Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Kettévágom a szilvát,de ha szép nagy,lehet 4-be is.Kb.100fokos sütőben,takaréklángon.6-7 óra kell neki,de függ a szilva érettségétől,és hogy mennyit teszel a tepsibe.Régebben gázsütőben csináltam,pár éve villanysütőm van,ebben is jó.
Nem dunsztolom,jó kemény lesz a végére,úgy kell beletuszkolnom az üvegbe.
Relatív,hogy drága-e?Felénk szinte minden ház előtt van szilvafa,csak az energia kerül költségbe.Pár száz Ft-ot bőven megér az igazi szilvalekvár.Szeptembernél előbb nem érik meg a lekvárnak való,akkor meg már néha jólesik egy kis "fűtés" is.
Trencséni kenyér, 750 g
Kategória: Kenyerek, péksütemények
Hozzávalók: 3 kanál olaj
200 ml tej
1 kanál citromlé
1 kanál tejfol
1 kanál méz
400 g liszt
1 kanál koménymag
3/4 kanál só
1 kozepes fott krumli
15 g friss éleszto
Elkészítés: Ebben a sorrendben belerakjuk a kenyérsutobe és kész.
Tanácsok: Az én újításom, tej helyett víz/ a felfogásom miatt, engem úgy tanítottak hogy a tej kalácsba való/, koménymag helyett lenmag,és napraforgómag,picit tobb tejfol ha nincs idom krumplit fozni. Sutoben sutom, mert szeretem ha jó vastag a kenyér héja, az én gépem a kenyér tetejét nem suti jól meg. Nagyon finom az eredi recept szerint is, rozsos búzalisztbol készítik, de használtam már fehérlisztet tk.lisztel keverve
Elkészítési idő: 150 perc
Én nem találom azt a kenyérreceptet seholse...
segítsééééég.....
A szilvát csak úgy magozod? Nem aprítod tovább?
És kb. mennyi ideig Milyen hőfokon?
Dunsztolod utána.
Örülök a receptednek, a lányomtól aligha tudnék órákig a lábos mellett állni :)
Köszi a receptet. Ma az almást "lemeózom"!!!!
Jönnek az unokák,majd ők megmondják milyen.
Ha mégis sütit készítesz, ezt 1. ajánlom.Szilva helyett a savanyú almát tedd bőven alulra, ahogy a 2.számú receptben leírják.
1.
Egyszerű szilvás süti
Hány személyre: 4
Előkészületi idő: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Kategória: Sütemény
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
1 kg szilva
3 dl porcukor
3 dl rétesliszt
3 db tojás
1 dl étolaj
1 csomag vaniliás cukor
1 csomag sütőpor
fahéjas cukor
Rövid leírás
Az elkészítésnél minden fontos info megtalálható
Elkészítés leírása
A felezett szilvát vajjal kikent zsemlemorzsával /vagy kekszmorzsával/ megszórt tepsibe teszem, szórok rá fahéjas cukrot.
A többi hozzávalót kikeverem. Rácsurgatom a fahéjas szilvára.
Lassan sütöm.
Nagyon finom. Ha kihűlt azonnal fogyasztható. Másnap még
finomabb.
2.
ALMÁS PITE
A hugom receptjei között találtam rá erre a pitére. Számtalanszor sütöttem már ilyen-olyan pitéket, de ez a recept bizonyult eddig a legtökéletesebbnek. Bátran ajánlom mindenkinek, aki pitetésztát keres! Az uborkagyalun vékonyra gyalult borízű alma citrommal és kevés cukorral ízesítve kerül a tésztára, állni hagyni nem szükséges, így a kicsavarás is elmarad, a tészta mégsem ázik el. Az alma puhára, krémesre sül, és szép világos marad. A meggyet az előző meggyes pite recepthez hasonlóan, szintén meggylé+pudingpor felfőzött keverékébe forgattam. Dupla mennyiségű tésztából 2 tepsi (40x26-os) sütemény lett.
"Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
csipet só
1 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
4-5 ek. tejföl
1 citrom héja és leve
7 db nagyobb alma
pár szem édes keksz
fahéj+cukor
vaniliás cukor
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzátesszük a cukrot , sót, sütőport, tojások sárgáját, egy citrom lereszelt héját, kevés levét, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon. Félretesszük hűvös helyre.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és nagyon vékonyra legyaluljuk, citromlével meglocsoljuk. A tészta nagyobbik felét kinyújtjuk tepsi méretűre,(én a kisebbik,magas falú tepsimet használtam) feltekerjük a sodrófára a tésztát, és a tepsibe tesszük, belenyomkodjuk hogy egy kis pereme legyen, villával megszúrkáljuk.
A kekszet ledaráljuk, vagy a sodrófával összetörjük, és a kinyújtott tésztára szórjuk. Az almát fahéjas cukorral elkeverjük, és a tésztán egyenletesen elosszuk.Most a tészta másik, kisebbik felét nyújtjuk ki, rátesszük az alma tetejére, és villával megszúrkáljuk. Egy felvert tojás fehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Vaniliás cukorral megszórjuk.
A tészta kinyújtására egy tipp: a tepsi méretére vágok egy darab sütőpapírt, erre rakom a tésztát, majd egy darab folpack fóliával letakarva pont akkorára nyújtom, mint a sütőpapír. Így ahogy van a tepsibe terítem. A felső réteget ugyanígy nyújtom ki, és miután a tölteléket befedtem vele, egyszerűen lehúzom a sütőpapírt róla. A nyújtódeszka és a sodrófa tiszta marad, a tészta pedig nem szakadozik amikor a tepsibe emelem.
Tipp: azért jobb szerintem szeletelve (gyalulva) az alma, mert így nem enged levet, vagyis bennemarad az almában ami értékes . A tésztája finom omlós, még másnap is finom !!!"
Kisujjnyi vastagságúra fölszelni, sűrű palacsinta tésztában megforgatni és kisütni. Fahéjas porcukorral megszórni;
- palacsinta tésztába belereszelni és úgy kisütni - töltelék nélkül is jó!;
- lereszelni, pici vajon megpárolni, fahéjas cukorral összekeverni és ezzel tölteni meg a palacsintákat;
- almakompót; almaleves; gyümölcssalátába apró kockára vágva;
Szia!
Bemásolom erről emargit véleményét:
Aszkorbinsav:
Egy késhegynyi kell egy normál méretű kenyérbe. Szerepe a kelésben is van, de fontos, hogy a kész kenyér kevésbé morzsálódós lesz tőle. Teljesen ártalmatlan, hiszen a C-vitamin por formájáról van szó. Patikában lehet kapni, de sajnos nem mindenhol adnak, pedig nem vényköteles. Helyettesíteni 1 evőkanál 10 %-os ecettel lehet. Ettől sem kell megijedni, nem lesz tőle savanyú a kalács vagy a kenyér. Az aszkorbinsavat nem szabad azonban összekeverni a citromsavval, ami teljesen más.
Biztos nagyon buta vagyok, de miért kell, mit csinál a kenyértésztában az ecet?
A sütőpor elképzelhető, hogy jobban működik (gáz szabadul fel), de az élesztőnek -én úgy tudom- nem tesz jót a sav.
Más is használja az ecetet tésztába?
Ez a hűtőtáskás dolog tök jó ötlet:)
A lecsónál én is alkalmazom,azt hiszem..
Sziasztok!
Szerintem próbálj ki egy másfajta lisztet (csak egy alkalommal), lehet, hogy a géppel van valami. Persze az sem kizárt, hogy a liszt a hibás. Én a múltkor véletlenül kifogytam a kenyérlisztből, ezért kénytelen voltam sima lisztből sütni a kenyeret, azóta is úgy csinálom, sokkal jobban tetszik: 150 g rétesliszt, 350 g finomliszt, 12 g só, 1 cs. élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek 10 %-os ecet). A kenyérliszt is ezeket tartalmazza.
Sziasztok!
Én is hűtőtáskában dunsztolok:)
Így nem kell kerülgetni, s maradhat benne kihűlésig. Hisz éppen az a dunsztolás célja, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért kellett bebugyolálni régebben.
Csak másnap reggelig hagyom a befőtteket, lekvárokat a "paplan alatt" lustulni.Magas hőfokon megvolt a csírátlanítás, sutty a spájzpolcra! Soha nem romlik meg semmim.A befőttre, lekvárra nem szórunk szalicilt (Anyu a nagymestere a tippnek.) ,hanem az első réteg /vizezett/ celofánra hintjük azt a csipetnyit.Erre jön a második réteg celofán, vagy, és ez a jobb megoldás, a csavaros tető.
A szilvalekvárban szeretjük a főtt, pöndörödött szilvahéjat, rágcsálnivaló, rusztikus.Viszont a cseresznyelekvárt úgy készítem, hogy eleve nyersen leturmixolom, bele a főzőlábasba, forralom 5-10 per4cig, bele a zselésítőt, utána belekanalászom a lekváros üvegekbe , befedés csavaros tetővel. Fejreállítom az üveget 1-2 percre és mehet mindegyik a pokrócok közé , mint rendesen.
FEDO-nak üzenem, hogy ha egyszer kipróbálja, minden héten fogja készíteni a hamistúróst. Velem már az is előfordult, hogy nem volt otthon tej, vízzel készítettem. Sokkal jobban ízlett.A maradék tojásfehérjéket is ebben a sütiben szoktam "eltakarítani".
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)