Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Kíváncsi leszek, hogy fogod a tejben 45 percig főzni a húst, hogy ne fusson ki?:)
Mert:
1., Ha nem forr, akkor a hús sem fog megfőni.
2., Mihelyt forrni kezd, kifut.
Persze meg lehet csinálni, de állni kell mellette.
Na de 45 percig?:)
Igen szoktam csinálni,főleg vegyesen !A borsó,
kukoricával is jó párosítás!
Köszi Ági,
Nyilván kukorica lesz, mert borsóleves lesz és a krémsajtosban is van borsó. Bab is jó lenne, csak a fiamék a héten főztek egy kondér bablevest a maradék sonkaléből holott neki a diétája miatt nem is igen lehetne babot ennie :-( A gombát meg nem szereti se a fiam se a barátnője ?.( Na, igy adjatok nekem tanácsot :-) Ne úgy vedd, h semmit se fogadok el, mert mind jó lenne, csak most ez a helyzet. Valószínű ezt fogom elkészíteni amit ajánlottál egy 60 dekás húsból. TE csináltad már kukoricával?
De a 40 dekásat már feltettem, csak megcsinálom azt a tejeset. Kiváncsi vagyok rá.
Köszi az ötletet!
Egy férfi nem tudhatja!!! :))
Mi már nem veszünk ezerféle kencét, bizsut, rongyot, viszont boldogsággal tölt el egy újabb apróság a konyhában! :)))
Én is belefutottam egyszer, hogy géppel pürésítettem a krumplit: soha többet!
Kivált belőle a keményítő és szörnyű lett!
Mennyibe kerül a szilikonos muffin sütő?
Darabonként 80-100 Ft, attól függ hol veszed.
Én először vettem tizet, majd még tizet. :)
"A fantáziám határt szabott annak, hogy el tudjam képzelni a formáidat. Tehát ezek olyan különálló kis tálkák? Mint a muffin papír, csak szilikon?"
A fantáziád tökéletes!!! Tényleg olyanok a formák, mint a muffin papír, csak szilikonból!
Nagyon jól működnek!!!!
Ezt ajánlom nagyon hamar készen van,és nagyon finom:
Húsos ragú
Hozzávalók:
kb 40 dkg hús,vékony csikokra vágva
1 nagy hagyma apró kockára vágva
1 doboz vörös bab
1 kaliforniai paprika kockára vágva
1 cs petrezselyem apróra vágva
1 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl
só
bors
zsir v.olaj
Elkészítés: A hagymát megpároljuk,rádobjuk a húst,és fehéredésig kevergetjük.Ráöntjük a bab levét,és annyi vizet ami éppen ellepi.Sózzuk,borsozzuk,ha puha a húsi beledobjuk az apró kockára vágott paprikát,babot,és behabarjuk.Utánna izesitjük,só,bors,és beledobjuk az apróra vágott petrezselymet.
A bab,és paprika helyett lehet zöldborsót,gombát,kukoricát is belerakni.
Tanácsok: Mindenféle húsból elkészithető,sertés, pulyka csirke,mindegyikkel más ize van.Tésztával a legfinomabb,de jó rizzsel is.
Sziasztok,
lenne egy receptem, mi a véleményetek róla? Holnap tartjuk a lányom szülinapját, nem lesznek "idegenek" csak a fiamék és mi igy öten. Tehát nem "vérre megy" a játék, de nyilván szeretnék finomat az asztalra tenni, és ehhez a recepthez egy kicsit bátortalan vagyok, ugyanakkor izgatja is a fantáziám. Van hozzá minden itthon. Tehát:
Hozzávalók:1 csokor zsálya, 80 dk kicsontozott rövidkaraj (nekem comb van, ismerőstől házi disznóvágásból) só, 1 l tej, 3 dk vaj, 2-2 ek méz és barna cukor, 6 szem szegfűszeg, 1 doboz körszeletes ananász.
A zsályaleveleket letépkedjük, úgy h minden szárrészen 2-3 levélke maradjon. A húst minden fölösleges zsiradéktól megtisztítjük (MIÉRT??) majd szoros hengerré formáljuk és zsineggel átkötjük. Sóval bedörzsöljük, a zsályaágacskákkal megtűzdeljük, és egy lábasba fektetjük. A tejet ráöntjük, nagy lánggal felforraljuk majd lefedjük és a húst lassú tűznél puhára pároljuk benne. Ez kb 45 perc. Közben néhányszor megforgatjuk. A megfőtt húst lecsepegtetjük, túzálló tálra emeljük, a zsályaleveleket leszedjük róla, a puha vajjal és mézzel megkenegetjük és barna cukorral meghintjük. A szegfűszeget köré szórjuk. Előmelegített sütőben megpirítjuk. A kész pecsenyét 8-10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A visszamaradt zsírját (milyen zsírt, ha mindet le kellett szedni előtte??)1 dl vízzel felforraljuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a pecsenyelében átforrósítjuk. A pecsenyével váltakozva csonosan elrendezve tálaljuk.
Mindit 2félét szoktam készíteni ilyen alkalmakkor és úgy h maradjon hétfőre is mindnyájunknak.
Zöldborsóleves lesz túrógombóccal (még sose csináltam, de jónak tűnik) és krémsajtos csirke, ami régebben többször volt, de mostanában nem. Ezt is leírom, hátha érdekel vkit:
Hv: 60 dk csirkemellfilé, 3 dk vaj, 15 dk sárgarépa, 15 dk petr.gyökér, 20 dk zborsó, 6 dk krémsajt, snidling (nekem mhagyma lesz) só
A lebőrözött kicsontozott csmelleket enyhén besózzuk, s a felforrósított vajon, nem túl erős lángon a húsokat nagyjából 10-12 perc alatt mind2 oldalukon kisütjük. A répát és a gyökeret vékony hasábkákra vágjuk, s a borsóval együtt nagyon rövid lében megpároljuk, majd ehhez hozzákeverjük a krémsajtot és az egész apróra vágott snidlinget, h jó egyenletes mártást kapjunk. Tálaláskor a csmelleket leöntjük a forrőn tartott krémsajtos zöldséggel
Mivel a sütőm még nem jó, egyre-másra csak olyan receptek jutnak az eszembe, amit a sütőben kellene átpirítani, sütni stb. Az elsőhöz is kell sütő de csak rövid ideig, azt megoldom. A krumplisaláta már kész van, holnapig érik.
Esetleg vmi más ötlet? Nem túl macerásat kérek, mert totál kifáradtam a mai piaci cipekedésben és most meg a szomszéd esővíztárolójából (már tele van neki és folyik mindenfele) átvödröztem egy csomó vizet, megtöltöttem a mi hordónkat, szóval elég volt. A saláta is elég macerás volt, ráadásul 2x is megcsináltam a zselatint, 1x sem sikerült, a 3. zacskóval már igen. Nem az én napom.
Köszi előre is
Sziasztok! Egy hét alatt már 3x sütöm a medvehagymás pogácsát, a mai lett a legjobb!
Márti pogácsáha alapján készült, margarin helyett kevesebb házi zsírral, natur joghurt, tejföl és tej keverékével, félfogós liszt és síma liszt keverékével. Úgy látszik, a különféle keverékek jót tettek ennek a tésztának. Ja, és most megdinszteltem egy kevés zsíron a m.hagymát, eddig csak apróra vágva, szárazon tettem a tésztába.
Szia!
Jelentkeztem...betetem a naplómba!
Lehetne róla többet tudni?
Mosószerek: úgy tapasztalom, hogy az olcsó saját márkás termékek (tacskó, lidi) pont olyan jók, mint a drágák. Nálunk is csak normál szennyezett ruhák vannak, a nagyon koszosakhoz mosószappant reszelek, konyharuhákhoz, függönyökhöz pedig sütőport adok (egy mosáshoz egy zacskóval).
Öblítő: ezt viszont márkásat veszek, de van egy nagy flakonom, abban felhígítom négyszeresre.
A tusfürdőt és a sampont is felhígítom kétszeresre.
Sokszor voltam olyan helyzetben, h kezet kellett fognom. Ha ültem, vagy felálltam, vagy ami többször fordult elő, ha nem is hoztam magam teljesen függőleges pozícióba, de "megkezdtem a felállást", s közben az is kiderült, h marad-e az illető 1-2 percre, akkor nyilván felálltam, ha pedig csak a tényleges rövid kézfogás történt meg, akkor a rögtön vissza is ereszkedtem. De had' álljon itt az elfogadott, hivatalos szabály. Mindenesetre nem akkora horderejű a dolog, h ezért bárki is parasztnak nézzen bárkit, ha nem pont igy csinálja. Ne érezd magad feszélyezve, ha nem vagy teljesen biztos benne, mert akkor a másik méginkább fölényben érzi magát, és ez alapból ellenszenves. Mármint ha fölényesen viselkedik egyik ember a másikkal.
A kézfogás alapvető szabályai: mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak, a nő a férfinak, a vezető a beosztottnak, az oktató a tanulónak, a magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak. Ha a kézfogás előtt ül illik felállni és úgy fogadni a nyújtott kezet.
A fölérendelt nyújtja először a kezét, karral lefelé, nyújtva, csípő-, és derékmagasságban, tenyere függőleges, csak a hüvelykujját nyitja, a többi ujját zárva tartja. A mozdulat határozott, de nem kemény. Az alárendelt a feléje nyújtott kezet szintén függőleges tenyérrel, nyitott hüvelykujjal elfogadja. A kézfogásnál a kezek összecsúsznak a nyitott hüvelykujjig, és zárulnak az ujjak. A kézfogás nem tart sokáig, kétszer esetleg megrázzuk egymás kezét.
én is igy tudom és eddig igy is alkalmaztam de már másodszor szembesültem azzal, h "parasztnak néznek..de mint eddig is azt nézem ki gondolja azt..:)
köszönöm a válaszokat..:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)