Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Üvegben is volt hasonló,az vegyes gyümölcsíz néven futott,az is elég kemény volt.Én szoktam egyébként vegyes gyümölcslekvárt csinálni,alma,szilva,körte,
meg mindenből ami van.Főleg a hulott gyümölcsből,
nehogy már ki keljen dobni.Az idén nagyon kevés gyümölcsünk lett,ráadásul egy csomó fa ki is fagyott.
:D nagyon jól emlékszel :) meg se érdemli az a..... ezt ! én + direkt szerettem azt a fajta vegyes gyümölcsízt :) Anyum pékségbe dolgozott hajdanán :) / mint később én is :) / és a férje csinált nekem gyerekkoromba olyan bababútort , ami ennek a ládának a fájából készült :)
később , mikor a fiam a kereskedelemben kezdett dolgozni , vett nekem néhányszor ilyet buktához :)
Meg hozzafuzom az idei mellefogasomat, a megdaralt barackot a kifozesere, masok eros javaslatara hallgatva egy "Slow cooker"-be, egy lassan fozo nagy cserep edenyebe toltottem, es azt 16H-ra allitva letakarva a cserep fedojevel foztem.
Nem lett jo mert a leve nem tudott elparologni, es hig maradt!
Jo pap is holtaig tanul!
-hat meg a magamfajta egyszeru halando...
Sargabarackbol szoktam lekvart csinalni.
Annak ismerem es gyakorlom a folyamatat...
Meg egy uvegben sem romlott meg a keszitvenyem, pedig semmifele tartositot nem hasznalok.
Eddig meg sikerrel... :DDD
"Miért, szerinted miből készül a lekvár?"
Mi sem egyszerubb ennel!
Hat olyan varbol, amelybe nem kell katona!!!
:DDD
Miért, szerinted miből készül a lekvár?
A "valami enzim" pedig simán a pektin, az alma hulladékából nyerik, mert az a legolcsóbb.
Sajnos az átvételi rendszer hibái miatt a sok gondoskodással megtermelt gyönyörű gyümölcs is léként végezheti, mert ha csak pár napon át nem veszik át a termelőtől, máris romlásnak indul. Saját szememmel láttam a konzervgyári léüzem előtt olyan szépséges őszibarackot, egyforma hatalmas, édes szépségeket, hogy nem felejtem el azóta sem. Az épebbjéből néhány szinte az életemet mentette meg egy nehéz éjszakai műszakban.
Nem, a kettő teljesen más. A "Gyümölcsíz" sötét piros volt, az aránylag drága birsalma nem szerepelt benne.
A birsalmasajt meg tud szikkadni, de soha olyan nem lesz, mint a gyümölcsíz. :D Nem is szokás akkora méretben készíteni.
Fel sem merült, hogy a zöld gumót használjam, idegen lett volna a keltől.
Arról nem is szólva, hogy látni láttam már képen... :D De nem tudnék csak úgy simán venni, ha ki akarnám próbálni.
Édeskömény magot viszont sikerült szereznem a múltkor.
Azt én is hallottam, hogy nehéz beállítani, de ez nem az azonos hatóanyag problémája.
Én saját tapasztalatomból egy bizonyos fajta "keringésjavítót" irtanék ki, és kis túlzással azt az orvost is, aki felírja.
Értem.
De az édekömény sem kicsit ánizsos...
Őszintén szólva nekem most elsősorban a vérnyomáscsökkentők jutottak eszembe.
Sokaktól hallottam, hogy nehezen találtak rá az igazira, mert voltak nemvárt mellékhatások...
Nem volt, mert nem sokat tettem bele. De nem az a vad kömény aromája lett, azt a fiam nem szereti.
(Egyébként is régi már az az ánizs, illata már nincs is szinte, meg kellett kóstolnom, mi van az övegbe4n, utána hamar pótoltam a felirat hiányát...)
Emlekszetek meg a 20X20 centisnyi fa ladakba, zsirpapirral korulvett "gyumolcsIz" nevu kemeny voroses gyumolcs suritvenyre, olyan volt mint egy kemeny kocsonya fele valami, amibol kessel vagtak ugy keresztbe, amilyen szeleset kertel!
Ha jol emlekeszem azt meg Hitler szalonnanak is hivtak! (?)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)