Hova tegyem a gyerekem nyáron? Nyári táborok és egyéb alternatívák (beszélgetős fórum)
Azért az arányok érdekesek ám... egy szerelő ki sem jön 5.000 alatt, de a gyerek egész napi felügyeletére és ellátására sok 1.000 Ft???
Ha magánszemély vigyáz rá, akkor az étkezésen kívül számold rá a rezsiköltséget, wc-papírt, szappant stb. is, amit az óvodában az önkormányzat áll...
1.000 Ft lassan egy doboz cigi ára... nézz körül hányan megveszik a minimálbérből, sőt a segélyből, családiból is. Amikor meg a gyerekről van szó, akkor nincs pénz.
Erről beszélek. Legtöbben csak az ügyeletbe tudják beadni, mert csak erre telik.
És, hogy őszinte legyek: én jobban megbízok egy óvónőbe, mint a szomszéd anyukában.
Nem tudom miért én vagyok a porondon, de válaszolok szívesen, bár nekem ilyen gondom már nincs.
Ügyeletes óvoda, napközis tábor. A fiamat ha kellett Nap hegyre vittem táborba Pest másik végéről, illetve a gyerekemnek van apja is, így velem is tudott lenni 1-2 hetet, és az apjával. Persze külön, de mindennek van ára...
Na igen ez a nérvadó sajnos a minimálbér!
Örül az ember hogy van munkája és nem rugják ki!
Sajnos sok nagymami (az én környezetemben legalább is)még aktiv dolgozó, így nehézkes a rájuk bízott gyerekfelügyelet. :-( De ez lenne a legkézenfekvőbb!
Így maradnak a ti általatok említett megoldások! A kényszer nagy úr!
Én nem kuncsorgok családiért és semmiért, nem keresek rosszul, de sokallom, főleg ha azt nézem, hogy 20 napot vigyáz a gyerekemre, ami azt jelenti, hogy 20 ezer forint és persze nem csak az én gyerekemre.
De ha másnak megéri...
Miért vigyáznék én gyerekekre?
De ha megteszem, akkor ingyen.
Akkor számoljunk egy kicsit: 5 gyerek napi 5 ezer forint. Ez nem sok?
Persze mivel idegenek, ezért miért csinálná ingyen, de hát nem is idegenek annyira....
Miért? Mennyi egy napi díj oviban? 20 ezer havonta?
Ha belegondolok, hogy most egy ezresből vacsoráztunk hárman úgy, hogy két felnőtt férfi is van. Fél kiló rántott csirkemáj+rizs és sült krumpli, saláta. Persze nem minden kaja olcsó.
Én inkább családra vagy ismerősre bíztam a gyerekemet és napközis táborba vittem, de sok ismerősöm vitte a gyerekét ügyeletbe és semmi bajuk nincs.
Én sokallom és csak abból indulok ki, hogy sokan minimálbérből élnek meg családiból, ha nekem sok, akkor nekik, hogy nem?
Egy másik fórumon reklámozva van egy iskolai nyáritábor ahol csak az étkezésért kell fizetni!
Nagyon sokan az ügyeletes ovit válasszák nyilván azért mert nem tudják megoldani de az is jó ötletnek tűnik hogy összefog néhány szülő és felválltva vigyázz egymás csemetéjére!
Vannak nálunk rosszabb és jobb helyzetben is sokan. Hidd el, megvan ennek is az ára, megdolgozunk érte mindketten. Azt gondolom, semmi olyat nem csinálunk amit más ne tud(ott) volna... tanultunk, dolgozunk keményen, sok áldozatot hozunk azért hogy boldoguljunk. Én a kérdésre válaszoltam...
Egyébként év közben nem jár a gyerek magánoviba, a 70.000 nekem is nehéz volt, de inkább befizetem 6 hétre a gyereket jó helyre mint elutazzak egy hétre külföldre mint sokan. Ha valakinek egyáltalán nincs pénze semmire, az kénytelen megelégedni az óvodai ügyelettel, olyan amilyen. A mi kerületünk (nem luxus, VII. kerület) úgy oldja meg, hogy az ovik párba vannak állítva, 5 hétig az egyik zár be, 5 hétig a másik, és közben fogadják egymás gyerekeit. Így ha kell a nyár minden napján mehet oviba a gyerek a megszokott áron (sokaknál gyakorlatilag ez térítésmentességet jelent).
Máshol a nagyszülők vállalnak jóval többet mint nálunk. Ki így ki úgy oldja meg, de szerintem az enm visz előre ha másra irigykedünk... tenni kell azért hogy jobb legyen.
Hát tudod, sajnos a legtöbben nem tehetik meg, hogy kifizetnek közel 70 ezer forintot egy (vagy több gyerek esetén ennek többszörösét) a nyári elhelyezésért, ÉS emellett még nyaralni is elmennek.
Irigylésre méltó helyzetben vagy, bár mindenki meg tudná így oldani...
Van ügyeletes óvoda, de én nem szeretem átvinni a gyereket a jól megszokott és szeretett oviból másikba úgy, hogy előre tudom hogy kb. 40 gyerekre van egy felnőtt, és semmit nem csinálnak velük egész nap.
Tavaly a saját oviba sem járt a csoportösszevonás ideje alatt, mert szörnyű viszonyok voltak. Inkább összegyűjtöttem az árát és 6 hétig egy magánoviba járt, ahol ovis tábori heteket szerveztek (kézműves, mese, népi játékok, süssünk-főzzünk, angol és úszó hét volt). Ezen kívül 3+2 hetet voltam szabin, 3 hétig én voltam a gyerekkel, 2 hétig hármasban nyaraltunk belföldön.
Idén másik oviba jár, itt jobb helyzetre számítok az összevonás mellett is, így június végéig jár oviba rendesen, utána két hétig napközis tábor (kis létszám, jó programok, az egyik hét kézműves, a másik állatos témájú, mindkét héten sok mozgással és tsmt tornás foglalkozásokkal), utána jön a megszokott 3 hét együtt, aztán még egy hét tábor (ez szintén kézműves- és sport ugyanott) és egy hét a tavalyi magánoviban, amit nagyon megszeretett, így nem hagyjuk ki. Utána megyünk el két hétre hármasban.
A tábori hetekre 17.000-t fizetek hetente, a magánoviban 16.000 az egy hét. Amit ezért kapunk: maximum 15 fős csoportok, két felnőttel, háromszori étkezés, normális körülmények, sok program, kézműves és sportfoglalkozások. A tábori hetek alatt minden héten egy nap kirándulás (ha jól emlékszem egyszer a Noé Állatszigetre, egyszer a Lipóti pékségbe mennek, megnézik hogyan sül a kenyér... a harmadikat még nem tudjuk)
Ugye, ezt nem mondtad komolyan, hogy napi egy ezres sok?
Étkezés, egész napos felügyelet... Ez manapság a többszörösébe kerül. Vagy ingyen, kölcsönösségi alapon a környékbeli anyukákkal.
A 350 ft az a pénz, amit a szülő fizet az ellátásért. Még kb. ugyanennyit fizet az önkorm is minden gyerek után.
Nálunk 445 a napi étkezés, plusz még ugyanennyit ad az önkorm, ha jól tudom.
Itt még a művelődési házban szoktak heti táborokat csinálni, reggel viszed, este hozod, egész nap játszanak, mesét néznek, meg alkotnak, stb. Étkezés + alapanyagköltség, olyan 10-12 ezer szokott lenni.
Napi 1000 Ft sok?
Érdekes...
Nagy tételben azért más.
350 Ft-ért, ha kihoz valaki normális tápláló reggelit, tízórait, ebédet,uzsonnát az előtt megemelem a kalapomat.
Ennyi pénzért dolgozni, és felelősséget vállalni gyerekekért nem éri meg, csak ismerősnek, vagy ha valaki mániákusan megszállott és gyerekekkel akarja körbevenni magát.
Ez jó megoldás én is csináltam ilyesmit
:-)
Óvódánként változhat, de 350ft körül van az étkezés. Tehát csak +650ft/nap, vagyis 9 órával osztva 73ft/óra, hogy vigyáznak a gyerekedre. Azért ez egyáltalán nem sok!
73ft-os órabért sokallasz????
akkor vigyázz 1000ft-ért gyerekekre és főzz is rájuk, ha sokallod :P
a témához pedig: nem tudom mik a lehetőségeid, de tényleg össze kellene fogni 5 anyukával mondjuk, és felosztanátok, hogy heti 1 napot ki vállal az ötből, mert egy hét nagyon sok 5-6 vagy több gyerekkel, de ha hetekre elosztjátok a napokat, akkor senki nem fárad bele, szerintem
Napi ezres?
Ez rengeteg, bár nem tudom mennyi az óvoda térítési díja mostanság.
További ajánlott fórumok:
- Mate tea, az egészségünk alternatívája!
- Ezo-gyermeknevelés, a problémák alternatív megközelítése
- Mik a tapasztalatok, vélemények az alternatív óvodákról, iskolákról (Waldorf, Montessori) ?
- Tudtok depresszióra alternatív gyógymódot?
- Tudtok alternatív/otthon kivitelezhető megoldást betét helyett?
- Van olyan betegségetek amit nem tudott orvos meggyógyitani és ti kezdtetek el alternativ terápiát kitalálni?