Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én már sok éve nem használom. Sok és drága olaj kell bele. És minden alkalomra új 2 liter.
A krumplit megspriccelem némi olajjal és tepsiben beteszem a sütőbe. Félidőben megforgatom.
A rántott dolgokat meg teflonos serpenyőben sütöm - ismét. Ha sok a sütnivaló akkor locsolok még bele egy kis olajat, de van úgy, hogy az egészet lecserélem menet közben, mégsem fogy több néhány decinél.
Az epeproblémáim miatt igyekeztem mindenből kicsalni a fölös zsiradékot. És bár már túl vagyok a sikeres műtéten, de kár lenne növelni a saját és a család fenekét! :)
Fent van a receptjeim között. [link]
28 cm átmérőjű pitesütő formába is jó ez a mennyiség. A tetejére szeletelt földimogyorót szórtam, nagyon finom lett.
Mármint 1968-nan?????????
Nem semmi!!!
Szerintem simán lehet babatalpad reggelre, csak elég sokat kell fizetni a pedikűrösnek!
(Bár én még nem próbáltam...)
Már a kókuszzsírról is kitalálták, hogy mégsem jó enni!
Egyszer próbáltam ki, vagy 10 éve, még mikor a fritőz volt divatban, de arról is gyorsan leszoktam.
Imádom a gyümölcsös pitéket!!!!
Megírnád a Te pitetésztád receptjét?
Visszatapsolták a tegnapi meggyes fordított sütimet!
Most még fel is turbóztam egy kicsit az újat:
A tetejére olyat csináltam, mint a fantáson van, de a pudingot a meggy levével főztem meg. Még nem szeleteltem fel, de kinyaltam a pudingos edényt: nagggyon finom! :)
Ebben teljesen igazad van.
A kókuszzsírt kipróbáltam, meg is kedveltem, mert semmi szaga nincs, és jobban szétfut a serpenyőben, mint más zsiradék. Ráadásul testápolónak is használható. Állítólag a hajra is jó, de ezt nem próbáltam ki.
Amióta kipróbáltam a kacsa- és libazsírt, azóta inkább ezekből sütök ki zsírt. Szokott itthon étolaj is lenni, de egy ideje nem tudok olcsóbbat venni, 350 fölötti áron meg nem veszem meg.
A kacsa- és libazsírt szagtalannak érzem, a múltkor kisütött kövér csirkefarhátról leszedett zsíros bőrből kisütött zsírnak van egy kis szaga, amikor felforrósodik. A sertészsírnak már erősebb a szaga, azt már nem szeretem. A fiamnak az étvágyát ie elvenné talán.
Ha őneki rántok ki húst, azt zsírban sütöm ki, vagy olajban, ha van itthon. De általában a sütőben sütöm a krumplit is, kevés zsírral megszórva. Tehát a saját rántott szeletemet is jóformán zsír nélkül sütöm, a hagyományosat már talán nem is enném meg. Zsiradékban sütött tésztákat sem készítek, tehát a sokféle fánk is elmarad. Nagy kivétel a krumplifánk, amit én is szeretek, de nagyon ritkán sütök azt is, utoljára pár éve.
Hasznos lenne egy teflonos serpenyő, de olyanra mindig sajnálom a pénzt. Egy különlegesen jó bevonatú (vagy zománcú) serpenyőt használok, Németországból hozta Anyu 68-ban. Ebben nem lehet teljesen szárazon sütni, de kevés zsiradékkal igen.
Nem tudom, nem értek ehhez a kókusz zsírhoz. Sosem vettem, szerintem nem is fogok.
Tőlem az olyan idegen. Azt mondják egészséges...nem tudom. Az olajra is azt mondták egy időben. Aztán azt mondták, hogy nem egészséges.
Olajat nem használok.
A házi sütésű disznózsír az amit használok, ebben sütöm a krumplit, a húst, és még a mai sütibe is azt tettem.
Ebben tuti nincs semmi kémiai eljárás, préselés,ilyen-olyan ipari hókuszpók.
Szalonna kimelegítve, kisütve,-- egyszerű, természetes.
Mert a margarinnak úgy a 30%-a víz.
Annál elvileg még a vaj is jobb.
A kókusz-zsír még az, ami szintén nagyon jó, de szerintem az is számít hogy hány fokon dermed az adott zsiradék. És akkor a kókusz-zsír kiesik, mert az már 20 fok körül olajjá olvadozik, és megintcsak nem tartja össze a tésztát.
Az állati zsírok szobahőmérsékleten azért még nem folynak.
Azt elhiszem! A zsírral készült tészták sokkal omlósabbak, mint a margarinosak.
Délután szilvalekváros papucsot fogok sütni, a tésztáját már össszegyúrtam. Csak margarint ír hozzá a receptem, de megfeleztem, a másik fele helyett zsírt tettem bele.
Már gyúráskor éreztem a különbséget!
Tegnap lecsaltam rántotthús combjából néhány szeletet és a kuktában megpároltam, jó fokhagymásan. Ebédkor egy serpenyőbe teszem, felmelegítem és néhány felvert tojást keverek hozzá, akár egy rántottát. Csak addig szabad melegíteni ,kavargatva, amíg nem lesz túl kemény. Nem szabad, hogy szétváljon a szafttól a tojás.
Nem tudom hogy hangzik, de anyósom receptje volt és finom! Krumplival, rizzsel, kovászos uborkával isteni! :)
Őszintén szólva,én fiús tipus vagyok - a kisfiam szerint. Imádom a pici babákat megdajkálni pár percig, de igazán akkor tudok mit kezdeni velük, ha már nyiladpzik az értelmük. Szóval olyan másfél éves kortól.
Tehát én - bár sütök is - de inkább tanító, programot szervező nagyi vagyok.
Igaz is:
Tegnap sütöttem fordított meggyes sütit, bögrés, joghurtos tésztából, aminek a harmadát megkakaóztam és foltosan öntöttem a világos massza közé. Nem szép kifejezés, de szó szerint "kétpofára" ették! :)
Őt még csak szretgetni lehet, de a tavaszi,
évfordulós Wellness hétvégénkre már szeretném magammal vinni:) Feltéve, ha akkor már -étkezés tekintetében - tudja nélkülözni három napra anyát.
Én is vettem és főztem tegnap céklát. Ma továbbcsinálom majd.
Ötlet:
A főtt céklát felszeletelem és összekeverem szeletelt almával. Krémfehér (feta) sajtot összeturmixolok (görög) joghurttal és ráöntöm. Nagyon finom!!! Lehet továbbfejleszteni sonka vagy párizsi csíkokkal, sajtkockákkal stb. és akkor finom vacsora.
A görög joghurtnak nem csak az állaga, de az íze is más, finomabb vele, de azért simából is működik!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)