Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én is szorítok, most olvastalak. Nekem nagyon bunkó volt az oktatóm, de mikor beültem vizsgázni, a vizsgáztató nagyon rendes volt, elkérte a személyim, majd nyugodt hangon, a nevemen szólítva jó vezetést kívánt. Szinte fizikailag éreztem, h a lábamon keresztül az összes feszültség elpárolog belőlem és teljesen nyugodt lettem. Holott előtte 2 nappal változott a KRESZ, a városon belüli sebesség csökkent, amit nem is volt időm gyakorolni. 2 minimális hibával, símán sikerült. Ráadásul abból adódott az egyik hiba, h nem előztem meg egy bicajost, holott meg kellett volna, de én ismertem és tudtam h mindjárt befordul, gondoltam, utána úgy is mehetek (kis városban lakom) a másik meg h nagyobb ívben kerültem ki egy másik bicajost, mint kellett volna. De akkor meg úgy voltam, h nem jött mögöttem senki, és ha közelebb megyek akkor nagyon lecsapom sárral, hát miért ne kerülném ki. Az más kérdés, h nem vezetek azóta sem, ugyanis nem volt autónk. Máséval 1x jöttem 200 km-t Pestről, meg 1-2 helyi vezetésem volt még akkoriban, de ennyi. Amit nagyon bánok, mert szerettem
Szóval száz szónak is egy a vége, szorítunk Neked
Légyszi, segítsetek! Tanács kéne. Kb. fél éve vettem
a Lidl-ben bőrös kacsamell filét. 2 darab van lefóliázva és a mélyhűtőbe tettem, de most már el kéne készítenem, de úgy félek tőle mint a tűztől. Úgyis azért került a mélyhűtőbe mert nem mertem elkészíteni, ugyanis soha nem csináltam ilyet és féltem, hogy kemény lesz.
Fogalmam sincs hogyan kezdjek neki és hogyan folytassam.
Adjatok tanácsot, de részletesen és egyszerű legyen, ha kérhetem.
Hálám örökké üldözni fog benneteket. Köszi: Zsuzsa
Az ötlet Tejespitéé, én csak nagyon gyorsan akartam mondani! :-D
Az előbbi recepthez: Most eszem, nagyon finom. Viszont nem galuska, hanem nudli.
Negyed kiló túróból, két jó adag lett.
Jaj, mert az zellerleves, amiben cékla a levesbetét! :-D
Tejespite ötletelte!
Nem tudom, hányas számú hozzászólása, ide másolom, mert elmentettem:
"Volt egy másfél kilós céklám, hallottam egy jó receptet sült céklával. Nem szoktam sütni, elég sok energia kell hozzá, de ma rászántam magam. Egyben túl nagy lett volna, így felszeltem háromba, tepszibe alufóliát tettem, és rá a szeleteket, majd jól körbezártam a fóliával és 200 fokon ment bő egy órát. Nem folyt ki semmi leve. Egy részét lereszeltem, és tört dióval meg majonézzel összekevertem (így szólt a recept, de mivel szeretjük a tormát és megy is a céklához, majonézes tormát is tettem hozzá. Nagyon finom lett. A többit gondoltam, h elteszem télire, öntök rá levet, de aztán meggondoltam magam, a barátnőm javaslatára berakom így a fagyóba, és majd mikor megint ilyet szeretnénk enni, akkor lereszelem és jöhet a majonéz meg a dió. Ja, és zellerkrémlevest is csináltam amin a feltét apró kockára vágott főtt cékla volt.
A zellerkrémlevesben nem volt liszt, mint ahogy a receptkönyv írja, hanem kevés kacsazsíron megdinszteltem egy kis reszelt hagymát és fokhagymát, arra rátettem az apróra vágott zellert, tettem rá a saját sós darált zöldségemből, pici víz és megdinszteltem, a kevés vízben megfőtt céklakockákról a főzőlét ráöntöttem, és megfőztem, összemixeltem, bele a tejszín, egy kis ujraforrás, és tálaláskor a céklakockák. Ja és egy kis szerecsendió."
Ez érdekes lehet!
Leírod hogyan csinálod, hogy céklát vettél 2 gumót, és zeller-levest főzöl belőle??? :)))
De ma még nem a cékla van soron, hanem a túró, amit a hétvégén mégsem használtam fel. Muszáj elhasználni, ez lesz belőle (ismerős néni diktálta telefonba nekem):
Judit néni túrós galuskája
25 deka túró, ugyanennyi főtt, áttört krumpli. 1 evőkanál zsiradék, 1 tojás és annyi liszt (kb.15 deka), hogy sűrű galuskatésztát kapjunk.
Lobogó forró vízbe szaggatva, csendes főzéssel hagyjuk jó nagyra dagadni. Kiszedve lehet prézlibe is forgatni, édesen vagy sajttal megszórva, sósan tálalható.
Nem is hiszem el, de sikerült vennem céklát a városban. :-D
Két öklömnyi gumót vettem. Még nem tudom, mi lesz belőle, talán zellerleves!
Húúúha, bátor asszony és bátor családja!
Az a lényeg, hogy sikerült, és mind megvagytok. Ügyes vagy!
A hagymakrémleves recept a képeim között van. Érdemes kipróbálni, nagyon finom!
Én már fagyasztottam is le amikor megdinszteltem a hagymát és rádobtam a curry port. Egy 500 g-os vajasdoboz + utána a hozzávalók+ rizs. Ez is egy ötlet ha valaki elkészíti és ízlik neki. 1x kell "büdösíteni".
:)
Ma ünnepelsz? Vagy már meg volt?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)