Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szegény anyum ugrott palacsintát sütni unokájának karácsonykor :)
Nálunk egyszer karácsony első napján, 25-én kértek - rajtaütésszerűen - tejfölös-kapros tökfőzeléket!!! (Úgy, hogy előtte napokon keresztül előre dolgoztam a teljes karácsonyi menün "túlórában" :-))
Megeskettem mindkettőt, hogy soha sehol nem fogják kikotyogni, hogy nálunk tökfőzelék volt a karácsonyi ebéd. Naná, hogy jókat röhögtek rajtunk... :-)
Biztos, hogy finom volt - vasárnap ide vagy oda :-)
Lényeg, hogy jólesett! Egészségetekre!
Bizony, jó ha tudjuk a különféle elnevezéseket :-)
Annak idején (még újonc voltam) apósom hozott haza disznótoros kóstolót a testvérétől. Nagyon lelkesen szólt, hogy "aranycsillagom, ezt tedd be a renglibe, majd jövünk a mamával". Betettem a kóstolót a hideg spejzba (az aznapi kaja már megvolt :-))). Még azt a csalódást, mikor szegénykéim megjöttek...
Ha azt mondta volna, hogy süssem meg a hurkát-kolbászt mire ők hazaérnek, akkor tudom, hogy nem hidegre kell tenni... :-)))
Az én mamám remben sütött.:)
köszönöm!:) Világ életemben olyan helyeken laktam, ahol volt piac. Nagyobb városokban több is. Iskolás koromban pedig a piac mellett volt a suli. Minden reggel oda mentem be a reggeli gyümölcsömért. A mai napig nagyon szeretem a zöldségpiacot és a bolhapiacot is. Már a gyerekeimet is megfertőztem, imádnak piacra járni.:))
Haha, nálunk harmadik variáció, nagymama redlinek hívta.
Ha mar a tuzhelyet megnezeted, amig ott van az ember, nezesd mar meg a sparheltot meg a lernit is... (feletek is hivtak ugy??? )
:DDD
hogyne vennénk,salátába lesz.
Képzeljétek nemrég vettem ilyen levegő mérő készüléket (co mérőt)és délelőtt miután bekapcsoltam a gáz sütőt úgy elkezdett sípolni és 124 értéket irt ki. máskor olyan 30-40 között szokott lenni. Hát úgy megijedtem fájt is a fejünk azurammal de az idő változásra fogtuk. Gyorsan kinyotottam mindent és a készüléket is kivittem az udvarra, h el hallgasson.Most már tényleg meg kel nézetnek a tűzhelyet. Milyen jó, h vettem ezt a herkentyűt.
ősszel szoktam venni olyan zöldeket ami a vége a kertbe nem olyan szépek de nagyon finom csalamádé lesz belőlük..:)
Már többször dicsérgettem magamban a vásárlási szokásaidat,meg azt hiszem,hangot is adtam neki,és elhatároztam,ha olyan helyre fogok költözni,hogy piac lesz a közelemben,akkor le is fogom utánozni.Azt még nem tudom,hogy leszek-e olyan ügyes,mint Te,de már sokat tanultam itt a fórumon.
Piacon kifejezetten szeretem a nem szabvány termékeket, mert olcsóbbak, viszont az ízük változatlan. Nekem mindegy, hogy görbe az uborka, úgyis felvágom!:))
Az egyik termelőtől télen én hordtam el olcsón a cseppet sem szabvány petrezselyemgyökereit, mert senki más nem vette meg. Némelyik majdnem kilós volt, és tömzsi, de belül tökéletes:))
Vasárnaphoz nem illő ebéd volt ma nálunk,mert tökfőzeléket főztem,amihez a férjem pörköltöt készített kacsazúzából.Mindketten nagyon szeretjük,és illik,nem illik,de ez most nekünk elég volt.
Egy másik műsorban láttam,amikor vásárlókat kérdeztek arról,hogy kevesebb pénzért vennének-e ferde,görbe paprikákat,uborkákat,és mindenki pozitív választ adott.Arra gondoltam,hogy a saját kertünkből is felhasználjuk az ilyen növényeket,mert nincs annak semmi baja,csak lehet,hogy olyan sok termett,hogy elnyomták egymást.
Én még csak fokhagymásat ettem,de nagyon ízlett.
Biztos,hogy nem citromos volt,hanem kakaós,mert a gyerekeim nagy sajnálatomra nem szerették a citromos süteményeket.
Nemcsak a mandarin, minden egyik napról a másikra.Utána sajnálhatjuk hogy nem vettünk tegnap többet.
Mert te is abból indulsz ki hogy senki nem akar nyerészkedni rajta.Pedig rájöttünk már hogy nem ilyen a mai világ.
Gyerekkoromban még csak karácsonykor lehetett venni banánt, vagy narancsot, de mégis mindig volt gyümölcs. Az alma a kamrában kitartott tavaszig, nagyon sokáig volt körte is, meg felfűzve szőlő, ami tavaszra már egészen mazsolaszerű lett, nagyon szerettük.
Így van, mindenki tudja, mennyit ér az áruja. Ezért kérdezem meg, hogy annyiért odaadja-e, amennyit szerintem ér. Ha odaadja, akkor szerinte is ennyit ért abban a pillanatban. Ha valaki ennél többet adott érte, mert nem kérdezett, akkor az az eladó szerencséje...:))
Az jó, ha egy ilyen nagy gyökeret kiszednek, annyival nagyobb lehet a veteményes.
mondhatom az anyámnak,régen te sem ettél télen gyümölcsöt,de mindig azt enné.lehet,hogy holnap körülnézek a mélyhűtőben.na volt itt az ember.amilyen rendes volt kiszedett egy nagy tönköt,ami a földben volt már 20 éve.
gondolhatod.a mandarin ára egyik nap 100 forinttal,másik nap 50-nel megy följebb.
valahogy szégyenletesnek tartom.mindenki tudja mennyit ér az áruja.nem vagyok én piaci kofa,hogy alkudozzam.
Itthon sem dobjuk ki a kicsi,meg száraz hibás gyümölcsöket,meg egyebeket amiket megtermelünk.
Ne keseredj el, én sem tudok alkudni.Egyszerűen nincs érzékem hozzá.
A volt férjem igazi alkusz, semmit nem vesz meg árcsökkentés nélkül. Sajnos én nem ilyen vagyok. :(
További ajánlott fórumok: