Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Rizs saláta
--------------------
Hozzávalók:
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 bögre kukorica
1 marék mazsola
1 fej vöröshagyma
1 csomag petrezselyem zöld
só
bors
majoránna
oregánó
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
Feltesszük főni a rizs. Felvágjuk a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet és a mazsolát. Ha a rizs megfőtt az alapanyagokat összekeverjük, majd sóval, borssal, majoránnával és oregánóval fűszerezzük és a végén lelocsoljuk olívaolajjal. Köretnek és magában fogyasztva is kiváló
-----------------------
Paradicsomos hús
---------------------------------
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéscomb
2 dl paradicsomlé
1/2 dl olaj
1 ek mustár
kevés citromlé
3-4 gerezd összezúzott fokhagyma
só, bors, pirospaprika
3-4 babérlevél
2 fej vöröshagyma szeletelve
Elkészítése:
Az olajozott tepsibe rakjuk a hússzeleteket, tetejére a karikázott vöröshagyma szeleteket. A fenti hozzávalókat kb. 5-10 percig összeforraljuk és kevés víz hozzáadásával ráöntjük a húsra, majd alufólia alatt kb. 1 óra hosszat sütjük, ha puha a hús, lehet fólia nélkül még egy kicsit pirítani.
---------------------------
Almás hús
------------------
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, felszeletelve és kiklopfolva
2 ek étolaj
40 dkg alma
1 kk liszt
só
tárkony
Elkészítése:
A besózott hússzeleteket forró olajban elősütjük és egy dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, almaszeleteket rakunk a tetejére és a tárkonyt is rászórva tovább pároljuk. Ha a hús puha, a húslét a liszttel besűrítjük.
----------------------
Karfiol pörkölt
-------------------
Hozzávalók:
1 vagy 2 nagy fej karfiol (létszámtól függ)
6-7 közepes paradicsom kockára vágva
6-7 közepes paprika kockára vágva
4fej vöröshagyma apróra vágva
zsír ízlés szerint
fűszerek (só, bors, pirospaprika.)
Elkészítése:
A hagymát zsíron megdinsztelem, míg üveges nem lesz, majd megszóróm ízlés szerint a fűszerekkel (jobb, ha kicsit borsosabb, mint más ételeink). Ráteszem a paradicsomot és a paprikát (lehet egyszerre is, hisz ez nem lecsó). Megvárom, míg nagyjából megfőnek (nem kell teljesen megfőzni). Ezután ráteszem a rózsáira szedett karfiolt. Kis vízzel felöntöm, és főzöm. Oda kell figyelni rá, le ne égjen. Ha elfő róla a víz, de még nyersnek bizonyul, akkor nyugodtan lehet rá önteni még. Mikor a karfiol finom puha, akkor kész is van.
Lehet rizzsel, tarhonyával, tésztával fogyasztani
----------------------------------------------------
Hússzeletek sörös-burgonyás bundában
------------------------------------------------------
Hozzávalók:
karaj, csirke- vagy pulykamell
burgonya
tojás
liszt
sör
só
bors
fokhagyma
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A hússzeleteket kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A nyers burgonyát lereszeljük sajtreszelőn, és egy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást, pár kanál lisztet és kb. 1 dl sört. Mehet bele zúzott fokhagyma, só és bors is. Sűrű masszát kapunk, amibe a lisztben megforgatott hússzeleteket mártjuk, majd azonnal a közepesen forró olajban kisütjük. Ha a hús elfogyott, magában is süthető, csak kevesebb olajban.
Tejszínes-gombás csirke
----------------------------------
Hozzávalók:
60 dkg konyhakész csikre
10 dkg gomba
hagyma
1 dl tejszín
5 dkg vaj
3 dkg liszt
petrezselyemzöld, törött bors, só
Elkészítése:
Az aprított hagymát a vajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csirkét melyet megborsozunk, s a felszeletelt gombát is hozzáadva addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ezután 3 dkg liszttel elkevert 2 dl vízzel felengedjük. Fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult hozzáadjuk a tejszínt, és még 1-2 percig forraljuk. Párolt rizzsel tálalhatjuk.
Nagyi gesztenyés tekercse
-------------------------------------------
Hozzávalók:
Alaphoz:
25 dkg darált keksz
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
fél dl sütőrum
1 ek kókuszreszelék
1 kk kakaópor
Krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dl rum
1 kk kókuszreszelék
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd kettéosztjuk és kinyújtjuk. Összedolgozzuk a krém hozzávalóit és megkenjük vele a tésztákat. Feltekerjük, a tetejére csokimáz mehet. Nem kell sütni!
-------------------------------------------
MÁRVÁNYOS, MEGGYES
------------------------------------------------
25 dkg porcukor
4 db tojás
1,5 dl olaj
1,5 dl meleg víz
25 dkg liszt
3 ek kakaó
3/4 cs sütőpor
magozott meggy (ízlés szerint)
A 4 tojás sárgáját fehéredésig kavarjuk a porcukorral, majd hozzátesszük az olajat és a meleg vizet.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Ha a hozzávalókat simára kevertük, kb.1/3 át átrakjuk külön keverőtálba és ehhez keverjük a kakaót.
A tojások fehérjét felverjük és 2:1 arányban a sárga, illetve a kakaós masszához kevejük óvatosan.
A kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük először a sárga tésztát, majd a kakaós masszát .
Óvatosan egy kanál nyelével márványozzuk.
Legvégül magozott meggyel megszórjuk a tetejét.
180 fokon 45 percig sütjük.
Szia ,drága Mártikám! :-)
Nincs semmi gond, leszámítva a "kétoldali, súlyos lustaságitiszt", meg azt a körülményt, hogy Zsömle a garázstetőkön nagy macskaösszejövetelen dorbézol jó pár napja.Nem rugdossa a redőnyt hajnalban.
Szeretem a bicikliversenyt nézni, ott is sokat lógok.
Mindjárt állok neki újabb adag pirosaranyat befőzni.Ma nem lesz kosztosom, más dolgom nincs.
Rátok-rátok nézek, de megnyugtatóan tapasztalom, hogy lágy ejtőzés van minden szinten..További finom "nyaralgatást" kívánok.
---------------------
Megvan a hosszú élet titka
---------------------------
Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok szerint az Égei-tengerben fekvő Ikária görög szigeten, ahol tízszer annyi a kilencvenesek száma, mint Európa többi részén.
Ikária szigete – Szardínia, Costa Rica egyik hegyvidéki régiója, a japán Okinava egyik térsége és a kaliforniai Loma Linda mellett – egyike a világ öt „kék övezetének", ahol magas az önellátásra képes időskorúak aránya a lakosságon belül.
"Míg Európa többi részén a lakosságnak mindössze 0,1 százaléka idősebb kilencvenévesnél, Ikárián ez a szám ennek a tízszerese: 1,1 százalék – mondta el szerdán Hrisztina Hriszohou, az athéni egyetem orvosi karának kardiológus kutatója, a görög szigeten végzett tanulmány egyik szerzője
Mi hát a titok? Hagyományos életmódot folytatnak, sok zöldséget, halat és olívaolajat fogyasztanak, valamint naponta kétszer görög, azaz sok antioxidánst tartalmazó főtt kávét isznak, és naponta sziesztát tartanak – vélik a kutatók, akik szerint a genetikai tényezőnek is szerepe van. A megfigyelt népesség szülei gyakran szintén igen magas kort értek meg.
A kellemes éghajlat és a fény mellett a viharok kis aránya is szerepet játszik a hosszú életben – áll a tanulmányban.
A szívgyógyász szerint a sziget lakóinak jó egészségi állapota és magas kora valószínűleg a fizikai tevékenységgel és rendszeres szexszel is összefügghet. A felmérésben részt vevő egyik nyolcvanéves nő például a bordáit törte el egy túlságosan akrobatikusnak bizonyult hancúrozás közepette.
Sziasztok!
Ma nem kell főznöm!!:))
Tényleg kisnusi is eltűnt! Biztos nyaral mindenki!:)
Sziasztok, nagyon szép vasárnapot kívánok mindenkinek!
Hiányolom kisnusi hajnali receptjeit! Remélem, nincs semmi baj...
Sziasztok:)
Ez a sütés nélküli almatorta nagyon finom, igazi nyári édesség. Tuti siker volt!
Tettem fel róla képet a naplómba, tényleg torta benyomást kelt, de annál sokkal könnyebb desszert.
Sziasztok!
Pont erre gondoltam én is :)
Köszönöm, remek ötlet mind a kettő!
Gondolom valahogy leszűröm vagy kiszedem a fehérjét...
Szép estét Nektek!
Sziasztok Lányok!
Segítséget kérnék, Anyósom madártejet készített 3 liter tejből, (én is ennyiből szoktam)10 tojásból!! Én 6 tojással szoktam, hát képzelhetitek! Lett belőle egy sűrű rántotta állagú valami...
Mit tudnék tenni? Nagyon nem szeretném kukázni, de sajnos nem finom, pedig mi nagyon-nagyon imádjuk, azért is szoktam ennyiből készíteni.
Van esetleg valami ötletetek?
Köszönöm.
;-)
Egyébként valószínüleg igen. Ez tényleg remek lekvár, számomra gyerekkorízű :-)
A férjem teljesen felizgatta magát, hogy majd most ő főzi be a lekvárt. Na arra befizetek! :D
Nagyon finom.Ilyen finom baracklekvárt még nem ettem.Biztos vagyok benne, hogy a benne lévő héj miatt van.
Kösz :-)
Köszönöm szépen :-)
Nagyon szép színük van!
(Te pedig szép vagy)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)