Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Na rászántam magam a sütésre, bekevertem a sajtos rúd tésztáját, mindjárt megyek vágni- sütni. Nincs túl jó kedvem, egy vagyont költöttünk a bevásárlásnál, szépen lassan kúsznak fel az árak
:((
Meglangyosítod a tejet,és beleraksz 1 mokkáskanálnyi cukrot.Belemorzsolod az élesztőt,és letakarod.Amikor felolvad,habos,és feljön a tetejére,akkor adod a liszthez.Összeállítod a tésztát,picit meglisztezed a tetejét,és letakarod,és meleg helyre teszed.Fűtőtest közelébe.
Kb 1-1,5 óra alatt kel meg a tészta.Akkor átgyúrod kicsit,és úgy dolgozol vele tovább!És hideg sütőbe teszed be,tehát akkor gyújtod be a gázt,had keljen még amíg melegszik a sütő!
Ez a kelesztés dolog ez, hogy működik? Mennyi idő alatt kel meg egy fél kiló tészta?
Mi van, ha nem kel meg? Kuka?
:DDD
Na, én most a gombra kerestem kabátot. Begyúrtam valami buktafélét, amibe 3 tojás kell. Csak egy baj van vele, valahogy nem úgy tűnik nekem, mint ami meg akar kelni, de majd meglátjuk. A sütőbe tettem, ami még langyos a kókuszos után...
Pedig tudományosan megindokolható, hogy mit, hová teszel a sütőben és még sütés közben is van értelme a hőfok és a mód változtatásának. Egyszer belekezdtem ennek a tanulmányozásába, de nem kötött le annyira, hogy megjegyezzem :D
Szegény sütőm sokkal többet tud a sütésről, mint én, csak még arra is lusta voltam eddig, hogy megnézzem, hogy mit tud pontosan.
Elég rendszertelenül főzök. Magyarosat ritkán, azokat meghagyom anyumnak és anyósomnak. Így, ha náluk járunk, akkor még véletlenül se esszük ugyanazt, mint itthon :D
Most egyébként rendhagyó módon sütöttem két kacsacombot (életemben először) és emiatt van itthon egy kis kacsazsír.
Olyasmit nem nagyon szoktam csinálni, amikor a húst magában sütöm. Olajsütőm sincs, mert általában pár kanál olivaolajat használok, esetleg adok hozzá egy-két kanál vajat az íz miatt.
Nem tartassz otthon zsírt?????
Vannak ételek, amik azzal sokkal jobbak és vannak sütések, amikor a kisülő zsír miatt eleve zsírt teszek alá, így jó kis sülzsírom lesz, uborkával, savanyú káposztával... (pl. kolbászsütés)lehet, egészségtelen, meg csóró dolog ilyet enni, de isteni :))
Csak ugye a székelykáposzta nem erdélyi étel:)))
Ettől még persze érdekes lehet a recept, főleg, ha valaki nem használ zsírt. Mondjuk én sose tartok itthon. Nem szoktam vele főzni. Igaz, székelykáposztát se csinálok itthon, viszont örömmel megeszem anyukámnál vagy anyósomnál.
A káposzta zsírral jó.Igen.
Én sem így készítem, de mivel ez erdélyi recept, érdekességnek tettem föl.
Sziasztok!
Az erdely.ma-ról hoztam:
Székelykáposzta
Elkészítési idő: 70 perc.
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb vagy dagadó, 3 fej hagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 dl olaj, 3 dl tejföl, bors, pirospaprika .
Az olaj felében üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, késhegynyi pirospaprikával megszórjuk. Rávágjuk nagyobb kockákban a húst, keveset pirítjuk, majd felöntjük meleg vízzel és fedő alatt puhítjuk. A káposztát nagy lábasban bő olajban gyakori kavargatás mellett puhára pároljuk. A kész húst és káposztát összevegyítjük, még egyszer felforraljuk, majd tálaláskor tejföllel kínáljuk!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)