Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


23173. szabot.88 (válaszként erre: 23172. - 875f1a5663)
2011. jún. 7. 20:39
tudok várni! :))
23172. 875f1a5663 (válaszként erre: 23171. - Szabot.88)
2011. jún. 7. 20:37
Küldöm...de csak akkor, ha esni fog a hó...tudod, akkor kezdjük el enni a befőttet :-)
23171. szabot.88 (válaszként erre: 23170. - 875f1a5663)
2011. jún. 7. 17:50
Küldhetnél egy pár üveggel...a nagymamám olyan finomat csinált anno.....
23170. 875f1a5663 (válaszként erre: 23166. - Mmacus)
2011. jún. 7. 16:08

Köszönöm:-)

Ma is a konyhában eresztek gyökeret a cseresznye mellett, de most csak 2 ládával "jött".Annak is a felét bezacskózva tettem be a ládába.

23169. f5848578d5 (válaszként erre: 23142. - Szabot.88)
2011. jún. 7. 14:02
Az nem semmi. :)
23168. mmacus (válaszként erre: 23167. - Lisy50)
2011. jún. 7. 10:18
tescoban 285 a koronás, ezen a héten és a következő akcióban is.
23167. Lisy50
2011. jún. 7. 10:12

Sziasztok!

Nálunk megint lóg az eső lába!

Ma brassói az ebéd.


Lányok! Több helyen láttam hogy akciós a cukor 289ft. megyek veszek, mert úgy is el kell raknom a gyümölcsöket!:)

23166. mmacus
2011. jún. 7. 07:59

Sziasztok, szép napot!

Itt már megint esőre áll:(

Nusika, kívánatosak a befőttjeid!:)

23165. lúdanyó
2011. jún. 7. 07:57
:)
23164. 875f1a5663 (válaszként erre: 23163. - Martini64)
2011. jún. 7. 07:31

:-)

nekem is olyannak látszik, hogy csak szakemberek remekelhetnek ilyen csodákat.Kóstolásban benne lennék...

Viszont tetten föl egy képet a befőttjeimről :-)

23163. martini64 (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 20:49
Háááát, én biztos nem sütném meg... Ez a sok finomság mind tönkremenne, ahogy én elrontanám, annyira bonyolult :)
23162. Lisy50
2011. jún. 6. 20:04
Biztos hogy csak előnyére válik!:))
23161. mmacus (válaszként erre: 23156. - Lisy50)
2011. jún. 6. 19:56
Sok választása nem volt, ez munkahelyi kiküldetés. Mindenképpen megéri, úgy gondolom, mindenből tanul, amit megtapasztal. A nyelvvel sosem volt gondja, de saját környezetben jobban begyakorolja. S persze a pénz sem mindegy, nagyon nem. Abba pedig nem is jó belegondolni, hogy a vele együtt diplomázók közül van, akinek még nincs munkahelye...:(
23160. mmacus (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 19:53
Ez volt tavaly az "Év tortája", akkoriban sok főzős újságban megjelent a receptje.
23159. t.Ili (válaszként erre: 23158. - A14deb9047)
2011. jún. 6. 19:53

Jujj:(

Én nem is enném meg:))))))))))

23158. a14deb9047
2011. jún. 6. 19:49

Az előbb hallottam róla és megkerestem; erre varrjatok gombot!!


Szilvásgombóc torta

-------------------


Első lépés: a szilvapuding elkészítése

- 0,5 kg friss, vagy fagyasztott szilva

- 1 dl víz

- 1 kávéskanál fahéj

- 12 dkg (6 evőkanál) cukor

A hozzávalókat együtt felforraljuk.

- 1 dl víz

- 5 dkg pudingpor (vaniliás)

A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.

Második lépésként készítjük el a "gombócot".

2 evő kanál cukor

- 2-3 evőkanál víz

- 2-3 evőkanál rum

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot. 25 dkg nullás (egyszeres) marcipánt kb. 11x46 cm nagyságú lappá nyújtunk. Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc.


Egy kb. 7x42 cm nagyságú piskóta (boltban vásároljuk meg a kész szögletes piskótalapot és azt vágjuk szét 1-1,5 cm vastag lapokra) bőrös felét a pudingos szilvás krémmel leheletvékonyan lekenjük. (Az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Krémes felükkel lefelé a marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal.


Ezután a csíkokat sorban kirakjuk kb. 10 dkg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, sütőpapírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket.


A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el:


A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:

- 10 dkg marcipán

- 5 dkg aszaltszilva


A kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban (10 dkg tortabevonó + 1 ek olaj) kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán.


Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.


Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.


(Célszerű lehet boltban kapható, kész, kerek csokis piskótalapot venni)


Csokoládés piskóta:



- 2 tojás

- 3 evőkanál cukor

- 2 evőkanál liszt

- 1 evőkanál kakaó

- diónyi vaj

- 1 evőkanál víz



A tojássárgát 1 kanál cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett kerek formába kenjü, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:



Sacher-felvert:



- 6 db tojás sárga

- 2 db egész tojás

- 1 evőkanál víz

- 3,5 evőkanál cukor

- 2 evőkanál olaj

- 3 evőkanál liszt

- 3 evőkanál kakaó



Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. Kerek tortaformába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.



A torta összeállítása a negyedik lépés:



- 0,5 l tejszínből vert tejszínhab (növényi) + 2 dl a díszítéshez

- a korábban elkészített szilvapuding

- 1,5 dl zselatin (lapból vagy porból elkészítve, kihűtve)

- 1 evőkanál citromlé

- késhegynyi fahéj



A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. A tortaformában lévő sacherkarikát félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipános-piskótás tekercset. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után (hűtőben 1-2 óra) 70% kakaótartalmú olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

23157. t.Ili (válaszként erre: 23154. - Lisy50)
2011. jún. 6. 19:38

Én meg gesztenyepürét csinálok:))))


Anyósom,ilyenkor lekváros kenyeret eszik:)))

23156. Lisy50
2011. jún. 6. 19:25
Nagyon sajnállak, tavaly az én fiam is ki akart menni dolgozni, nagyon rossz volt belegondolni is, végül maradt a menyasszonya miatt.Anyagilag viszont jó lett volna!!!Itthoni fizetésből semmire sem mennek!!:((
23155. mmacus
2011. jún. 6. 19:04

Sziasztok, szép hetet Mindenkinek!

Jelentem, mától érvénybe lépett nálunk a nőuralom!

Máris hiányzik a fiam:(

23154. Lisy50 (válaszként erre: 23153. - Lúdanyó)
2011. jún. 6. 18:50
Ilyenkor pudingot főzök, vagy palacsintát sütök!:))))
23153. lúdanyó
2011. jún. 6. 18:10
Sziasztok! Ugy ennék sütit de nem akarom bekapcsolni a sütőt..:( na majd holnap..:)
23152. 875f1a5663
2011. jún. 6. 17:56

Szia Veronika!

Szia Mindenki!

Ezeket magamnak gyűjtöttem, de ide is kiteszem.A sajtos sütiről tettem föl képet is.

--------------

Sós háromszögek

---------------

Hozzávalók:

Tészta:


1 kg liszt

6 dl langyos tej

2 tojássárga

5 dkg élesztő

fél dl olaj

1 evőkanál só

pici cukor

Krém:


25 dkg margarin

1 kávéskanál só

1 tojás

reszelt sajt tetszés szerint

Tetejére:


1 tojás

reszelt sajt vagy magvak

Elkészítése:

A tészta alapanyagaiból kelesztőtálban összeállítom a tésztát és lefedve duplájára kelesztem. Ha megkelt 2 cipóba veszem. Vékonyra kinyújtom a lapot,megkenem a krém felével (a krémhez a hozzávalókat összekeverem) és feltekerem. Elvagdosom a tekercset ferdén:először/ irányba,utána ellentétes irányba vágom váltakozva, így háromszög alakokat kapok. Kikent tepsibe rakom,tojással megkenem, majd reszelt sajttal, köménnyel vagy apróra vágott tökmaggal meghintem a tetejét és kisütöm. A 2. cipóval ugyanígy teszek.

--------------------

Lecsós rakott krumpli

-------------------------

Hozzávalók:


1 kg burgonya

4 db közepes zöldpaprika

1 db közepes paradicsom

1 db közepes vöröshagyma

1 kis pohár tejföl

só, bors, pici pirospaprika

étolaj

Elkészítése:


A burgonyát egészben héjastól megfőzöm, majd lehűtve lehéjazom és karikára szeletelem. Ezután elkészítem a lecsót a szokásos módon. Majd egy kiolajozott sütőedényben a rakott krumplinak megfelelően rétegezem a burgonyát és a lecsót, majd a tetejére ráöntöm a tejfölt. Én csak 1 kispoharas tejfölt használok, mert a lecsó miatt szerintem ennyit bír el. A hozzávalók mennyisége természetesen az ételt elfogyasztók számától függ, ez a mennyiség 3 személyre volt elkészítve.


Nekünk nagyon ízlik, tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki.

-----------------

Kapros tejfölös újpityóka főzelék

-------------------------------

Hozzávalók: ételízesítő, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 csokor kapor,

1 kg újpityóka


Elkészítés: A pityókát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd takaréklángon tovább főzve beletesszük az összevágott friss kapor egyik felét, az ételízesítőt és egy egészben hagyott kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzelék elkészültekor majd eltávolítjuk. Közben a zsírból, vagy olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. Amikor a pityóka megfőtt, az elkészített rántással besűrítjük, és beletesszük a kapor másik felét. Néhány percnyi lassú forralás után tálalhatjuk.

-----------------------------

C S O K I Ö N T E T E S P I S K Ó T A / N E M P U D I N G G G A L /

----------------------------------

Hozzávalók 6 személyre:

 5 db tojás

 30 dkg cukor

 30 dkg liszt

 6 ek víz

 fél cs sütőpor

 vaj a tepsi kikenéséhez


Az öntethez:

 15 dkg keserű csokoládé

 fél dl tej

 2 ek étkezési keményítő

 fél dl víz

 2 ek porcukor

----------------------------

A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, puding szerű állaga, mint az oviban). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, várjuk meg, míg felolvad. Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.

--------------------------

23151. d5ef6da91d
2011. jún. 6. 17:42
Na, jól elfáradtam... sütöttem áfonyalekváros és túrós buktát meg sajtos bagettet a heti reggelikre. Kelt tészta dömping van :-)
2011. jún. 6. 15:15

Sziasztok spórolósok. Már ezer éve nem voltam, elveszítettem a fonalat... :-O

Ma is megvolt a napi zuhi, de szerencsére ma már nem áztunk el. Szép délutánt mindenkinek.

23149. hpkati
2011. jún. 6. 13:22
Majd adunk rájuk gólyalábat:)
23148. szabot.88 (válaszként erre: 23145. - Hpkati)
2011. jún. 6. 13:18
:)) rendben , bár már vigyázni kellene, h el ne vesszenek :))
23147. mosolyka1111 (válaszként erre: 23146. - Mosolyka1111)
2011. jún. 6. 13:00
Bocsánat, eltévedtem, ezt egy apa-gyerek elfogadó fórumba szántam.
2011. jún. 6. 13:00

Viszont tudok olyat is, ahol az elvált nő férjhez ment újra, vitte az előző házasságból származó kisfiát (8 éves). A gyereknek minden nap meg kell köszönnie az apának, hogy enni kapott:(((

Lett közben közös gyerek is, ő az Isten. A nagy pedig a lökött hülyegyerek, de ehhez az anyuka is asszisztál a férjének.

(Mondjuk az ilyen "édesanyának" tüzes vasat dugnék a ....)

23145. hpkati (válaszként erre: 23144. - Szabot.88)
2011. jún. 6. 12:56
Oké, majd szólok, mikor megyek. A fiúkat befoghatod dolgozni, szeretik a munkát:)
23144. szabot.88 (válaszként erre: 23143. - Hpkati)
2011. jún. 6. 12:55
gyere! adok patiszont is:)) a parinak még pirosodnia kell...:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook