Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Vancsa!
Ne haragudj, hogy néha belekot-kot, de majdnem egyidős vagy a gyermekemmel. 2 szakmával szakmunkás minimálbérért dolgozott, lehet külhonban keresi tovább a helyét.
A tankönyv ingyenes:
" [link]
a 2015/16-os tanévben az általános iskolák első három évfolyamának diákjai már ingyenesen kapják meg tankönyveiket."
Az óvodának érdemes utánanézni:
Kik jogosultak ingyenesen étkezni az óvodában?
Azon gyerekek,
• akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek
• akik tartósan betegek vagy fogyatékossággal élnek
• akiknek a családban nevelkedő testvére - függetlenül az életkorától - tartósan beteg vagy fogyatékos
• akiknek családjában három vagy több gyermeket nevelnek
• akiknek a nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság
• akiknek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövdelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 130%-át (2015-ben a 89.405 Ft-ot)
Mikor lehet a kérelmet benyújtani?
• Nincs időbeli korlát, a kérelem bármikor benyújtható, de a gyermeknek legkorábban 2015. szeptember 1-től jár az ingyenes gyermekétkeztetés.
• Fontos, hogy az ingyenesség visszamenőleg egyedül a gyermekvédelmi kezdvezményben részesülő gyermekek esetén kerül megállapításra. A több esetben a kérelem benyújtását követő naptól számítható.
Forrás: A Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság Tájékoztatója (2015. július 22.)
Nem vagyok annak a népcsoport tagja.
De ha azok pofátlanul,gátlástalanul igényelnek MINDENT akkor én miért ne??
A tanfolyam témáról leírtam a véleményem egy részét.
A másik része az,hogy a férjem nem akar menni.
Csináljak agymosást????
Nem ordítozok,csak nem érti meg senki amit írok úgy látszik!
A férjemnek 2 éve az üzemorvos olyan papírt adott ki,hogy egyedül nem dolgozhat!!!!!Csak úgy ha valaki mellette van,mert AKÁRMIKOR szívinfarktust kaphat!!Most őszintén ha mindenki belegondolna abba,hogy főnökök lennétek,akkor ki alkalmazna ilyen beteg embert???
Érdeklődj az óvodába.
Nálunk jövő héttől lehet bemenni a nyomtatványért.
2.) Térítésmentes tankönyvekre jogosult minden tanuló, aki a 2015/2016-os tanévben az első, második és harmadik évfolyamra beiratkozott.
Értem amit ír.
Nálunk,azaz mi is tisztességben akarjuk felnevelni a gyerekeinket.Gondolom mindenhol ez a cél.
Mi a férjemmel azt akarjuk,hogy legyen olyan szakmájuk az életben amivel majd elboldogulnak,és a talpukra tudnak majd állni!
Sajna mi nem tudjuk megoldani,hogy odaadjuk a gyerekeket még csak 2 órára se,mert egyszerűen nincs hova,kinek :-(
A cigányokban is van dolgos,dolgozni akaró.
Nem messze feljebb is van egy kb 55 év körüli cigány házaspár,és dolgoznak becsülettel,a férfi még munka mellett maszekolgat is.
Csak ezek ritkábbak.
Az óvodát nem hallottam.
Az iskolát meg én úgy tudtam,hogy csak az elsősöknek lesz ingyenes csak!!
Hopp, törölték a hozzászólásomat, amit az általad említett "népcsportról" kapcsolatban írtam.
De az volt a lényege Vancsa, hogy ha így gondolkozol, mint azok, akkor te sem leszel különb mint ők, te is csak a mi adóforintjainkat várod, hogy a kenyér a szádba kerüljön.
Dolgozni, dolgozni, gürcölni, a gyermekeidet taníttatni, pénzt félretenni, ez a jövő, nem a segély!
Hisz nem vagy te az általad emlegetett népcsoport tagja, ugyebár.....
Ha már személyeskedünk: nem gondolsz kicsit sokat Magad felől? Tudomásom szerint ez ma már kezelhető.
Véletlen sem Rád gondoltam, valamely fórumtárs éppen Téged védett, mondván, nem ismerjük az utadat amit megtettél. Vancsáét vajon mindenki ismeri?
Egyébként volt már ötletem hóvégi spórolásra, beosztásra, természetesen arra is tudtál jobb receptet nálam, amit megosztottam.
Szeptembertől ingyenes lesz az óvodai étkezés.Én a jövő héten megyek be az óvodába a papírért,amit ki kell tölteni.
Az iskola alsó 3 osztályában pedig ingyenesek lesznek a tankönyvek.
Kedves Vancsa!! Nem köpköd itt ebben a csopiban senki. Itt a segítés a cél.
Ritkán írok,de most ugy érzem le kell írnom.
Lányom tanár,vőm a TMobilnál vezető. " gyerekük van. Egyik már harmadikos a másik most lesz elsős. Nem dicsekedésnek írom,szépen élnek. DEE!! A lányom mégis elment a nyári szünet alatt DOLGOZNI!! A manók különböző táborokban voltak + 2 hétig még nálunk nagyszülőknél is nyaraltak.Tanár,tehát van érzéke a gyerekekhez. Mégis szerinte jobb ha különféle közösségekbe adja a gyerekeit,ahol szakképzett felnőttek írányítják,okítják a manókat. A gyerekek élvezték,nem győznek mesélni. Szóval le4gygen már jövőképed!! A gyerekeid ne azt lássák ,hogy elég ha otthon vannak és jut egy kis ennivaló. Mutassatok példát nekik. Kicsik még de sok mindenre másképp reagálnak ha a szülőt nézik. Tanulni sosem késő!!Cigány a harmadik szomszédom...ő most végzi a heggesztő szakmát,feleséáge otthoni ápolást tanul. Mindezt a munkaügyin keresztül.
Csak ordítozol, mérgelődsz, de nem nézel utána a lehetőségeknek.
A férjednél egy kivizsgálás sokat számítana, mert ha ő kihal mellőletek, akkor mi lesz? Fiatal még az ilyen tünetekhez, és a munkaképtelen állapothoz.
A fiam után mi is kaptunk gyerekvédelmit, a férjem rokkantnyugdíja és az én ápolásim mellett. Amikor meg előtte dolgoztam, akkor is voltak engedmények, mert elég sokat kell egy keresőnek keresni ahhoz, hogy az egy főre jutó jövedelem 37 fölé menjen.
A gyermekvédelmi utalványt 2x-er adják egy évben,most augusztusban,és azt hiszem decemberben.Mivel 2 gyerekünk van így 11600 kétszer egy évben.
Igen így ingyenes a kaja az oviban.
Ingyenes a tankönyv is,csak a nyelvtankönyvért kell a gyermekvédelmiseknek is,ami 2 éve azt hiszem 5000 ft volt
Nem éééééééééééééééértiiiiiiiiiiiiik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mint írtam többet kapunk deeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!
Akkor nem jár a gyermekvédelmi!!Most még valahogy kigazdálkodnánk azt a 6000 valamennyit amit az oviért kell fizetni,Februárban 12000 frt körül,mert a kisebb is megy már.De!!!
Az iskolában ha nincs gyermekvédelmi akkor fizetni kell a tankönyvekért!!!!!
ÉRTHETŐ MÁÁÁÁÁÁÁR???????????
Az meg 2 év múlva lesz kb 35-40000 ft+a táska,papírírószerek.Meg az étkezésért is fizetni kell,mert én úgy akarom,hogy napköziben legyen(ek) a srácok!!!
A gyerekvédelmi ez a 2 x 5800 Ft egy évben?
Összesen ennyi, vagy más is?
Az oviban szeptembertől már ingyenes a kaja, vagy nem így van? Mi pont most jártuk ki a kicsivel, ezért nem figyeltem annyira a híreket, de mintha ilyet mondtak volna.
A suliban is ingyenes a tankönyv már felmenő rendszerben, vagyis mire a gyerekeid odaérnek, nekik már mindenképpen az lesz.
Vancsa, én is teszek egy (gondolom reménytelen) próbálkozást.
Nos, írod, hogy a Férjed nem tanulhatott tovább, mert a szüleinek nem volt rá pénzük.
Arra gondoltál-e már,-igaz picik még a gyerekek, de az idő hamar elröpül-, hogy ha ilyen mereven ragszkodsz a segélyekhez, akkor a Te gyermekeid is ugyanígy fogják élni az életüket, pont ilyen szegénységben, mert Neked sem lesz pénzed tanítani Őket. Segélyből, gyermekvédelmiből nem fognak szakközépiskolába sem járni!
Nem kell ahhoz a gyermekvédelmi támogatáshoz így ragaszkodni, az csak alamizsna, amit a dolgozó emberek adójából kapsz! Életerős, egészséges fiatalasszony vagy, ne a mások pénzét várd, hogy neked jó legyen.
Gyesen vagy tudom, de az is egy túró jövedelem.
Gyes mellett lehet 6 óra munkát vállalnod, az én kolleganőm is 2 éves gyermek mellett dolgozik, mellette nagy háztartást vezet.
Bizonyos szempontból nagyon kényelmes az állam pénzén élni......de ez nem jelentheti a jövőt!
Annyian próbálunk téged rábeszélni, segíteni, hogy menj, dolgozz Te is, legyen jövőképed, legyen jobb életetek, tudj félretenni pénzt a gyerekek taníttatására.
De helyetted nem tudjuk megtenni!
Minden ember a saját sorsának a kovácsa.
Segíts magadon, Isten is megsegít!
Ha keres 15 ezret a férjed, akkor már nem hiányzik a gyermekvédelmi összege.
Amíg a szakmát kitanulja, addig szerintem kapjátok, de megkérdezheted a munkaügyiben a lehetőséget, és utána a szociális osztályon azt kérdezed, hogy tanulna a férjed, de addig mi lesz veletek? Válaszolni fognak, hidd el.
Vancsa, az én nagylányom 76-ban született. Szívesen taníttattam volna, de ő nemigen akart. Igaz, neki is voltak gondjai diszlexiával az iskolában, de végül is elvégezte a 8.-at, és utána gazdasszonyképzőbe jelentkezett. Egy évet el is végzett, utána viszont szerelmes lett, és a tudtom nélkül, az aláírásomat hamisítva kiíratkozott a suliból a következő tanév elején. (Tanköteles korú akkor már nem volt.)
A fiú, aki most is a férje, olyan családból származik, ahol nem tartották fontosnak a munkát, csak a megélést. Sokat változott a lányom mellett, ezt tisztelem benne, de ő sem tanult. Időközben kiderült, hogy még az általános iskolát sem végezte el!
Baromi sok munkával képesek valahol megélni, és sajnos ők is beleestek abba a csapdába, hogy ha adódna bejelentett munka, akkor nincs anyagi kitartásuk, hogy az első fizetést kivárják.
Hellyel- közzel bejelentett munka is akad, de a lényeg az, hogy nagyon nehezen élnek, mert hiába van a lányomnak olyan érzéke a számítógépekhez, hogy rendszergazdai teendőket képes ellátni, nincs erről papírja. De nem adta fel, hogy legalább érettségit szerezzen, csak nagyon nehéz, különösen, hogy "becsúszott" egy baba, aki most 9 hónapos már. De legalább gyesen van a lányom, igaz, gyerekhurcolóval is biciklire ül, és megy dolgozni. A férjének segít, aki a bátyja vállalkozásában dolgozik, és így be van jelentve.
Nem hiszem, hogy a tanulási miatt elvennék azt a kétszeri alkalmi utalványt. De kérdezd meg.
Ha a nagyobbik fiad bekerül az óvodába, mert az iskola előtt egy évet kell, akkor baj lehet a gyermekvédelmivel. Jobb, ha Te keresed fel őket, és tanácsot kérsz!
Ne keresd visszamenőleg az okokat, az nem visz előre. Mindegy, ki a hibás, az a dolgotok, hogy összetartsatok és okosan navigáljátok a családot. Igyekezz inkább a férjedet meggyógyíttatni, és ha van lehetőség, ha a kisebb fiad eléri az óvodás kort, oviba adni, mert akkor már az ellátásuk nagyrészt mag van oldva, és ha a gyermekvédelmi mellettetek áll, akkor ingyen kaphatnak ellátást. Te pedig dolgozhatsz.
A tanulási segítségről annyit, hogy az én környékemen is rakásra hirdetik a tanulási lehetőségeket, felnőttképzésben az érettségire. Valami lehetőség biztosan van Nálatok is. Tájékozódj! A Munkaügyibe lehet szépen telefonálni is, de el is lehet menni akkor is, ha csak tanácsot kérsz.
Az a kormány, amit a múltkor szidtál, lehetőséget biztosít a tanulásra, akár egész életében képezheti magát az ember. És végül is az a segély, amit kaptok, az is az államtól jön. Nincsen jogalapod arra, hogy bárkit is szidjál, szerintem.
Nem érted úgy látom!!!!!
Arról hogy nincs szakmája arról én nem tehetek!!!A férjemet amikor csesztetem miatta akkor azt mondja,hogy nem volt pénzük az anyjáéknak a további taníttatásukra...
A férjem szakma nélkül is MINDENT megcsinál,sőt jobban,mint jó pár olyan ember aki letette például a kőműves szakmát és mégis sík kuka hozzá!!Mert dolgozott az évek alatt szakmunkások mellett,és iskola nélkül is kitanulta mellettük az ő szakmájukat.Tudásilag kb 5 szakmát tud,csak nincs papírja róla...
Ha elmegy leteszi a munkaügyi által felajánlott x szakmát akkor ha elmegy dolgozni szakmunkás bért kap,így több pénzünk lesz(tudom akkor jobban élnénk,de....),és akkor elveszítenénk a Gyermekvédelmi-t!!!!!Így már érthető???
Én anno anyukámat azért vállaltam el,mert mégiscsak az anyám,és sajnáltam beadni szociális otthonba.
Ha újra kezdeném az életemet már nem maradnék otthon vele,hanem elmennék dolgozni inkább.
Meg nem csak az én saram a mostani szegénység szerintem!!!
Az anyósomék is hibásak voltak,hogy nem tanítatták ki a 2 gyereküket,és csak 8 osztályuk van a férjemnek is és a bátyjának is!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)