Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Megjott es elment a gaz szimatolo hapsi. Volt neki egy kezben tartott kutyuje, es a gazora korul vegig szaglaszta az osszes csoveket, es a futotest korul is, hogy meg veletlen sem legyen olyan resze a gaz csovek korul, ahol szivaroghasson! Atment a hazam a vizsgan. Meg azt is tudta mondani, hogy nem kotottem ki a gazorajat.
Mindamellett rendes, udvarias, is volt a hapsi.
Igen! Éppen ma bontottam fel egy tavaly eltett vegyeset, roppanós volt. Abba uborkát, paprikát, szeletekre vágott hagymát tettem, de szoktam csak uborkát egybe, uborkát szeletelve, paprikát szeletelve, vagyis bármit.
Ó! kifelejtettem a receptből a fűszereket. Babérlevél, egész bors, koriander, kömény, mustármag, illetve amit akarsz.
Egyébként azért van még tavalyról eltett, mert gyakran vásároltam a piacon savanyúságosoktól kimérve mindenfélét, és így a saját mindig megmaradt tartaléknak. Most éppen nem volt piaci, ezért jól jött a saját a rakott krumplihoz.
Remélem, még nem késtem el az eltevéssel. A jövő héten megnézem, mi van a piacon, ami még eltehető. Ha más nem, paprika biztosan lesz.
Itt is van.
1 liter víz
2,5 dl ecet
15 dkg cukor
3 dkg só
1 mokkáskanál borkén.
10 %-os ecetet használok, de nekem a 2,5 dl túl savanyú, ezért inkább elöbb kevesebbet teszek bele, és kóstolgatom. Persze, azért túl kevés se legyen!
Fontos, hogy borkén legyen és ne bórkősav.
Borként leginkább szőlészeti szaküzletekben lehet kapni, de lehet, hogy van máshol is. Én már sok évvel ezelőtt vettem, és még mindig jó.
Tényleg elég a hideg víz, nem kell forralni. Még soha nem romlott meg.
Megosztod a levedet?
Szerintem vannak még uborkák, amit el lehet tenni.
Még töprengek savanyúság eltevésen is. Szerintetek jó még ilyenkor az uborka eltevésre? Szoktam olyat is, hogy vegyesen uborka, paprika, hagyma.
Szuper jó felöntőlém van, nem kell felforralni se, és mindig eláll vele a savanyúság. Abból is van még tavaly eltett, de azért mindig jó, ha van bőven tartalék.
Koszonom szepen,
az itteni szotar az alltalam megemlitett B-vel is es P-vel is a szot listazta, azert mereszkedtem megkerdezni.
Ugye nem veszitek rosszneven, ha itt nosztalgiazok...
Ugy 25 eve, jott nekem egy hirdetes, vagy aljalkozo level, mert akkor meg benne voltam a lakokocsikkal valo utazaso, kirandulasokban. Abban azt a lehetoseget kinaltak fol, hogy egy hatalmas folyon itt van az allamokban az eszakabbiak kozul, ahol mar alkalmas az folyo nagyobb ponton csonakokkal utaazni a folyon, ugy hogy a lakokocsikat daruval felemelve, ra helyezik a nagy aluminium pontonokat osszekoto padlojara, oda ra lancoljak, es azon a folyon , ahol Hukleberry Finn es Tom Sawyer is tortent, lhetett a lakokocsiban lakva, lecsurogni, vagy le motorozni az allamok kozepen le hajozni a tengerig...
nagyobb kikotokig, vagy egesz vegig a folyokikotoibe neha kikotni, varosnezesi turak, elemozsiak beszerzesei, szepen meg volt tervezve!
Sajnos az akkor nem volt nekunk ildomos, mert munkas ember leven, nem volt annyi raaldozhato szaban honapjaink. Olyan alkalom is volt, hogy mint egy nagy uszalyt, negy-tiz pontont is egymashoz kotva egy csomagban egyutt utazni egy csapatnak neha hat honapra is bereltek a nyugdijasok, es egy eletre emlekezetes elmenyben lehetett (volna) reszunk!
Most, hogy nyugdijas vagyok, megszunt ez a vallalkozasi lehetosege...
Sajnalom, hogy el kellett mulasztani az alkalmat, de visszagondolni, almodozni arra a lehetosegre, mint mindig lehetseges...
A vilag agyik leghosszabb folyoja
Egy 3700 kilometeres ut.
32 allamon megy keresztul.
A vilag negyedik leghosszabb folyoja:
1 Niles
2 Amazon
3 Yantze,
4 Mississipi
Majd egy szeznont betolto utazas!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)