Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Tehát a tejes lötyit nem forralod fel! A margarin szépen felolvad vízfürdő fölött. A többihez elég, ha a tejet picit meglangyosítod, lezárod alatta, és úgy vered el benne a tojásokat.
Én szoktam úgy is, hogy a margarint kis darabkákban rakom a langyosodó tejbe, de amikor a tej már komolyabban kezdene melegedni, már leveszem, bele a tojások, villával elverem benne, és olvadt ami olvadt, öntöm a szárazakra, a margarin a sütőben úgyis eloszlik majd.
Nem értem a dolgot. Ha a tepsibe szórt száraz cuccot meglocsolod a tejes lötyivel, hogyan képes csomósodni a liszt?
Hozom az én receptemet:
Agglegény túrós
10 dkg Rama egy részével kikenjük a tepsit.
25 dkg réteslisztet összekeverünk 20 dkg kristálycukorral és 1/2 sütőporral. A felét a tepsibe szórjuk, így ahogy van, por alakban.
50 dkg túrót rámorzsolunk, majd a maradék lisztes cukrot rászórjuk.
3 tojást, 4 dl tejet, 1 cs.vaníliás cukrot, és mazsolát (ízlés szerinti mennyiségben) összekeverünk, és a 10 dekából, a kikenés után megmaradt margarint is felolvasztva, belekeverjük. Ráöntjük az eddigi tésztára.
175 fokon 35 percig, majd ugyanezen a hőfokon légkeveréssel még 15 percig sütjük. (Én nem feleztem a sütőport, az egészet beleöntöttem. Olyan, mintha homokoznál, de nagyon finom!!! És szigorúan kihűlés után szabad csak felvágni, különben szétmorzsálódik.)
En is jobban szeretem a nyomtatott format, viszont ha a kicsim alszik nem kapcsolhatom fel a villanyt, igy kenyszermegoldas. De fejlodo tipus vagyok, mert mar telefonrol is eleg gyorsan potyogok, kezdetben idegesitett a tizujjas vakiras utan az egyujjas idohuzas. Egyetlen ami zavar, hogy ha ekezeteket hasznalok krixkrax lesz az iromanyom.
Persze, ha ugy erzed, hogy nincs szulseged ra, akkor nem kell. Ja, angolul is ezen tanulok, mert a gepemen nincs mikrofon, ezen meg van.
Írtam is, hogy generációs kérdés. Én már nem járok munkába. És nem akarok semmit megosztani, pláne azonnal nem. Neked persze egészen más!
Keveset szaladgálok, és nekem még az íróasztal a szellemi munka helye. Hogy ne mondjam, szentélye.. :D
Ha ágyban olvasnék, ott a polc az ágyam mellett. Ez szó szerint "fülem mellett a kispolcon" dolog, itt vannak az éppen érdekesebb könyvek. Ilyenkor alvás előtt már fáradt is lenne a szemem a kis képernyőhöz. A papíron levő betűk kevésbé "koptatják a szemem".
A reggeli bekapcsolást követően a gép nincs kikapcsolva, azon tanulok is, dolgozom is. És reggel még nem tudom előre, melyik lesz aznap a domináns.
Azt hiszem, ha esetleg eljutok majd odáig, hogy mégis kell nekem okostelefon, akkor észre fogom venni. (Ha nem veszem észre, akkor pedig amiatt is kár belém.)
Sertés, a keresztcsont melletti hús.Hentes mondta.. Tenyérnyi darabok. Ki sem klopfoltam.
Nagyon omlós, finom. Férjuramnak jobban ízlik mint a tarja, pedig az (volt eddig) a kedvence.
En is azt hittem, hogy nem kell nekem, aztan megis lett, s pont a net miatt, rola osztom meg a szamitogeppel is a netet, mert kiderult, hogy igy mennyivel konnyebb az elet, pl. most nem neteznek, mert maceras bekapcsolni a gepet, keznel van, ha nem tudok aludni es olvasnek.
A munkam soran is hasznalom, egyreszt a jegyzetem rajta van, masreszt barmilyen kephez, terkephez, kisfilmhez pillanatok alatt hozzaferek.... Sot ha olyan a feladat, hogy szukseguk van a tanuloknak netre, csak osztom meg es maris boldogulnak.
Az átlag hétköznapokban nem fotózok, mert nem járok csak boltokba. Van egy kis fotógépem, azt magammal szoktam vinni,ha olyan helyre készülök. Nekem idegen, hogy a fiatalok egyre-másra fotóznak, nincs igazi kép-értéke az ilyesminek. Nem fontos, miképpen mosolyog itt és 500 méterrel odább. Én már csak ilyen maradi vagyok. Nincs autóm sem, és nem teszek meg nagyobb távolságokat tennék meg napközben.
Azt hiszem, erősen életkortól függ, és nem a kezelése miatt, hanem mert számomra nincs motiváció, hogy megtanuljam. Az értékrendem régi és jól bevált. Én leveleket megválaszolni is itthon szeretek, mert utána tudok nézni a dolgoknak, ha kell, és annak megfelelően tudok válaszolni is. Igazából főzni is tudok anélkül, hogy a mobilról nézném a receptet főzés közben. :D Azaz elvileg meglennék a vezetékes telefonnal, de van, hogy az utcán érnek utol, hogy van egy munka, és ha én nem vállalom, akkor másnak kell adniuk. (Sürgős fordításnál ez a szokás,azonnali reakciót várnak a fordítóirodák. Ha egyiket nem érik el pár percen belül, hívják a következőt, mert nincs idő.)
:D
Itthonról dolgozom. A butatelefon is azért kell, hogy az ügyfél bármikor elérhessen.
Múltkor jött egy közvéleménykutatás, hogy mire használom a telefonomat? És vagy 12 féle válaszlehetőség.
És volt egy "Egyéb, éspedig: " opció is. oda írtam be, hogy telefonálásra, mert ez nem volt az opciók között!
Amire én használom, az tényleg csak a telefonálás és SMS. :D Nem kell GPS, mert gyalog járok és ha eltévedek, legfeljebb visszafordulok... :D
Ne idegesíts már! :D Énrám is rámsózott egy okost a húgom, hogy majd megszokom.
A fiam örült neki.
Szerintem nem feltétlenül akarok ahhoz hozzászokni, hogy nemhogy félálomban nem tudom felvenni, de ébren sem; hogy nem akarok a buszt várva netezni, mert azzal ráérek hazáig; nem akarom nyilvánosságra hozni, hol mindenhol tudok vigyorogni... és még sok más, de hadd döntsem el én!
Van ötletem a hét végére:
Gulyásleves + nudli vagy szilvásgombóc,
sültcsirke + kelkáposztás rizs + cékla
Vegyél okos telefont?????
Ilyenkor a nagymamák szokták megörökölni az unoka megunt, már kicsit kevésbé menő készülékét - ami a nagyinak persze még mindég túl bonyolult!!! :)))
Finom!
Úgy készül, mint bármelyik zöldséges rizs, csak pl. borsó helyett összevágott kelkáposzta kerül bele.
Az energiatakarékos 6 éves hűtőnek már le kellene olvadnia magától....
Szomorú!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)