Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


24463. 875f1a5663
2011. júl. 17. 10:22

Rizs saláta

--------------------

Hozzávalók:


1 bögre rizs

2 bögre víz

1 bögre kukorica

1 marék mazsola

1 fej vöröshagyma

1 csomag petrezselyem zöld

bors

majoránna

oregánó

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:


Feltesszük főni a rizs. Felvágjuk a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet és a mazsolát. Ha a rizs megfőtt az alapanyagokat összekeverjük, majd sóval, borssal, majoránnával és oregánóval fűszerezzük és a végén lelocsoljuk olívaolajjal. Köretnek és magában fogyasztva is kiváló

-----------------------

Paradicsomos hús

---------------------------------

Hozzávalók:


6-8 szelet sertéscomb

2 dl paradicsomlé

1/2 dl olaj

1 ek mustár

kevés citromlé

3-4 gerezd összezúzott fokhagyma

só, bors, pirospaprika

3-4 babérlevél

2 fej vöröshagyma szeletelve

Elkészítése:

Az olajozott tepsibe rakjuk a hússzeleteket, tetejére a karikázott vöröshagyma szeleteket. A fenti hozzávalókat kb. 5-10 percig összeforraljuk és kevés víz hozzáadásával ráöntjük a húsra, majd alufólia alatt kb. 1 óra hosszat sütjük, ha puha a hús, lehet fólia nélkül még egy kicsit pirítani.

---------------------------

Almás hús

------------------

Hozzávalók:


50 dkg sertéscomb, felszeletelve és kiklopfolva

2 ek étolaj

40 dkg alma

1 kk liszt

tárkony

Elkészítése:

A besózott hússzeleteket forró olajban elősütjük és egy dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, almaszeleteket rakunk a tetejére és a tárkonyt is rászórva tovább pároljuk. Ha a hús puha, a húslét a liszttel besűrítjük.

----------------------

Karfiol pörkölt

-------------------

Hozzávalók:


1 vagy 2 nagy fej karfiol (létszámtól függ)

6-7 közepes paradicsom kockára vágva

6-7 közepes paprika kockára vágva

4fej vöröshagyma apróra vágva

zsír ízlés szerint

fűszerek (só, bors, pirospaprika.)


Elkészítése:

A hagymát zsíron megdinsztelem, míg üveges nem lesz, majd megszóróm ízlés szerint a fűszerekkel (jobb, ha kicsit borsosabb, mint más ételeink). Ráteszem a paradicsomot és a paprikát (lehet egyszerre is, hisz ez nem lecsó). Megvárom, míg nagyjából megfőnek (nem kell teljesen megfőzni). Ezután ráteszem a rózsáira szedett karfiolt. Kis vízzel felöntöm, és főzöm. Oda kell figyelni rá, le ne égjen. Ha elfő róla a víz, de még nyersnek bizonyul, akkor nyugodtan lehet rá önteni még. Mikor a karfiol finom puha, akkor kész is van.

Lehet rizzsel, tarhonyával, tésztával fogyasztani

----------------------------------------------------

Hússzeletek sörös-burgonyás bundában

------------------------------------------------------

Hozzávalók:


karaj, csirke- vagy pulykamell

burgonya

tojás

liszt

sör

só

bors

fokhagyma

olaj a sütéshez


Elkészítése:

A hússzeleteket kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A nyers burgonyát lereszeljük sajtreszelőn, és egy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást, pár kanál lisztet és kb. 1 dl sört. Mehet bele zúzott fokhagyma, só és bors is. Sűrű masszát kapunk, amibe a lisztben megforgatott hússzeleteket mártjuk, majd azonnal a közepesen forró olajban kisütjük. Ha a hús elfogyott, magában is süthető, csak kevesebb olajban.

24462. 875f1a5663
2011. júl. 17. 10:01

Tejszínes-gombás csirke

----------------------------------

Hozzávalók:


60 dkg konyhakész csikre

10 dkg gomba

hagyma

1 dl tejszín

5 dkg vaj

3 dkg liszt

petrezselyemzöld, törött bors, só

Elkészítése:


Az aprított hagymát a vajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csirkét melyet megborsozunk, s a felszeletelt gombát is hozzáadva addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ezután 3 dkg liszttel elkevert 2 dl vízzel felengedjük. Fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult hozzáadjuk a tejszínt, és még 1-2 percig forraljuk. Párolt rizzsel tálalhatjuk.

24461. 875f1a5663
2011. júl. 17. 10:00

Nagyi gesztenyés tekercse

-------------------------------------------

Hozzávalók:

Alaphoz:


25 dkg darált keksz

20 dkg margarin

10 dkg porcukor

fél dl sütőrum

1 ek kókuszreszelék

1 kk kakaópor

Krémhez:


25 dkg gesztenyemassza

12 dkg margarin

10 dkg cukor

2 dl rum

1 kk kókuszreszelék

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd kettéosztjuk és kinyújtjuk. Összedolgozzuk a krém hozzávalóit és megkenjük vele a tésztákat. Feltekerjük, a tetejére csokimáz mehet. Nem kell sütni!

-------------------------------------------

MÁRVÁNYOS, MEGGYES

------------------------------------------------

25 dkg porcukor

4 db tojás

1,5 dl olaj

1,5 dl meleg víz

25 dkg liszt

3 ek kakaó

3/4 cs sütőpor

magozott meggy (ízlés szerint)

A 4 tojás sárgáját fehéredésig kavarjuk a porcukorral, majd hozzátesszük az olajat és a meleg vizet.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Ha a hozzávalókat simára kevertük, kb.1/3 át átrakjuk külön keverőtálba és ehhez keverjük a kakaót.

A tojások fehérjét felverjük és 2:1 arányban a sárga, illetve a kakaós masszához kevejük óvatosan.

A kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük először a sárga tésztát, majd a kakaós masszát .

Óvatosan egy kanál nyelével márványozzuk.

Legvégül magozott meggyel megszórjuk a tetejét.

180 fokon 45 percig sütjük.

24460. 875f1a5663 (válaszként erre: 24455. - Martini64)
2011. júl. 17. 09:58

Szia ,drága Mártikám! :-)

Nincs semmi gond, leszámítva a "kétoldali, súlyos lustaságitiszt", meg azt a körülményt, hogy Zsömle a garázstetőkön nagy macskaösszejövetelen dorbézol jó pár napja.Nem rugdossa a redőnyt hajnalban.

Szeretem a bicikliversenyt nézni, ott is sokat lógok.

Mindjárt állok neki újabb adag pirosaranyat befőzni.Ma nem lesz kosztosom, más dolgom nincs.

Rátok-rátok nézek, de megnyugtatóan tapasztalom, hogy lágy ejtőzés van minden szinten..További finom "nyaralgatást" kívánok.

---------------------

Megvan a hosszú élet titka

---------------------------


Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok szerint az Égei-tengerben fekvő Ikária görög szigeten, ahol tízszer annyi a kilencvenesek száma, mint Európa többi részén.


Ikária szigete – Szardínia, Costa Rica egyik hegyvidéki régiója, a japán Okinava egyik térsége és a kaliforniai Loma Linda mellett – egyike a világ öt „kék övezetének", ahol magas az önellátásra képes időskorúak aránya a lakosságon belül.


"Míg Európa többi részén a lakosságnak mindössze 0,1 százaléka idősebb kilencvenévesnél, Ikárián ez a szám ennek a tízszerese: 1,1 százalék – mondta el szerdán Hrisztina Hriszohou, az athéni egyetem orvosi karának kardiológus kutatója, a görög szigeten végzett tanulmány egyik szerzője


Mi hát a titok? Hagyományos életmódot folytatnak, sok zöldséget, halat és olívaolajat fogyasztanak, valamint naponta kétszer görög, azaz sok antioxidánst tartalmazó főtt kávét isznak, és naponta sziesztát tartanak – vélik a kutatók, akik szerint a genetikai tényezőnek is szerepe van. A megfigyelt népesség szülei gyakran szintén igen magas kort értek meg.


A kellemes éghajlat és a fény mellett a viharok kis aránya is szerepet játszik a hosszú életben – áll a tanulmányban.


A szívgyógyász szerint a sziget lakóinak jó egészségi állapota és magas kora valószínűleg a fizikai tevékenységgel és rendszeres szexszel is összefügghet. A felmérésben részt vevő egyik nyolcvanéves nő például a bordáit törte el egy túlságosan akrobatikusnak bizonyult hancúrozás közepette.

24459. Lisy50 (válaszként erre: 24457. - Anyagi)
2011. júl. 17. 08:05
Én tegnap sajnos délben csináltam, szakadt rólam a víz:) Jobb ha most kezded!:D
24458. Lisy50
2011. júl. 17. 08:02

Sziasztok!

Ma nem kell főznöm!!:))

Tényleg kisnusi is eltűnt! Biztos nyaral mindenki!:)

24457. Anyagi
2011. júl. 17. 07:55
Mindjárt megyek palacsintát sütni az ebédhez. Most még jó idő van, később már biztos nem lenne kedvem hozzákezdeni.
24456. Anyagi (válaszként erre: 24453. - Alidamolnar)
2011. júl. 17. 07:52
Majd meséld el mit sikerült vennetek! Remélem sok örömöd lesz majd a finom házi fagyiban!
24455. martini64
2011. júl. 17. 06:27

Sziasztok, nagyon szép vasárnapot kívánok mindenkinek!

Hiányolom kisnusi hajnali receptjeit! Remélem, nincs semmi baj...

24454. mmacus (válaszként erre: 24447. - Alidamolnar)
2011. júl. 16. 21:43
Ebben a kánikulában pont elég volt ez a "torta". El is fogyott az utolsó piskótamorzsáig:)
24453. alidamolnar (válaszként erre: 24450. - Anyagi)
2011. júl. 16. 20:15
Köszönöm! Ma nem volt úgysem időnk körülnézni, de akkor holnap az Interspaarban megnézzük.
24452. Anyagi (válaszként erre: 24464. - Gy.Ibi)
2011. júl. 16. 19:30
Ha nem kerül érintkezésba az ennivalóval (csak hűtőközeg) szerintem nem muszály az etilalkohol, jó a metil is. Jóval olcsóbb is, csak nem szabad meginni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24451. Anyagi (válaszként erre: 24462. - Gy.Ibi)
2011. júl. 16. 19:28
A patikában lehet szeszt kapni!!!!
24450. Anyagi (válaszként erre: 24449. - Alidamolnar)
2011. júl. 16. 19:24
Az Interspárban most akciós!!! 4900Ft.
24449. Anyagi (válaszként erre: 24445. - Ny.ani)
2011. júl. 16. 19:21
Kérek egy kis szelet - és esőt is hozzánk!!!!
24448. 111e183830 (válaszként erre: 24462. - Gy.Ibi)
2011. júl. 16. 18:54
a megoldás a szabadkai piac:-)
24447. alidamolnar (válaszként erre: 24445. - Mmacus)
2011. júl. 16. 17:58
Megnéztem az almatortádat. Ezt én is elkészítettem már többször, az enyém is így néz ki (tényleg igazi tortaformája van). És kicsit sem tömény, isteni finom:)
24446. ogrené (válaszként erre: 24464. - Gy.Ibi)
2011. júl. 16. 17:52
Bocsika tényleg nem most volt
24445. mmacus
2011. júl. 16. 17:49

Sziasztok:)

Ez a sütés nélküli almatorta nagyon finom, igazi nyári édesség. Tuti siker volt!

Tettem fel róla képet a naplómba, tényleg torta benyomást kelt, de annál sokkal könnyebb desszert.

2011. júl. 15. 13:19
Szép napot! Sajnos eső nem lett, a meleg maradt! Annyival jobb, hogy most egy kis szél is fújdogál!
24443. caravell (válaszként erre: 24440. - Lisy50)
2011. júl. 15. 11:31

Sziasztok!


Pont erre gondoltam én is :)

24442. t.Ili (válaszként erre: 24434. - D5ef6da91d)
2011. júl. 15. 00:18
Szerintem is!:))
24441. air44 (válaszként erre: 24440. - Lisy50)
2011. júl. 14. 20:59

Köszönöm, remek ötlet mind a kettő!

Gondolom valahogy leszűröm vagy kiszedem a fehérjét...

Szép estét Nektek!

24440. Lisy50 (válaszként erre: 24438. - Air44)
2011. júl. 14. 19:51
Süssél aranygaluskát, jó lesz mellé sodónak!:)
24439. 875f1a5663 (válaszként erre: 24438. - Air44)
2011. júl. 14. 19:25
Nekem a tojáslikőr jutott eszembe hirtelen :-)
24438. air44
2011. júl. 14. 19:19

Sziasztok Lányok!

Segítséget kérnék, Anyósom madártejet készített 3 liter tejből, (én is ennyiből szoktam)10 tojásból!! Én 6 tojással szoktam, hát képzelhetitek! Lett belőle egy sűrű rántotta állagú valami...

Mit tudnék tenni? Nagyon nem szeretném kukázni, de sajnos nem finom, pedig mi nagyon-nagyon imádjuk, azért is szoktam ennyiből készíteni.

Van esetleg valami ötletetek?

Köszönöm.

24437. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 24430. - 875f1a5663)
2011. júl. 14. 18:34
Anyukám most készített 15 kiló sárgabarackból lekvárt és 2(!)kiló cukor kellett hozzá, annyira édes volt.
24436. d5ef6da91d (válaszként erre: 24435. - 875f1a5663)
2011. júl. 14. 17:45

;-)


Egyébként valószínüleg igen. Ez tényleg remek lekvár, számomra gyerekkorízű :-)


A férjem teljesen felizgatta magát, hogy majd most ő főzi be a lekvárt. Na arra befizetek! :D

24435. 875f1a5663 (válaszként erre: 24434. - D5ef6da91d)
2011. júl. 14. 17:43

Nagyon finom.Ilyen finom baracklekvárt még nem ettem.Biztos vagyok benne, hogy a benne lévő héj miatt van.

Kösz :-)

24434. d5ef6da91d (válaszként erre: 24432. - 875f1a5663)
2011. júl. 14. 17:29

Köszönöm szépen :-)

Nagyon szép színük van!


(Te pedig szép vagy)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook