Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Egészségetekre!
Puszi! :)
Ma retro melegszendvics lesz a vacsora, ez még gyermekkoromból való recept:
Pick párizsit nagy lyukú reszelőn lereszelem, egy kis tejföl, majonéz, mustár, bors hozzáadásával sűrű, kenhető masszát készítek.
Só nem kell bele.
Hosszában félbevágott hosszú kiflire (hot-dog kifli) kenem, sajtot teszek rá, és irány a sütő.
Egy pohár citromos teával hmmm nagggyon finom.
Szegény párizsit nem szeretem egyébként, de így jöhet!:)
...no meg szépen ki is mondod!?!?! Sőt leírod!
Szépen programozod a negatívat!
Attól, hogy kicsit lassabban megy le, még azért megy! Ej-ej! :D
Vettem egy kiló gyönyörű, apró gombát!
Holnap fogom kitalálni, hogy mi legyen belőle.
Egy részét, lehet, megsütöm egyben, kacszsíron (só, bors, petrezselyem) és tojást ütök rá.
A másik része talán paprikásként éled újjá....
:)))
Kitartás! Már csak 8 kiló! vagy csak négy??? :)))
A gyerekek szeretik a mindenféle szószos tésztákat!!!
És, hogy mi van a szószban, azt csak az Isten tudja... Pl. tele lehet rakni mindenféle zöldséggel!!!!!! Némi sajt a tetejére és már eszik is jó kedvvel!!! :)))
Nem, van egy elektromos, tálcás grillünk. Olyan, mintha faszén felett, rácson csinálnám, csak a fűtőszál melegít.
Illetve majdnem olyan, mert a füstös illat persze elmarad, viszont nem kell hamuzni, rácsot sikálni, mert a szerkezet minden mosogatni való része belefér a mosogatógépbe...
Azért nyáron én is parázs felett sütöm!!!
Valamit-valamiért! :)
"Régen a "igazi" tyúkból megfőzték a húslevest, és második fogásnak az a tyúk volt lesütve, hagymás /piros/krumplival. Ó, az csoda volt!:)))"
Nálunk, egyszerűsített változatban, a főtt hús mellé valamilyen gyümölcsszósz volt és főtt krumpli! :))
túrós-vaníliapudingos kiflifelfújt:
10 kifli, kb. 1 liter tej, 2 tojás, cukor, túró, főzés nélkül készíthető vaníliapuding és a pudinghoz való tej.
Egy közepes tepsi ( kb. 40X28 cm.)lesz belőle, 8 nagyobb kockányi.
Az egész tojást habosra keverem cukorral és felöntöm a tejjel. Mehet bele rögtön a túró is.
A tepsit kivajazom-zsemlemorzsázom és mehet bele egy réteg felkarikázott kifli.
A túrós tej felét kiöntöm egy másik edénybe és a maradékkal, meg a benne leülepedett túróval megöntözöm a kiflit. Erre kanalazom a megadott tejmennyiség fél-kétharmadával elkészített pudingot. Végül még egy kifliréteg következik és a maradék tojásos-cukros tej. Tenyérrel megnyomkodom, hogy mindenütt átjárja a folyadék. Ha kevésnek ítélem, még egy kis víz is kerül bele. Jó szottyosnak kell lennie!!!
A tetejére zsemlemorzsát szórok és irány a sütő.
Mivel a tej a hűtőből jön ki, ezért hideg a tepsi tartalma!!! Ezért 160 fokon 40-45 percig sütöm.
Finom hidegen, melegen, aznap, másnap, de talán halvány-langyosan a legjobb. Ebből tényleg hatalmas mennyiség lesz! 4 embernek kétszeri nem kis adag!!!
Lehet bele tenni vaníliát, citrom vagy narancshéjat, mazsolát vagy aszalt meggyet.... ötlet szerint! :)
Jelenleg csak kettőre, nemrég váltam, de nem változtattam sokat az új helyzetben sem:
- a kicsi kap köretet, én nem
- nem használok fehér lisztet (nem is volt a lakásban, csak a vendégeskedésekre vettem nemrég)
- cukrot a kicsi kap, nekem édesítő bogyóim vannak, meg sztívia, de az nagyon nem fogy - nem szeretem az ízét
- a kicsinek fehér kenyeret veszek, nekem jelenleg graham van, de csak reggel eszek kenyeret
- sok-sok zöldség és a kicsinek gyümölcs (én nem szeretem a gyümölcsöket)
Igen, ezt a kajaügyet nagyon ügyesen megoldotta a kislányod!
Lehet csodálkoztál, hogy miért tettem fel ilyen kérdést, hiszen én is szültem anno, és miért nem tudom a szoptatás alatti táplálkozást.
Koraszülés volt, és szerencsétlen módon nem jött össze az anyatejes táplálás, egyáltalán nem.:(
De majd megtanulom, mire nekem is lesz unokám.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)