Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


10867. 8c73a5832e (válaszként erre: 10861. - 875f1a5663)
2010. aug. 11. 06:33
?? Ezt hogy érted? Egy nap még 1 zsömlét se eszel meg? Én naponta 2-3 szelet kenyeret megeszek, a férjem viszont egy 24 órás műszakba elvisz egy 75 dkg-ost,vagy kilóst...
10866. martini64
2010. aug. 11. 06:14
Sziasztok, szép reggelt mindenkinek. Újra itt a nyár.
10865. Gy.Ibi (válaszként erre: 10857. - Horvathrekusi)
2010. aug. 10. 20:11

Kettévágom a szilvát,de ha szép nagy,lehet 4-be is.Kb.100fokos sütőben,takaréklángon.6-7 óra kell neki,de függ a szilva érettségétől,és hogy mennyit teszel a tepsibe.Régebben gázsütőben csináltam,pár éve villanysütőm van,ebben is jó.

Nem dunsztolom,jó kemény lesz a végére,úgy kell beletuszkolnom az üvegbe.

Relatív,hogy drága-e?Felénk szinte minden ház előtt van szilvafa,csak az energia kerül költségbe.Pár száz Ft-ot bőven megér az igazi szilvalekvár.Szeptembernél előbb nem érik meg a lekvárnak való,akkor meg már néha jólesik egy kis "fűtés" is.

10864. 875f1a5663 (válaszként erre: 10863. - Martini64)
2010. aug. 10. 16:30

Trencséni kenyér, 750 g

Kategória: Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók: 3 kanál olaj

200 ml tej

1 kanál citromlé

1 kanál tejfol

1 kanál méz

400 g liszt

1 kanál koménymag

3/4 kanál só

1 kozepes fott krumli

15 g friss éleszto

Elkészítés: Ebben a sorrendben belerakjuk a kenyérsutobe és kész.

Tanácsok: Az én újításom, tej helyett víz/ a felfogásom miatt, engem úgy tanítottak hogy a tej kalácsba való/, koménymag helyett lenmag,és napraforgómag,picit tobb tejfol ha nincs idom krumplit fozni. Sutoben sutom, mert szeretem ha jó vastag a kenyér héja, az én gépem a kenyér tetejét nem suti jól meg. Nagyon finom az eredi recept szerint is, rozsos búzalisztbol készítik, de használtam már fehérlisztet tk.lisztel keverve

Elkészítési idő: 150 perc

10863. martini64 (válaszként erre: 10859. - Githaj)
2010. aug. 10. 16:18

Én nem találom azt a kenyérreceptet seholse...

segítsééééég.....

10862. a14deb9047
2010. aug. 10. 14:49
Lányok! Most kaptam egy levelet, 111 palacsintarecept. Érdekel valakit? Próbáltam átmásolni, de nem sikerül. Megadott email-címre elküldöm, mert nagyon jók!!
10861. 875f1a5663 (válaszként erre: 10859. - Githaj)
2010. aug. 10. 14:47
Köszönjük a receptet. Nekem ugyan 5 zsömle a heti kenyérpusztításom, de bármelyik pillanatban szükség lehet egy jó kenyérreceptre ;-).
10860. 8c73a5832e
2010. aug. 10. 14:24
Köszi az ötleteket mindenkinek!
10859. githaj (válaszként erre: 10845. - Anyagi)
2010. aug. 10. 12:43
SZia-sztok! Ecetet nem használok, de egy liszteszacskón találtam kenyérreceptet, amibe megy citromlé, méz és tej is. Elso gondolatom az volt hogy aki ezt írta nem tud kenyeret sutni, de aztám majdnem seggre ultem olyan finom lett a kenyér igaz én a tejet kihagytam és vízzel helyettesítettem, mert az én felfogásom olyan, hogy tejjel kalácsot szokás dagasztani. A recept megtalálható a receptjeim kozott.
10858. 875f1a5663 (válaszként erre: 10814. - 8c73a5832e)
2010. aug. 10. 12:08
Ginike! Vettem a L*dlben én is egy rakás százforintos /500 g joghurtot. Tegnap este úgy varázsoltam el magamnak vacsorára, hogy 1 negyeg sárgadinnye húsát kikanalásztam turmixba, mézet karikáztam rá, összeforgattam. írErre borítottam egy félliteres doboz joghurtot, megkavartam kanállal és bepusziltam. A pocakom is félreállt tőle, úgy teli lettem, mégis nyugodtan aludtam, nem volt túlterhelve a "belügyminisztérium". :-)
10857. horvathrekusi (válaszként erre: 10852. - Gy.Ibi)
2010. aug. 10. 11:51

A szilvát csak úgy magozod? Nem aprítod tovább?

És kb. mennyi ideig Milyen hőfokon?

Dunsztolod utána.

Örülök a receptednek, a lányomtól aligha tudnék órákig a lábos mellett állni :)

10856. supin (válaszként erre: 10855. - 875f1a5663)
2010. aug. 10. 07:11

Köszi a receptet. Ma az almást "lemeózom"!!!!

Jönnek az unokák,majd ők megmondják milyen.

10855. 875f1a5663 (válaszként erre: 10849. - 8c73a5832e)
2010. aug. 10. 05:02

Ha mégis sütit készítesz, ezt 1. ajánlom.Szilva helyett a savanyú almát tedd bőven alulra, ahogy a 2.számú receptben leírják.

1.

Egyszerű szilvás süti


Hány személyre: 4

Előkészületi idő: 5 perc

Elkészítési idő: 15 perc

Kategória: Sütemény

Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók

1 kg szilva

3 dl porcukor

3 dl rétesliszt

3 db tojás

1 dl étolaj

1 csomag vaniliás cukor

1 csomag sütőpor

fahéjas cukor

Rövid leírás

Az elkészítésnél minden fontos info megtalálható

Elkészítés leírása

A felezett szilvát vajjal kikent zsemlemorzsával /vagy kekszmorzsával/ megszórt tepsibe teszem, szórok rá fahéjas cukrot.

A többi hozzávalót kikeverem. Rácsurgatom a fahéjas szilvára.

Lassan sütöm.

Nagyon finom. Ha kihűlt azonnal fogyasztható. Másnap még

finomabb.


2.



ALMÁS PITE

A hugom receptjei között találtam rá erre a pitére. Számtalanszor sütöttem már ilyen-olyan pitéket, de ez a recept bizonyult eddig a legtökéletesebbnek. Bátran ajánlom mindenkinek, aki pitetésztát keres! Az uborkagyalun vékonyra gyalult borízű alma citrommal és kevés cukorral ízesítve kerül a tésztára, állni hagyni nem szükséges, így a kicsavarás is elmarad, a tészta mégsem ázik el. Az alma puhára, krémesre sül, és szép világos marad. A meggyet az előző meggyes pite recepthez hasonlóan, szintén meggylé+pudingpor felfőzött keverékébe forgattam. Dupla mennyiségű tésztából 2 tepsi (40x26-os) sütemény lett.


"Hozzávalók:



45 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg porcukor

csipet só

1 csomag sütőpor

2 tojás sárgája

4-5 ek. tejföl

1 citrom héja és leve

7 db nagyobb alma

pár szem édes keksz

fahéj+cukor

vaniliás cukor


Elkészítés:


A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzátesszük a cukrot , sót, sütőport, tojások sárgáját, egy citrom lereszelt héját, kevés levét, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon. Félretesszük hűvös helyre.

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és nagyon vékonyra legyaluljuk, citromlével meglocsoljuk. A tészta nagyobbik felét kinyújtjuk tepsi méretűre,(én a kisebbik,magas falú tepsimet használtam) feltekerjük a sodrófára a tésztát, és a tepsibe tesszük, belenyomkodjuk hogy egy kis pereme legyen, villával megszúrkáljuk.

A kekszet ledaráljuk, vagy a sodrófával összetörjük, és a kinyújtott tésztára szórjuk. Az almát fahéjas cukorral elkeverjük, és a tésztán egyenletesen elosszuk.Most a tészta másik, kisebbik felét nyújtjuk ki, rátesszük az alma tetejére, és villával megszúrkáljuk. Egy felvert tojás fehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Vaniliás cukorral megszórjuk.

A tészta kinyújtására egy tipp: a tepsi méretére vágok egy darab sütőpapírt, erre rakom a tésztát, majd egy darab folpack fóliával letakarva pont akkorára nyújtom, mint a sütőpapír. Így ahogy van a tepsibe terítem. A felső réteget ugyanígy nyújtom ki, és miután a tölteléket befedtem vele, egyszerűen lehúzom a sütőpapírt róla. A nyújtódeszka és a sodrófa tiszta marad, a tészta pedig nem szakadozik amikor a tepsibe emelem.

Tipp: azért jobb szerintem szeletelve (gyalulva) az alma, mert így nem enged levet, vagyis bennemarad az almában ami értékes . A tésztája finom omlós, még másnap is finom !!!"

10854. 875f1a5663
2010. aug. 9. 20:49
Köszi szépen ezt a receptet.Ismerős, családilag is .Nagyon spórolok az energiaszámlákkal.A főzött Resztelt szilva igen hamar elkészül, tehát ezért inkább ennél maradok.Igaz, nem olyan jó az eredmény, mint a Te recepted alapján.
10853. Gy.Ibi (válaszként erre: 10849. - 8c73a5832e)
2010. aug. 9. 20:46
Kekszes almás sütit.Fent van a receptek közt.
10852. Gy.Ibi (válaszként erre: 10824. - 875f1a5663)
2010. aug. 9. 20:40
Én a szilvalekvárt sütőben készítem.Egy magas peremű tepsit tele teszek szilvával,meglocsolom fél dl ecettel,aki édesen szereti cukrot is szórhat rá,én nem szoktam.Nem kell keverni.Csak a végén szoktam párszor,amikor kezd hasonlítani az üstben főzötthöz.Ha a keverésnél látszik a tepsi alja jó.Üvegbe rakom,nem fedem le,hanem beteszem az elzárt sütőbe,hogy a teteje ne legyen ragacsos.Csavaros tetővel lefedem,nem kell rá tartósító,évekig eláll.Ha nem használom el mindet az üvegből,akkor sütés után beteszem megint kicsit szárítani.
10851. 875f1a5663
2010. aug. 9. 19:47
Klassz!Köszi szépen. Én is elmentem. :-)
10850. a14deb9047 (válaszként erre: 10849. - 8c73a5832e)
2010. aug. 9. 19:03

Kisujjnyi vastagságúra fölszelni, sűrű palacsinta tésztában megforgatni és kisütni. Fahéjas porcukorral megszórni;


- palacsinta tésztába belereszelni és úgy kisütni - töltelék nélkül is jó!;


- lereszelni, pici vajon megpárolni, fahéjas cukorral összekeverni és ezzel tölteni meg a palacsintákat;


- almakompót; almaleves; gyümölcssalátába apró kockára vágva;

10849. 8c73a5832e
2010. aug. 9. 18:55
halihó! Lányok, a rétesalmával mit lehet kezdeni almás sütin kívül? lett egy csomó,de nem igazán eszik...
2010. aug. 9. 07:51
Sziasztok,jó reggelt!
10847. moenia (válaszként erre: 10846. - Moenia)
2010. aug. 9. 07:25
Amúgy én aszkorbinsavat használok, ami egyébként van a kész lisztkeverékben is. Még soha nem mertem elhagyni! :-)
10846. moenia (válaszként erre: 10845. - Anyagi)
2010. aug. 9. 07:21

Szia!


Bemásolom erről emargit véleményét:


Aszkorbinsav:


Egy késhegynyi kell egy normál méretű kenyérbe. Szerepe a kelésben is van, de fontos, hogy a kész kenyér kevésbé morzsálódós lesz tőle. Teljesen ártalmatlan, hiszen a C-vitamin por formájáról van szó. Patikában lehet kapni, de sajnos nem mindenhol adnak, pedig nem vényköteles. Helyettesíteni 1 evőkanál 10 %-os ecettel lehet. Ettől sem kell megijedni, nem lesz tőle savanyú a kalács vagy a kenyér. Az aszkorbinsavat nem szabad azonban összekeverni a citromsavval, ami teljesen más.

10845. Anyagi (válaszként erre: 10842. - Moenia)
2010. aug. 8. 20:15

Biztos nagyon buta vagyok, de miért kell, mit csinál a kenyértésztában az ecet?

A sütőpor elképzelhető, hogy jobban működik (gáz szabadul fel), de az élesztőnek -én úgy tudom- nem tesz jót a sav.

Más is használja az ecetet tésztába?

10844. martini64
2010. aug. 8. 19:56
Én sütőben szoktam dunsztolni. Igaz, hogy fogy rá az áram, de csak addig, míg felfűtöm.
10843. melone13
2010. aug. 8. 17:48

Ez a hűtőtáskás dolog tök jó ötlet:)

A lecsónál én is alkalmazom,azt hiszem..

10842. moenia (válaszként erre: 10808. - Barracuda59)
2010. aug. 8. 16:07

Sziasztok!


Szerintem próbálj ki egy másfajta lisztet (csak egy alkalommal), lehet, hogy a géppel van valami. Persze az sem kizárt, hogy a liszt a hibás. Én a múltkor véletlenül kifogytam a kenyérlisztből, ezért kénytelen voltam sima lisztből sütni a kenyeret, azóta is úgy csinálom, sokkal jobban tetszik: 150 g rétesliszt, 350 g finomliszt, 12 g só, 1 cs. élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek 10 %-os ecet). A kenyérliszt is ezeket tartalmazza.

10841. a14deb9047 (válaszként erre: 10840. - Mmacus)
2010. aug. 8. 14:39
De jó ötlet! Vagy 15 éve van hűtőtáskám, de még egyszer sem jutott az eszembe! A lecsót már így fogom eltenni!
10840. mmacus
2010. aug. 8. 14:32

Sziasztok!

Én is hűtőtáskában dunsztolok:)

Így nem kell kerülgetni, s maradhat benne kihűlésig. Hisz éppen az a dunsztolás célja, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért kellett bebugyolálni régebben.

2010. aug. 8. 14:18
Sziasztok!Nekem van 2 hűtő táskám,és abban szoktam dunsztolni!1 ládába 12 üveg fér bele,és nagyon bevált nekem erre a célra is!
10838. 875f1a5663
2010. aug. 8. 13:12

Csak másnap reggelig hagyom a befőtteket, lekvárokat a "paplan alatt" lustulni.Magas hőfokon megvolt a csírátlanítás, sutty a spájzpolcra! Soha nem romlik meg semmim.A befőttre, lekvárra nem szórunk szalicilt (Anyu a nagymestere a tippnek.) ,hanem az első réteg /vizezett/ celofánra hintjük azt a csipetnyit.Erre jön a második réteg celofán, vagy, és ez a jobb megoldás, a csavaros tető.

A szilvalekvárban szeretjük a főtt, pöndörödött szilvahéjat, rágcsálnivaló, rusztikus.Viszont a cseresznyelekvárt úgy készítem, hogy eleve nyersen leturmixolom, bele a főzőlábasba, forralom 5-10 per4cig, bele a zselésítőt, utána belekanalászom a lekváros üvegekbe , befedés csavaros tetővel. Fejreállítom az üveget 1-2 percre és mehet mindegyik a pokrócok közé , mint rendesen.

FEDO-nak üzenem, hogy ha egyszer kipróbálja, minden héten fogja készíteni a hamistúróst. Velem már az is előfordult, hogy nem volt otthon tej, vízzel készítettem. Sokkal jobban ízlett.A maradék tojásfehérjéket is ebben a sütiben szoktam "eltakarítani".

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook