Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal cikk

Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal


A mi családunkban női ágon öröklődik a kreatív véna. :) Nővérem tanított nemezelni, a szappanos változat nagymestere ő. Nagyon sok trükköt és praktikát lestem el internetes oldalakról is, így akadtam rá a "tűs" verzióra. Ezzel szeretnélek megismertetni titeket a cikkben.
Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal

A nemezelés egy ősi technika, mely során a gyapjúszálak a külső impulzusok (vizes, szappanos gyúrás, vagy speciális tűvel való döfködés) hatására összetömörödnek. Az így kapott anyag egy erős, ősi "textil".

A tűnemezeléshez egy speciális tűt kell használni, amelyen kis rücskök segítik a gyapjúszálak összekapcsolását. Ehhez a technikához nem szükséges benedvesíteni az alapanyagot, ezért könnyebben kivitelezhető a lakásban, ezért is szerettem meg ennyire.


tűnemezelés alapanyagokHogy tovább egyszerűsítsem a dolgokat, a tojásokat nem gyapjúból nemezeltem (sok idő és alapanyag kellett volna hozzá), hanem kreatív boltban vásároltam polisztirol tojásokat és ezeket díszítettem.


Alapanyagok

 • színes és fehér gyapjú
 • polisztirol/hungarocell tojás
 • nemezelőtű
 • (végszükség esetére olló - a gyapjút ugyanis nem vágjuk, hanem tépjük)  Alapanyagok költsége

  Az alapanyagokat hobbiboltokban vagy az interneten meg lehet vásárolni. Nem drága mulatság, a színes dél-amerikai szalaggyapjúkból 10-10 grammokat vásároltam 140 forintért, a fehér borításból kicsit több kell, arra az ausztrál merino szalaggyapjút ajánlom, nem annyira szálas. Utóbbiból is 140 forint 10 gramm például a Manópostánál. A nemezelőtűbőlinkább a vastag kell, mert könnyen törik, 150 forint darabja.

  A tojás mérettől és a vásárlás helyétől függően 100-200 forintból kijöhet.


  Technika


  tűnemezelt húsvéti tojásElőször a merinot húzkodjuk szét vékony rétegre és borítsuk rá a tojásra! A tűvel szép szorgosan kezdjük el döfködni. A szálak így berögzülnek a polisztirolba és az egész szépen a helyén marad. Ez a beborítás kicsit időigényes, minél alaposabbak vagyunk, minél többször szúrjuk bele a tűt, annál tömörebb és stabilabb lesz.

  A fenti képen látható egy olyan fa eszköz, amibe 4 darab tűt lehet rögzíteni. Az ilyen feladatok elvégzését kicsit gyorsabbá teszi, ha többször tervezünk tűvel nemezelni, akkor érdemes egyet vásárolni.


  A díszítés kicsit aprólékosabb munka. A gyapjút vékony szálakra tépve (nem vágva!) igazítsuk a felületre és a tűt többször beledöfve rögzítsük! Ha valami nem jó helyre ment, könnyen visszacsinálható. A szálakat a tű segítségével lazítsuk vissza és máris lehet újra próbálkozni. :)


  A tűnemezelés nem veszélytelen elfoglaltság, de kis gyakorlattal el lehet kerülni, hogy megszúrjuk magunkat. A fő szabály, hogy ne siessünk! Csak szépen, megfontoltan. Már többször "kreatívkodtunk" a gyermekeimmel ezzel a technikával és elmondhatom, hogy nagyon élvezik, hogy valami színes és szép alakul a kezeik között, ami ráadásul izgalmas is. Egyszer egy teljes harmadikas osztálynak segítettem elsajátítani ezt a módszert, sikerrel. Amelyik gyerek már képes arra, hogy félretegye a türelmetlenségét, tud így alkotni. Érdemes minél nagyobb hungarocell tárgyat használni, hogy könnyebben kézbe tudja fogni és messze kerüljön a döfés helye a kezétől.

  Vész esetére egy ragtapaszt is készítsünk oda. :)


  Húsvéti dekoráció: tűnemezeléssel hungarocell tojásokból


  tűnemezelt húsvéti tojások tűnemezelt húsvéti tojások


  tűnemezelt húsvéti tojások


  Szemléltetésül egy videót is csatolok Sanxcharms-tól, az alap mozdulatok jól megfigyelhetők rajta:  Remélem sikerült kedvet csinálnom a tűnemezeléshez! :)
  Írta: Hoxa, 2017. április 9. 08:49
  Fórumozz a témáról: Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal fórum (eddig 7 hozzászólás)

  Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


  Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
  Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook