Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
300. Szokásos mézes süti :) 2010-11-20 18:22
Azért szokásos, mert minden hétvégén megsütöm. Mikor melyik formájában kerül asztalra, amihez kedvünk vagy lehetőségünk van. Már szerepel korábbi bejegyzéseimben is, de nem lehet elégszer ismételni, annyira egyszerű, variálható és finom.
Az alaprecept a következő:
2 db tojás, 6 dkg margarin, 30 dkg cukor, 1 jó evőkanál méz, robotgéppel jó habosra kikeverjük, majd hozzáadunk felváltva, több részletben 3 dl tejet, 40 dkg lisztet, ami el van keverve egy fél csomag sütőporral. Ekkor már csak fakanállal keverjük.
A tésztát zsírozott/vajazott lisztezett tepsiben 170-180 fokon (légkeverésesben 140 fokon) 40 percig sütjük.
Ma a nagy sietségben elnéztem a receptet, és két deci tejet meg fél kiló lisztet adtam hozzá. Pont olyan jó lett, mint a fenti összeállítás (gyanús volt, hogy elég nehezen kenhető). Ez a tészta elronthatatlan.
Variációk:
egyszerű diós: a tészta tetejére fél diókat helyezek
zúzott diós: a tésztába 5-10 deka zúzott diót keverek, és a tetejét kirakom dióval (vagy nem).
csokis: a tésztába 10 deka kockára vágott étcsokit vagy tortabevonót teszek.
kókuszos: a tésztába egy kis csomag kókuszreszeléket keverek
csokis-kókuszos: 5 deka étcsoki, egy csomag kókuszreszelék
aszalt gyümölcsös: ízlés szerint mazsolát és egyéb aszalványokat teszek bele.
Ilyenkor karácsony felé egy leheletnyi fahéjjal is lehet bolondítani, csak az illatok miatt:)
Ugyanezt a tésztát szoktam kókuszos kockának is felhasználni, a feldarabolt tésztát mázba forgatom, aztán kókuszreszelékbe.
máz:
25 dkg cukor, legalább 5 dkg kakaópor, 1 dl tej, 1 löttyintés rum aroma, 20 dkg margarin.
Felfőzzük, majd langyosra hűtjük.
:))
Tényleg isteni finom! És nem is nehéz, kikeversz egy diós tésztát, az félig megsül, rákened a cukros tojássárgáját, befejezed a sütést, Végül ha kihűlt rákened a krémet (ami sima kevert vajkrém) és megszórod a tetejét. Mivel nem tejes krém, hűvösön nagyon sokáig eláll.
Mandulás (diós) mámor
Az eredetireceptet írom, a drága mandulát én súlyban ugyanannyi dióra cseréltem mindenhol, isteni finom!
23 dkg vajat 23 dkg porcukorral habosra keverünk, majd 23 dkg őrölt mandulát és 23 dkg réteslisztet adunk hozzá. Végül belekeverjük 6 tojás kemény habbá vert fehérjét és kizsírozott tepsibe simítva forró sütőbe tolva közepes lángon 10 percig sütjük.
Közben 23 dkg porcukrot a 6 tojás sárgájával símára keverjük és a tízprces sütés után a téztára kenjük, újra 10 perc sütés (nekem 8 is elég) Tepsiben kihűtjük az így megsülk tésztát.
Krémmel megkenjük, melyhez 11 dkg vajat (ez lehetőleg tényleg vaj legen, finomabb) 8 dkg porcukorral kikeverünk és egy kanál vízzel leforrázott 1 dkg mandulát adunk hozzá.
Hűvös helyen dermedni hagyjuk, végül 7 dkg darált mandula és egy csomag vaniliáscukor keverékével megszórjuk.
Jó előre elkészíthető, de mindenképpen legalább egy nappal a tálalás előtt. Kissé drága sütemény és macerás, de a legfinomabb trotákat is felülmúlja szinte. Vékony hosszúkás szeletekben tesszük a tálra, mindig csak annyit, amennyi előreláthatólag elfogy belőle.
Nem is szoktam máskor megcsinálni, csak és kizárólag Karácsonykor, így varázsa van :))
Csajok ezt is érdemes kipróbálni!
Kedvenc szelet Ági módra
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
12 dkg zsír
12 dkg cukor
1 tojás
tejföl
krém:
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
5 dl tej
2 evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál liszt
vaníliás cukor
kakaó
rumaroma
tetejére csokimáz
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát annyi tejföllel,hogy könnyen gyúrható legyen.3 lapot sütünk belőle.
A vajat a porcukorral habosra keverjük.A tejből a cukorral,liszttel sűrű krémet főzünk,és állandó keverés mellett kihűtjük.Kétfelé vesszük.Az egyik felét vaníliás cukorral,a másik felét kakaóval,és a rum aromával ízesítjük.Az alsó lapot kakaós krémmel a másikat a vaníliás krémmel kenjük meg,a tetejét bevonjuk csokimázzal.Másnap szeleteljük.(ha kibírjuk addig)
Nálunk a család egyik kedvence,és nem drága sütemény.
Ma sütöttem az álltalunk készített kolbászból hát úgy bezabáltunk, hogy na!
TEgnap vendégem jött váratlan..főztem gyorsan egy csoki pudingot leraktam kekszet , puding, kesz...lól megkuhult tettem rá tejszint..hát pár perc aladt eltüntették...
Leírod a receptjét? Azt hiszem, megpróbálom. Ha előtte hétvégén csinálom, akkor eláll Szilveszterig? Vagyis 2 hétig?
Már a ézeskrémessel is szemezek, nna, ez az újítások Karácsonya lesz? Majd mondja a családom: köszönjük néked Hoxa :)) (ezt szokták mondani, a Zuram meg azt: nézd meg a továbbképzős oldaladon...:)) )
Örülök a jó eredménynek !!
Én is kipróbáltam , ízlett a családnak - eddig a kakaós csiga volt a kedvenc :)))
Ezt szoktam én is fél kg liszt és 4 tojás mennyiségben és csipetnyi só, mint minden sütibe - kakaóscsigának is símán lehet (vajat - pontosabban margarint, kb. 15 dkg-ot - porcukorral és kakaóval kikeverni, vagy vajat cukorral kikeverni, darált dióval megszórni)
Örülök, hogy a lányod eredményei negatívak!
:)
oké, akkor a rántott kilőve
Szép napot!
Megjöttek a lányom eredményei, szerencsére minden negatív. Talán én reagáltam túl ezt az egészet.
De így biztosan nem lesz baj.
A paprikatv-ben láttam egy nagyon jó receptet.
Tegnap kipróbáltam! Legyen elég annyi, hogy 10perc alatt elfogyott :)
Vaníliás csiga
Hozzávalók 4 személyre:
* 3 dkg élesztő
* tej
* 60 dkg liszt
* 6 tojás
krém:
*
15 dkg margarin
*
20 dkg porcukor
*
2 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt egy kis tejben felfuttatunk, a lisztből, 6 tojássárgájából és 3 dl tejből tésztát gyúrunk, majd kelni hagyjuk. utána kikeverjük a krémet a következő módon. A margarint összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük, majd a látható módon tepsibe tesszük, ahol szintén kelni hagyjuk. Utána 180 fokos sütőbe tesszük, és ha félig megsült cukros tejjel leöntjük, majd barnára sütjük.
Nem tudom,mert a sütőtök az általában alapból édes!
Én egyszer kipróbáltam rántva,mert valahol olvastam,de nem jött be!
Az nagyon finom. Nekem anyukám csinált. Nagyon jó lett. Mi kis krumplit is tettünk bele és a végén szerintem anyum összeturmixolta az egészet. Kicsit a sárgaborsólevesre hasonlított az íze, nagyon kicsit. :)
Én legutóbb sütőtökös tésztát készítettem. Az is sós volt, fokhagymával, egy kis cayenne-i borssal. Isteni finom.
sosem csináltam még sütőtökkrémlevest, de azt hiszem, nekem a sós változata jön be, tehát nem cukorral, fahéjjal, pláne nem mézeskalács-fűszerkeverékkel... már ilyenről is hallottam, hanem só, bors, esetleg hagyma, fokhagyma
szerintetek így jó lesz?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)