Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nekem is mindig van itthon panírozott tőkehalfilé. (a lidl-ben veszem, szép nagy szeletek, finom!)
A fagyasztott halfiléből kiábrándultam, hiába vettem drágábbat -hátha jobb- az is csak olyan volt, mire kiengedett, mint egy kifacsart mosogatószivacs.
Afrikai harcsafilét szoktam még venni, frisset, nem fagyasztottat. Az finom.
Nem mernék teát főzni a ginkgo-ból, mert nem tudni, mennyi a hatóanyag benne.
A szelén többek között a cukorbetegségre is jó.
Csak azon lehet segíteni, aki maga is akarja.
Ha nem csinál semmit, nem változik semmi, ja de! Rosszabb lesz! :(
Tyűha! Nálam egy kis tubus mustár se fogy el el egy év alatt. :D
Ketchup nulla. Azt nem esszük.
Pontosan, de lehet, épp a fagyasztva panírozás miatt formatartó. Kimarad a teljes felolvasztás a panírozás előtt.
Ha csak tehetem, veszek, mert nagyon szeretem a halat, és már a fiam is kezdi megkedvelni.
Nem olcsó, de a múltkor is kétszerre elég volt kettőnknek egy csomag. Ha nekem kellene kiengedni, netán szeletelni, panírozni, lehet, benne lenne ugyanennyi pénzbe.
Ez a halrudacska.
Tőkehalfilét vettem, de az is formázott.
Hááát ki tudja...
Nem ereszt vizet, nem lesz feleakkora, már ez is jó.
Mi szeretjük, néha veszünk.
Meg is találtam:
Herstellung
Zur Herstellung werden bereits an Bord des Fischereischiffes praktisch grätenfreie Filets (der Fisch wird dazu mehrmals durchleuchtet und kontrolliert) in flachen Platten eingefroren. Bei der Weiterverarbeitung an Land werden diese Platten zersägt und zunächst mit einer nassen Panierung umgeben, die aus Kartoffelstärke, Mehl, Gewürzen und Speisesalz besteht. Die anschließend aufgebrachte Panierung aus Semmelbröseln haftet daran. Die Fischstäbchen werden nun für wenige Sekunden kurz frittiert, damit die Panierung eine trockene Kruste und aromatische Röststoffe bildet (Maillard-Reaktion), das Fischfilet im Inneren jedoch nicht auftaut. Die Farbe und Konsistenz der Panierung unterscheidet sich dabei ein wenig von Land zu Land, je nach den Erwartungen der Konsumenten.
Tehát a halhúst még a hajón tökéletesen kifilézik, ehhez vékonyra szeletelve, többször is átvilágítják, majd lefagyasztják.
Az üzemben ezeket a haltáblákat felfűrészelik, előbb nedves panírral látják el, ami burgonyakeményítőből, lisztből, sóbólés fűszerekből áll. Erre rátapad a kicsivel később felvitt morzsaréteg. A halrudakat ezután pár másodpercen át frittálják (olajban elősütik), hogy a panír kiszáradjon és ízletessé váljon (Maillard-hatás), de belül a halhús ne olvadjon fel. Az országonként eltérő ízlés miatt a panírozás színe és állaga változó.
Nem tudom, ez attól is függ, hol panírozták.
De aligha a hajón.
Tehát ugyanúgy fagyasztva érkezett a feldolgozóhelyre. Ha a fagyasztás rontja a minőségét, akkor ott is rontotta.
Gyorsan hozzáteszem, én is szeretem a panírozottat, mert kevesebb vele a munkám, és nagyon jó a panírjuk.
A múltkori hek-et (hideg) vízbe téve olvasztottam ki, utána szűrőbe téve hagytam végképp kiengedni szobahőmérsékleten. A végén, a kis tisztítás, beirdalás, lisztbe forgatás előtt még papírtörlővel le is itatgattam. Gusztusos lett.
Na de hát én is eszem tengeri halat, csak bepanírozva veszem meg!
Így tuti jó! ;)
Szívesen! :)
Jó filmnézést!
Achtung! Hónap eleji spórolás!
Akinek maradt tojása és sonkája, esetleg unja, nyugodtan lényegítse át rakott krumplinak.
Nem akkor van ám a kezelés, amikor te mégy...
Hozzám légvonalban nincs messze, 33 km, de tömegközlekedéssel képtelenség egy nap oda-vissza megtenni.
Azért, ha tengeri halat szeretnék enni, hiába várnám, hogy felúszik a vízvezetéken. ☺
Kissé messzebb vagyok a "nagy víztől", amit egyáltalán nem bánok. Ez az ára, na bumm.
Ha mittudomén mangót akarnék enni, vagy ha banánt eszem, az sem a szegedi gyümölcsösökben termett.
Tudom, ez egy másik tészta...
Az egyik árdrágítás - a halászok mondták, akkor még nem is volt szokás bevonni jégréteggel a halat.
A másik technológia - ami miatt szintén nem veszem meg.
Nem árdrágítás miatt vizezik. Sőt, a jégréteg megléte fel is van tüntetve a csomagoláson. Ezt találtam:
"A fagyasztópultok kínálatát – a hal fajtájától függetlenül – jellemzően glazúrozott filé jelenti. Glazúrozás során a gyártó a friss halfilét vékony, de egyenletes vízpermet réteggel látja el, majd ezt sokkolóban ráfagyasztják. A víz mennyiségét %-ban fejezik ki, általában 10%-20%. Ennek célja, hogy a hosszú tárolás során megakadályozzák a hal kiszáradását, avasodását, értsd: elzárják a levegő elől a halhúst. Egyesével fagyasztják ezeket a filéket vagy apróbb halakat, melyeket aztán csomagolnak, egy egységbe akár többet is. Igen ám, de mire képes a jég! Szerintem nincs olyan olvasó, aki ne szenvedett volna már fagykárt valahol, autóban, nyaralóban, hétvégi házban, otthon. Télen egy műanyag vödör is szét tud repedni, ha belefagy a víz. Fagyáskor a tágulás hatására a halhús roncsolódik. És akkor még nem is beszéltünk a kiolvasztásról. Az én javaslatom az, hogy jó nedvszívó törölközőn elhelyezve a filét szobahőmérsékleten olvasszunk. A vízréteg leolvadása mellett a halhúsban természetes módon is jelen lévő vízből is távozni fog egy jelentősebb mennyiség. Minden felesleges vízcsepp tűnjön el a halról. Ez óriási súlyvesztéssel fog járni. Egy 20%-os glazúrozott fogasfilé esetében például összesen 30 %, azaz 1 kg-ból 70 dkg marad, (és erre jön még a sütési veszteség). Szorosan nem tartozik a tárgyhoz, de mégis csak ide kívánkozik, hogy az olcsónak tűnő tengeri halfilé ára akár duplája is tud lenni, mire a tányérra kerül. Ezért, ha lehet vásároljunk inkább a fenti multik friss halai közül, s éppen csak annyit amennyi elfogy egy étkezésre."
Mivel annyira nem fontos, nem is szoktam tájékozódni...
Nem tudtam, hogy van napijegy. Nem is akarok odamenni.
Azért köszi! :)
Ginkgo Biloba keringésjavító.
Sok mozgás, folyadék.
Sok ásványi anyag fontos. pl. szelén. Ehhez egy multivitamin éppen megfelel.
Elsősorban nem kívülről, hanem belülről kell kezelni.
Most ennyim jutott eszembe.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)