Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nos, igen, akkoriban másképpen volt.
Közben begyúrtam egy magvas-túrós pogit, remélem, finom lesz, majd kiderül.
Brittes piros-arany és most marad is, mert nem érzek késztetést leváltani.
Az áfonyát én is használom. A frisset jobban szeretem, de legtöbbször aranyárban van. Viszont olyan ritkán találok, hogy olyankor veszek is belőle.
Ez a recept régi, 20-30 évvel ezelőtt nem igen lehetett aszalt vörös áfonyát kapni a boltokban :D
:-))
Jól hangzik ez a túrótorta egyébként, én mazsola helyett mindig aszalt áfonyát használok, mert azt jobban szeretem, de részletkérdés.
Fa: matt szilvakék és ezüst, ma láttam, milyen szépen mutatnak egymás mellett. Eddig arany-piros volt, békebeli díszekkel, olyan századelős brit hangulatban. A tiétek?
Közre adom:
1 kg finom tehéntúró
1 „csipet só”
½ csomag Rama-margarin
25 dkg porcukor
3db tojás
1csomag vanilia ízű pudingpor
2csomag vaniliás cukor
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
7dkg búzadara
2-3 meghámozott alma v. bármilyen gyümölcs
50 min.sütés
Elkészítés:
1kg finom tehéntúrót összekeverünk egy csipet sóval,1/2 csomag Rama margarinnal,25 dkg porcukorral,3-tojássárgájával,1 csomag vanilia ízű pudingporral,und 2 csomag vaniliás cukorral,10 dkg mazsolával,1/2 csomag sütőporral.
Hozzáadunk 7 dkg búzadarát,2-3 meghámozott almát belereszelünk v.bármilyen gyümölcsöt.
Végül ÓVATOSAN hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét.
A tortaformát vajjal kikenjük,megszorjuk búzadarával és erős tűzön kb. 50 percig sütjük (180 fok légkeverés).
A SÜTŐBEN HAGYJUK KIHŰLNI,MERT KÜLÖNBEN ÖSSZEESIK!!
Ebből is látszik, mennyire sűrűn van a kezemben élesztős zacskó:)
Milyen színű lesz a fátok?
Nekem van egy kedvenc túró tortám, aminek nincs süti része, az egész túró, amibe almadarabok, pudingpor, búzadara és tojás van keverve, meg sütőpor és némi cukor (illetve mazsola annak, aki szereti).
Ezt a zacsin is fel szokták tüntetni ám :-))
Sziasztok, lányok!
Egészen idáig mászkáltunk cipőügyben meg az Ikeában, de cipőről még nem született döntés, az Ikeában viszont ki vannak rakva a karácsonyfadíszek, dekorok, csomagolópapírok. Olcsók, szépek, már vettem is pár dolgot, mert idén teljesen más színű lesz a fa, mint eddig.
Ó és sütni is szeretnék, valami finom sós dolgot, csak még nem tudom, hogy mit. Lehet, hogy túrós pogácsa lesz az akciós túróból.
Az én kocka matekos fejemnek ez a közepes, meg eltűnik a pára és hasonlók, nem elég egzakt! :D
Akkor majd kísérletezek. Légkeverés 160 fok, 20 perc körül szemrevételezés és a látvány alapján döntök, hogy még hány perc legyen.
Azt tudom, hogy a szárított élesztőt nem kell futattni, csak abban is biztos vagyok, hogy nem kell belőle 3 deka :D
Ezt bizti kipróbálom, mert a kisfiam szereti az ilyesmit.
Persze, felezni fogom a mennyiséget és élesztőből a fél kiló liszthez egy zacsival elég.
Jaj drágám miket kérdezel..:))
Ja azt elfelejtettem irni, hogy a tetejét tojással megkenem..aztán bekepcsolom a mezei egyszerű gázsütőmet várom, hogy bemelegedje..(ha a pára eltünik az ablakáról) beteszem a tepsit és mikor"látom az illatát megnézem ha szép aranybarna a teteje kiveszem.
A száritott élesztőt meg nem kel felfuttatni. Azt bele a kicsit elötte mikróba megmelegitett lsztbe és jól össze dolgozni.
A kolbászos válltozat is nagyon finom. Én már vagy 40féle töltelékkel csináltam. Szinte csak a fantázia jókérdése... Multkór dós cukros leszilva lekvárost csináltam + sütőtököst...
Köszönöm!
Kipróbálom.
köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat!
Ma csak kimentem én is a piacra, vettem paprikát (pirost-zöldet, 250 Ft/kg), meg láttam kisebb, picit hibásabb sütőtököt 50 Ft/kg, abból is vettem, meg is sütöttem, nagyon finom, egy kelkáposzát, abból jövő hétre főzök főzeléket.
Végül azután a pennyben vettem darálthúst (most akciós ) , és csináltam töltött káposztát, meg a tyúkaprólékból nagyon finom, sok zöldséges húslevest, 4 óra hosszat főztem, még vettem, liszetet, tejeket, tejfölt, a gyerekeknek egy 2l-es szörpöt, így nem sok maradt a kajapénzből, de az ebéd 2 napig kitart, utána meg marad, amiket írtatok, de legalább 2 napig finomabbat eszünk.
Jó, akkor jön a gyakorlott pék kérdése:
Hány fokon, hány percig kell sütni?!
Az instant élesztőből mennyit tegyek, ha az van itthon?
Más kérdésem nincs hirtelen:)
Jaj nagyon szivesen..:)
1kl liszt 1/2l tej (kicsit kivenni belőle és cukor bele abba megfuttatni 3dkg élesztót) 2dl étolajsó ha sósra akarod sót, cukor ha édesre.Összekeverni. Keleszteni. Aztán mint a tortát 8 részre vágni. Abból 8 kis lapot nyujtani, és azt is tortaszerüen felvágni 8 részre. A kapott háromszög vastag részébe valamit beletölteni ...ha sós mondjuk, túró krémet, párizsi darálékot, töpörtyű krémrt....Ha édes lekvárt, mákot, diót most én gesztenyét tettem bele. Gesztenye massza + egy kis lekvár . Felcsavarni olyan kis kifli lesz belőle 64db.!! Mindenki nagyon szereti és nagyon egyszerű.
Sziasztok!
Leirnád az olajos kifli receptjét?
Szép napot mindenkinek!
Én ma paradicsomos káposztát csináltam, olcsón vettem csirkemájat /176.- a fél kiló és nincs rajta szív/ ezt sütöttem rá, tegnap a gulyásleveshez tarkedlit sütöttem, mára is maradt a tésztájából, úgyhogy ez volt az édesség!...maradt belőle, holnap rizst fogok mellé csinálni és van házi csalamádé hozzá. Borsólevest fogok főzni.
Ilyen esetekre nálam is van példa...télen nem ritka.
Ami nálunk szokás ilyenkor:lebbencsleves,tarhonyaleves,lencseleves,bableves,frankfurti leves.
Bab,felesborsó és burgonyafőzelék,paradicsomos káposzta-ezekhez egy-egy darabka olcsóbb főzőkolbászt,virslit sütök.
Tepsis krumpli,krumplikása,paprikás krumpli.
Mákos,diós,grízes,lekváros,krumplis,káposztás tészták.
Olcsóbb húsféléből rizseshús,makaróni,egyszerű gulyás leves,húsleves aprólékból.
Lángos,tócsi,pacsa,tojáskrém,pirítós teával,mézes és lekváros kenyér vacsira-reggelire.
Ezek olcsóbb dolgok,igaz van munka is vele,de ilyesmikkel ki lehet hozni heti 5000-ből.
Meg ezen kívül persze benéz az ember a hűtőbe,spájzba és kitalál pár új verziót is,főleg ha minden kezd kifogyni.
Szoktam zsemlét,olcsóbb péksütiket (kakaós csiga,fahéjas csiga...) sütni egyszerű kelt tésztából,kis tej vagy tea mellé és örülnek a gyerekek is a vacsinak.
Kinézünk délután az erdőbe, hátha találunk gombát. Holnap vasárnap, még reggel be tudom vinni a gombavizsgálóba.
A piac legalábbis tele van gombával, sokfélét láttam.
Viszont annyira finom padlizsánkrém-receptet kaptam! Kolleganőm hozta be, legszivesebben felfaltam volna mindet, dehát a többieknek is ízlett (sajnos):DDD
180 fokon sütjük a padlizsánt és ugyanannyi paprikát (TV paprikát, vagy pritaminpaprikát, vagy vegyesen), amig összelottyad.
Vajon lefonnyasztok két kisebb fej hagymát (persze a padlizsán mennyiségétől függ), berakom a turmixba: padlizsán, paprika, hagyma, mustár, só, bors.
Aztán csak sietni kell az evészettel, nehogy a többiek gyorsabbak legyenek:)
Sziasztok!
Andika, fel a fejjel!! Nekem most ennyi se maradt:) 2-án lesz fizu, addig van 9000-em és még pelust is kell venni meg babatejet is:D
annyi a szerencsém, hogy a férjem még nem kapott kajajegyet, az 7000 Ft lesz, talán jövő héten...
de mindig van valahogy. Most egy ezrest költöttem a piacon, nem sok mindent vettem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)