Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Hát jó! De figyelj, mert fejből megy...hátha kihagyok valamit.
Szóval. :)
A padlizsánt megmosom, és héjastól felkockázom. Sózom, majd hagyom állni.
Közben a hagymát megdinsztelem, majd erre rakom rá a lecsepegtetett padlizsánkockákat. Bőven borsozom, megy rá zúzott fokhagyma. Amikor összepuhult az egész, botmixerrel pépesítem. Ha kell még, sózom.
A végén kevés majonézzel elkeverem, ettől selymesen lágy állagú lesz és jó ízű. :)
Régen főztünk kint az udvaron úgy, hogy agy kisebb gödörben volt a tűz, a gödör két oldalára (hogy azért felette legyen levegő is) egy-egy téglát tettünk, az egészre ráfektettük a régi sparhelt platniját.
Lehet, hogy hasonló módon lehetne kint is sütni, nyílt tűzön, vagy kerti grillen...de én már ennél kényelmesebb lettem. :D
de az ecetet kihagyom, veszek citromot és kifacsarom a levét, mint néhányan sejtitek is... :D
Vagy citromsav-oldatot készítek.
Köszönöm!
A padlizsán és a paprika sütése bent történik a tűzhelyen? Te hogy tervezed?
Tavaly kaptam, délvidéki (azaz kompetens) hoxástól:
Ajvár
Hozzávalók:
• 2 kg padlizsán
• 1 kg paprika
• 12 gerezd fokhagyma
• 3,5 dl olaj
• só
• ecet
Elkészítés ideje:
Másfél óra.
Elkészítés menete:
Először a padlizsánt mosd meg jó alaposan, majd egy forró sütőben süsd át, amíg meg nem feketedik a héja. Ha ez megtörtént, szedd ki, és hámozd meg. Ezután a paprikával is járj el hasonlóképp, csumázd ki, süsd meg egy kissé égettre, majd szabadítsd meg a héjától. Ha ez is kész van, végy elő egy lábast, amelyben az olaj társaságában pépesre főzöd a zöldségeket.
Miközben elnyeri a várt állagot, adj hozzá sót, ecetet és cukrot, ízlésednek megfelelően, de ne legyen édes, inkább pikáns, enyhén savanykás ízvilág a cél. Mielőtt egy utolsót rottyan, add hozzá az összenyomott fokhagymát. Ezt követően már csak ki kell töltened kis üvegekbe, a tetejükre kerüljön egy kis olaj, és egyből zárd le őket. Miután kihűltek, pakold be a spájzba, és bármikor élvezheted eme zöldséges remeket.
Csemár jegyzete:
Valóban: nekem az ajvár olyan eledel, amelyet simán nevezhetünk akár "sült papriká"-nak is, mert csupáncsak paprikából készül, + az ízesítők.
Lehet-e "spájzolni"? Egészen biztosan, hiszen az üzletekben is üvegekben árulják.
A salátalé "receptjét" kéred... Jaj, bajban vagyok: teljesen az ízlelőbimbóimra hagyatkozom ebben, még csak körülbelül sem tudok arányokat írni... (Pici cukor, ecet, só ízlés szerint.) Állásában a "lé" megkocsonyásodik, s ezt igencsak szeretjük benne, ezért aztán a sót-cukrot nem oldom föl vízben, mint más salátáknál, hanem egyenesen megy a paprikára mindkettő.
Nem tudhatom, milyen lenne a házi kacsa hájából, de ez se volt rossz.
Csak simán kisütöttem zörgősre, szedőkanalam még a retró van, az a legügyesebb! Alumínium, és kerek, emlékeztek?
Balek7, igen...még pogány vagyok. Nagyon várom!!!
A fiam előtt való nap hazajön, váltjuk egymást. :D Lehet, hogy maradhatna még, de hazaparancsoltam addigra.
Másik fórumon valaki kérdezte, én válaszoltam, de magam még nem próbáltam az ajvárt.
Az alapja padlizsán és paprika, valaki próbálta már? (Kedvem lenne hozzá...ha már az idén se lett mákos baracklekvárom!)
Örülök, hogy jól vagy. Készülsz már gondolom, a gólyatáborba. (Aminek azon az egyetemen Balekhét a becsületes neve:)) Biztos jó programjaitok lesznek.
A kacsatöpi mennyei lehetett, nem is tudom, mikor ettem olyat utoljára... De még anyukám sütötte saját magunk nevelte kacsából, szóval nem mostanában.
Jajj dehogy, csak nem nagyon írtatok... :D
és nem akarok mindenbe se belekotyogni... :D
Na most hogy írjam, hogy nem hidegültem el, de meleg se vagyok...ajjaj...ebből se jövök már ki... :D
Vettem kacsahájat, tegnap szépen ki is sült. Finom volt a töpije is!
Ma vasárnap van, de holnap majd sütök kenyérkét. :D A töpit bótikenyérrel ettem, mert a fiam most azt szereti jobban. Mire hazajön, megeszem a sajátot, neki veszek bótit, hadd egye, míg én a gólyatáborban leszek. :D
És volt egy nagyobb munkám is, és hálistennek van másik is, amit még a héten be kell fejezzek. Csak ma lazítok egy jót. .D
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)