Hoxa akác köz (beszélgetés)
Így van.
Nekem azért az rém furcsa volt, mikor megtudtam, hogy a skandináv országokban a gyerekek a szüleiket, nagyszüleiket is a keresztnevükön szólítják, és nem "anya", "apa", "nagyi", "nagytata" (és hasonlók). De hát ha ott az a szokás... :-)
Ahany haz annyi szokas...
Edesanyam oldalarol, a kilenc tesver kozott es a pereputtyaik kozott szoros volt a kapcsolat. Ott mindenki tegezett mindenkit. Ott szervusz Jozsibacsi,
szervusz Bozsike, volt a megszolitas...
Annak ellenere, hogy a nemetek erosen tradicionalisak, talan ridegeknek is lehetne mondani a beszed stilusikban. Ott mindenutt a megkovetelt Herr, und Frau, volt az elvart. (Edesanyam pedig mennyire borzenkedett erte, ha cukkolasbol, viccbol Frau Muttinak hivtam...)
Tegezes kozben is tisztelettel beszelni, es magazasnal is lehet tisztelethianyaval lenni.
(bevallom az en gyerekeim nem is tudnak magazni.)
Az is fura ám, ha a dolgozó megy a dolgozójába reggeles műszakba, és találkozik a karikás szemű éjszakásokkal, akik hazafelé indulnak.
Az éjszakás kényszerűen jó reggelt köszön, pedig mindjárt álltában elalszik. A reggeles meg kora reggel esetleg jó éjszakát, jó pihenést köszön vissza, aludjon jól a kolléga.
Nehéz dolguk van ma a tanároknak, persze, hogy megsínylik.
A matektanárnőm (nyugodjon békében!) mondogatta: "a suszternak lyukas a cipője, a szabónak rongyos a nadrágja, a tanárnak - neveletlenek a gyerekei". (Két gyereket szült, a lánya egy rendkívüli teremtés, a fia azonban... hát...! Szóval ez is csak módjával igaz.)
... vannak rendkívüli tanárok még ma is :) a lányom általánosbeli tanárnénije is ilyen volt + a szomszédasszony is , mindketten alsósokat tanítottak , aztán egyikük elhagyta a pályát , pedig kicsik mellé csak olyan emberke kellene aki annyira tud hatni a kölykökre és tudja őket terelgetni a jó irányba ... de mindkettejük magánélete kész csőd volt :(
... felnőttként is volt 1 tündéri , idős tanára a lányomnak , idegenforgalmat tanított nekik ... 80 körül és teljesen tiszta aggyal , nem zoknisodott le mint sokan , megőrizte az agya frissességét :)
A nagybácsik nálunk a családban "bátya", "batya" voltak, a nagynénik "nena", "nénje". Esetleg hozzátéve a keresztnevük.
Az egyetemen volt egy tanárunk, akit mindannyian nagyon szerettünk, és ezt úgy juttattuk kifejezésre, hogy nem egyszeren csak "a" plusz a vezetéknév formán emlegettük, hanem "a + vezetéknév + bácsi". Tényleg egy rendkívüli ember, tanár volt, nyugodjon békében!
Szia PaulA !
Mindig korán kelek :) igaz ! többnyire korán is megyek aludni :)
Szia, Forrest!
Korán keltél! :-)
Nagyon lelkesen vártam én is a nyugdíjas éveimet.
Majd a gyerekek..! Majd az unokák..! Majd végre kiélhetem a családszeretetemet!!!
Aztán mindez bedőlt, de rendesen. Az unokák messze, a Zuram meghalt... Folytassam? :-( Inkább nem folytatom.
... jé ! ez a fajta bünti megboldogult gyerekkorom rossz emléke :( az 50. 100. sokszor már ritka randára sikeredett :( :( :(
... én bizony boldog vagyok tőle :) volt h azt hittem + se érem :( ehhez képest mindjárt kezdem a 10. nyd-as évemet :):) 2020.01.02.-án :) és bizony ! nagyon is jó érzés :) végülis , ha nem számolom bele azt a 3.5 évet míg a gyerekekkel itthon lehettem akkor is ledolgoztam a magam 38.5 évét és erre már tényleg csak plusz az a 3.5 év :D tudod sokan még 80 éve korukra se vakarnak össze ennyit :) :D
Szia, Fokhagyma!
Én tegnap értem a végére, és (a végére érve) már nem is vagyok vele annyira "jóban". Tamási Á. sokkal ügyesebben írt ezekről a dolgokról.
Szervusztok, Jószomszédok!
Remélem, még jót alusztok és szépeket álmodtok!
Azon gondolkodtam itt egy rövid ideig, hogy mit is gondolnátok, ha azzal köszönnék ilyenkor hajnal előtt, hogy "jó éjszakát"... Mert ugye, még éjszaka van, úgy általában, szinte mindannyiunknak, még ha én már túl vagyok is rajta. Mondanám, hogy "Jó hajnalt!"? Ilyen nincs... Négy óra előtt abszurd a "Jó reggelt!" is...
Egy ésszerű megoldás kínálkozik: az, hogy ne szóljak semmit ilyen korai órán, ne csendháborítsak az éjszakában... (No, ez meg az internetes kommunikáció rendjével megy szemben, hisz az "időtlen"... Most légy okos, Domokos!" :-D)
Forrest!
Értelmezésem szerint - javítsatok ki, Jószomszédok, ha tévedek! - az Akác köz lakói nem politizálnak. :-) (Itt a Közben leagalábbis nem. :-) Aki esetleg mégis, az meg leszen büntetve, 100-szor le kell írni neki egy füzetbe, hogy "A Hoxa Akác közben nem politizálunk!")
Nyugdíjasságomat én "csak" elfogadom, annyira nem vagyok boldog tőle.
Az viszont nagyon jó érzés lehet, ahogy Te éled meg ezt a helyzetet.
Azt hiszem, a dinnye szezont lezartam erre az evre.
Tegnap vettem ki a hutobol az utolso negyedet.
Hat mar esetleg, csak Johann wolfgang von Goethe tudna verset irni rola nem sokara...
[igaz a dinnye nem alma...]
--- egy tanyasi hazba bezorgettek az agitalok, es amikor a gazda kijott azt mondtak : Szabaccsag!
Erre a gazda azt valaszolta: Meg egy kis eso sem artana vele...
Salam Alaikum
Alaikom Salam
(Beke legyen (szalljon) veled)
[ Es meg a sok maskent betuzott valtozata a szeles nyelv variaciokban.]
És ez is csak béke-kívánás. Szép köszöntés ez is.
A mai napot a kályhacsere előkészületeivel töltöm. Ki kell húzni a helyéről a régit, feltakarítani a helyét.
A protokollban benne van! És a válasz is rá, de az is, hogy mindenki a saját hitével köszönjön.
A görökgatolikus köszönés pedig a Dicsőség Jézusnak! - Felelet: Dicsőség Istennek!
Kikapcsolok, de még köszönök egyet.
Salom!!!! (Ez még kimaradt a felsorolásból)