Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Lányok,bocs! Annyira felbosszantott, h az előbb elszállt a hosszú szövegem, közben meg nagyon siettem újraírni, mert kezdődött a Barátok közt második része (mindig megállapítjuk a férjemmel, h ilyen lökötteket mint mi, h még mindig nézzük, de olyan jót lehet közben kötögetni) szóval nem olvastam újra mielőtt elküldtem. Jöjjön hát a javítás:
1 kg bogyó és 4 evőkanál víz felfőzésének eredménye 7 dl lé. És amikor a 2 kg gyümölcsből csináltam, akkor azt ezzel a 7 dl lével kevertem össze, és a többinél is kb hasonló volt az arány, az már utána ízlés dolga. Ha vhol vmi nem tiszta, kérdezzetek ha érdekel, vagy majd amikor már itt a szezonja. Bocs még1x
:(
Nagyon sajnálom. Szorítok, hogy mielőbb javuljon az állapota.
Leírtam a teljes bodzalekvár receptet és elszállt a net!!!
Szóval még1x. Én úgy csináltam, h miután elválasztottam a szártól a bogyókat (villával, mint a ribizlit) beletettem vízbem, és úgy mint Neked, szétváltak. Ezután megfőztem, 1 kg bogyóhoz tettem 3 dl vizet, ebből lett 7 dl lé. Sok helyen megnéztem, mindenütt azt írták, h nem okoz problémát a magja, de egy helyen, tán a Terebessnél olvastam, h hascsikarást okozhat. Igy nem akartam kockáztatni, átpasszíroztam, de nem tetszett az eredmény, igy botmixerrel egy kicsit kevertem rajta, és utána passzíroztam át kézzel. Jó sűrű lett. No és utána kevertem mindenféle gyümölccsel. Pl fele-fele arányban hullott alma és körte, vagy őszibarack. A gyümölcsöt előbb megfőztem, mert mikor együtt főtt a bodzalével, nem tetszett az állaga, nyilván a bodza savasságától nem tudott puha lenni. Mikor kész volt a lekvár, akkor kevertem össze a lével, és tettem üvegbe. Szép fényű, gyönyörű színű ls kellemes ízű lekvár lett. Pl. 2 kg alma-körte, 70 dk cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és fahéj, 1 citrom leve. Amikor édes almáből csináltam, 2 citromot tettem bele. Sőt csináltam sárgarépából is bodzával. Nagyon finomak, és jó fizetőeszköz, ha vki szívességet tesz, és nem fogad el pénzt, vagy alkalmi ajándéknak. Pl egy ismerősöm pont itt volt mikor maceráztam a bodzával, nézte egy darabig, megkóstolta az előbb eltettet, és azt mondta, ad egy felpucolt tyúkot egy üveg lekvárért, mert neki ehhez nem lenne türelme. Ez is jó vásár nem? A vasúti sínek mentén sok bodzabokor van, meg nekünk is van egy, de azt nem szedjük le mindet mert a téli kosztos madaraink nagyon szeretik.
Rántott tejbegríz
• fél liter tej
• 6 evőkanál búzadara
• 2 ek kristálycukor
• 1 cs vaníliás cukor
• liszt
• tojás
• zsemlemorzsa
A tejbe hidegen belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a grízt, majd az egészet sűrűre főzzük (Akkor jó, mikor felforr, bár ez olyan sűrű lesz, hogy inkább csak bugyogni tud).
A kész tejbegrízt, még forrón egy tálcára szétkenjük, kb 1 cm vastagságúra. Előtte kenjük le hideg vízzel a tálcát. Miután kihűlt, vizes késsel 5 x 5 centis kockákra vágjuk.
Bepanírozzuk őket (lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk).
Olajban mindkét felét aranybarnára sütjük.
Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
(Ezt No Saltytól vettem, de kicsit átvariáltam, nekem így bevált, nagyim is így csinálta régen.)
Most olvasok vissza napokra, sajnos baleset érte Kislányunkat a hétvégén, és a fórumra nem volt se idegem, se időm.
Ez a grízlepény tetszik, én is kiírom, Párom édesszájú, biztosan örül majd neki!
A császármorzsát innen tanultam meg, és azóta sikerül!
Császármorzsa.
10 dkg gríz
10 dkg liszt
3 dl tej
1 vaniliás cukor
3 tojás
10 dkg kristálycukor
reszelt citrom héj
5 dkg vaj a sütéshez
A lisztet a grízzel elkeverni, és összekeverni a tejjel. Egy órát állni hagyni. Utána a tojássárgákat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a tejes keverékhez. A tojásfehérjét plusz egy csipet sót felverjük kemény habbá, és a masszához adjuk. Nagy teflonserpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a masszát, időnként fakanállal keverjük, amíg darabokra szét nem esik. Kb. 30 perc alatt készül el!
Az én párom a paradicsomos krumplira mondja,hogy olyan étel már pedig nincs!
Na! Főzz neki újakat! Még a régieket se ismeri :DDD
Nincs recept hozzá, hasból csinálom :))
Viszont érdemes a neten utánanézni magának a gyümölcsnek, amit felhasználsz! Pl. a bodzát csak a fás szárú bodzáról szabad szedni (van lágyszárú is, de az mérgező, de nem is lehet összetéveszteni!) és csak érett, lila-fekete bogyókból lehet lekvárt főzni, mert a zöld részek, bogyók, magok hasmenést okoznak.
Ez leírva risztó lehet, de pl egy vödörben szoktam váltott vízben mosni a szemeket és ott magátók szétválik a zöld az érett bogyótól, mert más a fajsúlyuk. A magok meg egy paszírozással eltávolíthatóak.
Ki szoktam ülni vele a kertbe, hogy ne legyen minden lila!
Remélem nem riasztottalak el, mert kár veszni hagyni a természet ajándékát!!!
Fülészeten is voltál?
Nekem egyszer volt egy belsőfül gyulladásom és attól nagyon szédültem!
Amíg csak feküdtem semmi bajom nem volt, de mihelyt megmozdultam, annyira elkezdtem szédülni, hogy hányingerem volt tőle.
Állítólag gyulladás nélkül is lehet a fültől szédülni, ha meszesedés kezdődik a fül belsejében!
Nekem a szomszédasszonyom férje imádja a rántott tejbegrízt, erre gondolsz?
Én még nem próbáltam, igaz mire megcsinálnám eltűnne a tejbegríz:))
Sziasztok Lányok!
Ez a rántott gríz érdekelne!!!
Talán ez volt amit anyukám halacskának nevetett és fahéjas cukorral volt leszórva?
Laírnád a receptet? Köszi!!!!
A grízlepényről jut eszembe:
Ti ismeritek a rántott grízt?
Nagyikám sokszor csinált ilyet, (pl. egy kiadós leves után), imádtuk.
Amikor a férjemnek meséltem róla, elintézte azzal, hogy ezt a kaját csak a svábok ismerik, (nagyim az, és én is félig) és ilyen kaja nincs is amúgy sem, párom szerint.
Csak érdekességképpen, megnéztem a neten, és igen, sokan ismerik, mert fenn van több reci is.
Finom!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)