Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Köszönöm:-)
Ma is a konyhában eresztek gyökeret a cseresznye mellett, de most csak 2 ládával "jött".Annak is a felét bezacskózva tettem be a ládába.
Sziasztok!
Nálunk megint lóg az eső lába!
Ma brassói az ebéd.
Lányok! Több helyen láttam hogy akciós a cukor 289ft. megyek veszek, mert úgy is el kell raknom a gyümölcsöket!:)
Sziasztok, szép napot!
Itt már megint esőre áll:(
Nusika, kívánatosak a befőttjeid!:)
:-)
nekem is olyannak látszik, hogy csak szakemberek remekelhetnek ilyen csodákat.Kóstolásban benne lennék...
Viszont tetten föl egy képet a befőttjeimről :-)
Jujj:(
Én nem is enném meg:))))))))))
Az előbb hallottam róla és megkerestem; erre varrjatok gombot!!
Szilvásgombóc torta
-------------------
Első lépés: a szilvapuding elkészítése
- 0,5 kg friss, vagy fagyasztott szilva
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 12 dkg (6 evőkanál) cukor
A hozzávalókat együtt felforraljuk.
- 1 dl víz
- 5 dkg pudingpor (vaniliás)
A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.
Második lépésként készítjük el a "gombócot".
2 evő kanál cukor
- 2-3 evőkanál víz
- 2-3 evőkanál rum
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot. 25 dkg nullás (egyszeres) marcipánt kb. 11x46 cm nagyságú lappá nyújtunk. Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc.
Egy kb. 7x42 cm nagyságú piskóta (boltban vásároljuk meg a kész szögletes piskótalapot és azt vágjuk szét 1-1,5 cm vastag lapokra) bőrös felét a pudingos szilvás krémmel leheletvékonyan lekenjük. (Az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Krémes felükkel lefelé a marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal.
Ezután a csíkokat sorban kirakjuk kb. 10 dkg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, sütőpapírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket.
A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el:
A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:
- 10 dkg marcipán
- 5 dkg aszaltszilva
A kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban (10 dkg tortabevonó + 1 ek olaj) kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán.
Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.
Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.
(Célszerű lehet boltban kapható, kész, kerek csokis piskótalapot venni)
Csokoládés piskóta:
- 2 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- diónyi vaj
- 1 evőkanál víz
A tojássárgát 1 kanál cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett kerek formába kenjü, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:
Sacher-felvert:
- 6 db tojás sárga
- 2 db egész tojás
- 1 evőkanál víz
- 3,5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaó
Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. Kerek tortaformába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
A torta összeállítása a negyedik lépés:
- 0,5 l tejszínből vert tejszínhab (növényi) + 2 dl a díszítéshez
- a korábban elkészített szilvapuding
- 1,5 dl zselatin (lapból vagy porból elkészítve, kihűtve)
- 1 evőkanál citromlé
- késhegynyi fahéj
A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. A tortaformában lévő sacherkarikát félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipános-piskótás tekercset. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után (hűtőben 1-2 óra) 70% kakaótartalmú olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.
Én meg gesztenyepürét csinálok:))))
Anyósom,ilyenkor lekváros kenyeret eszik:)))
Sziasztok, szép hetet Mindenkinek!
Jelentem, mától érvénybe lépett nálunk a nőuralom!
Máris hiányzik a fiam:(
Szia Veronika!
Szia Mindenki!
Ezeket magamnak gyűjtöttem, de ide is kiteszem.A sajtos sütiről tettem föl képet is.
--------------
Sós háromszögek
---------------
Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
2 tojássárga
5 dkg élesztő
fél dl olaj
1 evőkanál só
pici cukor
Krém:
25 dkg margarin
1 kávéskanál só
1 tojás
reszelt sajt tetszés szerint
Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt vagy magvak
Elkészítése:
A tészta alapanyagaiból kelesztőtálban összeállítom a tésztát és lefedve duplájára kelesztem. Ha megkelt 2 cipóba veszem. Vékonyra kinyújtom a lapot,megkenem a krém felével (a krémhez a hozzávalókat összekeverem) és feltekerem. Elvagdosom a tekercset ferdén:először/ irányba,utána ellentétes irányba vágom váltakozva, így háromszög alakokat kapok. Kikent tepsibe rakom,tojással megkenem, majd reszelt sajttal, köménnyel vagy apróra vágott tökmaggal meghintem a tetejét és kisütöm. A 2. cipóval ugyanígy teszek.
--------------------
Lecsós rakott krumpli
-------------------------
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 db közepes zöldpaprika
1 db közepes paradicsom
1 db közepes vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
só, bors, pici pirospaprika
étolaj
Elkészítése:
A burgonyát egészben héjastól megfőzöm, majd lehűtve lehéjazom és karikára szeletelem. Ezután elkészítem a lecsót a szokásos módon. Majd egy kiolajozott sütőedényben a rakott krumplinak megfelelően rétegezem a burgonyát és a lecsót, majd a tetejére ráöntöm a tejfölt. Én csak 1 kispoharas tejfölt használok, mert a lecsó miatt szerintem ennyit bír el. A hozzávalók mennyisége természetesen az ételt elfogyasztók számától függ, ez a mennyiség 3 személyre volt elkészítve.
Nekünk nagyon ízlik, tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki.
-----------------
Kapros tejfölös újpityóka főzelék
-------------------------------
Hozzávalók: ételízesítő, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 csokor kapor,
1 kg újpityóka
Elkészítés: A pityókát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd takaréklángon tovább főzve beletesszük az összevágott friss kapor egyik felét, az ételízesítőt és egy egészben hagyott kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzelék elkészültekor majd eltávolítjuk. Közben a zsírból, vagy olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. Amikor a pityóka megfőtt, az elkészített rántással besűrítjük, és beletesszük a kapor másik felét. Néhány percnyi lassú forralás után tálalhatjuk.
-----------------------------
C S O K I Ö N T E T E S P I S K Ó T A / N E M P U D I N G G G A L /
----------------------------------
Hozzávalók 6 személyre:
5 db tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
6 ek víz
fél cs sütőpor
vaj a tepsi kikenéséhez
Az öntethez:
15 dkg keserű csokoládé
fél dl tej
2 ek étkezési keményítő
fél dl víz
2 ek porcukor
----------------------------
A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, puding szerű állaga, mint az oviban). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, várjuk meg, míg felolvad. Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.
--------------------------
Sziasztok spórolósok. Már ezer éve nem voltam, elveszítettem a fonalat... :-O
Ma is megvolt a napi zuhi, de szerencsére ma már nem áztunk el. Szép délutánt mindenkinek.
Viszont tudok olyat is, ahol az elvált nő férjhez ment újra, vitte az előző házasságból származó kisfiát (8 éves). A gyereknek minden nap meg kell köszönnie az apának, hogy enni kapott:(((
Lett közben közös gyerek is, ő az Isten. A nagy pedig a lökött hülyegyerek, de ehhez az anyuka is asszisztál a férjének.
(Mondjuk az ilyen "édesanyának" tüzes vasat dugnék a ....)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)