Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


84247. smudlaagi54 (válaszként erre: 84246. - Forrest2010)
2017. okt. 6. 09:36
Én nemrég birsalma lekvárt főztem.Mivel nekünk nincs,nem szoktam csinálni,de most kaptam vagy 3-4 kg-ot.Nem akartam sajtot csinálni belőle,de megnéztem mennyi cukrot szoktak adni 1 kg gyümölcshöz.Na ott dobtam egy hátast 40-60 dkg volt írva.Nos én az egészhez adtam kb 40-50 dkg-ot és bőven elég volt hozzá.
84246. forrest2010 (válaszként erre: 84244. - Smudlaagi54)
2017. okt. 6. 08:17
Ági ! nem dobunk ki semmit :) / a kis kannibál : most a nagymama következik :( / én a fagyosba gyűjtögetek mindenféle biszbasz és aztán eccercsak nekiállok és lesz belőle fíííínom vegyes gyümölcslekvár / nekem a boltival az a bajom , h túl sok benne a cukor ! / nálunk sok lekvár fogyott mindig , de a mostani lekvárok valahogy nagyon nincsenek egyensúlyba az árukkal , van benne 10 % gyümölcs !!!! az enyémbe + 80-90 % !!!
84245. forrest2010 (válaszként erre: 84235. - Dodi44)
2017. okt. 6. 08:13
...és járt utat járatlanért el ne hagyj ! :(
84244. smudlaagi54 (válaszként erre: 84239. - Forrest2010)
2017. okt. 6. 08:13

Üvegben is volt hasonló,az vegyes gyümölcsíz néven futott,az is elég kemény volt.Én szoktam egyébként vegyes gyümölcslekvárt csinálni,alma,szilva,körte,

meg mindenből ami van.Főleg a hulott gyümölcsből,

nehogy már ki keljen dobni.Az idén nagyon kevés gyümölcsünk lett,ráadásul egy csomó fa ki is fagyott.

84243. forrest2010 (válaszként erre: 84233. - Dodi44)
2017. okt. 6. 08:11
:D Dodi ! ott a kis katonák kukackából vannak :) mert azok aztán nem igazán menekültek meg :)
84242. forrest2010 (válaszként erre: 84231. - Dodi44)
2017. okt. 6. 08:09
jó sűrűre is volt az főzve és tényleg mindenféle gyümölcs volt benne aztán száradt , mint a sajt :)))
84241. forrest2010 (válaszként erre: 84230. - Guruljka)
2017. okt. 6. 08:07
a vegyes gyümölcsízbe mindenféle gyümölcs benne van , ami csak fellehető :) még birsalma is :)
84240. smudlaagi54 (válaszként erre: 84229. - Százas Evelin)
2017. okt. 6. 08:05
A kettő egészen más!A "Hitler szalonna" az vegyes gyümölcsből készült,a birsalma sajt csak birsalmából.
84239. forrest2010 (válaszként erre: 84218. - Dodi44)
2017. okt. 6. 08:03

:D nagyon jól emlékszel :) meg se érdemli az a..... ezt ! én + direkt szerettem azt a fajta vegyes gyümölcsízt :) Anyum pékségbe dolgozott hajdanán :) / mint később én is :) / és a férje csinált nekem gyerekkoromba olyan bababútort , ami ennek a ládának a fájából készült :)

később , mikor a fiam a kereskedelemben kezdett dolgozni , vett nekem néhányszor ilyet buktához :)

84238. mmacus (válaszként erre: 84232. - Guruljka)
2017. okt. 6. 08:02
A szívem szakad meg a sok gyönyörű almáért, ami senki sem szed le. Munkába menet-jövet minden nap útba esik egy hatalmas almáskert. Valamikor állami gazdaság volt, most ki tudja? Egy sor golden, egy sor jonatán, amíg a szem ellát. Rengeteg gyümölcs a fákon! Évek óta nem szedik le, amikor lepotyog, nagy faládába szedve elviszik, gondolom ipari célra.
84237. forrest2010 (válaszként erre: 84212. - Dodi44)
2017. okt. 6. 07:56
nálunk utólag készült a pince , mert egyébként rettenetesen magas volt itt mindig a talajvíz , de nincsen lebetonozva az alja / szigetelve + pláne nincs :) / gondoltam lesz 1 jó kis földes pincénk :) időnként jó is , de amikor nagyon sok eső esett , v hó és olvadásnál is elöntött minket v a szomszédba csőrepedés volt és nálunk folyt össze az összes víz , na akkor futás felhozni a cuccot a pincéből , direkt erre vettem a műanyag rekeszeket , h akkor percek alatt menthessük , ami menthető de akkor + a kazánházba nem lehet megmoccanni se :( érdekes , h néhány szomszéd drénezett és azóta elkerül ? minket a túl magas vízszint / volt h 3-4 lépcsőig víz alatt volt , strandolhattunk volna a pincébe , ha nem féltünk volna , h lefagy a tökünk a hideg vízbe :)))))))))))) / egyik másik szomszédnak azóta kiszáradt a kútja :( kár , h itt nálunk nem lehet 1 klassz vermet csinálni , itt még a hegyoldalba is állt a pincékbe a víz , és mivel nálunk nem homokos , hanem jócskán agyagos a talaj hát marad a hűtő + a fagyasztó , végülis fejlődik a világ :)))
84236. forrest2010 (válaszként erre: 84235. - Dodi44)
2017. okt. 6. 07:42
valamikor..... nekem a kölykök ahogy főztem a / leforrázott bőrétől megfosztott / barackot szedegettem le a fincsi levét , kiporcióztam nekik / nehommá valamelyiknek 1 korttyal is több jusson :) / és nem kellett sokáig főzni , h szép világos maradjon és főleg darabos :) néhány szem magot benne hagytam :) valahol olvastam , h az is kell bele :)))))) / h minek ? azt már elfelejtettem :) de naggggyon fincsi volt :)
84235. Dodi44
2017. okt. 6. 00:42

Meg hozzafuzom az idei mellefogasomat, a megdaralt barackot a kifozesere, masok eros javaslatara hallgatva egy "Slow cooker"-be, egy lassan fozo nagy cserep edenyebe toltottem, es azt 16H-ra allitva letakarva a cserep fedojevel foztem.

Nem lett jo mert a leve nem tudott elparologni, es hig maradt!

Jo pap is holtaig tanul!

-hat meg a magamfajta egyszeru halando...

84234. Dodi44 (válaszként erre: 84232. - Guruljka)
2017. okt. 6. 00:36

Sargabarackbol szoktam lekvart csinalni.

Annak ismerem es gyakorlom a folyamatat...

Meg egy uvegben sem romlott meg a keszitvenyem, pedig semmifele tartositot nem hasznalok.

Eddig meg sikerrel... :DDD

84233. Dodi44 (válaszként erre: 84232. - Guruljka)
2017. okt. 6. 00:32

"Miért, szerinted miből készül a lekvár?"


Mi sem egyszerubb ennel!

Hat olyan varbol, amelybe nem kell katona!!!


:DDD

84232. Guruljka
2017. okt. 5. 23:49

Miért, szerinted miből készül a lekvár?


A "valami enzim" pedig simán a pektin, az alma hulladékából nyerik, mert az a legolcsóbb.


Sajnos az átvételi rendszer hibái miatt a sok gondoskodással megtermelt gyönyörű gyümölcs is léként végezheti, mert ha csak pár napon át nem veszik át a termelőtől, máris romlásnak indul. Saját szememmel láttam a konzervgyári léüzem előtt olyan szépséges őszibarackot, egyforma hatalmas, édes szépségeket, hogy nem felejtem el azóta sem. Az épebbjéből néhány szinte az életemet mentette meg egy nehéz éjszakai műszakban.

84231. Dodi44
2017. okt. 5. 23:25
Azt hallottam, hogy annak idejen a "gyumolcsizt azokbol a visszamaradt gyumolcsok keverekebol keszitettek amik az exportra nem vettek at, mert akiisebb meretuek voltak, es alitolag, abban mindenfele volt a kimagozott cseresznye-magy-alma-korte, es meg masok is voltak, valami enzimmel megkezelve, es azt keverve kaptak azt a dogoz alaku valamit. De nem voltam ott, csak hallomasbol gondolom, mert hihetonek hangzik...
84230. Guruljka (válaszként erre: 84229. - Százas Evelin)
2017. okt. 5. 23:21

Nem, a kettő teljesen más. A "Gyümölcsíz" sötét piros volt, az aránylag drága birsalma nem szerepelt benne.


A birsalmasajt meg tud szikkadni, de soha olyan nem lesz, mint a gyümölcsíz. :D Nem is szokás akkora méretben készíteni.

84229. Százas Evelin (válaszként erre: 84218. - Dodi44)
2017. okt. 5. 23:18
Van olyan még most is. Birsalmasajt álnéven. :-)
84228. Guruljka (válaszként erre: 84226. - Guruljka)
2017. okt. 5. 20:49

Fel sem merült, hogy a zöld gumót használjam, idegen lett volna a keltől.


Arról nem is szólva, hogy látni láttam már képen... :D De nem tudnék csak úgy simán venni, ha ki akarnám próbálni.

Édeskömény magot viszont sikerült szereznem a múltkor.

84227. Anyagi (válaszként erre: 84225. - Guruljka)
2017. okt. 5. 20:39
Az azonos hatóanyag ellenére vannak felépítési különbségek a gyógyszerekben...
84226. Guruljka (válaszként erre: 84223. - Anyagi)
2017. okt. 5. 20:36
Most használtam először, ehhez illően pici mennyiséget. Nem a zöldet, hanem a porított magot.
84225. Guruljka (válaszként erre: 84221. - Anyagi)
2017. okt. 5. 20:36

Azt én is hallottam, hogy nehéz beállítani, de ez nem az azonos hatóanyag problémája.


Én saját tapasztalatomból egy bizonyos fajta "keringésjavítót" irtanék ki, és kis túlzással azt az orvost is, aki felírja.

84224. Anyagi
2017. okt. 5. 20:35
Mindenkinek szép álmokat!!!!
84223. Anyagi (válaszként erre: 84219. - Guruljka)
2017. okt. 5. 20:34

Értem.

De az édekömény sem kicsit ánizsos...

84222. Anyagi (válaszként erre: 84218. - Dodi44)
2017. okt. 5. 20:33
Igen, így hívták! És isteni finom volt!!!!
84221. Anyagi (válaszként erre: 84215. - Guruljka)
2017. okt. 5. 20:32

Őszintén szólva nekem most elsősorban a vérnyomáscsökkentők jutottak eszembe.


Sokaktól hallottam, hogy nehezen találtak rá az igazira, mert voltak nemvárt mellékhatások...

84220. Guruljka (válaszként erre: 84216. - Dodi44)
2017. okt. 5. 20:32
Zsírpapír néha még kapható.
84219. Guruljka (válaszként erre: 84217. - Anyagi)
2017. okt. 5. 20:31

Nem volt, mert nem sokat tettem bele. De nem az a vad kömény aromája lett, azt a fiam nem szereti.

(Egyébként is régi már az az ánizs, illata már nincs is szinte, meg kellett kóstolnom, mi van az övegbe4n, utána hamar pótoltam a felirat hiányát...)

84218. Dodi44
2017. okt. 5. 20:29

Emlekszetek meg a 20X20 centisnyi fa ladakba, zsirpapirral korulvett "gyumolcsIz" nevu kemeny voroses gyumolcs suritvenyre, olyan volt mint egy kemeny kocsonya fele valami, amibol kessel vagtak ugy keresztbe, amilyen szeleset kertel!

Ha jol emlekeszem azt meg Hitler szalonnanak is hivtak! (?)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook