Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Előszeretettel alkalmazzák a brazil diót.
Egyébként nem a kicentizett munkáról beszéltem, hanem arról, hogy az otthoni munka közös feladat, amiben sokminden szempont lehet, de az nem, hogy ez a nő feladata szokott lenni :-)
Kíváncsi vagyok, hogy ízlett?
Nekem ma nem kellett főznöm, volt még székelykáposzta és májas párstétom is. A pástétom ízre nagyon jó lett, csak kicsit lágy, de mindenképpen kipróbálom a gombás és a kolbászos változatot is, mert nem drága és kiadós.
Szerintem ez sok összetevős. Nem mindegy az sem, hogy milyen a háztartés és egyébként milyen munkát végeznek a házastársak.
Ha valaki pl. rendre sokkal később ér haza (mint pl. az én férjem), akkor én nem állok meg a teendők felénél, mondván majd megcsinálja, ha haza nyolc-kilenc körül.
Ismerősünk villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló, és ő mondta, hogy pl. a számítógéphez a szünetmentes, hát az zabálja az áramot. (Nálunk öt szgép van a házban.)
Ilyenek régen nem voltak tényleg.
Levesnek,kapros zöldbabfőzeléknek,rakott zöldbabnak,
de még a zöldséges rizsbe is szoktam rakni,vagy ha párolt zöldséget csinálok köretnek, akkor is szoktam belerakni!
Jó sokáig gondolkodtam ezen, de hátha érdekel még valakit...
Míg 1978-ban egy egyedül élő az átlagos keresetéből a lakása rezsijére 20%-ot költött, addig ma, ez 80%.! Döbbenetes!
78-ban 14 éves voltam, és nem egyedül élő, hanem a szüleimmel éltem, de amit most leírok, az biztos nektek is ismerős...
Családi házban éltünk, viszonylag nagy kertünk volt. A házban kb. 10-12 éves koromig csak hideg víz volt, a fürdőben volt egy fatüzelésű kályha, abba minden hétvégén befűtöttünk, akkor volt fürdés, hajmosás, mosás. Hétközben a teatűzhelyen a konyhában egy nagy fazékban volt meleg víz mosogatáshoz, mosdáshoz. Dézsában mosogattunk.
A vizet a kútból egy szivattyú szívta fel a házba, majd később lett hidroglóbusz és vezetékes víz, de a vízhasználati szokásaink nem változtak.
Hasonlítsd össze ezt a jelenlegi szokásainkkal: gázmelegítő vagy villanybojler, folyatjuk a vizet ha kell, ha nem, este (ÉS reggel is) zuhanyzunk, annyi a szennyes, hogy NAPONTA megy a mosógép, mert mindent csak egyszer veszünk fel, nadrágot, pulcsit is. A forgótárcsás mosógépben egy vízben több adag ruhát is ki lehetett mosni, centrifugánk nem volt. Az automata mosógép zabálja az áramot és a vizet, háromszor öblít, kétszer centrifugál. Rengeteget mosogatunk, minden iváshoz új poharat veszünk elő stb.
Nemcsak a pénztárcánk bánja, hanem a környezetünk is.
Fűtés: a házban három szoba, konyha, folyosó, fürdő volt, de csak a konyhát és egy, majd mikor nagyobb lettem, két szobát fűtöttünk. A konyhát napközben, a szobákat este, mikor bementünk pihenni. Fa és széntüzelésű meg olajkályhák voltak. Ma mindenhol egyforma meleg van a lakásokban egész nap, mindegy, hogy gáz, villany, fa, no és legtöbb házban 23-25 fok.
Egy tévénk, egy rádiónk, egy mosógépünk és egy hűtőnk volt, no meg a vasaló. A lámpákban negyvenes izzók égtek, szigorúan mikor bent voltunk és szükség volt rá.
Nem írom le, mennyi áramzabáló készülék van a mai háztartásokban, a robotgéptől a hifitoronyig, mindenkinek saját számítógép és tévé, mindegyiken készenléti állapot, no és majdnem egész nap mennek, mint ahogy a világítás is.
Szerintem egyszerűen nem lehet összehasonlítani a 78-as rezsiket a maival, és nem főként az árak, hanem a fogyasztási szokások miatt. Hangsúlyozom, hogy mi nem spóroltunk, hanem ez volt akkor az általános életvitel falun.
Az az igazság, hogy én pl. a zöldbab főzeléket utálom (talán az egyetlen kaja, mert amúgy mindenevő vagyok).
De ezt a rakottast, nyami, simán befalnám most:))))
Most vettünk lisztet, 50 kilós zsákkal, 154Ft/kg.
Búzadara 205 Ft volt kilója.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)