Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


15951. caravell
2010. dec. 14. 20:09

Na rászántam magam a sütésre, bekevertem a sajtos rúd tésztáját, mindjárt megyek vágni- sütni. Nincs túl jó kedvem, egy vagyont költöttünk a bevásárlásnál, szépen lassan kúsznak fel az árak

:((

15950. smudlaagi54 (válaszként erre: 15949. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 18:19

Meglangyosítod a tejet,és beleraksz 1 mokkáskanálnyi cukrot.Belemorzsolod az élesztőt,és letakarod.Amikor felolvad,habos,és feljön a tetejére,akkor adod a liszthez.Összeállítod a tésztát,picit meglisztezed a tetejét,és letakarod,és meleg helyre teszed.Fűtőtest közelébe.

Kb 1-1,5 óra alatt kel meg a tészta.Akkor átgyúrod kicsit,és úgy dolgozol vele tovább!És hideg sütőbe teszed be,tehát akkor gyújtod be a gázt,had keljen még amíg melegszik a sütő!

15949. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15948. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 17:28

Ez a kelesztés dolog ez, hogy működik? Mennyi idő alatt kel meg egy fél kiló tészta?


Mi van, ha nem kel meg? Kuka?

15948. smudlaagi54 (válaszként erre: 15946. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 17:19
Most jutott eszembe,kalácstésztából csináltam a túrós batyut,és onnan maradt a tojássárgája!
15947. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15946. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 17:10

:DDD


Na, én most a gombra kerestem kabátot. Begyúrtam valami buktafélét, amibe 3 tojás kell. Csak egy baj van vele, valahogy nem úgy tűnik nekem, mint ami meg akar kelni, de majd meglátjuk. A sütőbe tettem, ami még langyos a kókuszos után...

15946. smudlaagi54 (válaszként erre: 15944. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 17:03
A tojássárgáját valami sütibe használtam el,és ez volt a maradék!
15945. lúdanyó
2010. dec. 14. 16:52
Megkaptam a plédet olyan kis gyerek pléd de örültem neki..:) Akartam venni függönyt...299ftm szép szineek voltak. na és az én formám olyan szinű nem volt amilyet akartam volna..:( majd eegyszer...
15944. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15935. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 14:22
Ági, mit csináltál a 3 tojás sárgájával?! :D
15943. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15941. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 12:10
Fölöttébb fura, mert a felvert hab leginkább összeesik. Leglalábbis én még nem igen tapasztaltam, hogy látványosan tovább nőne.:)
15942. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15939. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 12:08

Pedig tudományosan megindokolható, hogy mit, hová teszel a sütőben és még sütés közben is van értelme a hőfok és a mód változtatásának. Egyszer belekezdtem ennek a tanulmányozásába, de nem kötött le annyira, hogy megjegyezzem :D


Szegény sütőm sokkal többet tud a sütésről, mint én, csak még arra is lusta voltam eddig, hogy megnézzem, hogy mit tud pontosan.

15941. smudlaagi54 (válaszként erre: 15926. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 12:04
Azt én sem tudom,de azt igen,hogy ott téptem a hajam,hogy most mit is csináljak vele?Kb 12 cm magas lett!A vége az lett,hogy leszedtem az egész habot,és raktam rá másikat.Még így is finom volt,de nem olyan mint eredetileg.
2010. dec. 14. 12:03
Bár, ha belegondolok, hogy ez is amolyan "maradékokból összedobott" kaja, mint a somlói galuska, akkor lehet, hogy mégis ez a külön elkészítés és összekeverés lehetett az eredeti recept. Persze, Petőfiék korában kétlem, hogy olajjal készült volna. De igazából nem vagyok annyira ott a kulináris történelemben, hogy tudnám, mikor milyen divatirányzatokat követtek a magyar konyhákban.
15939. smudlaagi54 (válaszként erre: 15930. - 875f1a5663)
2010. dec. 14. 12:02
Én nem szoktam fel alá rakosgatni a rácsot!Állandó helyen van,azon szoktam meg,hogy mit és,hogy sütök!!
15938. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15936. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 12:01
Szerintem nálunk is így készül, emlékeim szerint. És mindig nagyon finom.
15937. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15935. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 12:00
Elég jól átlátszik az üveg a háttérvilágítással. Nagyjából már megtanultam kikövetkeztetni az igazi színét. Ez az üvegajtó igazi kincs a "nem nyitogathatós" sütiknél. Nem mintha annyit sütnék :DDD
15936. smudlaagi54 (válaszként erre: 15927. - 875f1a5663)
2010. dec. 14. 12:00
Én egybe szoktam elkészíteni,ha félig puha a hús,akkor szoktam hozzárakni a savanyú káposztát!
15935. smudlaagi54 (válaszként erre: 15925. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 11:58
Annál azért kicsit több,de ahogy megérzed az illatát kukkants be,hogy milyen színe van!
15934. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15933. - Caravell)
2010. dec. 14. 11:53

Elég rendszertelenül főzök. Magyarosat ritkán, azokat meghagyom anyumnak és anyósomnak. Így, ha náluk járunk, akkor még véletlenül se esszük ugyanazt, mint itthon :D


Most egyébként rendhagyó módon sütöttem két kacsacombot (életemben először) és emiatt van itthon egy kis kacsazsír.


Olyasmit nem nagyon szoktam csinálni, amikor a húst magában sütöm. Olajsütőm sincs, mert általában pár kanál olivaolajat használok, esetleg adok hozzá egy-két kanál vajat az íz miatt.

15933. caravell (válaszként erre: 15931. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 11:14

Nem tartassz otthon zsírt?????

Vannak ételek, amik azzal sokkal jobbak és vannak sütések, amikor a kisülő zsír miatt eleve zsírt teszek alá, így jó kis sülzsírom lesz, uborkával, savanyú káposztával... (pl. kolbászsütés)lehet, egészségtelen, meg csóró dolog ilyet enni, de isteni :))

15932. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15930. - 875f1a5663)
2010. dec. 14. 09:58
Lehet, hogy igazad van, túl magasra tehette. Én anno hagytam középen, mint mindent (kivétel,ha grillezek) és légkeverésre kapcsoltam.
15931. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15929. - 875f1a5663)
2010. dec. 14. 09:57

Csak ugye a székelykáposzta nem erdélyi étel:)))


Ettől még persze érdekes lehet a recept, főleg, ha valaki nem használ zsírt. Mondjuk én sose tartok itthon. Nem szoktam vele főzni. Igaz, székelykáposztát se csinálok itthon, viszont örömmel megeszem anyukámnál vagy anyósomnál.

15930. 875f1a5663 (válaszként erre: 15926. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 09:54
Talán a legmagasabb bordára toltad be a tepsit, hogy jobban száradozzon? :-)
15929. 875f1a5663 (válaszként erre: 15928. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 14. 09:53

A káposzta zsírral jó.Igen.

Én sem így készítem, de mivel ez erdélyi recept, érdekességnek tettem föl.

15928. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15927. - 875f1a5663)
2010. dec. 14. 09:50
Van egy gyanúm, hogy az eredeti recept szerint sertészsír van benne. Nagymamám szerintem nem külön-külön készítette, hanem együtt (mármint nem párolta külön a káposztát). De biztosan így is finom.:)
15927. 875f1a5663
2010. dec. 14. 09:40

Sziasztok!

Az erdely.ma-ról hoztam:



Székelykáposzta


Elkészítési idő: 70 perc.

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb vagy dagadó, 3 fej hagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 dl olaj, 3 dl tejföl, bors, pirospaprika .

Az olaj felében üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, késhegynyi pirospaprikával megszórjuk. Rávágjuk nagyobb kockákban a húst, keveset pirítjuk, majd felöntjük meleg vízzel és fedő alatt puhítjuk. A káposztát nagy lábasban bő olajban gyakori kavargatás mellett puhára pároljuk. A kész húst és káposztát összevegyítjük, még egyszer felforraljuk, majd tálaláskor tejföllel kínáljuk!

15926. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15924. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 09:27
Jézusom! Hogy a bánatba nőtt az meg?! :D
15925. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15921. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 09:26
A nagyon hamar mit jelent nálad? Kb. 5 perc, mint a mézes kalácsoknál?
2010. dec. 14. 09:26
Ne tudjátok meg,hogy jártam egyszer a Rákóczi túróssal,pont karácsonykor!Ezt kérték a vendégek! Na ez volt az az alkalom,hogy úgy feljött a hab,hogy a sütő tetejére felragadt,pedig mindent ugyanúgy csináltam mint máskor!!
15923. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15921. - Smudlaagi54)
2010. dec. 14. 09:25
Ehhez minden adott, ráadásul rém egyszerűnek tűnik. Plusz a kisfiam itthon betegeskedik, úgyhogy még kis kuktám is van. Készítünk kókuszcsókot.
15922. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 15920. - Ane66)
2010. dec. 14. 09:23
Nem ezt, csak habot szárítottam. Feltételezem, hogy nagy különbség nincs a hőfokban, csak az időben, attól függően, hogy teljesen ki kell szárítani vagy csak a külseje legyen roppanós.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook