Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Örülök, hogy sokan kikapcsolódtak, pihentek a 4 nap alatt!
Mi felpendítettük az autót (mosás, kerékcsere), rendbetettük az udvart, végre kikerültek a székek és a nagy asztal a teraszra, (nagyon szeretek kint enni!)segítettem a férjemnek a munkájában, főztem, mostam, mint a mosómaci, vendéget fogadtam, cicáztam, - szóval elvoltam. Örülök, hogy sok minden elkészült és még pihentem is!
Sziasztok!
Ma sütöttem egy finomat, a Mindmegettéről vettem a receptet:
Zúzmara szelet
* A tésztához:
* 20 dkg porcukor
* 4 tojás
* 14 dkg liszt
* 10 dkg lágy vaj
* 1/2 csomag sütőpor
* pici só
* A krémhez:
* 2 dl tej
* 3 evőkanál liszt vagy búzadara
* 20 dkg vaj
* 18 dkg porcukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 üveg lecsepegtetett meggybefőtt
* A tetejére:
* csokimáz
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral és a zsiradékkal habosra keverjük, majd a lisztet a tojásfehérjék keményre felvert habjával felváltva óvatosan beleforgatjuk.
Közepes méretű (nem gáztepsi méret!) tepsiben, kb. 180 fokon megsütjük.
Közben a krémhez a lisztet a tejjel kikeverjük, felfőzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és a kihűlt pépet kanalanként hozzáadva habosra keverjük.
Kihűlés után a tésztát vízszintesen kettévágjuk, a krémet kétfelé osztva rákenjük, és megszórjuk a meggyel. A két lapot enyhén összenyomjuk, olvasztott tortabevonóval vagy csokimázzal áthúzzuk.
Az az igazság, hogy megállapítottuk a férjemmel, hogy a krémbe a 18 dkg helyett 10 dkg cukor simán elég lenne (lehet, hogy öregszünk:)
De amúgy nagyon finom, és mutatós is.
Remélem sikerül majd gazdát szerezni nekik, de nekünk már "pislog" a cicánk!
Azért köszi!!!!
Különleges és finom lehet:
Előmelegítjük a grillsütőt.
A spárgát megtisztítjuk és félbevágjuk, a paprikát szintén elfelezzük, és kicsumázzuk, a gombák tönkjét eltávolítjuk. Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót meg a borsot, azután megkenjük vele a zöldségeket.
A grillrácsot a hőforrástól 10 cm-re helyezzük el, és puhára sütjük rajta a zöldségeket a spárgát és a paprikát kb. 10 percig, a gombát 2 perccel tovább pirítjuk. Amikor a paprika eléggé kihűlt, lehúzzuk a héját és felszeleteljük.
A sütőt kikapcsoljuk, és a kenyérszeleteket a rostélyra tesszük 2 percre, hogy átmelegedjenek.
A kenyereket megkenjük a kecskesajttal, rájuk tesszük a gombát, majd a paprikát és a spárgát. Melegen tálaljuk.
A recept tápértéke:
274 kcal (1143 kJ), 11 g fehérje, 15 g zsír, 26 g szénhidrát
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
kiskanál só
1 csipet fekete bors
4 db barna csiperkegomba
1 kis köteg spárga
1 db nagy piros húsú paprika
4 szelet olasz cipó
8 dkg kecskesajt
Én főzni és sütni imádok, akár alkotni, akár egy 15 perc alatt összedobott borsófőzelék is örömet okoz nekem. De komolyan, még pakolgatni, mosogatni, rendbe tenni magam után a konyhát, az is olyan jóleső érzés:)
Takarítás: nem szeretek, de a rendet imádom, tehát megcsinálom.
A kinti dolgokat meg szerencsére a férjem imádja, muskátli tenger van a teraszon, de ő rendezi azt is, most éppen paradicsomot palántáz, stb. Mondja, hogy nézzem meg, de mondtam is neki, hogy nekem oly mindegy, ha azt mondja rá, hogy paradicsom, elhiszem, ha uborka, elhiszem, majd a kész termést hordja be a konyhába, akkor fogom értékelni.
(Anyám meg apu halála óta vágyik panelba, hát lehet, hogy most már valóban arra lenne szüksége.)
Na, nem nyavajgok, ki mit szeret dolgozni, nem igaz?:)
pont igy vagyok vele ha nem muszájból csinálom akkor minden nagyon szép, jó lesz de sajnos rengeteg muszály dolgot kel csinálni na ilyen az élet..:)
A fiaim ma füredtek a tóba... én még a látványától is fáztam..:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)