Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
"Szerencsére kiszorította a görögöt."
Akkor a sargadinnyeara ment le eloszor?
(Nem ugy volt az hajdanan, hogy a sargadinnyet hivtuk turkesztani dinnyenek, amejiknek a kozepeben vannak a magjai .
Mig a pirosbelut es a regebbi sargabelut hivtuk gorog dinnyenek? Akkoriban , meg regebben, ritka volt a pirosbelu, miota az "ellenseg keze betette a labat" azota lett mara a tulnyomo a piros belu gorog dinnye. Mert nekunk mindig az a jobb, ami nyugatrol jon...
(Igen, azt is meg kell ismerni, kiertekelni, es ami jobb nekunk azt atvesszuk, de ha nekunk jobb an, akkor elvetjuk.
Ami magyar, es jobb akkor megtartjuk. Esetleg tartnk belole, hogy olyan is van belole.
De nem minden jobb, ami nyugatrol jott !
Szép napot, szervusztok!
A mai ebédet letudtam azzal, hogy megfőztem a csemegekukoricát, amit eredetileg desszertnek szántam. Aztán kiszellőztettem a lakást, s most megyek kirándulni egyet, akármekkora is a kánikula.
Erdekes tenyre talaltam ma...
Azt tudtatok, hogy afrikaban a vad allatok kozul a vizilo ol meg a legtobb embert? Evi 2700-3000 az aldozatuk.
A kafferbivaj, ha a vadasz megsebesiti, es elve marad a bivaj, akkor levadassza a vadaszt!
... de jó !!! mindig talál az ember valami jó kis ötletet :) köszi :)
... régen egyik kolléganőm sütött olyan diós kosárkát ami linzertésztából volt a kis kosárba sütve :) ő is kiszúrta a vékonyra nyújtott tésztát és kibélelte vele a kis kosarat abba rakta bele a jó kis savanykás lekvárt és a végén a darált dióval készült krémet és megsütötte , igaz h pepecs , de eredetileg ő cukrásznak tanult /volna/ és sajnos nem fejezte be a sulit , pedig ha valakinek olyan érzéke van hozzá ? végig kellene vinni !
... Dodi ! nem csodálkozom !!! h úgy döntöttél !!! 1-2 olyan tapasztalatom nekem is volt , ami elvette örökre az étvágyamat valamitől !
... de nem is csak saját tapasztalat :( :( 1x olvastam valamibe h az emberke miért úúúúútálja a fasirtot ?! ... ledaráltattak vele olyan kenyeret ami 1 cseppet penészes volt !!!! h a fasirtba még jó lesz címszóval ! hát nemtom ! :(:( még az állatokna se adtam penészeset sose !
Bendének csak az az egy üzlete van, mióta a fia vette át, aki egy Koreai nőt vett feleségűl, a minősége nagyon sokat romlott.
De itt a közelemben lehet venni a készítményeit, legalább 3-helyen.
Én leveles tésztát vettem néhányszor.
Nagyobb kört szaggattam mint a muffinsütő forma,beletettem,és kisütöttem.
Közben elkészitettem a krémes tölteléket,és kihülés után ezekbe a formás kis fészkekbe töltöttem a krémet.
Nem kellett kinlódni a darabolásnál,fogták ették.Egyszerűbb .😄
iskolas koromban , a szomszed varoskaba jartam at sulibe, es az allomastok befele a mndennapi bandukolasom kozben elmentem a Vass cukrazda elott. Akkoriban voltmolyan hogy egyheten egyszer a cukrasz a kremes szelet levagva, egy kicsit bovebben, es azt a diakoknak ket forintert adta.
Akkoriban az ot kifli ara volt, neha azt volt az uszonnanka szant penzike. No azt en megsporoltam es az volt az en kremes dugi penzem. Egyszer alkalmakor bementem a cukrazdaba, es a sarokban csucsulve majszoltam az en kremeskemet, es bejott egy "tisztatalan Alfred" aki a mutato ujjat behajtva, megnyalta, es a kremeseket tarto talcan vegighuzta a mutato ujjat tobbszor, osszegyujtve a darabkakat. es lenyalta, majd tobbszor megismetelte a muveletet. Az volt az utolso alkalom, hogy en oda bementem...
Szeretem a kremest, de mar annyira azert nem...
Én ha csinálnék, biztos, hogy nem olajjal, hanem vagy olvasztott vajjal vagy olvasztott zsírral kenegetném meg. Valahogy úgy érzem, a réteshez nem passzol az olaj.
Anyukám maga csinálta a rétest, mindig nagy munka volt a kinyújtása, vigyázni kellett, hogy el ne szakadjon. Ő olvasztott zsírral kente, lehet, hogy én is azért csinálnám így, de nem csinálok. Amennyit megeszünk, azt a fejenkénti 1-2 darabot néha inkább megveszem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)