán egyszer csak megint véresnek láttam. Persze eszembe jutott, hogy többször is ettem céklát a napokban... Azóta direkt nem ettem céklát, hogy ne tévesszen meg. :)
Pár nap múlva jelentkezett a nyálkás széklet is, inkább kocsonyásnak mondanám (sárgás-világosbarna színű és furi szagú). Egyébként nem egyszerű látnom, hogy milyen, mert felújítás óta olyan a wc-nk, hogy egyből eltűnik a dolog, ráadásul a kék vagy zöld tabletták is nehezítik a dolgom. Szóval csak a papírról tudtam (tudok) leginkább "diagnosztizálni". Pár nap múlva visszamentem a háziorvoshoz.
Elmondtam neki a dolgokat, írt beutalót vérvételre, hasi UH-ra és a gasztroenterológiára. A vérvétel szinte rendben van, egy ici-picit magasabb a bilirubin, viszont a májfunkciós értétek jók, ezért nem tulajdonítottunk neki jelentőséget. A fehérvérsejtszám jó, CRP szintén jó, gyulladást nem mutat. Hasi UH-ra csak január 2-re kaptam időpontot :S, viszont voltam a gasztrón kb. 2 hete.
Az osztályvezető főorvosnak elmondtam szépen mindent, megnyomkodta a hasam, nem szisszentem fel sehol, azt mondta nem gondolja, hogy bármi komolyabb bajom van, ezért bár volt szó róla, de nem kötelezett a vastagbéltükrözésre. Egyébként is elzárkóztam volna a vizsgálattól (egyelőre), mert ki az, aki szeretné? Abban egyeztünk meg, ha komolyabb tünetek jelentkeznek, visszamegyek. Aztán erre is azt mondta, hogy nem gondolja, hogy komolyabb tüneteim lesznek, mert akkor másfél hónap alatt már lennének. Tüneti kezelésre Dicetel-t és Espumizan-t írt a papírra, a Dicetel-t nem írta fel, hogy majd a háziorvos felírja. Egyébként a vérvétel eredménye, hasi nyomkodás és az elmondottak alapján ISB a diagnózis.
Másnap visszavittem a leletet a háziorvosomnak, de nem írta fel a Dicetel-t, hogy helyette szedjek inkább probiotikumot. Ja, meg a kaukázusi kefírt igyam, ha nincs gond a tejtermékekkel. Nagyon nem vettem észre, hogy gond lenne, de már nem vagyok benne biztos. Normaflore-t ittam, de nem igazán volt hatása.
Tehát, ami van: Jobb oldali hasi fájdalom, amit nem tudok evéshez és székeléshez kötni, mert szinte mindig érzem. Ugyanitt érzem a fokozott bélmozgást és elég hangos korgó hangja is van. Ilyet néha bal oldalon is érzek. Puffadás, gázosodás, ami olykor feszíti is a hasam. Valamint a nyálka, vagy kocsonyás anyag.
Ami nincs: Nincs hasmenés, sem székrekedés, nincs benne vár. Próbálom úgy csinálni, hogy minden reggel tudjak wc-re menni, ez általában a reggeli 3in1 Nescafé után sikerül is (egy órán belül). Sárgásbarna színű, laza a székletem, de formázott. Hasmenésem, hascsikarás nagyon ritkán van, az is csak akkor, ha sikerül össze nem illő ételeket ennem. Ja, és nem is fogytam az elmúlt 2 hónapban, amióta ilyen tüneteim vannak. Egy-két kg ingadozás mindig van.
Most harmadik napja szedem a Dr. Chen féle probiotikumot, amiben 7 féle jótékony baci van + inulin. Ezen kívül mást nem, néha egy-egy bögre kamilla vagy körömvirág tea. Valamint Espumisan.
Ami még fontos lehet, hogy az elmúlt 1-2 évben elég sok stresszhatás ért (költözés egy új városba a páromhoz, ahol senki mást nem ismerek, az egyik sógornőmmel nem jövünk ki sehogy, valamint kb. 1 évig kerestem munkát). Járok pszichológushoz a lelki gondok miatt, heti 1-szer. Most hétfőn fogok kezdeni egy munkahelyen, remélem jó hatással lesz rám, hogy lefoglalom magam. Majd biztos nem érek rá annyit hülyeségeken gondolkozni.
Ez az egész is lelkileg megvisel, kb. minden reggel szorongva ülök rá a wc-re, nehogy vért lássak benne...
Huhh, ez jó hosszú lett, bocsi érte!
Mit tudnátok tanácsolni? Előre is nagyon szépen köszönöm! :)
Valakinek van tapasztalata a Normix nevű antibiotikumról?
Puffadásos, bélkorgásos panaszaimra szedtem be ailg egy dobozzal, mivel nálam a tüneteket súlyosbította.
Ez vajon normális?
Tovább kellett volna szednem, hogy érzékeljem valami pozitív hatását?
Az IBS-t nagyon gyakran a bélflóra nem jó összetétele okozza, ezért érdemes megpróbálni a kolon hidroterápia kezelést. Ez megkönnyíti a normál bélflóra visszaépítését a nyálkahártya előkészítésével, ugyanakkor a váltakozó hideg-meleg mosófolyadékkal megtör bizonyos kóros reflexeket.
dr. Gajdos Gábor
Sziasztok Fórumozók!
Tudnátok esetleg ajánlani valamit amivel szüntethető/mérsékelhető a bélkorgás?
Nagyon örülnék neki, elég kellemetlen.
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Sziasztok!
Az én panaszaim áprilisban kezdődtek. Azt hittem petefészek gyulladásom van, de kiderült hogy ott nyomásérzékeny a hasam ahol a leszálló vastagbelem van. Pár hónap múlva már a jobb oldalon is fájt a vastagbelem. VOltam ultrahangon többször is, colonoskópián, urológusnál, nőgyógyásznál stb. Minden negatív. Senki nem mondta hogy IBS, de azt igen hogy lelki. Se nem megy a hasam, se nincs székrekedésem, nekem fájdalmaim szoktak lenni. Vagy görcsöl valamelyik oldal vagy pedig egy bizonyos ponton nagyon fáj. Ha megnyomom azt a pontot akkor konkrétan ki is tudom tapintani hol fáj, olyan érzés mintha kést forgatnának benne. VAn másnak is ilyen tapasztalata? Hogy csak fájdalom és görcs, de nincs székelési probléma? Szerintetek is IBS lehet? 4 éve pánikbeteg lettem, azóta abból 90%-osan meggyógyultam, már csak ritkná vannak tüneteim és jött ez. Várom a véleményeket a kedves fórumozóktól. Üdv!
Egyik ismerősöm nyers gyömbért rágcsál, nála bevállt. Az, hogy másnál működhet e, nem tudom, de ártani biztosan nem fog.
Egy próbát talán megérhet.
nekem anno azt mondták, az ibs csak akkor kezd ténylegesen javulni, ha az ember képes elfogadni, hogy valóban "csak" ibs, és nem keres egyéb okokat a háttérben... megnyugszik, és nem lát minden tünet mögé súlyos betegségeket...
persze aztán kiderült, hogy nem ibs-em van... és azóta sem tudják hogy mi, de most éppen nem is érdekel :D
Igen, bódítás szinte mindenhol van, azt csinálják nálunk a kórházban is tükrözéskor, nekem altatásban csinálták. A körzeti doki el is csodálkozott, mert Ő is úgy gondolta, hogy bódítás lesz, de mikor látta a gasztrós papírjaimat, akkor jött rá, hogy jé tényleg altattak.
Bódításban az ember hallhat mindent, de nem fáj/kellemetlen, altatásban semmit nem hall, és érez.
Nem igazán értem, hogy mire akarsz kilyukadni. A tubust "komolyabb", és hosszabb műtéteknél alkalmazzák.
A vastagbél tükrözés ugyan altatás, de nem olyan mély altatás, és nem annyi altató, mint a komolyabb beavatkozásoknál.
Ha emiatt aggósz, akkor teljesen feleslegesen, mert itt nem kapsz annyi altatót, és tubust sem, hiszen az egész tükrözés nincs az ébredéssel együtt fél óra. Én 17 órára mentem, akkor behívtak, vetkőzés, vérnyomás, oxigén mérés (kb. 10 perc), alvás, és 17:40-kor már bőven fent voltam, már írtam az sms-t a páromnak, hogy jöhet értem. Ennyi.
És hangsúlyozom, ez NEM műtét, csupán csak egy beavatkozás, és ha nem akarod, nem kell altatás. Van aki altatás nélkül csinálja végig.
Nekem tavaly árpilisban volt egy nagyobb műtétem, 1,5-2 órás volt, vénásan altattak el, és ott volt cső/tubus, az altatás után helyezik be, nem éreztem semmit. Nem fájt utána a torkom sem.
A tükrözésnél nincs cső a torokba, vénásan altatnak, és utána egyből ébresztenek is.